Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 mei 2023

Ontprikkelen – 8 praktische tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ontprikkelen, hoe doe je dat?

Je bent kapot, hebt hoofdpijn, bent onrustig en alles is teveel. Je bent op het punt gekomen dat je overprikkeld bent. Het punt wat je eigenlijk liever had voorkomen, maar iedereen wel eens overkomt.

Je hebt alle signalen genegeerd en moet nu op zoek naar een oplossing.

In deze blog lees je wat je nu kunt doen om zo snel mogelijk weer te ontprikkelen.

In deze gastblog van Christine kom je meer te weten over:

  • Wat ontprikkelen is
  • Hoe je kunt ontprikkelen
  • Ontprikkeling vs overprikkeling
  • Praktische tips om te ontprikkelen
  • Wat je beter niet kunt doen

En nog veel meer! Lees je mee?

Ontprikkelen

Vraag en antwoord

1. Wat is ontprikkelen?

Het woord ontprikkelen zegt het eigenlijk al: je bent teveel geprikkeld of eigenlijk overprikkeld. Dus kort gezegd is ontprikkelen het proces tussen jouw normale staat van zijn en overprikkeling.

2. Hoe kun je ontprikkelen?

Simpel gezegd moet je prikkels weghalen om jouw systeem weer te kunnen herstellen en opladen. Je moet je zenuwstelsel en brein de tijd geven om alle eerdere prikkels te verwerken.

Helaas bestaat er niet één tip die voor iedereen werkt. Het is dus een beetje zoeken wat voor jou het beste werkt. Wat wel zeker is, is dat tijd en rust centraal staan.

Wat vaak goed werkt is om na te gaan van welke prikkels je op het moment van overprikkeling nog daadwerkelijk last hebt en de bron daarvan weg te halen.

Overprikkeling vs ontprikkeling

Als je merkt dat het tijd is om te ontprikkelen, dan ben je dus overprikkeld. Je kan overprikkeld raken door allerlei verschillende dingen. Het is dan ook zinvol om bij jezelf na te gaan waardoor het komt dat je overprikkeld bent.

Op die manier kun je jezelf helpen om te ontprikkelen.

Voel je je bijvoorbeeld overprikkeld door geluid? Zet dan je radio of tv uit. Is het licht? Kijk hoe je dit licht kunt dimmen, bijvoorbeeld door het opzetten van een zonnebril of het dimmen van een lamp.

Dit zijn vaak snelle handelingen, die direct al prikkels verminderen.

Maar overprikkeling is vaak niet alleen opgelost met het weghalen van de acute prikkels. Alle eerdere, en misschien opgestapelde, prikkels zitten nog in jouw systeem. Om deze te verwerken heb je tijd en rust nodig!

8 tips die je kunnen helpen om te ontprikkelen:

1. Luister naar binaurale geluiden

Het luisteren naar binaurale geluiden (of in het Engels binaural beats) stimuleren je hersenen richting Thèta-golven te gaan, die kalmerend werken. Deze zelfde hersengolven zijn aanwezig tijdens diepe slaap of meditatie.

Lees in deze blog meer over de verschillende hersengolven, yoga nidra en meditatie.

2. Gebruik een verzwaringsdeken 

Een verzwaarde deken, is een deken gevuld met bijvoorbeeld zand of iets wat daar op lijkt. Het extra gewicht van deze deken zorgt voor een druk stimulatie.

Deze subtiele druk geeft jouw lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid.  Dit zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen meer gelukshormonen en minder stresshormonen aanmaken .

3. Gebruik je adem

Door je ademhaling te verdiepen, verlengen en vertragen geef je je lichaam het signaal dat je richting ontspanning kan en mag gaan. Dit helpt om te ontprikkelen.

Kies bijvoorbeeld voor de 4-7-8 ademhaling. Adem 4 tellen in, houd je adem 7 tellen vast, adem vervolgens 8 tellen uit.

Bij overprikkeling (stress) giert de adrenaline door je lijf, wat je hartslag verhoogt. Je ademhaling wordt daar kort en oppervlakkig door.

Met deze 4-7-8 ademhaling verdiep en vertraag je je ademhaling weer waardoor je hartslag weer zakt. Hierdoor is er voor je brein ook geen noodzaak om nog adrenaline aan te maken en kun je weer tot rust komen.

Ook de onderstaande ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je rust weer te vinden.

4. Neurie een deuntje

Door te neuriën (of zingen) activeer je de spieren in je keel, nek, borst en longen, die op hun manier de belangrijkste hersenzenuw, de nervus vagus, masseren en stimuleren.

Deze zenuw geeft toegang tot jouw rustsysteem, wat jouw helpt te ontprikkelen.

5. Zoek rust op

Om te ontprikkelen moet je het aantal prikkels verminderen.

Ga bijvoorbeeld de natuur in, daar is het vaak heerlijk rustig. Lukt dat niet, omdat je op een drukke plek bent, zoek dan bijvoorbeeld een toilet op en pak een paar minuutjes voor jezelf. Of zolang als nodig is natuurlijk!

6. Ga bewegen: Yoga of dansen

Bij overprikkeling zit je in de vecht en vlucht modus, je stress systeem staat aan.

Misschien moet je er niet aan denken, maar dit kun je doorbreken door in beweging te komen. Met name rustige en gecontroleerde bewegingen, zoals bij wandelen of yoga.  Kies bijvoorbeeld voor een rustige hatha les.

Op deze manier blijft de hartslag rustig maar verbetert de doorbloeding in het lichaam wel, wat stress helpt reguleren.

In deze blog lees je meer over yoga bij een overprikkeld zenuwstelsel.

7. Mediteren

Bij mediteren kun je er voor kiezen je ogen te sluiten, waardoor je alle visuele prikkels al vermindert.

Daarnaast helpt het je om je brein tot rust te brengen en richting een andere frequentie van hersengolven te bewegen. Dit zorgt er voor dat je ademhaling rustig wordt en je stresslevel weer zakt.

Op deze manier is er ruimte voor herstel van jouw zenuwstelsel. Let er hierbij wel op dat je comfortabel zit en niet te streng bent voor jezelf. Dat levert juist stress op!

Heb jij nog nooit gemediteerd? Kies dan voor een begeleide meditatie, dat maakt het net iets makkelijker voor jezelf.

In de onderstaande video vind je een fijne begeleide meditatie. 

8. Slapen

De laatste en misschien wel de beste tip: ga slapen! Misschien bij overprikkeling wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar slapen helpt je bij het verwerken van prikkels. Op deze manier kun je weer even helemaal opladen.

Bonus tip

Het allerbeste werkt het als je een aantal van bovenstaande tips met elkaar combineert.

Zo kan het erg fijn zijn om een moment binaural beats te luisteren onder een verzwaringsdeken, maar je kunt er ook voor kiezen ’s nachts te slapen onder diezelfde deken.

Of een voor de hand liggende combinatie: combineer wat fijne yoga asanas met een moment van mediteren. Zo kun je voor jezelf uitzoeken wat voor jouw werkt en fijn is.

Wat kun je beter niet doen om te ontprikkelen?

Naast dat er dingen zijn die je wel kan doen om te ontprikkelen, zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen om te ontprikkelen.

Dit zijn valkuilen waarbij het lijkt alsof ze je ruimte geven om te ontprikkelen, maar eigenlijk heb je er nog een taak bij. De onderstaande dingen kun je bijvoorbeeld beter niet doen.

1.Je to-do lijstje afwerken

Het klinkt verleidelijk, want uiteindelijk geeft het je ruimte om te ontprikkelen. Maar als je al overprikkeld bent, kosten deze taken je waarschijnlijk meer moeite en tijd, waardoor je uiteindelijk nog verder overprikkeld raakt door de stress.

2.Op een scherm gaan kijken

Ook dit klinkt vaak verleidelijk: even een serie kijken of doelloos op je telefoon rond scrollen. Herbij lijkt het alsof je even je gedachte tot rust kunt brengen, maar in werkelijkheid ervaar je nog meer prikkels door deze schermen en alles wat je leest.

Dus zet al je schermen uit en bewaar die serie voor een later tijdstip.

3.Iets doen waar je niet 100% achter staat

Iets doen waar je niet helemaal achter staat is ook geen goed idee.

Misschien heb je de neiging om je huis schoon te maken omdat je dat altijd op die dag doet of wil je nog even snel langs de supermarkt voor die ene boodschap. Bedenk bij jezelf, moet dit echt nu of kan dit ook later?

Heb jij zelf nog tips om te ontprikkelen? Ik vind het heel leuk als je dat hieronder met me deelt!


Dit is een gastblog van Christine van 711yoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter