Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2017

De betekenis van het AUM / OHM / OM mantra in Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments5

“AUM is not just a sound or vibration. It is not just a symbol. It is the entire cosmos, whatever we can see, touch, hear and feel. Moreover, it is all that is within our perception and all that is beyond our perception. It is the core of our very existence. If you think of AUM only as a sound, a technique or a symbol of the Divine, you will miss it altogether. AUM is the mysterious cosmic energy that is the substratum of all the things and all the beings of the entire universe. It is an eternal song of the Divine. It is continuously resounding in silence on the background of everything that exists.”

― Amit Ray

AUM, OHM of OM wordt in de Yoga tradities vaak aan het begin en het einde van een practice gezongen of gechant. Chanten is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s.

Omdat het een traditie is binnen de Yoga en het als gewoon wordt beschouwd, wordt er vaak weinig uitleg gegeven over het mantra AUM.

Zelf had ik ook geen idee wat ik eigenlijk aan het doen was toen ik voor de eerste keer AUM aan het chanten was. Het was een beetje een bevestiging van het stereotype zweverige beeld wat ik van Yoga had en ik voelde me er nogal ongemakkelijk bij.

Inmiddels heb ik de traditie van AUM chanten leren waarderen. Het vreemde en ongemakkelijke is er vanaf en ik ben deze traditie gaan leren waarderen. En op het moment dat je openstaat voor de traditie en het mantra gaat het ook een effect op je hebben.

Hieronder wil ik daarom graag was meer uitleg geven bij het mantra AUM, OHM of OM. De correcte spelling van het mantra is overigers AUM. OM en OHM worden ook vaak gebruikt, maar later in deze blog zal blijken waarom AUM de juiste spelling is.

aum teken en betekentis mantra

Wat is AUM?

AUM is een oud en traditioneel geluid of mantra wat gebruikt wordt in veel Oosterse tradities zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme, Sikhisme en het Jaïnisme. AUM wordt vaak gebruikt om het begin van een script, tekst of gebed in te wijden.

Veel van de religies in de wereld geloven dat de creatie van het universum zoals wij dat kennen begon met een geluid. De klank AUM bevat de vibraties van dat geluid.

Elke keer als we OM chanten, maken we een connectie met de eeuwige vibratie die er is sinds het begin van alle dingen en die de creative bron van energie achter alles wat bestaat is.

Betekenis van het AUM / OHM / OM teken?

Het AUM teken bestaat uit drie sierlijke curves, een soort halve cirkel en een punt daarboven (Zie afbeelding).

De drie curves staan voor het fysieke lichaam (A), het subtiele lichaam (U), en het causale lichaam (M). De halve cirkel bovenaan staat bekend als Maya en staat bekend als het obstakel naar de hoogste vorm van verlichting. En het bovenste puntje staat dus voor het pure bewustzijn of verlichting.

AUM wordt vaak geschreven als OM of OHM, maar ook vaak als A-U-M. Deze laatste verdeelt het mantra in de drie verschillende klanken waaruit het bestaat. Dit is dus ook de reden waarom AUM de juiste manier van spellen is.

AUM en de guna’s

Als je bekend bent met de guna’s, dan kan je de letters A-U-M ook relateren aan de verschillende guna’s. A – het materiële staat in verbinding met de guna tamas. Tamas is immers de kracht van weerstand en fysieke materie geeft het meeste weerstand.

De U-klank kan gelinkt worden aan de guna Rajas, de guna van activiteit en beweging. En de M-klank wordt gelinkt aan de guna sattva, de meest subtiele guna van de drie die vooral gekenmerkt wordt door bewustwording en spiritualiteit.

aum teken

Waarom AUM chanten?

Door AUM te chanten maak je een connectie met alle energie om je heen, maar waar we door onze drukke levensstijl in het dagelijkse leven nauwelijks bij stil staan. We chanten AUM niet alleen om een nieuw begin en een nieuwe blik op de wereld te eren, maar ook waardering te uiten voor alle creatie die ons omringd.

Wanneer je AUM chant, maak je een connectie met de vibratie van alles om je heen. Je maakt een zoemend geluid wat een meditatief effect op je heeft en je helpt om te ontspannen. Het chanten van AUM helpt je daarnaast om te focussen en je bewustzijn van interne spanningen af te brengen. Hierdoor creëer je balans in je lichaam, geest en ziel.

Hoe AUM chanten?

Zoek een plek die rustig is en zorg dat je in een comfortable houding komt zitten met een rechte rug. Sluit je ogen.

Neem een moment de tijd om je aandacht naar binnen te richten. Neem daarnaast de tijd om stil te staan bij de betekenis van het OM mantra en waarom je het chant.

Maak je niet druk over hoe jouw AUM geluid klinkt en probeer te ontspannen. Herhaal de klanken van het AUM mantra op een snelheid die voor jou goed en comfortabel voelt.

Je herhaalt de klanken van AUM tijdens je gehele uitademing. Wees je bewust van het gehele mantra. Het klinkt ongeveer zo:

AaaaaaUuuuuuMmmmmm…..stilte.

Herhaal dit zo vaak als je wilt.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

5 Responses

 1. Iilayz

  Bedankt voor deze uitleg!
  Ik word altijd emotioneel als ik AUM chant, ik vraag me af of nog mensen dit herkennen?
  Groetjes,
  Iilayz

 2. Annelies

  Dankjewel voor de uitleg!! Schrok de eerste keer bij de proefles toen de hele yoga-klas voor mijn gevoel spontaan uitbarste in ooooohmm. Vond het maar een zweverig gedoe idd 😉 Nu ben ik er aan gewend en begon ik mij af te vragen waarom het eigenlijk gedaan werd. Wat een mooie reden!

 3. David Hillewig

  Dank voor de uitleg ! Ik ben net begonnen met het chanten van de AUM klank en doe dit in combinatie met het bespelen van een tanpura 🙂 Kan ik ook aanraden!

Laat een reactie achter