De Yoga Handstand leren – Voordelen, tips en risico’s
Yoga Handstand, in het Sanskriet wordt deze Asana ook wel Ado Mukha Vrksasana genoemd.
Deze Yoga houding is een uitdagende houding, die voor velen in het begin als erg lastig ervaren wordt. Maar waarom zou je dan toch aan de slag gaan met de Yoga Handstand?
Voordelen van de Yoga Handstand
Er zijn verschillende voordelen te benoemen als je de Yoga Handstand wilt oefenen en uitvoeren.
Zo zorg je ervoor dat je de polsen, schouders en armspieren versterkt in deze houding.
Daarbij is het een omgekeerde houding. En zoals je misschien wel weet zorgt een omgekeerde Yoga houding ervoor dat zuurstofrijk bloed sneller richting het hoofd gaat. Dit zorgt niet alleen voor meer ontspanning, maar ook voor meer energie.
Ook is de Yoga Handstand een balanshouding. Je traint hierbij (al dan niet op zijn kop) je balans te houden.
Je hebt optimale controle over je lichaam nodig. En dat vergt training.
Angst voor de Yoga Handstand
Vaak hebben mensen moeite met de Yoga Handstand. Een groot obstakel dat om de hoek komt zetten, is dat er angst (bewust of onbewust) is om door te kunnen klappen. Daarbij kan een obstakel zijn dat je zou kunnen vallen.
Angst voor de Yoga Handstand is heel normaal, want het is nog al een ander gezicht als je ineens de wereld vanaf de andere kant bekijkt!
Als je de Yoga Handstand wilt leren, is het daarom aan te raden om langzaam comfortabel te worden in de houding. En dat kun je het beste doen zoals ik.
Oefenen van de Yoga Handstand
Als je de Yoga Handstand wilt oefenen, dan is het belangrijk dat je stap voor stap te werk gaat.
Je gaat dus niet meteen proberen om in de Yoga Handstand te komen, want dit kan alleen maar zorgen voor eventuele blessures.
Een goede opwarming en voorbereiding is erg belangrijk.
Zo is het bij het leren van de Yoga Handstand belangrijk dat je eerst comfortabel wordt met het simpelweg rechtop staan. Dit kun je heel goed oefenen in Tadasana. Tadasana is in feite de Yoga handstand, alleen dan niet op zijn kop.
Door te leren hoe je rechtop op de grond staat, welke spieren je aanspant, welke basishouding van belang is, kun je deze ook gemakkelijker op zijn kop toepassen.
Ook is het belangrijk dat je de schouders, armen en polsen goed opwarmt. Veel kracht en flexibiliteit wordt in deze gebieden gevraagd en met warme spieren wordt de uitvoering gemakkelijker.
Goede oefeningen om deze gebieden op te warmen kunnen bijvoorbeeld de Plankhouding, Chaturanga Dandasana en de Neerwaartse Hond houding zijn.
Een serie als de Zonnegroet kan je ook goed helpen.
Deze zorgen tegelijkertijd voor het lengte maken in de ruggengraat. Erg belangrijk als je met een rechte rug in een omgekeerde houding moet staan. Anders word je een soort banaan en dat is niet de handstand waarnaar we op zoek zijn.
Ook als het je nog niet helemaal goed lukt om de Yoga Handstand te doen, kunnen deze houdingen erg goed werken als voorbereidende houdingen. Hoe meer je de spieren traint die je uiteindelijk voor de Yoga Handstand nodig hebt, hoe beter.
Waar je op moet letten bij het leren van de Yoga Handstand
Op het moment dat je de Yoga Handstand wilt leren, dan is het belangrijk dat je op een aantal punten heel goed let.
Mocht je roekeloos in de Yoga Handstand willen springen, dan loop je de kans op blessures of ongelukken. Bouw de Yoga Handstand dus rustig op, zo ontwikkel je veel meer controle en focus.
Als je de Yoga Handstand wilt oefenen kun je op verschillende manieren in deze Asana komen. Je kunt bijvoorbeeld met beide benen tegelijkertijd omhoog komen, of been voor been.
De Yoga Handstand leren – Stap voor stap
Begin in een neerwaartse hond positie.
Voordat je je benen omhoog gaat brengen is het van groot belang dat je de handen breed neer zet (iets breder dan schouderbreedte). Vervolgens breng je je schouderbladen naar elkaar toe. Het helpt hierbij om de bovenarmen iets naar buiten de draaien.
Houd de schouders laag (van je oren af). Span de buikspieren aan en breng de navel richting de ruggengraat. De onderste ribben zijn naar binnen.
Loop vervolgens vanaf hier je voeten zoveel mogelijk richting je handen. Belangrijk is daarbij dat je je bekken al een beetje boven je schouders probeert te brengen. Hoe meer hoe beter.
Als je namelijk helemaal moet opschoppen vanuit een neerwaartse hond positie, moet je bekken een relatief grote afstand afleggen om boven je schouders te komen. Hoe groter deze afstand, hoe groter de kans is dat je ergens onderweg uit balans raakt, of dat je met met teveel of te weinig kracht omhoog komt en niet in de handstand komt.
Nu is het moment aangebroken dat je je benen omhoog gaat brengen. Of je nu met beide benen omhoog komt of been voor been, zorg er ten aller tijde voor als je omhoog komt dat je het bekken kantelt zodat je staartbeen richting de hielen wijst. Omgekeerd is dit veel lastiger te doen dan wanneer je dit normaal oefenen. Neem dus de tijd om dit te trainen.
Probeer als je met één been omhoog komt zo weinig mogelijk te schoppen. Het is meer een gecontroleerde beweging waarbij je je voet omhoog duwt. Vervolgens kantel je dus het bekken en breng je je andere voet naast je voet die al in de lucht is.
Als dit lukt en beide benen zijn recht omhoog in de lucht: Duw!
Maak jezelf zo lang mogelijk en duw jezelf van de vloer af. Activeer heel je lichaam. Je balanspunt bevindt zich in je bekken. Laat dat gedeelte dus vooral niet verslappen.
Blijf krachtig doorademen in deze houding en probeer de nek in het verlengde van de ruggengraat te brengen.
Als het genoeg is kom je rustig en gecontroleerd met de benen richting de grond.
Je vingers worden je tenen
Omdat je op zijn kop staat, nemen je vingers de functie van je tenen over. Zij moeten er nu dus voor zorgen dat je niet uit balans valt.
Hou je vingers dus ten alle tijde actief. Als je dreigt voorover te vallen, activeer de vingers dan nog ietsje meer. Ze zijn als het ware je rem!
Het gebruiken van de muur
Je kunt natuurlijk de muur gebruiken bij het oefenen van de Yoga handstand. De muur is zeker een goed hulpmiddel en er zijn veel manieren en oefeningen die je met behulp van de muur kunt doen. Het gevaar is alleen dat je gaat vertrouwen op de muur en dat je je lichaam niet op de juiste manier leert aansturen en gebruiken als bij een losse handstand die je van de muur af doet.
Misschien lijkt het je in het begin dus erg prettig om gebruik te maken van een muur. En ik zal dit zeker niet afraden, maar ik kan je wel aanraden om zo snel mogelijk van de muur af te komen, zodra je even zonder de muur je balans kunt houden.
Op deze manier voel je veel beter hoe je in de houding komt en moet staan. Als je de Yoga Handstand gecontroleerd uitvoert en opbouwt, zal je die muur helemaal niet zo hard nodig hebben als dat je in het begin zou denken.
Eventuele risico’s in de Yoga Handstand
Het is ten aller tijde van belang dat je de veiligheid bewaard tijdens het leren van de Yoga Handstand.
Mocht je na een goede opwarming nog steeds pijn voelen in bijvoorbeeld de schouders, armen en polsen, dan is het van belang dat je direct uit de houding komt.
Je mag jezelf zeker uitdagen, maar scherpe pijn is een teken dat je moet stoppen.
Daarbij is deze omgedraaide houding voor mensen met een te lage of te hoge bloeddruk af te raden.
Genoeg is genoeg. De houding is intens en zeker als je net begint met oefenen wil je je lichaam niet te zwaar belasten. Hoe vermoeider je bent, hoe groter de kans op ongelukken. Op een gegeven moment is het voor die dag klaar en moet je stoppen met oefenen.
Ook is het belangrijk dat je na deze inspannende houding een moment van rust pakt. Bijvoorbeeld in de Kindhouding. Zo zorg je ervoor dat het lichaam even tot rust kan komen en kan herstellen voor je volgende oefen sessie.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Dank!! Waardevolle tips!!
Graag gedaan! Fijn dat je er wat aan hebt 🙂