Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 mrt 2017

9 tips om je Inversies te boosten.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Inversies, ook wel omgekeerde houdingen genoemd, zijn vaak al snel uitdagende houdingen. Misschien in jouw geval dus ook wel juist de Yoga houdingen die je liever uit de weg gaat.

Denk bijvoorbeeld aan een Hoofdstand of een Handstand, met allerlei variaties. Op een foto geweldig, maar om uit te voeren al snel een uitdaging.

Toch zijn omgekeerde houdingen zeker een aanrader om mee aan de slag te gaan. Ze zorgen er onder andere voor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarbij bereikt zuurstofrijk bloed sneller het hoofd en de hersenen.

Ook zorgen inversies ervoor dat je parasymphatische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Dit wil zeggen dat je het rustige en ontspannen gedeelte van het zenuwstelsel ‘aan zet’.

Daarnaast ontwikkel je spierkracht, leer je waar je lichaam omgekeerd in tijd en ruimte is en train je je focus.

In dit blog daarom een aantal handige tips die je op weg kunnen helpen bij je Inversies.

inversies

1. Inversies met een goede Yoga mat

Zorg ervoor dat je bij Inversies gebruik maakt van een prettige Yoga mat met veel grip. Een dunne Yoga mat, kan bij bijvoorbeeld een Hoofdstand minder prettig aanvoelen. Dus ook de juiste dikte is belangrijk.

Een Yoga mat met veel grip zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet zo snel weg glijdt. Helemaal als je het lichaam eerst opgewarmd hebt voordat je aan de Inversie begint, kan ervoor zorgen dat je zweethanden krijgt. Goede grip is dan dus zeker een must!

2. Inversies met de Feetup

Als je net start met uitdagende Inversies, dan kan het prettig zijn om gebruik te maken van een Feetup. Dit is een hoofdstandbankje, waarbij je eigenlijk helemaal geen druk op je hoofd of nek zet.

Doormiddel van de Feetup kun je alsnog de voordelen van inversies ervaren, maar de risico’s op blessures worden erg verkleind.

Daarbij kan de Feetup ook voor gevorderde Yogi’s handig zijn, omdat je goed kunt ervaren hoe je het bekken moet kantelen in een omgekeerde houding. We zijn vaak wat in de war als we omgedraaid staan en voelen daarom niet altijd direct hoe we onszelf op een juiste manier in een Inversie moeten plaatsen.

De Feetup geeft je de kans om voor een langere tijd de kanteling van het bekken te oefenen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de druk op je hoofd en nek.

3. Inversies en een goede opwarming

Als je aan de slag wilt gaan met uitdagende omgekeerde houdingen, dan is het heel belangrijk dat je het lichaam goed opwarmt.

Om blessures en eventuele ongelukken te voorkomen, is het ontzettend belangrijk dat je de spieren aandacht geeft die je nodig hebt in de houding.

Na de uitdagende houding is het ook weer net zo belangrijk dat je het lichaam tot rust brengt.

4. Inversies tegen de muur

Inversies tegen de muur zijn altijd prettig om te oefenen. Bij voorkeur zou ik dus kiezen voor een ruimte waarbij je genoeg plek hebt om inversies zowel tegen de muur als zonder muur te oefenen.

Het nadeel van de muur is, dat het de uitlijning van een Handstand of Hoofdstand vaak niet zo ten goede komt. Je krijgt als het ware een banaan vorm in het lichaam en leert jezelf eigenlijk een onjuiste uitlijning aan.

Ik zou je dus zeker aanraden om de muur eens kort te gebruiken om het gevoel van de omgekeerde houding te ervaren, maar eigenlijk zo snel mogelijk van de muur af te komen.

5. Lengte maken bij Inversies

Bij Inversies is het ontzettend belangrijk dat je je focust op lengte maken in de ruggengraat. Alsof je je wegstrekt vanaf de grond richting de tenen.

Om lengte te creëren, kun je de hielen wegstrekken richting het plafond, in plaats van direct de tenen naar het plafond te laten wijzen. Zo ervaar je het beste de lengte die je wilt maken in het lichaam.

6. Uitlijning van het lichaam bij Inversies

Daarnaast is de uitlijning van het lichaam belangrijk bij Inversies. Als je eenmaal ondersteboven bent, dan is dat in het begin vaak lastig te voelen.

Focus je op het aanspannen van de buikspieren en het naar binnen brengen van de onderste ribben bij de Handstand, Hoofdstand en Pincha Mayurasana,

Vooral die onderste ribben kunnen in het begin erg verwarrend zijn, omdat je even moet omschakelen. 😉

7. Controle over het bekken en Inversies

Naast de uitlijning en de lengte die je wilt maken in de Inversie, is het super belangrijk dat je controle hebt over het bekken.

Het kantelen van het bekken kun je bijvoorbeeld oefenen met de Feetup. Het kantelen van het bekken is van belang om stabiel in de omgekeerde houding te blijven. Leun je iets meer naar links, rechts, voren of achteren, dan zul je meteen merken dat je uit balans bent.

8. Inversies en focus

Wanneer je jezelf perfect uitgelijnd in een omgekeerde houding bevindt, kan het alsnog zo zijn dat je uit balans bent. Want rondrazende gedachten zullen je zeker niet helpen om stabiel in een houding te laten staan!

Waar je aandacht naartoe gaat, gaat je energie naartoe. Focus, focus, focus! Voel hoe de adem beweegt door het lichaam en probeer je aandacht en kracht uit de adem te halen.

Een wereld van verschil!

9. Aanpassen van Inversies

Wees tot slot niet bang om Inversies aan te passen. Het gaat er niet om of je jezelf zo snel mogelijk in een omgekeerde houding kunt zetten, maar het is belangrijk dat je kijkt naar waar je op dit moment toe in staat bent.

Ga op zoek naar een klein stukje buiten je comfortzone en probeer met die versie van een Inversie te werken. Zo maak je iedere keer kleine, weloverwogen en belangrijke stapjes. Iedere keer op zoek naar een klein beetje weerstand. Probeer te voelen in plaats van te denken en te snel te willen. Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter