Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 jul 2017

Gezond eten in een gezonde balans! Hoe, wat en waarom?

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


gezond eten

Waarom gezond eten?

Laat ik eerst gaan beginnen bij het: waarom?  Waarom zou je willen beginnen met gezond eten? Wist jij dat gezond, puur en onbewerkt eten je niet alleen energie geeft maar ook nog heel veel andere voordelen heeft? Zoals bv:

Hoe?

Vorig jaar heb ik m’n diploma behaald voor orthomoleculaire voedingsleer. Een hele mond vol, het betekent de juiste voeding voor de cellen in je lichaam om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Het heeft mij weer dichter bij mijn passie voor voeding gebracht. Echt ervaren wat voeding voor je lijf kan doen. En dat is heel veel. Vage klachten, zoals vermoeidheid, opgeblazen gevoel en huidproblemen verdwijnen met een orthomoleculair basisvoedingspatroon!

Om een beetje een beeld te krijgen heb ik de 7 belangrijkste pijlers van de basis voor je op een rijtje gezet;

 1. De voeding bevat voldoende brandstoffen. Koolhydraten, vetten en eiwitten!
 2. De voeding bevat de juiste koolhydraten. Langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten kosten ons lichaam te veel energie om het om te zetten. Langzame koolhydraten zitten bv in volkoren- en speltproducten, quinoa, groenten, boekweit, noten en zaden, havermout, peulvruchten en bonen.
 3. De voeding bevat de goede vetzuren, in de juiste balans. Veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vette vis, noten en plantaardige oliën.
 4. De voeding bevat voldoende bouwstoffen en de goede soort. Vooral eiwitten en onverzadigde vetten. Van de eiwitten probeer dan zoveel mogelijk plantaardige eiwitten te eten tov de dierlijke.
 5. De voeding bevat de macronutriënten in de juiste verhouding! Optimaal is: eiwitten 30%, koolhydraten 40%, vetten 30%
 6. De voeding bevat voldoende micronutriënten! Door zoveel mogelijk te variëren en veel verse groente en fruit te eten krijg je veel verschillende vitamines, mineralen en *fytonutriënten (*hele belangrijke werkzame stoffen in plantaardige voeding)
 7. De voeding bevat geen of zo weinig mogelijk additieven! Deze stoffen kunnen, vooral de lever, overbelasten.

Nu je weet wat de belangrijkste pijlers zijn voor een gezonde leefstijl vraag je je misschien af: hoe ga ik dit volhouden? Mijn antwoord daarop is: de juiste BALANS vinden!

Hoe vind je de juiste balans?

Als ik het heb over de juiste balans vinden, denk ik aan een goede balans in beweging (sporten), mind (yoga en meditatie) en je voeding.

Gezond eten is natuurlijk mijn specialiteit en mijn advies is daarover vrij simpel: ‘Gebruik je eigen, gezonde verstand!’

Let op met koolhydraten (werken verslavend), eet meer eiwitten en stop of minder met suiker. Eet veel verse groente. Probeer zo eerlijk mogelijk te eten. Drink veel water, kruidenthee en wees zuinig met koffie.

En het allerbelangrijkste; laten we het vooral niet te moeilijk maken. Hou het voor jezelf haalbaar en leuk. Want alles wat moet, voelt niet goed. En alles wat je niet mag, wil je juist! 🙂

Naar mijn mening hou je het haalbaar en leuk door jezelf af en toe wel iets te gunnen. JA, ook ik eet weleens patat en drink een wijntje. Soms zelfs wel iets teveel! 😉 Maar daarna pak ik gewoon de draad weer op. Want ik heb het vertrouwen in mijn lichaam dat dat kan.

Het gaat om het 80/20 principe. 80% gezond dan hou je 20% over om te smokkelen en af en toe iets te eten wat niet zo gezond is.

Dat vind ik de juiste balans! Een verandering van je leefstijl naar jouw eigen behoeftes en jouw ideale balans!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

 1. Sindskort heb ik ook besloten om bewust bezig te zijn met een gezonde levensstijl. Zowel lichamelijk als mentaal was dit nodig voor mij en ik merk dat er een hoop aan het veranderen is. Ik doe alles stapje voor stapje, zodat ik mijn motivatie hoog kan houden. Dit artikel geeft mij weer wat andere nieuwe inzichten. Bedankt!

  Groet,

  Sonja Starink

Laat een reactie achter