Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 apr 2016

Ustrasana, een (te) uitdagende houding?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ustrasana, de Sanskriet naam voor de Kameelhouding. Dit is een Yoga houding die voor veel mensen als een uitdagende houding wordt beschouwd.

Misschien dat er daarom voor wordt gekozen om deze Kameelhouding regelmatig vermijden in een Yoga les?

Waarom wordt Ustrasana vaak vermeden in een Yoga les?

Misschien kiest de docent ervoor om deze Yoga houding niet in de les op te nemen. Misschien doe je de houding niet omdat het niet lukt. Of misschien begin je er sowieso al niet aan omdat je van tevoren al heel zeker weet dat deze houding je nooit gaat lukken.

Of misschien heb je een andere reden waarom je Ustrasana liever niet probeert.

Als je deze Asana nog nooit hebt uitgevoerd, dan kan ik me voorstellen dat je je misschien afvraagt waarom Ustrasana dan zo moeilijk is. Het komt ook tijdens onze cursussen wel eens voor dat mensen zich in het begin lijken te vergissen in de intensiteit van deze houding.

Maar zoals wij al vaker aangegeven hebben, zijn juist die uitdagende houdingen de mogelijkheden tot groei. En met de juiste handvatten zijn er zoveel meer mogelijkheden in deze houding!

Daarom help ik je graag verder met het opbouwen en aanpassen van deze houding. En ik vertel je graag waarom Ustrasana zeker de moeite waard is om te oefenen.

Voordelen van Ustrasana

Er zijn veel voordelen te benoemen van Ustrasana. Zo is het een achteroverbuiging die ervoor zorgt dat het gebied van het hart geopend wordt. De energie kan volop stromen door het hartgebied.

Daarbij train je de flexibiliteit in de ruggengraat. Ook stretch je de gehele voorkant van het lichaam. De achterkant van het lichaam wordt versterkt met Ustrasana. Inclusief de bilspieren.

Een ander voordeel is dat het de heupen en de quadriceps een stretch krijgen. Dit gedeelte is bijvoorbeeld bij hardlopers een gebied waar veel weerstand ervaren wordt. De spieren worden door het lopen korter. Deze houding werkt er aan mee om deze gebieden een stretch te bezorgen.

Ook voor menstruatiepijnen of de stoelgang kan Ustrasana een prettige houding zijn. Behalve deze fysieke voordelen, heeft Ustrasana ook een aantal mentale voordelen. Zo kan deze Yoga houding er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je energieker gaat voelen. Dit is erg prettig als je moe bent of last hebt van depressie.

Hoe voer je Ustrasana uit?

Kom bij het uitvoeren van Ustrasana eerst op handen en knieën. Breng het zitvlak nu richting de hielen en ga als het ware met het zitvlak op de onderbenen zitten.

Pak nu met je handen je hielen/enkels vast. Adem uit. Inademend duw je het bekken richting het plafond en blijf je dat bekken van je kruin wegduwen. Op deze manier bescherm je de onderrug.

Ook kun je het zitvlak omhoog houden en van bovenaf met je handen de weg naar je hielen vinden. Maar ook hier is het heel erg belangrijk dat je het bekken van de kruin weg blijft duwen.

Vervolgens blijf je hier voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen. Daarna kom je rustig omhoog met het bovenlichaam.

ustrasana

Ustrasana lukt me niet, wat nu?

Als je merkt dat Ustrasana je niet op bovenstaande manieren lukt, dan kun je ook je tenen op de mat krullen. Op deze manier kun je gemakkelijker met je handen bij je hielen/enkels.

Ook kun je twee blokken achter je plaatsen ter hoogte van je enkels en je handen daar op plaatsen. Zo maak je de afstand nog iets minder groot.

Daarbij kun je je handen op je onderrug plaatsen en een stukje naar achteren leunen. Houd in gedachten dat je met deze houding de borst wilt openen en de voorkant van het lichaam wilt voelen. Dan is de Kameelhouding geslaagd.

Oefenen van Ustrasana

Het geldt ook zeker weer voor deze Yoga houding: Oefening baart kunst! Kijk dus iedere keer weer waar je eigen mogelijkheden liggen.

Warm het lichaam eerst op (eventueel met oefeningen en stretches met een beetje extra aandacht voor de heupen, de quadriceps, de rug en de borst) en ga stap voor stap binnen je eigen mogelijkheden aan de slag.

Kijken naar je mogelijkheden, in plaats van naar je beperkingen. ☺ Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter