Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 sep 2023

De betekenis van het AUM / OHM / OM mantra in Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments9

AUM, OHM of OM, je hebt het waarschijnlijk weleens gehoord aan het begin of einde van een yogales. Maar waar is dat eigenlijk goed voor?

AUM wordt in de Yoga tradities vaak aan het begin en het einde van een practice gezongen of gechant. Chanten is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s.

Omdat het een traditie is binnen de Yoga en het als gewoon wordt beschouwd, wordt er vaak weinig uitleg gegeven over het mantra AUM.

Zelf had ik ook geen idee wat ik aan het doen was toen ik voor de eerste keer OHM aan het chanten was. Het was een bevestiging van het stereotype zweverige beeld wat ik van Yoga had en ik voelde me er nogal ongemakkelijk bij.

Inmiddels heb ik de traditie van OM chanten leren waarderen. Het vreemde en ongemakkelijke is er vanaf en ik ben deze traditie gaan leren waarderen.

Op het moment dat je openstaat voor de traditie en het mantra, gaat het ook een effect op je hebben.

Hieronder wil ik daarom graag was meer uitleg geven bij het mantra AUM, OHM of OM. De correcte spelling van het mantra is overigens AUM.

OM en OHM worden ook vaak gebruikt, maar later in deze blog zal blijken waarom AUM de juiste spelling is. Verder kom je onder meer te weten:

 • Wat de betekenis is van AUM 
 • Waar OHM voor staat
 • Hoe de Guna’s gerelateerd zijn aan OM
 • Wat het nut is van AUM chanten en hoe je dat precies doet

Lees je mee?

aum

Wat is de betekenis van AUM / OHM / OM?

AUM is een mystieke lettergreep die gelinkt wordt aan de creatie van het universum. Veel religies geloven dat het universum begon met het geluid. De klank AUM bevat de vibraties van dat geluid.

AUM wordt gebruikt in veel Oosterse tradities zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme, Sikhisme en het Jaïnisme. AUM wordt vaak gebruikt om het begin van een script, tekst of gebed in te wijden.

“AUM is not just a sound or vibration. It is not just a symbol. It is the entire cosmos, whatever we can see, touch, hear and feel. Moreover, it is all that is within our perception and all that is beyond our perception. It is the core of our very existence. If you think of AUM only as a sound, a technique or a symbol of the Divine, you will miss it altogether. AUM is the mysterious cosmic energy that is the substratum of all the things and all the beings of the entire universe. It is an eternal song of the Divine. It is continuously resounding in silence on the background of everything that exists.”

― Amit Ray

Elke keer als we OM chanten, maken we een connectie met de eeuwige vibratie die er is sinds het begin van alle dingen en die de creatieve bron van energie achter alles wat bestaat is.

In de video hieronder vertel ik je graag wat meer over dit Mantra.

 

Waar staat het AUM teken voor?

Het AUM teken bestaat uit drie sierlijke curves, een soort halve cirkel en een punt daarboven (zie de afbeelding hieronder).

De drie curves staan voor het fysieke lichaam (A), het subtiele lichaam (U), en het causale lichaam (M).

De halve cirkel bovenaan staat bekend als Maya en staat bekend als het obstakel naar de hoogste vorm van verlichting. En het bovenste puntje staat dus voor het pure bewustzijn of verlichting.

AUM wordt vaak geschreven als OM of OHM, maar ook vaak als A-U-M. Deze laatste verdeelt het mantra in de drie verschillende klanken waaruit het bestaat. Dit is dus ook de reden waarom AUM de juiste manier van spellen is.

aum teken

AUM en de guna’s

Als je bekend bent met de guna’s, dan kan je de letters A-U-M ook relateren aan de verschillende guna’s.

A – het materiële staat in verbinding met de guna tamas. Tamas is immers de kracht van weerstand en fysieke materie geeft het meeste weerstand.

De U-klank kan gelinkt worden aan de guna Rajas, de guna van activiteit en beweging. En de M-klank wordt gelinkt aan de guna sattva, de meest subtiele guna van de drie die vooral gekenmerkt wordt door bewustwording en spiritualiteit.

Waarom OHM chanten?

Door AUM te chanten maak je een connectie met alle energie om je heen, maar waar we door onze drukke levensstijl in het dagelijkse leven nauwelijks bij stil staan.

We chanten AUM niet alleen om een nieuw begin en een nieuwe blik op de wereld te eren, maar ook waardering te uiten voor alle creatie die ons omringd.

Wanneer je AUM chant, maak je een connectie met de vibratie van alles om je heen. Je maakt een zoemend geluid wat een meditatief effect op je heeft en je helpt om te ontspannen.

Het chanten van AUM helpt je daarnaast om te focussen en je bewustzijn van interne spanningen af te brengen. Hierdoor creëer je balans in je lichaam, geest en ziel.

aum teken en betekentis mantra

Hoe kun je OM chanten?

Zoek een plek die rustig is en zorg dat je in een comfortable houding komt zitten met een rechte rug. Sluit je ogen.

Neem een moment de tijd om je aandacht naar binnen te richten. Neem daarnaast de tijd om stil te staan bij de betekenis van het OM mantra en waarom je het chant.

Maak je niet druk over hoe jouw geluid klinkt en probeer te ontspannen. Herhaal de klanken van het AUM mantra op een snelheid die voor jou goed en comfortabel voelt.

Je herhaalt de klanken van AUM tijdens je gehele uitademing. Wees je bewust van het gehele mantra. Het klinkt ongeveer zo:

AaaaaaUuuuuuMmmmmm…..stilte.

Herhaal dit zo vaak als je wilt.


Ben jij al comfortabel met OHM chanten of heb je misschien tips hoe je dit het beste doet? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Iilayz

  Bedankt voor deze uitleg!
  Ik word altijd emotioneel als ik AUM chant, ik vraag me af of nog mensen dit herkennen?
  Groetjes,
  Iilayz

 2. Annelies

  Dankjewel voor de uitleg!! Schrok de eerste keer bij de proefles toen de hele yoga-klas voor mijn gevoel spontaan uitbarste in ooooohmm. Vond het maar een zweverig gedoe idd 😉 Nu ben ik er aan gewend en begon ik mij af te vragen waarom het eigenlijk gedaan werd. Wat een mooie reden!

   1. kathleen

    Dag Rolf,
    Onlangs na het AUM zingen een wat ik denk stevige middenrifkramp gehad die naar boven trok. Is na enkele minuten voorbij gegaan. Ik vroeg me af of ik het verkeerd deed. Of andere mogelijkheid dat het middenrif te vast zat en hierdoor meer ontspannen is geworden. Als voetreflexoloog gebeurt het dikwijls dat mensen krampen krijgen in de voeten : verzuring of te gespannen en los komen is de uitleg die ik in de opleiding kreeg. Of misschien moet ik het langzamer opbouwen en doe ik het te lang voor de eerste malen dat ik het doe.
    Toch de indruk dat je wat druk zet op het middenrif bij het AUM zingen en misschien was deze reeds te gespannen en kon de extra druk krampen veroorzaken ?
    Dank alvast voor jouw mening.
    vriendelijke groeten,
    kathleen

 3. David Hillewig

  Dank voor de uitleg ! Ik ben net begonnen met het chanten van de AUM klank en doe dit in combinatie met het bespelen van een tanpura 🙂 Kan ik ook aanraden!

 4. Inge Brunello

  Hallo Rolf,

  Zeer boeiende blog. Is die klank dezelfde als in de so uhm meditatie gebruikt wordt op het practice platform.

  Ik zou me een hanger willen kopen in de vorm van aum met daarin de chakras. Wat is de hele betekenis daarvan?

  Groetjes,
  Inge Brunello

 5. Cora

  Hoi Rolf. Dank je voor deze uitleg. Wel jammer dat je deze klank niet even laat horen. Van een leraar heb ik meegekregen dat je aum verklankt door de au, de oh en de mmm met elkaar te verbinden door laag te beginnen met de au, , soepel over te gaan naar een hogere klank met de oh en te eindigen met een nog hogere mm. Een beetje zoal een sirene klinkt. Voor mij voelt dit heel goed en natuurlijk. Is dit ook de algemene manier, of wijkt het daarvan af. Groetjes Cora

Laat een reactie achter