Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 feb 2022

De betekenis van de mantra Om Mani Padme Hum

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.


De mantra ‘Om Mani Padme Hum’ is een van de bekendere mantra’s. Maar misschien ken je dit mantra nog niet, of weet je überhaupt niet wat mantra’s zijn.

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep waarvan wordt geloofd dat het reciteren ervan een transformerende werking heeft op spiritueel niveau.

Mantra’s komen oorspronkelijk uit India en het woord wordt vanuit het Sanskriet vertaald naar ‘dat wat onze geest beschermt’. Een mantra is een hulpmiddel om je gedachten tot rust te brengen en je bewustzijn te activeren.

Door het herhaaldelijk (hardop) uitspreken of zingen van een mantra creëer je trillingen die inwerken op lichaam en geest. De emoties die liggen opgeslagen in het lichaam kunnen door een mantra worden losgetrild en schoongemaakt.

Er zijn ontelbaar veel mantra’s waarvan de Om Mani Padme Hum de meest geciteerde mantra is in het Tibetaans Boeddhisme. Je ziet deze mantra dan ook vaak terug als tattoo of gegraveerd in spirituele sieraden.

In dit blog besteed ik daarom graag wat meer aandacht aan deze bekende mantra. Je komt erachter:

  • Wat de betekenis is van Om Mani Padme Hum
  • Hoe je de mantra Om Mani Padme Hum toepast
  • Waar de mantra Om Mani Padme Hum voor gebruikt wordt

Lees je mee?

Betekenis mantra Om mani padme hum

Vraag en antwoord

1.Wat is een mantra?

Het woord mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Je zou kunnen zeggen dat dit een soort gedicht is, maar het kan ook een zin zijn of een enkel woord.

2.Wat betekent Om Mani Padme Hum?

Er zijn vaak veel vertalingen van een mantra, omdat het moeilijk te vatten is in een aantal woorden. De vertaling die je het meest ziet is  ‘ik eer de parel in de lotus’.

3.Wat is het effect van Om Mani Padme Hum?

Er wordt gezegd dat deze krachtige mantra alle lessen van de Buddha bevat. Herhaling van deze mantra kan bijdragen aan het versterken van gevoelens van aan liefde, compassie en verbinding.

Wat is de betekenis van de Om Mani Padme Hum mantra?

De mantra is een oude Boeddhistische mantra, die bestaat uit vier melodische woorden. Op veel van die gekleurde vlaggen die je in Tibet kunt vinden, staan de woorden Om Mani Padme Hum.

Er wordt gezegd dat alle leringen van de Boeddha in deze mantra samenkomen. Om Mani Padme Hum kan om deze reden niet echt in een eenvoudige zin worden vertaald.

Vertalingen als: ’Ik eer de parel in de lotus’ en ‘O, parel in de lotusbloem” worden wel vaak genoemd.

Met het uitspreken van de mantra wordt om troost en raad gevraagd bij de Bodhisatva Avalokitesvara, de boeddha van (zelf)compassie en de houder van de Lotusbloem.

De huidige Dalai Lama wordt beschouwd als de reïncarnatie van Avalokitesvara.

Van deze mantra wordt ook gezegd dat alleen al het zien ervan dezelfde reinigende werking heeft als het uitspreken ervan. Elke lettergreep en klank heeft weer een gerichte, reinigende werking:

OM: bevrijdt je van trots

MA: bevrijdt je van jaloezie en genotzucht

NI: bevrijdt je van passie en verlangens

PAD: bevrijdt je van domheid en vooroordelen

ME: bevrijdt je van armoede en bezitterigheid

HUM: bevrijdt je agressie en haat

Hoe gebruik ik de mantra Om Mani Padme Hum?

Iedereen die zich geïnspireerd voelt, kan en mag deze mantra gebruiken. Er is geen inwijding van een meester voor nodig. Door deze mantra te chanten kun je jezelf tot rust brengen en je lichaam en geest reinigen van negatieve ‘vibes’.

  • Kies een moment op de dag dat jou het beste uitkomt en sluit je even af van alles en iedereen.
  • Zing of spreek vervolgens een aantal minuten lang de zin ‘Om Mani Padme Hum’ uit. Probeer daarbij de klinkers en laatste medeklinker van elke woord wat langer aan te houden.

Naast het feit dat de trillingen die voortkomen uit deze klanken een positieve invloed hebben op lichaam en geest ben je gedurende het chanten ook echt met niks anders dan de mantra en jezelf bezig, wat op zich al enorm prettig kan zijn.

Je raakt in een meditatieve staat van zijn.

Sommigen boefenen het opzeggen van mantra’s graag alleen, anderen vinden juist chanten met een grote groep heel prettig.

Misschien klinkt bovenstaande net even te zweverig voor jou. Dit is heel begrijpelijk, het is even wennen als je niet eerder met mantra’s bezig bent geweest.

Misschien heb je wel ervaring in het opzeggen of schrijven van affirmaties, wat bijvoorbeeld bij Mindfulness veel gebruikt wordt. Je kunt het hiermee mee vergelijken, alleen zijn mantra’s vaak in sanskriet en worden ze regelmatig zingend gedaan.

Ben je niet bekend met mindfulness of ben je er wel bekend mee maar wil je er iets meer over weten? Kijk dan eens onderstaande video.

 

Wil je meer weten over de werking van mantras? Melanie heeft hier een leuk blog over geschreven, dat je zeker kan helpen om het je eigen te maken.

Ben je bekend met de OMNPMH mantra en wil je graag ook andere mantra’s leren? Lees dan eens dit artikel van Rolf.


Deze blog is een gastblog van Lisanne van Superyoga.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter