Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jul 2016

Saddle pose, een uitdagende achteroverbuiging?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Saddle pose is een Yoga houding dat als erg uitdagend ervaren kan worden. Toch zijn er ook voor deze Yin Yoga houding een aantal geschikte aanpassingen.

Daarbij vraagt deze Asana een goede opwarming, voordat je daadwerkelijk in Saddle pose komt.

Het is dus zeker aan te raden om dit blog eerst eens door te lezen, voordat je direct met deze Yin Yoga houding aan de slag gaat!

Voordelen van Saddle pose

Saddle pose heeft een aantal voordelen. In eerste instantie is deze Yoga houding erop gericht om in een achteroverbuiging te komen.

Je zorgt als het ware voor een compressie in de onderrug.

Maar daarnaast open je ook de voorkant van het lichaam. Je voelt vanaf de voorkant van de bovenbenen (de quadriceps) richting de borst een stretch ontstaan.

En dat is tegelijkertijd ook datgene wat voor de meeste mensen heel uitdagend is.

Hoe voer ik Saddle pose uit? 

De Saddle pose voer je als volgt uit:

Je komt op je hielen zitten op je zitvlak. Dit is gemakkelijk te doen als je vanuit de Kindhouding omhoog komt.

Vervolgens breng je de hielen aan de buitenkant van het zitvlak en breng je het bovenlichaam naar achteren.

Kijk hierbij wat mogelijk is. Je hoeft niet helemaal naar achteren te komen als je het gevoel hebt dat dit teveel weerstand biedt.

Ook in deze Yin Yoga houding is het belangrijk dat je een stukje weerstand opzoekt, maar jezelf niet gaat forceren of zelfs blesseren. En welk punt dit dan ook is in Saddle pose, het is allemaal goed genoeg!

Mocht je jouw maximum punt bereikt hebben in deze Yin Yoga Asana en niet helemaal bij de grond komen, dan kun je een aantal aanpassingen toepassen.

Focus je vervolgens voor een minuut of 3 op de Yoga ademhaling.

saddle pose

Foto: Bernie Clarck

Aanpassingen in Saddle pose

Om jezelf goed aan te kunnen passen in Saddle pose, is het belangrijk om in ieder geval een meditatiekussen en/of dekens bij de hand te hebben.

Doordat de Saddle pose als uitdagend ervaren kan worden, is het belangrijk om in ieder geval genoeg hulpmiddelen in de buurt te hebben.

Maar als je al een aantal Yin Yoga sessies hebt gedaan, dan heb je vast al een hele lading props om je heen verzameld ;-).

Een aantal punten waar je tegenaan kunt lopen in Saddle pose zijn:

  • Pijnlijke knieën. Je kunt er dan voor kiezen om een dekentje onder de knieën te plaatsen.
  • Niet helemaal naar achteren komen in de achteroverbuiging. Als je hier tegenaan loopt, kun je tussen je rug en de Yoga mat een aantal meditatiekussens of dekens plaatsen, zodat je jezelf alsnog goed kunt ontspannen.

Wat te doen bij knieblessures en Saddle pose?

Het kan zijn dat je last hebt van een knieblessure en dat jou tijdens de les gevraagd wordt om in Saddle pose te komen.

Kijk op dat moment ten aller tijde wat jouw eigen mogelijkheden zijn. Het is in elk geval erg aan te raden om voorzichtig om te gaan met jouw lichaam. Of je nu een blessure hebt of niet!

Je kunt er in dit geval voor kiezen om Saddle pose op een andere manier uit te voeren.

Een aanpassing zou kunnen zijn dat je op je buik komt liggen, eerst je rechterknie buigt en met je rechterhand de rechterenkel vastpakt. Met het bovenlichaam kom je van de mat. Met je linkerhand ondersteun je dan het bovenlichaam, maar je kunt ook met het bovenlichaam op een meditatiekussen komen liggen.

Vervolgens wissel na een aantal minuten van kant.

Het is nogmaals heel erg persoonlijk of deze aanpassing een aanrader voor je is. Het is ten aller tijde belangrijk dat je naar je eigen mogelijkheden kijkt en bij twijfel eerst een arts raadpleegt.

Opwarming voor Saddle pose

Voordat je jezelf in Saddle pose brengt is het aan te raden om het lichaam eerst een beetje op te warmen. Denk hierbij aan Yoga houdingen die dezelfde target area (focusgebied) hebben. Bijvoorbeeld met Yin Yoga houdingen die een stretch vragen aan de voorkant van de bovenbenen.

Een goede aanrader zou dan Cat pulling its tail kunnen zijn.

Na Saddle pose kan het prettig zijn om even na te voelen in bijvoorbeeld de Krokodil houding.

En na een aantal minuten in de Krokodil houding kan het erg prettig aanvoelen om de Kindhouding op te zoeken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Madelon

    Ik kan – als het lukt – erg genieten van de sadelpose. Zoals ik al aangeeft, als het lukt. En dan ligt mijn uitdaging niet bij mijn knieen, niet bij de achteroverbuiging (al doe ik die graag met een bolster onder mijn bovenlijf) omdat – en daar komt ‘ ie – ik onwijs pijn heb aan mijn grote tenen. De knokkels van die tenen drukken op de grond/mat en dat veroorzaakt een dusdanige pijn dat ik gewoon niet kan gaan liggen. Het lukt wel als ik mijn voeten helemaal naar buiten draai, maar als ik op mijn voeten ga zitten en dan naar achterbuig, dan gaat dat dus niet vanwege de pijn aan de knokkels van mijn grote tenen. Heb je een tip? Want ik zou het graag pijnloos doen :-).

    1. Melanie

      Hi Madelon,

      Dankje voor je reactie! Herkenbaar ;-). Een dekentje onder je voeten/knieën kan hierbij het verschil maken.
      Hopelijk gaat het dan beter!

Laat een reactie achter