Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 feb 2019

De betekenis van de mantra Om Mani Padme Hum

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.


De mantra ‘Om Mani Padme Hum’ is een van de bekendere mantra’s. Maar misschien ken je dit mantra nog niet, of weet je überhaupt niet wat mantra’s zijn..

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep waarvan wordt geloofd dat het reciteren ervan een transformerende werking heeft op spiritueel niveau.

Mantra’s komen oorspronkelijk uit India en het woord wordt vanuit het Sanskriet vertaald naar ‘dat wat onze geest beschermt’. Een mantra is een hulpmiddel om je gedachten tot rust te brengen en je bewustzijn te activeren.

Door het herhaaldelijk (hardop) uitspreken of zingen van een mantra creëer je trillingen die inwerken op lichaam en geest.  De emoties die liggen opgeslagen in het lichaam kunnen door een mantra worden losgetrild en schoongemaakt.

Er zijn ontelbaar veel mantra’s waarvan de Om Mani Padme Hum de meest geciteerde mantra is in het Tibetaans Boeddhisme. Je ziet deze mantra dan ook vaak terug als tattoo of gegraveerd in spirituele sieraden. In dit blog besteed ik daarom graag wat meer aandacht aan deze bekende mantra.

Betekenis mantra Om mani padme hum

Wat is de betekenis van de Om Mani Padme Hum mantra?

Er wordt gezegd dat alle leringen van de Boeddha in deze mantra samenkomen. Om Mani Padme Hum kan om deze reden niet echt in een eenvoudige zin worden vertaald.

Vertalingen als: ’Ik eer de parel in de lotus’ en ‘O, parel in de lotusbloem” worden wel vaak genoemd. Met het uitspreken van de mantra wordt om troost en raad gevraagd bij de Bodhisatva Avalokitesvara, de boeddha van (zelf)compassie en de houder van de Lotusbloem. De huidige Dalai Lama wordt beschouwd als de reïncarnatie van Avalokitesvara.

Van deze mantra wordt ook gezegd dat alleen al het zien ervan dezelfde reinigende werking heeft als het uitspreken ervan. Elke lettergreep en klank heeft weer een gerichte, reinigende werking:

OM: bevrijdt je van trots

MA: bevrijdt je van jaloezie en genotzucht

NI: bevrijdt je van passie en verlangens

PAD: bevrijdt je van domheid en vooroordelen

ME: bevrijdt je van armoede en bezitterigheid

HUM: bevrijdt je agressie en haat

Hoe gebruik ik de mantra Om Mani Padme Hum?

Iedereen die zich geïnspireerd voelt, kan en mag deze mantra gebruiken. Er is geen inwijding van een meester voor nodig. Door deze mantra te chanten kun je jezelf tot rust brengen en je lichaam en geest reinigen van negatieve ‘vibes’.

Kies een moment op de dag dat jou het beste uitkomt en sluit je even af van alles en iedereen. Zing of spreek vervolgens een aantal minuten lang de zin ‘Om Mani Padme Hum’ uit. Probeer daarbij de klinkers en laatste medeklinker van elke woord wat langer aan te houden.

Naast het feit dat de trillingen die voortkomen uit deze klanken een positieve invloed hebben op lichaam en geest ben je gedurende het chanten ook echt even met niks anders dan de mantra en jezelf bezig, wat op zich al enorm prettig kan zijn. Je raakt in een meditatieve staat van zijn.

Sommigen boefenen het opzeggen van mantra’s graag alleen, anderen vinden juist chanten met een grote groep heel prettig.

Misschien klinkt bovenstaande net even te zweverig voor jou. Dit is heel begrijpelijk, het is even wennen als je niet eerder met mantra’s bezig bent geweest.

Misschien heb je wel ervaring in het opzeggen of schrijven van affirmaties, wat bijvoorbeeld bij Mindfulness veel gebruikt wordt. Hier kun je het mee vergelijken, alleen zijn mantra’s vaak in sanskriet en worden ze regelmatig zingend gedaan.

Wil je meer weten over de werking van mantras? Melanie heeft hier een leuk blog over geschreven, dat je zeker kan helpen om het je eigen te maken. Ben je bekend met de OMNPMH mantra en wil je graag ook andere mantra’s leren? Lees dan eens dit artikel van Rolf.

Namasté, Lisanne van Superyoga.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter