Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mrt 2019

Ziekteverzuim op de werkvloer – beter voorkomen dan genezen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Ziekteverzuim op de werkvloer. Het is iets dat binnen elk bedrijf wel voorkomt en ook heel normaal is. We zijn allemaal wel eens ziek, en soms valt er gewoon niet te ontkomen aan bijvoorbeeld een griepepidemie.

Langer ziek zijn komt echter ook voor, zoals bij een burn-out. De werknemer (of werkgever) is dan opgebrand, en de enige oplossing is om lang rust nemen om bij te komen.

Langdurige ziekte is ontzettend vervelend voor zowel de persoon om wie het gaat, als het bedrijf in zijn geheel. De taken moeten namelijk worden overgedragen op collega’s, die daardoor een hogere werkdruk krijgen. Het risico daarbij is een domino-effect van burn-outs waarbij collega’s een voor een uitvallen.

Het is ontzettend lastig voor een bedrijf om in zo’n situatie competitief te blijven. In dit blog ga ik daarom graag in op wat ziekteverzuim is en wat je er tegen kunt doen!

ziekteverzuim

Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim klinkt al best snel negatief als je het woord hoort. Maar wat betekent het dan nou precies? De tijd die werknemers niet kunnen werken door ziekte wordt ziekteverzuim genoemd.

Ziekteverzuim omvat veel soorten klachten. Er is ‘werkgebonden ziekteverzuim’, dit kan bijvoorbeeld komen door fysieke klachten die men door werkzaamheden verkrijgt. Het kan ook komen door psychische klachten, zoals een burn-out. 

Ook bestaat er het zogenaamde ‘niet-werkgebonden ziekteverzuim’. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een werknemer thuis een ongeval krijgt en hierdoor niet kan werken. Een werknemer kan bijvoorbeeld een ongeluk krijgen tijdens het sporten. 

Het verzuim duurt voort tot wanneer je volledig herstelt bent, en weer volledig aan het werk kan gaan. Dit traject kan tot maximaal 2 jaar duren, dit heeft te maken met de wachttijd voor de wet ‘Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen’ (WIA). Deze wet zorgt voor inkomen bij gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. 

Ziekmelding

Op de dag dat de werknemer zich ziek meldt, mag de werkgever een paar vragen stellen om de ernst van de ziekte vast te stellen. Zo weet de werkgever of hij de bedrijfsarts moet inschakelen. Je hebt als werknemer wel recht op privacy, dus je hoeft niet alles te delen.

De werkgever mag de werknemer vragen om een telefoonnummer, hoe lang de werknemer vermoed ziek te zijn en of er belangrijke afspraken zijn. Ook mag de werknemer vragen of dit door een arbeidsongeval of een verkeersongeval komt. 

Tijdens het ziekteverzuim, krijg de werknemer gewoon doorbetaald. Echter, de reiskosten zullen niet doorbetaald worden. 

Verschillende soorten ziekteverzuim

Een werknemer kan natuurlijk ‘gewoon’ ziek zijn. We hebben allemaal wel eens dat ons lichaam ziek is en dat we rust moeten houden. Eigenlijk dus even heel goed voor onszelf zorgen. Gemiddeld gezien, meldt personeel zich na 3 dagen dan weer beter. 

Het wordt een langer proces wanneer de werknemer psychische klachten ervaart. Dit kan bijvoorbeeld een burn-out zijn. Gemiddeld gezien meldt een werknemer zich na 57 dagen weer beter, maar uit ervaring sprekend, kan dit maanden tot een jaar duren. En misschien zelfs nog wel langer.

Daarnaast kan een werknemer zich ook ziek melden vanwege een ongeluk of een arbeidsongeval. In beide gevallen kan de werknemer fysieke klachten zijn opgelopen, waardoor de werknemer fysiek gezien niet meer in staat is om zijn werk te verrichten. 

In dit geval, kost het tijd om weer te reïntegreren en eventuele taken aan te passen. Het kan ook zijn, dat uiteindelijk blijft dat het werk niet meer haalbaar is voor de werknemer. Je kunt dan in de WIA terecht komen na 2 jaar of je zult van baan moeten veranderen.

Ziekteverzuim door conflicten

Uit onderzoek blijkt dat er ongeveer 90.000 ziekmeldingen per jaar zijn vanwege conflicten op het werk. In veel gevallen is wegblijven dan nog de enige optie voor de werknemer om het te vermijden. Echter, wordt het conflict dan helaas niet opgelost.

Formeel gezien is het onjuist om je ziek te melden naar aanleiding van een conflict. Want je bent immers niet ziek. Maar van zo’n situatie kun je wel ziek worden. Een conflict kan leiden tot stress, spanningsklachten en angst. En daar reageert ons lichaam dan weer op. 

We vallen daardoor bijvoorbeeld maar slecht in slaap en we rusten niet goed uit. Hierdoor hebben we tijdens ons werk niet alle energie die we normaal hebben. We kunnen vergeetachtig of futloos worden en vergissingen maken. 

Als je als werkgever vermoedt dat er een conflict speelt, kun je voorzichtig contact zoeken met het personeel. Zeker wanneer je vermoedt dat je er zelf iets mee te maken hebt. Je kunt zekerheid verkrijgen door voorzichtig vragen te stellen. Geef het personeel de tijd om te herordenen zodat jullie samen naar een oplossingen kunnen zoeken. 

Als werknemer is het belangrijk dat je je uit spreekt. En als dat niet lukt bij de desbetreffende persoon, kun je op zoek gaan naar hulp. Misschien is er wel een vertrouwenspersoon op het werk, of kun je een coach of mediator benaderen. Neem even de tijd om op adem te komen en dan kun je vanaf daar stappen ondernemen. 

Ziekteverzuim voorkomen

Na het lezen van de punten hierboven zul je het vast met me eens zijn, ziekteverzuim is voor niemand leuk. Het kan leiden tot desastreuze gevolgen voor het welzijn van het personeel, maar ook de vooruitgang van het bedrijf in zijn geheel.

Door ziekteverzuim te voorkomen, blijft een bedrijf gezond. Een bedrijf bestaat tenslotte vaak uit de mensen die er deel van uitmaken, dus gaat het goed met hen, dan gaat het vaak ook goed met het bedrijf.

De relatie tussen werkgevers en werknemers is hierdoor ontzettend belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de werknemers betrokken zijn, tevreden en meer plezier hebben in hun werk. Maak dingen dus bespreekbaar op het werk, als er bepaalde onderliggende spanningen zijn.

Ook het niveau van werkdruk is belangrijk, deze ervaart iedereen namelijk anders. Sommige mensen kunnen goed tegen drukte, terwijl anderen al snel teveel druk voelen. Het is dus belangrijk om je als werknemer niet te vergelijken met anderen. Als werkgever is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de werknemers onder hoge druk werken. 

Een negatieve bedrijfscultuur

Ook kan er op werk een ‘negatieve’ verzuimcultuur heersen. De mening van leidinggevende en werknemers over het ziekmelding kan veel uitmaken. Mensen kunnen zich bijvoorbeeld pas later ziek melden omdat ziekmelding als ‘niet goed’ gezien wordt. Of mensen zijn er juist heel makkelijk over en melden zich snel ziek. 

Op werk zijn de arbeidsomstandigheden ook heel belangrijk. Voor veel zittend werk, zijn goede ergonomische meubels belangrijk. Maar niets zo belangrijk als beweging, een stukje lopen.

In de zorg of de bouw, is het ook belangrijk om te kijken naar bepaalde handelingen. Herhalende handelingen, kunnen op den duur blessures geven als ze niet juist worden uitgevoerd. 

Een reorganisatie binnen het bedrijf kan ook veel stress geven. Collega’s die vertrekken of banen die op de schop staan, creëert namelijk onzekerheid en daarmee stress. Zo kan er een negatieve sfeer ontstaan, die veel spanning oplevert. 

Tot slot is ook de levensstijl van personeel belangrijk. Door in de kantine een gevarieerder voedingsaanbod aan te bieden, en bijvoorbeeld deals te maken met sportscholen, blijven werknemers gezond en vitaal. Ze kunnen daardoor meer stress aan en zitten algemeen gezien beter in hun vel. 

Investeren, profiteren

Investeren in het personeel, is het antwoord op het verkleinen van de kans op ziekteverzuim. Door ervoor te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten, zullen ze beter presteren, gelukkiger zijn, en een hogere werkdruk aankunnen.

Uiteindelijk is het dus helemaal niet zo moeilijk. Net zoals met alles in een bedrijf, dien je ook in je personeel te investeren, voordat je kunt profiteren. Al verdient het personeel natuurlijk altijd net iets meer aandacht 🙂

 

Worstel jij met het terugdringen van ziekteverzuim, of ben je misschien zelf iemand die een langere tijd uit de roulatie is geweest? Deel je ervaringen hieronder, want ik ben benieuwd naar je verhaal!

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter