Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 aug 2016

Kuur geheel afmaken!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer van Additieve therapie Mooijweer.


Je ziet het vaak op reguliere (allopathische) medicatie staan: kuur geheel afmaken.

In dat geval heeft het te maken met een antibioticum wat volledig ingenomen moet worden omdat anders deze bacterie resistent zou kunnen worden voor een bepaald geneesmiddel. Wat zoveel betekent als dat dit middel niet meer tegen deze ziekmaker werkt.

Maar er is nog een reden: mensen zijn geneigd ergens mee te stoppen wanneer zij het gevoel hebben dat het beter gaat. Een heel natuurlijke en logische reactie, alleen niet altijd even handig.

Zodra de kuur, in bovenstaand geval aanslaat, is de bacterie namelijk mogelijk nog niet volledig uit ons lichaam. Zodra we dan stoppen, komen de klachten weer terug. Eigenlijk is het dan nooit echt weg geweest.

Soms komt het zelfs sterker terug en is dus ook een sterker (meer belastend voor je lichaam) middel nodig om het weg te krijgen.

‘Kuur’ afmaken in natuurgeneeskunde en coaching

Niet heel anders is het in de natuurgeneeskunde en zelfs coaching. Hierbij zou ik cliënten ook wel eens willen toeroepen dat zij nog heel even door moeten gaan, of door moeten zetten.

Ben je met een natuurgeneeskundige behandeling bezig, bij het eerste veertje wat ze van hun neus kunnen blazen, willen ze stoppen met de consulten. Naar ik hoor van een collega die ooracupunctuur doet, soms met de naalden nog in het oor. Het staat een cliënt natuurlijk vrij om te stoppen op ieder moment, maar of dat ook verstandig is….

In het reguliere circuit “luisteren” cliënten eerder naar hun arts dan in het alternatieve circuit naar hun therapeut.

Dit heeft er mede mee te maken dat vroeger iedereen klakkeloos aannam dat wat de dokter zei, waar was en hem gehoorzaamden. Gelukkig zijn die tijden over en zijn cliënten kritischer geworden.

Het afwegen van een advies heeft als nare bijwerking dat er dus soms te vroeg gestopt wordt met therapie.

Dit komt bijvoorbeeld bij natuurgeneeskundige middelen voor: in begin van de therapie wordt succes behaald, daardoor wordt te snel gestopt, waardoor de ongemakken terugkeren of er andere klachten blijven bestaan.

Een voorbeeld:

Ooit behandelde ik een jonge vrouw met Quantum Touch. Zij had al lange tijd last van erge hoofdpijn en menstrueerde al een paar jaar niet meer. Na één behandeling was haar hoofdpijn iets minder, maar zij klaagde vooral dat haar menstruatie weer begonnen was. Ik, als therapeut, was super blij. Het is een teken dat er iets in het lichaam van een jonge vrouw niet in orde is, wanneer menstruatie zonder aantoonbare reden een aantal jaar uitblijft. Bovendien zou, naar mijn gevoel, de hoofdpijn hieraan gelieerd zijn en dus ook over gaan. Deze vrouw was echter zo boos en teleurgesteld; haar hoofdpijn was minder, maar niet weg en de menstruatie (die zij eigenlijk niet wilde) was weer terug, met alle ongemakken van dien. Ik legde haar uit dat met een vervolgconsult naar alle waarschijnlijkheid deze hoofdpijnklachten verder zouden verminderen en dat we ook konden werken aan de andere ongemakken die zij van de menstruatie ervoer. Bovendien zei ik dat het heel gezond is om te menstrueren, leuk of niet. Maar dat het een teken was dat haar lichaam weer beter functioneerde. Zij was boos en bleef boos en vond het onbegrijpelijk. Zij wilde alleen van haar hoofdpijn af en nu had zij haar ongewenste menstruatie terug, Helaas kon ik haar niet overreden bij mij of een andere therapeut het traject te vervolgen.

Bij coaching is het niet anders.

Een paar cliënten die met succes een burn-out traject bij mij volgden; binnen een jaar waren zij beiden klachtenvrij, zonder andere behandeling. Wat ik jammer vind, is dat zij alleen het traject van overleven, waarin je als je een burn-out hebt op staat, naar leven hebben gevolgd.

Van leven naar plezier en voorkomen van een nieuwe burn-out, die na een eerste altijd op de loer ligt want het blijft een zwakke plek, volgden zij echter niet.

Dit is een preventietraject, wat je ook kunt volgens als je tegen een burn-out aan zit. Als reden gaven zij dat het goed met hen ging, het hen te veel tijd, energie en geld zou gaan kosten.

Goede redenen, maar jammer om net misschien 5 sessies minder te doen op een traject van 50 sessies, die je al gehad hebt. Ik hoop altijd dat er voldoende vertrouwen in de therapeut is, zeker na een lang traject, om het advies aan te nemen en goed te overwegen.

KUUR GEHEEL AFMAKEN

‘Kuur’ afmaken bij Yoga

Ook bij Yoga heb ik gemerkt dat er te vroege afhakers zijn.

Om volledig de voordelen van Yoga te ervaren, heb je jaren nodig.

In de eerste weken ervaar je al heel wat, maar ben je toch heel erg bezig de houdingen en de ademhaling onder de knie te krijgen. Ontspanning, afgewisseld met inspanning, de aanwezigheid in je fysieke lichaam, een andere manier van denken, meer bewustwording, noem het maar op.

Dat heeft tijd nodig, ook om te integreren in je dagelijks leven, maar zeker ook een ritme te vinden wat voor jou plezierig is in de frequentie van yoga beoefenen.

Bovendien is het soms een tijdje zoeken welke yogavorm op dit moment het beste bij jou past, wat overigens op ieder moment in je leven anders kan worden en je dan weer kunt veranderen.

Yoga is eigenlijk zo veelzijdig dat ik het onder één noemer plaatsten eigenlijk tekort vind doen aan wat het behelst.

In iedere fase van je leven biedt yoga weer iets anders. Het is als een boek wat je vaker leest: iedere keer haal je er weer iets anders uit, doordat je zelf veranderd bent in een andere levensfase bent beland.

Sommigen haken in een vroeg stadium al af: wanneer de ademhaling of de houdingen niet snel genoeg lukken. Ik vind dat een ongelooflijk gemiste kans.

Daarom is het zo goed dat Happy with yoga een uitgebreide starterscursus aanbiedt, die echt stap voor stap ademhaling en houdingen met je doorneemt en je ook steeds op je gemak stelt, dat het niet allemaal in één keer hoeft te lukken.

Vervolgens zijn er ook mensen die stoppen omdat zij na een jaar niet de voordelen ervaren. Zoals iedereen in alles een eigen proces met daaraan gekoppeld een individueel tijdbestek heeft, zo is dat ook met yoga.

Iedereen ervaart het anders, afhankelijk ook van andere ontwikkelingen en gebeurtenissen in het leven. Ik vind het zo vreselijk zonde.

Wat mij betreft geldt: probeer yoga (misschien diverse vormen) in ieder geval wekelijks voor 3 jaar. Is het dan niets voor je, dan is dat zo. Ik ben er echter van overtuigd dat yoga voor bijna iedereen een weldaad voor lichaam en geest is en vooral ook de prachtige verbinding hiertussen tot stand kan brengen of verstevigen.

Voor mij geldt: begin de dag met yoga en eindig met meditatie. Dat geeft zoveel meer rust in je leven. Ik realiseer mij dat dit voor iedereen anders is en of het in te passen is in jouw schema.

Maar alle gezondheidsvoordelen van yoga wegen absoluut op tegen inpassen in jouw drukke leven.

Ik ben echt happy with yoga!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter