Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2016

So Hum Mantra Meditatie

/
Geplaatst door
/
Comments17

Wanneer je al een tijdje met Yoga en meditatie bezig bent, bestaat er een grote kans dat je dit al eens bent tegengekomen…

Een So Hum Mantra Meditatie.

Maar wat is het eigenlijk?

Je kan So Hum nog zo vaak oefenen, maar als je intentie verkeerd is, zal het uiteindelijk weinig voor je doen.

Wanneer je een meditatie doet, is het dus belangrijk om de intentie erachter te begrijpen. Of tenminste een idee hebben van wat je aan het doen bent.

Dit geldt trouwens ook voor wanneer je asana’s aan het oefenen bent. Doe een houding niet zomaar omdat het een leuke houding is, maar verdiep je in de intentie van de houding.

In deze blog wil ik je graag wat meer uitleggen over de Mantra So Hum.

Wat is een mantra?

Waarschijnlijk weet je dit al, maar ik wil toch even kort uitleggen wat een mantra is. Dan weet ik zeker dat we goed op één lijn zitten.

Een mantra is een zin of een woord wat je herhaalt tijdens je meditatie. Maar het is niet slechts het herhalen ervan, maar het is contemplatie. Zoals ik al aangaf, een mantra is slechts een verzameling van woorden zonder intentie, zonder contemplatie.

Je gaat dus tijdens je meditatie op zoek naar de achterliggende betekenis van de mantra.

Een voorbeeld van een mantra is So Hum.

Wat betekent de mantra So Hum?

Andere benamingen voor So hum zijn: Hamsa, Hansa, Sohum, So Ham, of Soham.

Hamsa of Hansa mantra stelt eigenlijk de vraag ‘Wie ben ik?’ Het matra So Hum geeft het antwoord: ‘Ik ben dat’ of ‘Ik ben die ik ben’.

So Hum is het ritme van de ademhaling. Het ritme van het universum. Alles om je heen beweegt op het zelfde ritme. Alles is verbonden.

Door de So Hum mantra meditatie breng je jezelf in een lijn met dit ritme. Je bent niet gescheiden van alles om je heen, maar je bent er onderdeel van. Jij beweegt mee op dit ritme.

Hoe meer je tegen dit ritme in probeert te gaan, hoe meer je zal lijden. De enige momenten waarop we lijden, zijn de momenten waarop we ons afgezonderd voelen van alles wat verbonden is.

so hum mantra meditatie

Hoe voer je een So Hum Mantra Meditatie uit?

So Hum voer je zittend uit, net zoals andere meditaties. Je kunt er voor kiezen om op een meditatiekussen te gaan zitten, zodat je ruggengraat wat gemakkelijker recht blijft en er ruimte is voor de ademhaling.

Sluit je ogen en begin je te richten op de ademhaling.

Als je focus bij de ademhaling is, probeer je deze soepel door je lichaam te laten verlopen. Maak de adem zacht en rustig.

Als de adem kalm en stabiel is, probeer je de in- en uitademing gelijk te maken. In Yoga noem je dit Samvritti.

De volgende stap is om de ademhaling niet slechts als iets fysieks te ervaren, maar meer als energie. Het kan hierbij helpen om de adem voor te stellen als wit licht wat door het lichaam stroomt, op en neer langs de ruggengraat.

Als je dit lastig vindt, stop dan bij deze stap. Oefen dit tot dat het goed voelt voor je. Als het goed voelt, kun je de mantra So Hum gaan toevoegen.

De mantra So Hum herhaal je niet hardop, maar je probeert er naar te luisteren. Luister naar het ritme van alles wat leeft. Je herhaalt het dus zonder het hardop te zeggen.

‘Soooooo’ op de inademing. En ‘Hummmmmm’ op de uitademing.

Je kunt beginnen met vijf minuten en het langzaam uitbouwen. Net zo lang als je wilt.

So Hum zweverig?

Sommige mensen vinden mantra’s en So Hum zweverig. En ik moet toegeven dat ik dat wel snap.

Yoga is duizenden jaren oud. En de wetenschap van Yoga heeft dus duizenden jaren overleefd. Er zijn weinig andere dingen die zo lang op dezelfde manier blijven worden beoefend.

Omdat Yoga zo lang hetzelfde is gebleven zijn er de laatste jaren ontzettend veel onderzoeken gedaan naar de werking ervan. En veel van de positieve effecten die mensen duizenden jaren geleden al claimden te hebben, zijn nu wetenschappelijk aangetoond.

Alleen iets waar nog niet echt concreet wetenschappelijk bewijs voor is, zijn mantra’s. Er zijn wel theorieën, maar geen hard bewijs. Ik kan dus ook geen goed onderbouwd antwoord geven op de vraag waarom mantra’s werken (stuur me een mailtje als jij dat wel kunt 😉 ).

Het is een van de dingen waarmee je moet experimenten en waarbij je de werking moet ervaren voordat je het kunt begrijpen. En eigenlijk kun je het dan nog niet begrijpen, maar je kunt het wel voelen.

Ik zou zeggen, doe de So Hum meditatie eens een maand lang elke dag en kijk wat voor effect het op je heeft.

Je kunt het me laten weten in de reacties hieronder. Ook kun je daar je vragen stellen als je die hebt!

Namasté

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

17 Responses

 1. Marjon

  Ik lees het artikel even snel door, en probeer de So Hum ademhaling..maar hoe kun je Soooo op een inademing zeggen? Is het daarom, omdat dat bijna niet gaat, de bedoeling dat je het alleen maar denkt?
  Ik mediteer al wel maar nog immer niet stabiel en met regelmaat.

  1. Rolf

   Er is niets dat moet Jessica! 🙂 Je kunt een meditatie liggend doen, maar waarschijnlijk heeft de oefening meer effect wanneer je dit zittend doet en met een rechte ruggengraat. Dit helpt je ook om gefocust te blijven tijdens de oefening.

 2. Cecile

  Hallo Rolf,ik heb de so hum meditatie gevonden,eindelijk .
  Ik ga ze nu uitproberen.Bedankt.
  Nog een vraagje die live sessies kan ik die ergens gemakkelijk terug vinden,er staat zoveel kostbaars in.
  En dat is fijn om terug te horen.
  Groetjes en vriendelijk bedankt. Cecile.

 3. Annemarie

  Ik kan So Hum niet uitspreken op de in en uit ademing, wel in mijn Geest. Ik val bijna in slaap en voel mij als een blad in de wind.

  1. Rolf

   Hi Annemarie! Je hoeft So Hum ook niet hardop uit te spreken. Het is zelfs meer luisteren dan het echt voor jezelf herhalen.

   1. Yolanda

    Deze mantra vanmorgen tijdens een yin les gedaan. Ik was vergeten waar het voor stond maar ik loop al een paar dgn met de vraag. Wie ben ik echt? Nou ja, eigenlijk al mijn hele leven maar afgelopen dgn is dit heel sterk aanwezig alleen niet met deze woorden. En na de mantra vandaag was het nog eens versterkt. De zin “wie ben ik” zag ik opeens voor me uit het niets. Toen ik zojuist de betekenis opzocht, schrok ik wel een beetje en vd andere kant vond ik het supermooie dat ik dit zo heb ervaren. Dus tja, dit is niet wetenschappelijk bewijs maar voor mij bewijs genoeg 🙏

 4. marlise

  Hoi Rolf, Ik heb hem nog niet een maand gedaan, maar wel een paar dagen. Ik zeg de mantra ook hardop en dan liggend met de handen op mn buik. ik voel de vibraties van de klanken dan in mn onderbuik dat zorgt voor een fijne kriebel. Het voelt alsof ik mijn vreugde op deze manier lostril en dat het zo beter kan stromen.

 5. Eyra

  Mooi en helder uitgelegd! Waarom mantras werken vraag je. Wat mijn ervaring is, is dat het de kracht van intentie is. Met de kracht van intentie kunnen we alles. Energie verplaatsen, onszelf gronden, het Universum ervaren dat zich door ons heen zichzelf ervaart zoals bij So Hum. Ik heb wel gemerkt dat alleen So Hum of andere dingen doen niet helpt als je nog niet je keldertje bent ingeweest om overtuigingen en ervaringen van vroeger op te ruimen omdat alles wat in nog in je onderbewustzijn naar boven komt, je gedachten en emoties beinvloeden. Ik vind daarom dat werk in combinatie met yoga zo prachtig en alles omvattend!

 6. Lizette

  Je schrijft dat het ontbreekt aan wetenschappelijk bewijs idat mantra’s tijdens meditatie helpen, en ik weet niet of dit jou helpt in de onderbouwing ervan: er wordt al ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar transcendente meditatie. En die meditatievorm maakt gebruik van een mantra. En de effecten zijn miraculeus: overal waar in grotere groepen gemediteerd wordt daar dalen het aantal verkeersongelukken, daar dalen het aantal zelfdodingen, daar daalt het aantal mensen met een depressie, daar daalt de criminaliteit, zelfs in oorlogsgebieden is het enorm meetbaar positief. Daarom wordt er nu een groep van ruim 10.000 mensen over de hele wereld samengesteld die op een punt in India gaan mediteren voor wereldvrede.

Laat een reactie achter