Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 dec 2016

Yoga Teacher Training: Het begin

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dit is een gastblog van Rebecca Mourits.


“And suddenly you know: It’s time to start something new and trust the magic of beginnings.” – Meister Eckhart

Precies dit gevoel was een aantal maanden terug plotseling allesoverheersend.

Na lang wikken en wegen gooide ik na een mailtje met het bericht “er zijn nog maar een paar plekjes over” alle overpeinzingen overboord. In ruil voor alle redenen om het niet te doen, kwam het gevoel als een plotseling hittepuntje vanonder een vergrootglas naar boven.

De wil om te beginnen en het vertrouwen dat het goed zou komen.

Afgelopen oktober begon ik dan ook aan een Yoga teacher training, bij yogastudio Balanzs in Den Haag. Het begin van een nieuw avontuur, met als rode draad de “hero’s journey” zoals beschreven door Joseph Campbell.

yoga teacher training

A hero must face the beginnings of change

Yoga opleidingen komen tegenwoordig in allerlei soorten en maten. De Yoga teacher training die ik volg belicht zowel de yin als yang kant van yoga, waarbij veel meer aspecten aan bod komen dan enkel de houdingen. Daarnaast wordt ook de anatomie van het menselijk lichaam uitvoerig behandeld om uiteindelijk zo goed en veilig mogelijk les te kunnen geven.

Laat ik beginnen met dat er veel (véél) te vertellen valt over het volgen van een Yoga teacher training. Nu kan ik direct van alles neerpennen over alle stof die voorbij komt. Over bandhas, yamas, spieren en gewrichten, pranayama, de vijf fundamentele lichaamssubstanties volgens Traditional Chinese Medicine – en nog zoveel meer. Maar liever vertel ik om te beginnen wat over de reis zelf.

Een jaar of twee terug stond ik voor het eerst op een yoga mat. Tot die tijd beschouwde ik mijn lijf in de eerste plaats als een ding dat aan eisen moest voldoen. Maar zoals Campbell beschrijft, kom je soms een roep voor avontuur tegen. Of het nu om “external pressures or from something rising up from deep within” gaat, de uitkomst is hetzelfde: een roep om verandering.

We zitten doorgaans zoveel in een hoofd dat maar door blijft kwetteren, dat we geen idee meer hebben wat ons lichaam ons vertelt. Onder andere yoga heeft me geholpen – en dat blijft altijd een work in process – er juist beter naar te luisteren en mee samen te werken. En dat voelt een beetje als thuiskomen.

“Don’t use your body to get into the pose, use the pose to get into your body.”

Deze Yoga teacher training gaat onder meer dieper in op hoe yoga in al zijn aspecten nu eigenlijk in staat is die connectie te versterken – de connectie met een lijf dat veel intelligenter is, en veel meer opslaat, dan waar we doorgaans stil bij staan. Maar ook hoe nauw de band is tussen je lichaam, gedachten en emoties, en waarom yoga ‘doet wat het doet’.

Hoewel die drie een vernuftig samenwerkend systeem zijn in plaats van losse onderdelen, verstaan we de kunst van die wisselwerking negen van de tien keer niet. We kunnen onze lichamelijke sensaties zelfs volstrekt andere oorzaken toedichten. Neem een simpel voorbeeld als het experiment met de vrouw en de brug.

Een groep mannen werd gevraagd een vrouw te beoordelen nadat ze over een hoge, onstabiele brug naar haar toe waren gelopen. De mannen ervaarden de kriebels in hun buik, de spanning en zenuwen van die hoge brug, als een gevoel van verliefdheid, van onmiddellijke chemie. Ze vonden de vrouw aanzienlijk aantrekkelijker dan een groep mannen die de vrouw zonder de brugervaring beoordeelden.

Je lichaam kan dus ongemerkt je emoties en gedachtes beïnvloeden, maar het werkt ook andersom. Denk alleen al aan hoe mentale stress ervoor kan zorgen dat je nul energie lijkt te hebben, hoe je spanning en emotie opslaat in je spieren of hoe je daardoor oppervlakkig ademhaalt.

Een leven lang reizen

Maar ook kun je juist met je lijf en adem werken om ruimte te creëren, in plaats van alles krampachtig vast te houden. In feite doe je dit constant met yoga, bewust dan wel onbewust: een yoga teacher training geeft onder andere een verdieping van je kennis in het hoe en waarom hier achter. Niet voor niets gaat er een oud gezegde rond dat yoga bedoeld is om lichaam en geest sterk genoeg te maken om uren achtereen stil te kunnen zitten…

Het leent zich allemaal voor een leven lang leren. Met onder meer het achtvoudige pad, de tientallen vormen van yoga die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld, maar bijvoorbeeld ook met de kennis die we nu hebben over het zenuwstelsel, kan een reis binnen yoga alle kanten op en worden de mogelijkheden steeds uitgebreid. Maar al die reizen hebben ten minste het volgende gemeen: het is er uiteindelijk ook eentje naar binnen.

Wat ik de afgelopen maanden ook heb geleerd, is hoeveel mensen er rondlopen met nooit gestarte reizen. Met een onvervulde verlangen, een magisch begin dat nog niet begonnen is. Regelmatig hoorde ik iets in de richting van “Oh, wat leuk! Ik zou ook wel iets…”.

Het varieerde van een iets waar iemand altijd plezier uit had gehaald weer op te willen pakken of vaker te willen doen, tot puur alleen al zo’n iets vinden. Van glinsteroogjes die je een blik op een mogelijke toekomst zag werpen bij de gedachte er aan, tot ogen die je terug zag kijken naar een verloren tijd. Naar gemiste en nooit meer terugkerende kansen.

Call for heroes

Het lijkt alsof er tal van dierbare maar verstofte, en nog véél meer onontdekte, bezigheden leven binnen in mensen. Die spijtig genoeg hun weg naar buiten lang niet altijd vinden.

Wat het beginnen van deze Yoga teacher training me in ieder geval heeft laten zien, is dat het loont om zonder blikken of blozen naar je gut feeling te luisteren. Je nieuwsgierigheid te volgen, te voelen waar je kinderlijk enthousiast van wordt.

Een beetje bang zijn. Niet weten wat je moet verwachten. En dan toch doen.

 “The journey of a thousand miles begins with a single step.” – Lao Zi

Hoeft niet meteen een Yoga teacher training te zijn, of een opleiding waarvoor dan ook – voor yoga, of misschien wel voor heel iets anders. Een nieuw begin kan, maar hoeft niet groot te zijn. Het hoeft geen reis te zijn – een dag- of stedentripje mag ook. Het hoeft geen geld te kosten, niet meteen goed te gaan, niet baanbrekend te zijn of worden.

Als je er maar een beetje kriebels in je buik van krijgt.

Dus bij deze: een kleine heldenoproep.

Call yourself to an adventure. Schrijf je eigen epos. Volg je kriebels.

Begin gisteren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Kyr

    Wat leuk om te lezen! Heb je toevallig een aanrader qua boek die je misschien gebruikt in de opleiding om zo alle theorie van yoga te leren? Ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter