Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 feb 2020

Yogaposities – een paar favorieten op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yogaposities. Na een tijdje ken je ze allemaal wel, of toch niet?

Toen ik net met yoga begon, dacht ik dat het aantal poses wel mee viel en dat ik ze na een tijdje allemaal wel zou kennen. Die inschatting was redelijk verkeerd, kwam ik later achter. 😉

Yoga is al eeuwenoud en het is dus niet voor niets dat er oneindig veel soorten yoga poses bestaan. Door de tijd heen zijn er namelijk steeds meer Yogaposities bijgekomen.

In dit blog laat ik je kennismaken met een aantal van mijn favoriete Yogaposities en natuurlijk ben ik daarna ontzettend benieuwd naar wat jij van deze houdingen vindt.

In dit blog bespreek ik:

  • Een inleiding over het ontstaan van Yoga
  • De Eagle Pose
  • Dangling pose
  • Warrior II
  • Vishouding
  • Spinal twisthouding

Ben je er klaar voor om meer te weten te komen over deze houdingen?

Yogaposities

Het ontstaan van Yogaposities

Hoe yoga ooit ontstaan is, spreekt mij enorm aan. De mens die het dier nadeed en daardoor een natuurlijke pose aannam om te ontspannen of het lichaam energie te geven.

Dieren zijn in staat om hun emoties en de spanning in hun spieren los te laten die het gevolg zijn van hormonale veranderingen in hun lichaam, ook wel bekend als de vecht- of vluchtreactie.

Ze regelen zo’n situatie door hun bloed te laten circuleren en de energie in hun lichaam weer in evenwicht te brengen. Enkele minuten later hebben ze hun evenwicht hersteld en kunnen ze weer verder.

Wat heerlijk als wij dit zouden kunnen nadat we een moment van stress hebben ervaren!

Yogaposities

Garudasana – de eagle pose

Een van de Yogaposities die me het meest uitdaagt, is de eagle pose. Bij deze houding draait het om evenwicht en balans in je lichaam waarbij zowel je armen als benen om elkaar gedraaid zijn en je op één been staat.

Je bent met je gehele lichaam bezig om in te pose te zijn wat een compleet gevoel geeft.

Eenmaal in balans vind ik het heerlijk om me af te sluiten van mijn omgeving en alleen mijn stillness te ervaren terwijl mijn complete lichaam in balans is zonder dat ik dit continu opmerk.

De houding vormt daarnaast een fijne fysieke oefening voor de as van mijn lichaam en vooral mijn rug. Het is niet altijd even makkelijk om in de pose te raken en er gedurende een langere tijd in te blijven omdat het een uitdagende houding is.

Oefening baart kunst!

Baddha Hasta Uttanasana – Dangling Pose

Pure ontspanning is voor mij de dangling pose. Het is een variant op de uttanasana of de standing forward fold pose waarbij je vanuit een staande houding stapsgewijs naar voren buigt en uiteindelijk volledig met je bovenlichaam ‘uithangt’.

Bij deze pose bevindt je hoofd zich onder je hart waardoor het een inverted om omgekeerde yogapositie is. Ik voel me in deze houding volledig flexibel en ontspannen en zou het liefst een lange tijd blijven hangen.

Met deze houding sluit ik me af van mijn omgeving en de wereld omdat ik me naar beneden richt en niet ‘open’ ben.

De houding verbetert de bloedsomloop in het lichaam waardoor alle processen beter werken, zoals in het begin van dit artikel uitgelegd over dieren.

Deze pose is voor mij een manier om stress te verminderen. Mijn (gevoelige) onderrug vindt de pose heerlijk, na een dag hard werken trekt deze flink aan maar de pose zorgt lichamelijk toch voor een flinke dosis ontspanning.

Wil je deze ontspanning veder uitbreiden na je lange werkdag? Doe dan eens mee met de video hieronder!

Favoriet onder de Warrior Yogaposities – Warrior II Pose

Tijdens de warrior pose voel ik me krachtig en zelfverzekerd omdat ik mijn lichaam gebruik om in een zelfverzekerde houding te staan.

Verschillende uitvoeringen van de warrior pose zijn fijn, maar vooral warrior II spreekt me aan.

In deze houding voel ik mij uiterst verbonden met de grond onder me en het liefst voer ik de warrior pose uit op blote voeten op een natuurlijke ondergrond zodat mijn lichaam direct kan earthen en zichzelf kan opladen en helen.

In de houding zorg je dat je lichaam mooi is uitgelijnd waarbij je linkerarm zich naar voren strekt en je rechter arm naar achteren, beide op gelijke hoogte. Je linker been wijst in een hoek van 90 graden naar voren en je rechter been is volledig gestrekt en wijst naar achteren.

De balans van deze houding fascineert me: de core van je lichaam is loodrecht en van beide ledematen wijst er één naar voren en één naar achteren terwijl je stevig op de grond staat.

In de video hieronder kom je meer te weten over deze Yogapositie:

Matsyasana – Fish Pose

De fish pose voer ik het liefst uit met behulp van een yoga kussen en een zacht yoga blok. Het kussen leg ik iets hoger dan het midden van mijn rug en ik buig rustig achterover totdat mijn hoofd het yoga blok raakt dat achter mijn kussen ligt.

Eerst ontspan ik langzaam mijn onderrug totdat deze volledig ontspannen is en daarna leg ik mijn armen in de cactushouding om mijn hartstreek goed te openen.

Het gevoel dat hierbij vrijkomt is een combinatie tussen lichaam en geest: de open houding zorgt voor een volledig vrij maar ook kwetsbaar gevoel, het heeft een pure en eerlijke uitwerking op mijn gevoel terwijl mijn lichaam een gevoel van overgave afgeeft.

De tegengestelde buiging van de ruggengraat kan gevoelig zijn en je kunt niet zomaar snelle bewegingen maken als je in zo’n houding ligt.

Na een dag werken op kantoor is dit de meest verdiende houding die ik kan bedenken.

Zittend achter een bureau is je ruggengraat doorgaans naar voren gebogen wat een beklemmende uitwerking op de hartstreek kan geven.

Door de tegenovergestelde buiging te maken ontstaat een volledig vrij en gezond gevoel waarbij ademhalen heerlijk aanvoelt en veel energie geeft.

Supta Matsyendrasana – Spinal Twist Pose

Een flexibel lichaam geeft een geweldig gevoel.

Waar de fish pose opening biedt en de ruggengraat tegengesteld buigt, geeft de spinal wist een draai aan de ruggengraat waardoor er vrijheid tussen de ruggenwervels ontstaat wat een algeheel vrij gevoel en een hoop gekraak kan opleveren.

Dat is niet het enige lichamelijke effect van deze houding, je ‘perst’ of kneedt in deze houding namelijk je organen wat een zeer ontspannend gevoel geeft en kan helpen bij een opgeblazen gevoel.

De houding werkt ontgiftend en vormt daardoor een detox voor je organen! Heb je veel afvalstoffen in je lichaam? Voer de spinal twist dan dagelijks een keer uit.

Door een flexibele ruggengraat en een los lichaam ervaar ik het gevoel van geluk. De twist geeft me energie en laadt me op voor nieuwe uitdagingen in het dagelijkse leven.

 

Wat vind jij eigenlijk van deze Yogaposities? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 🙂

Namasté,

Lisanne


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter