Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 nov 2021

Gayatri mantra – alles over de betekenis van dit bekende mantra!

/
Geplaatst door
/
Comments9

Gayatri mantra, waarschijnlijk de meest bekende mantra die er is. Mogelijk heb jij deze mantra dus ook al weleens gehoord. Het wordt vaak gezongen, als een soort lied, maar eigenlijk is het van oudsher een gebed.

De mantra is zo populair dat er altijd, op ieder moment, ergens ter wereld wel iemand deze mantra aan het zingen of opzeggen is!

Maar waarom is deze mantra eigenlijk zo populair en wat betekent Gayatri eigenlijk?

De hoogste tijd om eens dieper in deze mantra te duiken!

In deze gastblog van Jorine kom je meer te weten over:

 • Wat de gayatri mantra is
 • Wat de betekenis is van de gayatri mantra
 • Waarom de gayatri mantra gechant wordt
 • Hoe je de gayatri mantra zelf toepast

En nog veel meer! Lees je mee?

Gayatri mantra

Vraag en antwoord

1. Hoe gaat de Gayatri mantra?

Om Bhur Bhuvah Svaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Diimahi
Diyoyonah Prachodayatt

2. Wat is de betekenis van de Gayatri mantra?

Gayatri komt van Gaya, wat ‘gezongen’ betekent, en tri, wat ‘drie’ betekent. Mantra betekent zoiets als het denken overstijgen. Er zijn vele vertalingen van de gehele mantra, maar alle vertalingen gaan over de verbinding met het licht.

3. Waarom wordt de Gayatri mantra gechant?

Er wordt gezegd dat herhaling van de gayatri mantra zorgt voor wijsheid, ontwaken en verlichting. De mantra heeft een reinigende en zuiverende werking.

Wat is de gayatri mantra?

Het is een universele mantra, die beschreven staat in de Veda’s, de oude geschriften.  Het wordt ook wel de bron van alle krachten van het universum genoemd.

De mantra is niet gekoppeld aan een bepaald geloof en is dus geschikt voor alle mensen ter wereld. Hij wordt dan ook daadwerkelijk over de hele wereld gezongen!

Tijdens het reciteren van de mantra vraag je, of ‘bid’ je eigenlijk, als het ware om wijsheid, kennis en verlichting voor jezelf en de gehele wereld. Met verlichting wordt hier zowel letterlijk ‘licht’, als figuurlijk het ‘goddelijke’ bedoeld.

De mantra is geschreven in ‘gayatri meter’, dat wil zeggen dat het 24 lettergrepen heeft die allemaal kennis en onthullingen van de vedas bevatten. De 24 lettergrepen zijn onderverdeeld in een vers van 3 regels van elk 8 lettergrepen.

Er wordt ook wel gezegd dat deze 24 lettergrepen (of geluiden) de belangrijkste energiecentra van het lichaam activeren.

Wie is gayatri?

Gayatri is een mantra maar in het hindoeisme ook een Godin. Ze is de vrouw van Brahma, de schepper. Het is daarmee wel toepasselijk dat De Gayatri mantra ook wel omschreven wordt als de moeder van alle mantra’s.

De vertaling van de gayatri mantra

De gayatri komt uit het Sanskriet en heeft, zoals gezegd, veel verschillende vertalingen. De losse woorden kun je grofweg vertalen als volgt:

 • Om/aum: oergeluid
 • Bhur: de aarde
 • Bhuvah: de atmosfeer, luchtruim
 • Svah: de hemel
 • Tat: DAT, het almachtige
 • Savitur: lichtgevend
 • Varenyam: verering, verheven
 • Bhargo: zuiver
 • Devasya: genade
 • Dheemahe: wij contempleren
 • Dhiyo: intellect
 • Nah: ons
 • Prachoday: verlicht, leid

AUM/OM is eigenlijk een mantra op zichzelf. Wil je daar meer over weten? Kijk dan even deze video.

Zoals je begrijpt, kun je bovenstaande woorden, wanneer ze als zinnen zijn samengesteld, op meerdere manieren interpreteren. De meest bekende totale vertaling in het Nederlands is de volgende:

“Door alle lagen van ervaring heen is Dat,
de ware aard die het bestaan verlicht,
het allerhoogste Ene.
Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering van verlicht bewustzijn, gewaar zijn.”
De melodie van de gayatri verschilt overigens ook. Soms is een melodie heel rustig en zangerig, een andere keer klinkt het meer als het herhaaldelijk opzeggen van een gebed.

Een van de meest bekendste versies van de Gayatri vind je in de onderstaande video van Deva Premal. Ik vind dit persoonlijk ook een van de mooiste versies!

De toepassing en de werking van de mantra

Het opzeggen of zingen van mantra’s in het algemeen heeft als voordeel dat het zorgt voor focus van de geest. De vibraties en frequenties van mantra’s kunnen een positieve werking hebben op het kalmeren van je zenuwstelsel.

De Gayatri mantra heeft diezelfde voordelen. Het werkt op de diepere lagen van het bewustzijn, het brengt je tot rust en het herinnert je aan dat wat je werkelijk bent, namelijk licht.

Het reciteren van de Gayatri helpt je om je over te geven aan het grotere geheel, om dankbaar te zijn en om je dienstbaar op te stellen.

De mantra werkt reinigend, op alle niveau’s. Daarmee wordt bedoeld dat het werkt op je fysieke lichaam, je emotionele lichaam en je ziel, je hart. Het maakt daarbij niet uit of je de mantra luistert of zelf hardop opzegt.

Het is een mantra van vrede en liefde voor iedereen.

Waarom wordt de mantra 108 keer opgezegd?

Vaak wordt de Gayatri 108 keer achter elkaar gezongen. Dit is omdat 108 een spiritueel getal is. De 1 staat hierbij voor het allerhoogste, de 0 voor de cyclus van het leven en de 8 voor de oneindigheid van het bewustzijn.

Hoe pas je de Gayatri mantra toe?

Zoals hierboven al gezegd, maakt het niet uit of je de mantra hardop zegt of het alleen in je hoofd reciteert. Het heeft allebei effect. Daarbij gaat het eigenlijk ook meer om de intentie van de mantra, dan om de exacte woorden.

Wat ook heel fijn kan zijn, en wat voor een nog diepgaander effect kan zorgen, is om de mantra te zingen in een groep. Dat vergroot het gevoel van verbondenheid.

Er wordt daarnaast gezegd dat vooral bij zonsopgang of zonsondergang de trillingen nog meer worden versterkt en de mantra daardoor nog meer effect heeft.

Persoonlijk gebruik ik het op het moment vooral om mijn zoon in slaap te zingen ;). Hij vindt dat heerlijk, dus als je net als ik een kind hebt, zou ik zeggen: probeer het eens!

Zing jij de gayatri mantra ook weleens? Doe je dat het liefst alleen of in een groep? Deel het hieronder in de comments!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Kiruna

  Zingen voor m’n dochtertje inderdaad! Ik doe dit al sinds ze heel klein is. Zeker als ze niet helemaal lekker is of moeite heeft met slapen werkt het heel fijn om haar te kalmeren. Met haar op schoot zitten we dan in een kalmerende, helende cocon. Ze is nu bijna vier en vraagt er nu soms zelf om. Ze begint zelfs mee te zingen. Werkelijk een prachtige mantra!

 2. Cisca ter haar

  Goedemiddag ik zing het ieder dag ik voel mijn energetisch verbonden met deze heerlijke mantra om tezingen mijn intuïtie werkt daar goed op dankjewel 🙏😇🥰

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Jolanda,

   Wat ontzettend fijn dat je dat tijdens je wandeling doet.
   Bedankt voor het delen.

   Groetjes,
   Stephanie

   Happy with Yoga

Laat een reactie achter