Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 jun 2015

Hoe Yoga je kan helpen bij angsten overwinnen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je Angsten overwinnen.

Heel veel mensen hebben last van verschillende angsten. Angstgedachten over gebeurtenissen uit het verleden, of misschien over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst.

Je kunt last hebben van diverse angsten. Bijvoorbeeld om dierbaren te verliezen, je baan kwijt te raken, ziek te worden, dood te gaan. Er zijn zoveel dingen die angstgevoelens kunnen oproepen. Iedereen kan wel een voorbeeld bedenken.

Maar wat nu als deze angsten je dagelijks bezig houden? En als deze zich echt omzetten in angstaanvallen?

Op deze manier kun je het plezier in vandaag verliezen.

In de dingen die je doet.

Heel begrijpelijk, maar ook heel erg zonde! Vandaar dat we je hieronder graag wat nuttige tips willen geven om te beginnen met je angsten overwinnen.

angsten overwinnen

Angsten overwinnen doormiddel van ademhalingsoefeningen

Als je last hebt van angstaanvallen, dan heb je op dat moment vaak ook problemen met je ademhaling.

Je ademt snel en oppervlakkig. Hierdoor ben je minder goed in staat om je lichaam te voeden met zuurstof.

Je ontwikkelt als het ware een stressreactie. Je lichaam heeft het gevoel dat het op de vlucht is. Dit verergert jouw angstaanval alleen maar meer.

Om te beginnen met je angsten overwinnen is het dus erg belangrijk dat je je bewust wordt van je ademhaling.

Dit kun je simpelweg al doen door op een stoel of op een kussen rechtop te gaan zitten. Sluit je ogen en focus je nu op je ademhaling.

Probeer je focus bij de ademhaling te houden en stuur nu de adem helemaal richting het bekken. Langzaam rolt de adem omhoog richting de borst. Uitademend leeg je weer vanuit het bekken totdat je weer eindigt bij de borst.

Dit noem je de totale Yoga ademhaling.

Als je deze ademhaling 9 keer gedaan hebt, stop dan met deze ademhaling. En voel hoe je rustig en ontspannen op een natuurlijke manier in de buik ademt.

Je lichaam en geest komen tot rust doormiddel van deze ademhaling, waardoor de stressreactie verdwijnt. Er wordt meer zuurstof opgenomen in het lichaam, waardoor je ook meer ruimte in het hoofd en in de hersenen creëert. Zo kun je de situatie beter overzien.

Daarbij zijn er nog vele andere ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen bij angsten overwinnen. In ons artikel ‘3 Yoga ademhalingsoefeningen voor meer energie én ontspanning’ kun je de oefeningen terug lezen die ook bij het overwinnen van angsten erg waardevol kunnen zijn.

Denk hierbij aan de ademhalingsoefeningen Nadi Shodhana, Ujjayi Yoga ademhaling en Kapalabhati.

Daarbij kan Brahmari ook een goede oefening zijn om meer ontspanning en rust te creëren. In onderstaande video wordt deze oefening uitgelegd, maar ook kun je in dit artikel over de Pranayama ademhaling lezen wat Brahmari voor je kan doen.

Angsten overwinnen door Asana’s

Naast de ademhalingsoefeningen, zijn ook de Asana’s (Yoga houdingen) erg belangrijk bij angsten overwinnen.

Het uitvoeren van Asana’s zorgt er namelijk voor dat de spanning uit je lichaam gewerkt wordt. Na deze inspanning ben je dan beter in staat om te ontspannen.

Je warmt het lichaam op, werkt de spanning uit je lijf, maar tegelijkertijd focus je je op de Yoga ademhaling. Deze zorgt voor kracht, ontspanning en focus in de verschillende houdingen.

Focus op de ademhaling in de Asana’s zorgt er daarbij ook voor dat er in je hoofd geen plaats meer is voor rondrazende en afleidende gedachten of angsten. Hierdoor creëer je ook mentaal meer rust en ontspanning.

Er zijn verschillende Asana’s die erg prettig kunnen zijn om uit te voeren bij overwinnen van angsten. Enkele voorbeelden zijn Balasana (Kindhouding), Apanasana (knieën richting de borst), Bhujangasana (Cobra Houding), Supta Matsyendrasana (liggende twist), Uttanasana (vooroverbuiging) en Savasana (Lijkhouding).

Je kunt deze houdingen allemaal terugvinden in ons artikel ‘De 9 beste Yoga ontspanningsoefeningen bij stress’.

Daarnaast kunnen Yoga oefeningen als Viparita Karani (de gebroken kaars houding) erg prettig zijn.

Je plaatst hierbij de zitbotjes zo dicht mogelijk tegen de muur aan. Daarbij plaats je eventueel een klein kussentje onder de rug. De handen liggen langs het lichaam of zijwaarts van het lichaam af en de voeten strek je weg richting het plafond.

Strek de kruin weg en adem door in de totale Yoga ademhaling voor ongeveer 10 minuten.

Voor gevorderde Yogi’s kunnen ook de Schouderstand, Hoofdstand en de Opwaartse Boog Houding erg prettig zijn bij angsten overwinnen.

Bovenstaande houdingen zijn zoals je misschien al gemerkt hebt allemaal omgekeerde houdingen. Deze werken rustgevend, omdat zuurstofrijk bloed sneller het hart en het hoofd bereikt.

Ook de Neerwaartse Hond houding kan dus erg effectief zijn.

Verder zijn houdingen waarbij je de borst opent en meer ruimte geeft (zoals de Cobra, Opwaartse Boog Houding, maar ook de Opwaartse Hond houding of Sfinx) ontspannende oefeningen.

Na de diverse oefeningen kan Yoga Nidra je helpen om de uitwerking van de les goed te voelen en optimaal te ontspannen.

Angsten overwinnen door Meditatie

Angsten ontstaan door gedachten.

Rondrazende gedachten in je hoofd waar je het idee over hebt dat je er soms geen controle op uit kunt oefenen.

Ze zijn er gewoon.

En ze kunnen je gek maken. Ze kunnen je van alles wijs maken.

Ze kunnen je bang en angstig maken.

Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je je angsten kunt overwinnen?

Misschien klinkt het nu nog heel vreemd, maar je bent in staat controle uit te oefenen op je gedachten. Natuurlijk is dat niet zomaar 1,2,3 geregeld, maar het is mogelijk.

En dat begint eigenlijk al met het bewust worden van je gedachten. En dat je jezelf leert dat je invloed kunt uitoefenen op jouw gedachten, in plaats van dat ze invloed uitoefenen op jou.

Dit leer je doormiddel van meditatie. Ik raad je dus zeker aan om dagelijks te mediteren. Het liefste ’s ochtends als je wakker wordt en nog aan weinig prikkels bent blootgesteld.

En als je merkt dat je veel last hebt van angstaanvallen, ga dan vooral eens mediteren om de controle terug te vinden op je gedachten. Je focus te verplaatsen. En daardoor meer ruimte in je hoofd te krijgen.

Voor verschillende meditatie oefeningen kun je verder lezen en aan de slag gaan met de voorbeelden in ons artikel ‘3 meditatie oefeningen voor beginners’ 

Angsten overwinnen door te werken aan jouw Levensstijl

Ik ga je in dit artikel niet vertellen dat je doormiddel van Yoga angsten overwinnen zo gepiept is. Of dat Yoga het wondermiddel tegen angstaanvallen.

Sterker nog, ik raad je zeker aan om bij angstaanvallen contact op te nemen met een arts.

Wel kan ik je meegeven dat als je Yoga en Meditatie integreert in je dagelijkse leven, je beter in staat bent om het geheel te overzien. Dat je focus toeneemt en je minder gespannen bent.

Dit zorgt er op zijn beurt ook weer voor dat je minder vatbaar wordt voor diverse angstaanvallen.

Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar je beweging, maar ook naar je voeding. Zo kunnen alcohol, cafeïne en stress ervoor zorgen dat de angst aangewakkerd wordt.

Ook is het belangrijk dat je jezelf probeert te omringen met andere positieve mensen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter