Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 jan 2018

Symboliek van 5 Asana’s uit het Dierenrijk

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Oude Yogi’s uit de geschiedenis lieten zich inspireren door de natuur. Zo kwamen de eerste asana’s tot stand. Veel Yoga houdingen hebben daardoor de naam gekregen van de inspiratiebron. Zo zijn er veel Yoga poses met dierennamen.

Deze namen zijn betekenisvol en kunnen een extra dimensie geven aan de houding. Beoefen je bijvoorbeeld met plezier de Dolfijn of ervaar je juist weerstand bij de uitvoering van de Duif? Dan kan het waardevol zijn om te ontdekken wat de symboliek van het betreffende dier is.

Dieren symboliseren de dierlijke kant van onze persoonlijkheid. Ieder dier heeft zijn eigen manier van leven, eigen gave en kracht, net als mensen. Yoga verbindt de menselijke elementen met dierlijke elementen of andere entiteiten uit de natuur. Op die manier kom je dichter bij jezelf, dichter bij je dierlijke intuïtie als het ware.

Hieronder volgen 5 Yogahoudingen die vernoemd zijn naar een dier en hun spirituele, symbolische betekenis.

yogahoudingen-symboliek-dieren

Symboliek van 5 Asana’s uit het dierenrijk

1. Neerwaarste Hond (Adho Mukha Svanasana)

De neerwaartse hond is wellicht de meest bekende yogahouding vernoemd naar een dier. Deze asana komt vrijwel in elke yoga practice voor. De Downward Facing Dog is bijvoorbeeld een vast onderdeel van de Zonnegroet.

Lees hier meer over het uitvoeren van de Hondhouding.

Deze pose kent veel positieve uitwerkingen, zoals het verlichten van stijfheid in rug en schouders, het verlengen van de hamstrings en het loslaten van spanning en generen van nieuwe energie in het lichaam. Ook de armen en handen worden krachtiger bij het regelmatig beoefenen van de Dog Pose.

Symbolische betekenis Yogahouding de Hond

Een hond staat al eeuwenlang symbool voor trouw, loyaliteit, bescherming, vrijgevigheid, vriendschap en intuïtie. Ook aanhankelijkheid, gehoorzaamheid en waakzaamheid worden toegeschreven aan dit mooie, enthousiaste dier.

De hond komt voor in verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen. Vanouds bewaakt hij de overgang van onze fysieke wereld naar het hiernamaals. De Boeddhisten kennen de hond als bewaker en beschermer van de zuivere Boeddhistische leer.

Als je weerstand ervaart bij de Neerwaartse Hond, kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

Ben ik trouw aan mezelf? Trouw/loyaal aan anderen? Is er een vriendschap die moeizaam verloopt? Volg ik mijn intuïtie? Ben ik te veel op mijn hoede of te beschermend? Bewaak ik mijn grenzen goed? Mis ik iemand die mij beschermt?

2. De Kat (Bidalasana)

De Kat is een fijne asana om de soepelheid en flexibiliteit van je rug en wervelkolom te trainen. Het is een hele rustige houding, op het ritme van in- en uitademing. Deze asana komt vaak voor aan het begin van een Yoga practice om de rug en wervels om te warmen.

Lees hier meer over het uitvoeren van de Kathouding.

Symbolische betekenis Yogahouding de Kat

De kat staat symbool voor onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, mysterie, magie, intelligentie, onvoorspelbaarheid, bovennatuurlijk, spiritualiteit en genezende krachten.

De kat komt al eeuwen voor in verschillende culturen en geloofsovertuigingen en werd vaak afgebeeld met goden en godinnen. In het oude Egypte was de kat een heilig wezen. Hij bracht geluk en moest goed verzorgd en beschermd worden. Veel mensen ervaren katachtigen als geheimzinning en intrigerend.

Ook lenig, schoonheid en sierlijk wordt toegeschreven aan katachtigen. Scherp, eigenwijs en vrouwelijke boosaardigheid zijn een andere kant van de kat. Van deze laatste eigenschap komt bijvoorbeeld het woord ‘kattig’ :).

Als je weerstand of lichte pijn in de rug ervaart bij de Kat, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Voel ik me voldoende onafhankelijk? Is een situatie in mijn leven op dit moment onvoorspelbaar? Loopt iets niet soepel (lenigheid)? Ben ik of iemand dicht om mij heen eigenwijs of te scherp? Ben ik zoekende in de balans tussen ratio en spiritualiteit? Gebruik ik al mijn zintuigen om een situatie aan te voelen?

3. De Duif (Eka Pada Rajakapotasana)

De Duif is een meer uitdagende yogahouding en het is belangrijk om deze asana rustig op te bouwen. Deze pose heeft diverse positieve uitwerkingen, zoals het openen van de heupen en het stretchen van het bekkengebied. Ook kent de Pigeon Pose voordelen voor de buikspieren en bij de volledige Duifhouding maakt het borst en schouders sterker.

Lees hier meer over het uitvoeren van de Duifhouding.

Symbolische betekenis Yogahouding de Duif

De duif brengt rust en vrede, vergeving en liefde, is begripvol en zachtaardig. Dit dier wordt gezien als een spirituele boodschapper en staat symbool voor de communicatie tussen twee werelden en vrijheid. Ook reinheid, vrouwelijkheid en moederlijkheid worden toegeschreven aan de duif.

In veel culturen, bij ons bijvoorbeeld bij een bruiloft, is het loslaten van duiven een manier om liefde en vrede in alle vrijheid te laten ‘zijn’ en emotionele ballast los te laten.

Als je weerstand ervaart bij de Duifhouding, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Voel ik me gevangen of vrij? Kan ik zachtaardiger zijn naar mezelf of anderen? Heb ik behoefte aan meer liefde? Voel ik me begrepen? Heb ik spirituele boodschappen ontvangen? Heb ik moeite om iemand te vergeven of andersom? Is er een situatie waar ik (nog) geen vrede mee heb?

4. De Kameel (Ustrasana)

De Kameel is net als de Duif een meer uitdagende asana. De yogahouding kent veel voordelen, maar het is belangrijk om goed je lichamelijke grenzen te voelen en het stap voor stap op te bouwen. De Camel Pose is een krachtige achteroverbuiging die het hartgebied opent. De gehele voorkant van het lichaam wordt daarnaast gestretched en de flexibiliteit van de ruggengraat en de bilspieren wordt verstrekt. Ook het keelgebied wordt geopend.

Lees hier meer over het uitvoeren van de Kameelhouding.

Symbolische betekenis Yogahouding de Kameel

De kameel staat symbool voor matigheid, nuchterheid, uithoudingsvermogen, goedaardigheid, taaiheid, gehoorzaamheid en zelfstandigheid. Het dier kan dagenlang in de droge woestijn blijven lopen en daarbij ook nog ballast dragen. Het is een nederig dier, die bereid is om lasten te dragen. Aan de andere kant kan een kameel eigenwijs, eigenzinnig, langzaam en onvriendelijk zijn.

Als je weerstand of moeite ervaart bij de Kameelhouding, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Hoe is het gesteld met mijn uithoudingsvermogen? Heb ik teveel ballast, lasten of zorgen? Teveel hooi op mijn vork? Wordt mijn goedheid op de proef gesteld? Ben ik te nederig of juist eigenwijs? Is er een situatie waar ik nuchter naar moet kijken? Kan ik meer matigheid toepassen in mijn mening, in een situatie of bijvoorbeeld eetpatroon?

5. De Dolfijn (Ardha Pincha Mayurasana)

De Dolfijn houding is een intensieve asana. De houding is niet ingewikkeld, maar kan wel echt pittig zijn. De yogahouding bevordert de doorbloeding van het bovenlichaam en versterkt zowel de bovenbenen als de kuiten. Ook wordt er een beroep gedaan op de kracht in de armen en schouders. Deze krachtige houding lijkt op de dolfijn die met enorme power uit het water tevoorschijn komt voor een duik.

Lees hier meer over het uitvoeren van de Dolfijn houding.

Symbolische betekenis Yogahouding de Dolfijn

De dolfijn staat symbool voor vrijheid, nieuwsgierigheid, spelen, communicatie, vrolijkheid en harmonie. Het dier is speels en blij, maakt plezier en heeft iets magisch. Daarnaast is een dolfijn heel intelligent. Zo hebben ze bijvoorbeeld het vermogen om gebarentaal te leren en op bijzondere wijze met elkaar te communiceren. Ook zijn het hele lieve zorgzame dieren. Alle familieleden, jong, oud, ziek of sterk worden altijd liefdevol benaderd.

Als je weerstand of moeite ervaart bij de uitvoering van de Dolfijn, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Ben ik blij, heb ik plezier? Zie ik het leven als zwaar of ook als een spel? Maak ik mij zorgen om een dierbare? Wil ik intellectueel meer uitgedaagd worden? Voel ik me vrij? Heb ik behoefte en de kracht om uit een situatie te ‘springen’ als een dolfijn uit het water? Lach ik genoeg?

Andere Yogahoudingen met dierennamen

Er zijn nog veel meer yogahoudingen die vernoemd zijn naar een dier. Denk bijvoorbeeld aan de Kikker, Krokodil, Schilpad, Kraai, Vis en Schorpioen. Ook zij vertellen een verhaal. Heb je een favoriete houding of juist moeite met een houding? Zoek het dan eens op en kijk of de eigenschappen van het dier jou iets kunnen zeggen.

Happy Day! Namaste, Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter