Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 jul 2017

5 Yoga Mantra’s die je moet proberen + hun betekenis

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wanneer je de wereld van de Yoga instapt, wordt je vroeg of laat geconfronteerd met het chanten van Yoga Mantra’s.

Of je het nu leuk vindt of niet, het chanten van Yoga Mantra’s hoort erbij.

Ik moest er in het begin niet zo veel van hebben. Wanneer er Yoga Mantra’s gechant werden deed ik vaak niet mee. Of ik mompelde een beetje mee zodat niemand het kon horen.

Totdat ik er een keer een gesprek over had met iemand van wie ik ontzettend veel geleerd heb over Yoga. Hij vertelde dat hij begreep dat ik problemen had met het chanten van Yoga Mantra‘s. Maar hij vroeg me ook om het een kans te geven.

Vanaf toen ben ik langzaam maar zeker actiever mee gaan doen wanneer er gechant werd.

En ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb gehad.

Yoga Mantra’s hebben een bijzonder effect. En hoe meer je ze herhaalt, hoe groter het effect en de impact van het Yoga mantra gaat zijn.

In deze blog wil ik vijf Yoga Mantra’s met je delen die je vaak tegenkomt. Ook wil ik een klein beetje achtergrond geven over de betekenis van ieder Yoga Mantra.

Yoga Mantra's

Yoga Mantra #1: So Hum Mantra

So Hum is het ritme van de ademhaling. Het ritme van het universum. Alles om je heen beweegt op het zelfde ritme. Alles is verbonden.

Door de So Hum mantra meditatie breng je jezelf in een lijn met dit ritme. Je bent niet gescheiden van alles om je heen, maar je bent er onderdeel van. Jij beweegt mee op dit ritme.

Hoe meer je tegen dit ritme in probeert te gaan, hoe meer je zal lijden. De enige momenten waarop we lijden, zijn de momenten waarop we ons afgezonderd voelen van alles wat verbonden is.

So Hum wordt vaak herhaald tijdens een meditatie sessie.

Yoga Mantra #2: OHM Mantra

AUM is een oud en traditioneel geluid of mantra wat gebruikt wordt in veel Oosterse tradities zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme, Sikhisme en het Jaïnisme. OHM wordt vaak gebruikt om het begin van een script, tekst of gebed in te wijden.

Veel van de religies in de wereld geloven dat de creatie van het universum zoals wij dat kennen begon met een geluid. De klank OHM bevat de vibraties van dat geluid.

Elke keer als we OHM chanten, maken we een connectie met de eeuwige vibratie die er is sinds het begin van alle dingen en die de creative bron van energie achter alles wat bestaat is.

Het OHM Yoga Mantra wordt vaak aan het begin en einde van een Yoga sessie herhaald.

Yoga Mantra #3: Shanti Mantra (Korte versie)

Na het chanten van OHM aan het einde van de les wordt er vaak drie keer ‘Shanti’ achteraan herhaald:

Om, Shanti, Shanti, Shanti.

Shanti betekent vrede.

Vanuit verschillende benaderingen heeft drie keer Shanti (vrede) betrekking op verschillende dingen.

Je kunt onder andere de volgende beschrijvingen tegenkomen:

1. Vrede voor het fysieke lichaam.
2. Vrede voor de geest.
3. Vrede voor de ziel

1. Adhidaivika – Vrede voor alles wat lijdt door toedoen Goddelijke omstandigheden waar we geen invloed op hebben (bijvoorbeeld tsunami’s)
2. Adhibhautika – Vrede voor alles wat lijdt door toedoen van andere levende en niet levende schepsels.
3. Adhyatmika – Vrede voor alles wat lijdt veroorzaakt door onszelf.

1. Vrede voor onszelf.
2. Vrede voor anderen.
3. Vrede voor alles wat ons omringt.

Yoga Mantra #4: Bija Mantra’s

Er zijn Mantra’s die ervoor kunnen zorgen dat diverse Chakra’s geopend kunnen worden. Je activeert de Chakra’s, zodat de energie goed door je lichaam kan stromen.

Deze Mantra’s worden ook wel de Bija Mantra’s genoemd. Bija betekent ‘zaadje’ in het Sanskriet en staat voor de diverse zaadlettergrepen in de Mantra’s.

Denk bij de Bija Mantra aan de diverse klanken:

1. Wortel- of stuitchakra: mantra LAM.

2. Sacraal Chakra: mantra VAM.

3. Navel Chakra (solar plexus): mantra RAM.

4. Hart Chakra: mantra YAM.

5. Keelchakra: mantra HAM.

6. Voorhoofdchakra (derde oog): mantra OM.

7. Kruinchakra: mantra OM.

Yoga Mantra #5: Gayatri Mantra

Om bhur bhuvah svaha
tat savitur varenyam
bhargo devasya dhimahi
dhiyo yo nah prachodayat

Je begrijpt misschien geen woord van wat hier geschreven is, maar wat je leest is het Gayatri Mantra. Het Gayatri Mantra is een bekend Mantra en wanneer je het zingt voelt het als een warme liefdevolle knuffel van je moeder.

Het is prachtig en je kunt er volledig in opgaan. Het woord Gayatri betekent ritme en bescherming. Het brengt je bij je hart.

Er zijn verschillende vertalingen van het Gayatri Mantra. Onderstaande vertaling kom je vaak tegen:

Door alle lagen van ervaring heen is ‘Dat’
de ware aard
die het bestaan verlicht,
het allerhoogste
Moge alle wezens
door subtiele en meditatieve intelligentie
de verheven schittering van
verlicht bewustzijn gewaarworden.

Je kunt het Gayatri Mantra als opzichzelfstaande meditatie gebruiken. Persoonlijk vind ik dit Yoga Mantra nog krachtiger wanneer het hardop in een groep wordt gezongen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter