Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 dec 2021

Vitamine C – de krachtpatser onder de vitamines

/
Geplaatst door
/
Comments0

Vitamine C is voor een mens een onmisbare voedingsstof.

Waarschijnlijk heb je het weleens gehoord als je ziek bent: eet veel groenten en fruit. Een van de redenen dat dat vaak gezegd wordt, is omdat in groenten en fruit veel vitamine C in zit!

Vitamine C speelt een hele belangrijke rol in onze weerstand. Maar het heeft nog veel meer belangrijke functies in ons lichaam. Ben je benieuwd welke dat zijn? In dit blog ga ik er dieper op in!

In deze blog kom je meer te weten over:

 • Waarom we vitamine C nodig hebben
 • Hoeveel vitamine C je per dag nodig hebt
 • In welke voedingmiddelen vitamine C zit
 • Een recept van een gerecht met veel vitamine c (broccoli soep)

En nog veel meer! Lees je mee?

Vraag en antwoord

1.Wat is vitamine C?

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is een waterloplosbare vitamine. Dit betekent dat het in het vocht van voeding zit en daardoor direct wordt opgenomen in je bloed.

2.Wat is de belangrijkste functie van vitamine C?

Het is een krachtige antioxidant die je lichaam beschermt tegen virussen, bacteriën en andere ziektekiemen. Het is dus super belangrijk voor het in stand houden van een goede weerstand.

3. Is teveel vitamine C gevaarlijk?

Nee. Een teveel aan vitamine C plas je namelijk uit.

Waarom hebben we vitamine C nodig?

De preventieve en gezondheidsbevorderende effectiviteit van vitamine C is te danken aan de sterke antioxidatieve eigenschappen van deze voedingsstof.

Say what?! Dat zit zo:

Ons lichaam heeft voortdurend te lijden van oxidatieve aantasting door vrije radicalen.

Dit betekent simpel gezegd dat er stoffen in je lichaam komen die daar niet horen en er voor kunnen zorgen dat je ziek wordt. Een vitamine die vrije radicalen kan doden of deactiveren noemen we een antioxidant.

Om vrije radicalen te vernietigen maakt ons lichaam gebruik van 2 verschillende antioxidanten: substanties die ons lichaam zelf aanmaakt en stoffen die uit de voeding wordt opgenomen.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C verschillende vrije radicalen kan vernietigen en dus een echte krachtpatser is!

Een ander belangrijke taak is dat fungeert als bouwstof voor collageen. Dit is een bijzonder eiwit dat nodig is voor de opbouw van bindweefsel. 

Zonder collageen zou het bindweefsel geen sterkte hebben en voor de meeste functies in je lichaam onbruikbaar zijn. Je lichaam wordt dan minder soepel en verliest zijn stevigheid.

Je bindweefsel soepel houden doe je bijvoorbeeld ook met Yin Yoga.

Stress en vitamine C

Vitamine C speelt een grote rol bij stress. Bij stress produceren de bijnieren onder andere adrenaline en cortisol. Voor het vormen van deze twee hormonen is vitamine C nodig.

Bij stress verbruikt het lichaam meer vitamine C en heb jij dus meer behoefte hieraan. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamine C het negatieve effect van stress kan helpen verminderen.

Heb je vaak last van stress en wil je daarmee aan de slag? In deze video legt Rolf je uit hoe je chronische stress te lijf gaat!

Overige functies:

Misschien denk je dat dat het was, maar vitamine c heeft nog veel meer functies. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk voor:

 • Een goede weerstand
 • Gezonde botten, tanden en huid
 • Gezonde bloedvaten
 • Het goed functioneren van het zenuwstelsel
 • Het bevorderen van de opname van ijzer

Hoeveel vitamine C heb je per dag nodig?

Wellicht vraag je je af hoeveel je per dag nodig hebt.

Dit is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder jouw leefstijl en behoeftes. Er wordt wel een basis advies gegeven. Daarin is de aanbevolen dagelijkse dosering de minimale dosering waarmee je gebreksziekten voorkomt.

Voor vitamine C adviseert de gezondheidsraad 75mg.

De optimale dosering ligt echter vele malen hoger. De optimale dosering is de dosering waarbij je lichaam volledig in alle behoeftes worden voorzien. In veel gevallen zal iemand met een inname van 1000mg hier voldoende aan hebben.

Naarmate er meer behoefteverhogende factoren een rol spelen, denk aan roken, alcohol gebruik of chronische stress, zal de dagelijkse inname ook hoger moeten zijn. De optimale dosering kan dan variëren van 1 gram-10 gram!

Als je zelf twijfelt over de benodigde dosis, vraag dan altijd advies aan een deskundige.

Voedingsmiddelen met veel vitamine C

In de winter heb je meer vitamine C nodig en dat geeft de natuur ons dan ook, door middel van de voeding die in dit seizoen verkrijgbaar is. Ik zal een kleine opsomming geven van de groente en fruit waar het in zit.

 • Groente: zoete aardappel, alfalfa, broccoli, boerenkool, spruitjes, rode paprika, tomaten en groene kool.
 • Fruit: zwarte bessen, kiwi’s, citrusvruchten, vooral sinaasappels, rozenbottels, mango’s en aardbeien

Het is daarbij belangrijk om groente rauw te eten of zo kort mogelijk te koken/ stomen en zoveel mogelijk groenten en fruit uit het seizoen te eten.

Is het nodig om een supplement te slikken?

Een goede basisvoeding is het allerbelangrijkste. We halen alleen niet altijd voldoende uit onze voeding om ons lichaam optimaal te beschermen.

Supplementen kunnen dan een goede aanvulling zijn om het lichaam optimale bescherming te bieden. Zeker in de winter kan het verstandig zijn om wat extra bij te slikken.

Recept van zoete aardappel/ broccolisoep

Ik ben gek op soep! Ik eet graag tijdens de lunch een lekker kopje soep met bijvoorbeeld een cracker met geitenkaas. Heerlijk! Door een kop soep te eten bij de lunch, krijg je meteen veel groenten binnen.

Onderstaande soep bevat heel veel vitamine C en is heel simpel om te maken!

Dit heb je nodig voor 1 liter soep:

 • 2 zoete aardappels
 • 1 broccoli
 • 2 cm verse gember
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 liter bouillon (liefst zonder gistextract)

Snij de zoete aardappels, de gember en uien in stukjes. Was de broccoli en snij deze ook fijn. Fruit het uitje, de gember en de knoflook in wat olie.

Voeg de broccoli en zoete aardappel toe. Breng op smaak met peper, zout en kurkuma. Voeg na 5 min de bouillon toe. Laat dit 10-15 min zachtjes koken. Pureer alles in de blender en klaar is je soepje!

Bon appetit!


Deze blog is een gastblog van Julia Vergeer van Healthstudiojulia 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter