Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 okt 2015

Helpt de Backjoy bij een comfortabele zithouding?

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Backjoy, een hulpmiddel voor een betere zithouding. Ik kwam het een tijdje terug tegen op het internet. In verschillende leuke kleurtjes.

Benieuwd waarom ik op zoek was naar zo’n hulpmiddel? En of het echt werkt? Ik heb de Backjoy inmiddels een tijdje getest en ik zal hieronder mijn ervaringen met je delen.

Hoe de Backjoy op mijn pad kwam

Een tijdje terug was ik eigenlijk simpelweg aan het googlen hoe ik pijn in mijn onderrug kon verminderen, verlichten en laten verdwijnen.

Ondanks mijn dagelijkse Yoga sessies (met daarbij heel veel aandacht voor bescherming van de onderrug) en het regelmatig lopen tussen het werken achter mijn bureau door, merkte ik dat ik last kreeg van mijn onderrug na een lange werkdag.

Ik had wel eens iets gehoord over een standing desk, waarbij je staand aan het werk bent, een grote bal waarop je kon zitten en diverse kussentjes. Al deze onderdelen kwam ik dan ook al snel tegen op internet.

Het afwisselen tussen staan, zitten en lopen wisselde ik af, maar toch merkte ik dat de pijnen in mijn rug door de dag heen steeds heviger werden.

En inmiddels begonnen mijn Yoga sessies er ook onder te lijden.

Aangezien we tijdens de Yoga les ook hulpmiddelen gebruiken om je comfortabele zithouding aan te meten voor de meditatie, of om in bepaalde oefeningen de kanteling van het bekken en de holling in de onderrug te stimuleren, bracht dit mij op een idee.

Zou er dan misschien ook een goed hulpmiddel zijn voor op mijn stoel achter het bureau?

backjoy

Waarom ik de Backjoy graag wilde proberen

Toen ik de Backjoy tegenkwam beloofde dit in het begin veel goeds. Zo zijn er diverse interessante voordelen van de Backjoy.

Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je goed rechtop kunt zitten. Althans, dat geven ze aan op de website van Backjoy. Ik had inmiddels een aantal verschillende bureaustoelen uitgetest, maar iedere keer bleek ik toch weer met een bolle rug te zitten als ik geconcentreerd aan het werk was. De Backjoy zou dus zeker interessant kunnen zijn.

Ook zou het de natuurlijke S-vorm van het lichaam stimuleren met de bijbehorende natuurlijke holling in de onderrug. Hierdoor verdeel je de druk over de rug beter en wordt de grote druk in de onderrug verminderd.

Doormiddel van de Backjoy kantel je het bekken en breng je daardoor als het ware de wervelkolom direct in de juiste positie.

Als je last hebt van klachten in het bekken, in de (onder)rug of problemen met je stuitje, dan kan de Backjoy verlichting bieden, klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Het testen van de Backjoy

Inmiddels heb ik de Backjoy Posture + een tijdje getest. Er zijn verschillende modellen (ook voor kinderen), maar deze versie is waterafstotend en daardoor gemakkelijk overal mee te nemen en te gebruiken.

In het begin lijkt het wat hard, maar als je er op gaat zitten, zit je eigenlijk heel prima. Wel is het belangrijk dat je goed op de Backjoy gaat zitten. Anders verliest deze zijn werking en zit je dus eigenlijk alleen op een stukje plastic.

Hoe je op een goede manier op de Backjoy gaat zitten leg ik je in onderstaande video uit:

Ik merk direct wat de Backjoy voor invloed heeft op mijn zithouding. Op het moment dat je op een juiste manier op de Backjoy gaat zitten, blijf je goed rechtop zitten.

Wel ervaar ik de eerste keer dat ik moet wennen aan het zitten op een Backjoy. Ik ervaar zelfs een beetje spierpijn. Het zitten op de Backjoy zal ik dus langzaam op gaan bouwen.

Na een tijdje merk ik dat ik gemakkelijker en comfortabeler voor een langere tijd kan blijven zitten op de Backjoy.

Daarbij wordt de pijn in mijn onderrug wel minder. Natuurlijk blijf ik mijn Yoga oefeningen ook dagelijks uitvoeren, dus waarschijnlijk is het de combinatie tussen de oefeningen en het gebruik van de Backjoy.

Het staan en lopen blijf ik nog steeds afwisselen met de Backjoy. Niet alleen omdat het een aanrader is, maar ook omdat ik van nature af en toe in beweging moet blijven ;-).

Aan het einde van mijn werkdag merk ik iedere keer dat mijn rug weinig tot geen pijn meer doet.

Ook ben ik bijna niet meer in staat om in een verkeerde houding te zitten. Mijn comfortabele zithouding zorgt er nu voor dat ik actief zit en misschien zelfs daardoor ook wel wat productiever ben.

Is een Backjoy een goede vervanger voor een meditatiekussen?

Doordat ik me voor de test zo goed mogelijk wilde verdiepen van het gebruik van de Backjoy, kwam ik diverse manieren tegen waarop je de Backjoy kunt gebruiken.

Zo kwam ik ook tegen dat de Backjoy soms gebruikt wordt tijdens de Yoga les. Na de test kan ik concluderen dat ik de Backjoy geen goede vervanger vind voor een meditatiekussen.

Je schommelt gemakkelijk heen en weer en de Backjoy is niet in hoogte verstelbaar.

De enige manier waarop je de Backjoy zou kunnen integreren is, als je mediteert op een stoel. Op deze manier blijf je rechtop op de stoel zitten en op deze manier ben je in staat om goed te kunnen mediteren.

Is de Backjoy iets voor jou?

Om na te gaan of de Backjoy iets voor jou kan zijn, kan ik je alleen maar aanraden om te kijken naar hoe jouw dagelijkse leven eruit ziet.

De Backjoy is overal te gebruiken. Zelfs in het vliegtuig of in de auto. Als je een kantoorbaan hebt is de Backjoy een echte aanrader.

Het gaat er in mijn optiek niet om of je al last hebt van verschillende klachten in de rug of in het bekken.

Voorkomen is beter dan verzachten.

Daarbij kan ik je natuurlijk niet verzekeren of jouw eventuele klachten ook verminderen of verdwijnen. Ik weet wel dat de Backjoy zorgt voor een goede zithouding en dat is altijd een erg groot pluspunt voor zowel lichaam als geest.

Wat mij betreft is de Backjoy een echte toevoeging voor een comfortabele en goede zithouding in het dagelijkse leven.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter