Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 okt 2019

Versimpelen – 6 voordelen die je leven mooier maken!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Versimpelen en minimalisme, ze worden vaak in één adem genoemd. Op zich is dat niet zo gek, zowel versimpelen als minimalisme draaien namelijk allebei om ‘back tot the basics’ gaan.

“Zit er dan geen enkel verschil tussen de twee?” Zul je jezelf ongetwijfeld afvragen.

Ik denk van wel, al is dat verschil wel heel subtiel.

In dit blog vertel ik je daarom graag wat meer over versimpelen, zo kom je bijvoorbeeld te weten:

  • Wat het verschil tussen versimpelen en minimalisme precies is.
  • Hoe versimpelen binnen de minimalisme levensstijl past.
  • Wat de voordelen van versimpelen zijn.

versimpelen

Het verschil tussen Minimalisme en Versimpelen

Binnen de wereld van het minimalisme bestaat de discussie over wat minimalisme precies is.

Persoonlijk ben ik van mening dat minimalisme het creëren van ruimte en vrijheid in je leven is om je te kunnen richten op dat wat je gelukkig maakt. 

Versimpelen is daarentegen een term waar weinig discussie over kan bestaan. Binnen het versimpelen draait namelijk alles om het back to the basics gaan en eenvoudig leven.

Versimpelen is daarmee een belangrijke tool die we binnen het minimalisme veel gebruiken. In het opruimen van ons leven is het namelijk essentieel om je de vraag te stellen wat er écht belangrijk voor je is.

Dat deze vraag voor sommige mensen de essentie van Minimalisme is, is niet zo gek. Wanneer we bezig zijn met consuminderen of ontspullen bijvoorbeeld, zijn we eigenlijk bezig met versimpelen.

Omdat veel mensen denken dat minimalisme niets meer is dan dat, snap ik dat de woorden minimalisme en versimpelen vaak door elkaar heen gebruikt worden.

Het verschil tussen minimalisme en versimpelen wordt echter duidelijker wanneer we onszelf een belangrijke vraag stellen, namelijk:

Wat is het doel van minimalisme?

Voor sommige mensen is het doel van minimalisme een simpel leven met minder prikkels, maar naar mijn mening houden de voordelen van minimalisme daar nog niet op.

Het gebruiken van de vrijheid die je gecreëerd hebt door minimalistisch te leven zie ik als de grote beloning van de minimalisme levensstijl. Het geeft je de ruimte om je dromen en doelen waar te maken en alles uit je leven te halen.  

Dit gaat nog een stap verder dan alleen versimpelen en geeft minimalisme een levensveranderende transformatieve kracht die voor iedereen bereikbaar is.

In de video hieronder vertel ik je daar graag wat meer over:

De verbinding met intern- en extern minimalisme

Dat versimpelen een belangrijk onderdeel is van minimalisme, is duidelijk te zien aan de invloed die het heeft op zowel het minimaliseren van de wereld om ons heen, als minimalisme in onszelf.

In mijn eerdere blog over minimalisme heb ik daarbij het onderscheid gemaakt tussen ‘intern minimalisme’ (minimalisme toepassen in je levensstijl) en ‘extern minimalisme’ (minimalisme toepassen in je leefomgeving).

Hoe versimpelen in dat verhaal past leg ik je graag hieronder uit.

Versimpelen en intern minimalisme

Binnen het intern minimalisme komt versimpelen op verschillende manieren naar voren. Wanneer je je leven opruimt, stel je jezelf namelijk constant de vraag wat er wel en niet ruimte krijgt in jouw leven.

Versimpelen dwingt je te kiezen tussen afspraken, tijdsbestedingen te schrappen en je af te vragen wat je echt gelukkig maakt in je leven. 

Intern minimalisme en versimpelen zijn hierdoor heel sterk met elkaar verbonden.

Versimpelen en extern minimalisme

Binnen het extern minimalisme is versimpelen net zo dominant aanwezig als bij het intern minimalisme.

Denk maar eens aan waar je over nadenkt wanneer je aan het ontspullen bent, of wanneer je je afvraagt of je met een volle kledingkast eigenlijk wel moet gaan shoppen.

Bijna alles wat we binnen het minimalisme doen wat van invloed is op onze omgeving, heeft direct te maken met versimpelen. 

Zoals je ziet heeft versimpelen dus een sterke invloed op de inrichting van zowel je fysieke omgeving als je agenda.

ontspullen

6 krachtige voordelen van versimpelen

Meer tijd vrijmaken in je agenda, minder shoppen, ontspullen, het kost allemaal tijd en moeite en kan misschien wel voelen als een soort straf naar jezelf toe.

Waarom zou ik die moeite doen en waarom zou ik zo streng zijn voor mezelf? is daarom een terechte vraag.

Het antwoord zit in de ongelofelijk krachtige voordelen die versimpelen je biedt. Denk bijvoorbeeld eens aan:

1. Leren inzien wat voor jou belangrijk is

Kritisch zijn op de dingen die je doet en waarom je deze doet, helpt je om prioriteiten te stellen. Je krijgt hierdoor een beter inzicht in welke dingen voor jou belangrijk zijn en waarom.

Versimpelen helpt je hierdoor met het beter leren kennen van jezelf. Omdat je je leven als het ware analyseert kom en erachter wat voor jou belangrijk is en je dus kennelijk gelukkig maakt.

Je kunt die kennis gebruiken om de dingen die je belangrijk vindt te laten groeien en dat wat je tot last is te verminderen. Je creëert daardoor de basis voor een leuker en mooier leven.

2. Je raakt minder snel overspannen

Door kritisch te kijken naar welke tijdsbesteding je uit je leven schrapt zit je leven minder vol. Het voordeel daarvan is dat je ‘buffer’ van vrije tijd groter is dan iemand met een bomvolle agenda.

Onverwachte drukte kun je daardoor gemakkelijker opvangen en het is makkelijker om in balans te blijven. 

3. Met minder gelukkig zijn

Versimpelen helpt je om in te zien hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn.

Het mooie daaraan is, dat je jezelf dus eigenlijk traint om sneller tevreden te zijn. Je bent daardoor sneller ‘verzadigd’ en gelukkig in je leven.

versimpelen

4. Je doet afstand van negatieve energie

Een groot voordeel van een bezem door je leven halen, is dat je ook in leert zien welke dingen je niet gelukkig maken.

Door dit probleem te identificeren krijg je de mogelijkheid het uit je leven te schrappen en daarmee negatieve energie los te laten.

5. Een omgeving die stimuleert in plaats van belast

Door te versimpelen doe je afstand van spullen die je niet meer dienen. Je houdt daardoor een omgeving over die je dient in plaats van belast.

Een fijne omgeving is ontzettend belangrijk voor hoe je je voelt en (onbewuste) stress die je ervaart. Spullen in je omgeving kunnen je namelijk zowel afleiden als ondersteunen.

6. Ruimte om mooie dingen te realiseren

Misschien wel het belangrijkste voordeel van versimpelen, is het creëren van ruimte in je leven dat voor iedereen toegankelijk is. Je hebt namelijk geen bergen geld nodig om je dromen te realiseren.

Versimpelen is daarom een van de beste tools van de minimalisme levensstijl om ruimte te creëren van waaruit je kunt werken naar je mooiste en beste versie van jezelf!

Aan de slag met Minimalisme?

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Hoe heeft versimpelen jou geholpen met het waarmaken van je dromen? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter