Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 feb 2019

Reintegratie, stap voor stap terug de werkvloer op

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Reintegratie is een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Het begint vaak met een burn-out. Je zit thuis en het werk gaat door, zonder jou.

Na een periode met veel rust heb je misschien al stappen gezet om wat dieper naar jezelf te kijken en in welke situatie je nu zit. Misschien heb je al wel hulp ingeschakeld, zoals een coach of een psycholoog.

Waarschijnlijk heeft je werkgever de bedrijfsarts al ingeschakeld en hier heb je al een uitnodiging voor ontvangen. Het reintegratie traject gaat beginnen.

In dit blog wil ik je graag een uitgebreid beeld geven van hoe een reintegratieproces in z’n werk gaat. Nadat dat duidelijk geworden is, gaan we kijken wat je eraan kunt doen om de kans op burn-outs -en daarmee reintegratie- te verkleinen. Zowel voor jou als voor de werkgever is het tenslotte belangrijk om te proberen te vermijden dat je in een reintegratieproces terechtkomt.

Laten we bij het begin beginnen.

reintegratie

De bedrijfsarts

Wanneer je met een burn-out thuis komt te zitten, krijg je vaak al snel te maken met een bedrijfsarts. Een bedrijfsarts is een ‘onafhankelijk’ iemand, die jouw helpt om het reintegratie traject te stimuleren.

Een bedrijfsarts kan zelfstandig zijn, maar ook aangesloten zijn bij een groter bedrijf. Vaak zie je bij grotere bedrijven dat ze hun eigen bedrijfsarts hebben. De arts is dus onafhankelijk, maar wel gefocust op hoe je weer aan het werk kunt gaan.

De bedrijfsarts zal de ziekmelding beoordelen en zal kijken naar jouw functioneren. Dus wat kun je als werknemer nog wel doen? De fysieke klachten zullen wel besproken worden, maar deze zijn meer bestemd voor een huisarts of ander behandelend arts of psycholoog. 

De bedrijfsarts zal je vaak oproepen om op spreekuur te komen. Zo kan de voortgang besproken worden. Samen met de bedrijfsarts stel je een plan voor reintegratie op. De bedrijfsarts zal inschatten wanneer je weer meer taken kunt oppakken en wat voor taken dat zijn.

Wanneer begint het reïntegreren?

De bedrijfsarts zal je vrij snel aanraden om terug te gaan naar werk, zo ligt de drempel niet steeds hoger. Sprekend vanuit eigen ervaring, wil ik iedereen aanraden om echt de tijd te nemen om weer terug te gaan naar de werkvloer. Ook al is het maar voor een gesprek.

Neem je rust en je tijd in het hele proces, maar vooral in het begin. Laat alles even voor wat het is en rust goed uit. 

Wanneer je weer terug komt op het werk is dus heel verschillend en persoonlijk. Voor de een is een paar weken uitrusten genoeg, voor de ander de maand en weer een ander heeft nog langer nodig. Jij bent echter de enige die dit aan kunt voelen en hier gehoor aan geven. 

Hoe ziet het reintegratie proces eruit?

Ook een reintegratie proces is erg persoonlijk en zal worden afgestemd op jouw behoeften en proces. Vaak zal een bedrijfsarts eerst voorstellen om langs te gaan op de werkplek. Dit voor een gesprek of een kop thee of lunch. Een redelijk informele afspraak dus.

Dit wordt vooral ingepland, zodat de drempel niet zo hoog is voor jou als werknemer. Hoe langer we thuis zitten, hoe hoger die drempel namelijk komt te liggen. Je kunt je angstig gaan voelen om weer voor het eerst terug te gaan. Dit kan gepaard gaan met gedachten zoals: ‘wat zullen m’n collega’s wel niet denken?’ 

Ook het daadwerkelijk terugkeren naar de werkvloer en het werk is vaak spannend. Je kunt een hoge druk voelen om weer mee te gaan draaien en weer taken te gaan uitvoeren. Je bent namelijk al een keer opgebrand en dat was geen prettig gevoel. Daarbij kun je de angst hebben om weer in dezelfde situatie terecht te komen. 

Wat we tegenwoordig vaak zien is dat mensen weer heel snel gaan beginnen en dan weer vrij snel opgebrand thuis komen. Een terugval en een langer verzuim. Het is dus zo belangrijk dat je tijdens jouw proces, goed bewust blijft van alles wat je voelt en wat er gebeurt. 

Stap voor stap

Nadat de drempel niet meer zo hoog is om terug te keren op de werkvloer, zul je stap voor stap de taken en tijden gaan uitbouwen. Dit gaat in overleg met de bedrijfsarts en de werkgever. Vaak zul je beginnen met werk op therapeutische basis. Je voert dan taken uit zonder enige verantwoordelijkheid. Zo kun je weer wennen aan het werken, zonder verwachtingen. 

Het is heel belangrijk om hier echt in te voelen dat niks nu hoeft. Niks hoeft af, niks hoeft perfect. Het mag op jouw tempo, jij mag weer leren omgaan met werk, collega’s en taken. Misschien merk je wel dat je neigt naar alles perfect doen, of om weer verantwoordelijkheid te dragen. Ook al voelt het misschien wel alsof je het al kan, stap even op de rem en gun jezelf nog even de rust. 

Vanaf hier worden de taken steeds meer opgebouwd. Je zult bijvoorbeeld eerst met 2 dagen 2 uur beginnen. Daarna bouw je uit in dagen of uren. Bijvoorbeeld 3 dagen 2 uur of 2 dagen 3 uur. Dit gaat allemaal in overleg. Je zal bijvoorbeeld elke 2 weken een stap uitbreiden. Maar nogmaals, dit is heel persoonlijk en misschien past bij jou wel een heel ander tempo.

Je zult pas weer verantwoordelijkheid gaan dragen als je weer volledig gereïntegreerd bent. Wees je daar heel bewust van en neem je tijd. Mocht je je niet goed voelen op een dag, geef dat aan en luister ernaar. Gaat het opbouwen van de uren te snel en is het teveel? Geef het aan en ga in gesprek. Sta op je grenzen. 

reintegratie

Communicatie

Een van de belangrijkste elementen in dit proces is communicatie. Het is zo belangrijk om goed contact te hebben met jouw leidinggevende. Ik zou je willen aanraden om elke 2 weken om de tafel te zitten, al is het maar 15 minuten. Zo kun je elke keer evalueren hoe het gaat en hoe je je voelt. 

In dit contact kun je je grenzen aangeven en vertellen wat je nodig hebt om terug te keren. Soms kan dit wat lastig zijn, omdat je niet heel goed contact hebt met de leidinggevende. Blijf jezelf echter serieus nemen en alle sensaties die je waarneemt. 

Ook is het de taak van de leidinggevende om de collega’s in te lichten over het reintegratie traject. Zo weten de collega’s wat er met jou aan de hand is, maar ook welk traject je gaat doorlopen. Op deze manier weten collega’s dan, dat ze niet alles aan je kunnen overdragen als je er bent. Je bent er op therapeutische basis, nog zonder verantwoordelijkheid. 

Tips voor een succesvol reintegratieproces

  1. Goede communicatie met de leidinggevende vanuit beide kanten. Plan afspraken in om te bespreken hoe het gaat, hoe je je voelt en wat de vervolgstappen zijn.
  2. Neem je tijd en rust! Als het niet goed voelt, geeft dit aan en doe een stapje terug. Het gaat om jou! Jij wilt weer terugkomen met nieuwe energie, die krijg door rust en naar jezelf en lichaam te luisteren.
  3. Zorg voor structuur. Kies vaste dagen in de week, vaste tijden. Hou je daadwerkelijk aan de tijden en ga naar huis als het klaar is. 
  4. Ontdek je grenzen en sta daar op. Misschien is dat soms wat lastig om te voelen, maar durf er maar bij stil te staan en op terug te komen. Dit is nu jouw tijd om grenzen te herkennen.
  5. Vertrouw op jezelf en alles wat je ervaart en voelt. Er is geen goed of fout. Iedereens proces is anders, ook die van jou is uniek. Alleen jij voelt wat het beste voor je is.

Burn-outs en reintegratie voorkomen

Nu je een beter beeld hebt gekregen van een reintegratieproces, zul je ongetwijfeld inzien dat het niet gemakkelijk is. Niet alleen kost reintegreren veel geld, ook mentaal is het zwaar voor zowel de werknemer als werkgever.

Buiten het optimaliseren van het reintegratieproces om, is het daarom misschien nog wel nuttiger om ons te richten op wat je allemaal kunt doen om reintegratie te voorkomen. Het antwoord daarop ligt onder andere in het verkleinen van de kans op een burn-out onder het personeel.

Door rekening te houden met de onderstaande punten kun je de kans op burn-outs en reintegratie al sterk verminderen:

1. Aansluiting van werk op kwaliteiten

Door werknemers werk te laten doen dat ze goed kunnen, zullen ze sneller voldoening ervaren. Ze zijn goed in de taken en zullen ze daardoor sneller succesvol doen. Let er hierbij overigens wel op dat werknemers ook wel eens uitdaging nodig hebben om het werk afwisselend te houden.

2. Stem het werk af op de persoon

Ieder persoon heeft een ander karakter. Waar sommige mensen bijvoorbeeld houden van constante afwisseling, zijn anderen gelukkiger met eenzelfde taak voor langere duur. Bekijk goed welke taak bij welk personeelslid past, en match deze zo goed mogelijk.

3. Plezier in het werk

Zorg ervoor dat werknemers plezier hebben in het werk dat zij doen. Krijgen ze energie van hun werk, of kost het alleen maar energie? Probeer ervoor te zorgen dat iedere werknemer zoveel mogelijk taken krijgt die energie geven, dat verkleint de kans op een burn-out aanzienlijk.

4. Een leuke werksfeer

Zorg ervoor dat de algemene sfeer op het werk goed zit. Door een prettige en positieve werksfeer, komen werknemers sneller in een positieve mindset terecht. Plezier op het werk en sociale interactie is ontzettend belangrijk om het personeel gemotiveerd te houden.

5. Voorzichtig omgaan met werkdruk

Een ander belangrijk punt om de kans op reintegratie te verkleinen, is door voorzichtig om te gaan met werkdruk. Een te hoge werkdruk zal teveel energie van het personeel vragen. Wanneer dit langdurig aanhoudt, neemt de kans op een burn-out sterk toe.

6. Yoga en Mindfulness oefeningen

Zowel tijdens als na het werk, kunnen Yoga en Mindfulness oefeningen ontzettend helpen om minder werkdruk te ervaren. Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen om structuur en rust in je hoofd te houden, en een korte practice kan helpen om lichamelijk in balans te blijven.

Ook na het werk kan Yoga helpen om ontspanning te vinden, zodat je de volgende dag weer fris van start kunt.

 

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt. Misschien herken je de situatie niet, maar neem je wat aspecten mee over het luisteren naar jouw grenzen en communicatie. 

Misschien zit je zelf in burn – out en reintegratie traject en herken je heel veel. Ik hoop dat je jezelf de tijd gunt en jezelf de rust. Je komt er wel. Dit is jouw tijd om jezelf weer net een stukje beter te leren kennen. 


Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter