Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 dec 2017

5 ontspanningsoefeningen bij innerlijke onrust

/
Geplaatst door
/
Comments0

Heb je last van innerlijke onrust? Zeker bij de wat drukkere periodes in het jaar, merk je misschien wel dat er voor je gevoel wat extra dingen moeten gebeuren. Je hoofd slaat op hol en het is erg moeilijk om helder en rustig te blijven in je hoofd.

Onderstaande ontspanningsoefeningen kunnen je dus zeker helpen om mindful en met aandacht in het moment te blijven. Even terug naar jezelf in deze extra drukke periode. 🙂

innerlijke onrust

Kindhouding bij innerlijke onrust

Jouw kleine Yogasessie begint in de Kindhouding. Zorg er hierbij voor dat je je focust op de ademhaling in het bekken of als je dat moeilijk vindt in de onderbuik. Kijk of je in deze houding voor in ieder geval een minuut kunt blijven, waarbij je focus zoveel mogelijk bij de ademhaling is.

Verminder innerlijke onrust in Paschimottanasana

Vervolgens leg je de voeten recht naar voren weg en laat je de tenen naar boven wijzen. Kom op een handdoekje zitten als dat ervoor zorgt dat je beter rechtop kunt zitten en kom dan in de vooroverbuiging.

Kijk of je met iedere ademhaling op de inademing eerst met een zo recht mogelijke rug kunt blijven en op de uitademing kom je dan zoveel mogelijk naar voren met deze rechte rug.

Iedere ademhaling iets dieper in de vooroverbuiging. Heel rustig en met aandacht. En kijk wat het met je doet. Zowel fysiek als met de innerlijke onrust in jezelf.

Een ontspannen Viparita karani tegen innerlijke onrust

Daarna zoek je de innerlijke rust op in Viparita karani. Hierbij mag je met een je zitvlak op een kussen komen liggen. De schouders rusten hierbij op de grond of op een Yogamat.

Beide benen breng je in de lucht. Als het lukt met de tenen recht boven het hoofd, maar iets rechter naar het plafond of tegen de muur is ook prima.

Focus je nu op het stijgen en dalen van de navel in deze houding. Zie hoe de navel stijgt op de inademing en daalt op de uitademing. Misschien zelfs wel in hetzelfde ritme.

Sluit vervolgens de ogen en blijf bij het stijgen en dalen van de navel in deze houding. Misschien zelfs wel voor een minuut of tien. En merk eens op hoe het met je innerlijke onrust gesteld is.

Een ondersteunende Butterfly houding

Na Viparita Karani mag je dan een dik kussen, bij voorkeur een bolster, onder je rug leggen in lijn met de ruggengraat. Misschien nog een extra deken in de lengte onder je ruggengraat en tussen je deken en bolster een blok onder je hoofd.

Laat de schouders weg van de oren rollen, de schouderbladen naar elkaar toe. En plaats dan vervolgens de voetzolen tegen elkaar aan, waardoor de benen in een ‘vlinderhouding’ komen te liggen.

Als dit veel weerstand geeft in de liezen, dan kun je onder de benen ook dekentjes of blokken neerleggen, zodat de benen iets meer ondersteund worden.

Focus hierbij opnieuw op de ademhaling en kijk dan of je de uitademing twee keer zo lang kan maken als de inademing.

Blijf bij deze oefening voor ongeveer een minuut of vijf. Voel de innerlijke onrust verminderen in je lijf en hoofd.

Pranayama oefening bij innerlijke onrust

Als laatste is het heerlijk om af te sluiten met een Pranayama oefening als Nadi Shodhana of de versie waarbij je het afwisselen van de adem door de neusgaten je mentaal voorstelt. Deze Pranayama oefening wordt ook wel Anuloma Viloma genoemd. Blijf bij deze oefening voor zolang als dat jij wilt.

Veel succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter