Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mei 2017

11 redenen om meer aan Yoga te doen

/
Geplaatst door
/
Comments0

“Ik kan simpelweg de tijd en motivatie niet voor vinden om meer aan yoga te doen.”

Een gedachte die misschien ook wel door jouw hoofd spookt de laatste tijd. Zou je wel graag meer op de mat willen stappen, maar heb je het idee dat je de motivatie een klein beetje mist?

Dan help ik je in dit blog met 11 redenen graag op weg om meer aan Yoga te doen.

meer aan yoga te doen

11 redenen om meer aan Yoga te doen

1. Kracht door meer aan Yoga te doen

Tijdens de verschillende Asana’s kom je fysieke uitdagingen tegen die ervoor zorgen dat diverse spiergroepen ontwikkeld worden.

Denk bijvoorbeeld aan een dynamische Hatha Vinyasa les, waarbij je houdingen als bijvoorbeeld Chaturanga Dandasana, de Plankhouding en Bakasana uitvoert.

Door eerst het lichaam en de verschillende spiergroepen op te warmen, ben je in staat om het lichaam in uitdagende houdingen even buiten zijn comfortzone te laten treden. Dit is ook de plek waar je meer kracht ontwikkelt.

Daarbij gebruik je de ademhaling om te luisteren naar je lichaam. Te leren kennen waar je mogelijkheden en beperkingen liggen. Maar ook om het lichaam zachter te maken, verzuring in het lichaam tegen te gaan en kracht uit te putten door dieper adem te halen.

2. Flexibiliteit door meer aan Yoga te doen

Meer aan Yoga doen, zorgt er ook vaak voor dat je flexibiliteit toeneemt. De diverse Yoga oefeningen zorgen ervoor dat je je spieren langer maakt. Bijvoorbeeld door Yoga houdingen voor een langere tijd aan te houden.

Yin Yoga is een mooi voorbeeld van een manier waarop je voor langere tijd stress uitoefent op een bepaald gebied in het lichaam. Dit zorgt onder andere voor meer flexibiliteit in het bindweefsel.

Maar ook meditatie, waarbij je je ontdoet van datgene wat je niet meer dient. Loslaat. Zorgt voor meer ruimte in het lichaam.

3. Spirituele ontwikkeling als je meer aan Yoga doet

Een andere reden om meer aan Yoga te doen, is de spirituele ontwikkeling die je doormaakt tijdens de Yoga practice.

Je bent (als het goed is) niet alleen op fysiek niveau aan het werk, maar er is nog veel meer aan de hand. Door vaker de mat op te stappen, zul je misschien wel merken dat je steeds nieuwsgierig wordt naar het spirituele vlak van Yoga.

Dat je misschien ook wel merkt dat Yoga levensveranderend voor je is. Je neemt wat je leert ook mee in het dagelijkse leven, van de mat af.

4. Meer rust als je regelmatig aan Yoga doet

Door meer aan Yoga te doen, creëer je meer rust in je hoofd. Alsof de wervelwind van gedachten, even voorbij geraasd is. Je traint jezelf om te leren gaan met de gedachten en je leert jezelf ook om momentjes van rust in te plannen.

Rust is ontzettend belangrijk om in balans te blijven en in je kracht te kunnen blijven staan.

5. Betere focus door meer aan Yoga te doen

Daarnaast ontwikkel en een goede focus als je meer aan Yoga doet. Bijvoorbeeld tijdens balanshoudingen als de Boomhouding, waarbij het ontzettend belangrijk is dat je je focus behoudt om in de houding te kunnen blijven.

Of tijdens uitdagende Yoga houdingen als Bakasana, maar ook tijdens je meditatie.

“Waar je aandacht naartoe gaat, gaat je energie naartoe.”

Hoe meer we afgeleid zijn, hoe sneller we geneigd zijn onze aandacht te besteden aan dingen die helemaal niet zo belangrijk zijn, maar wel energie van je vragen. Om in ons kracht te blijven staan, zullen we onze focus ook de juiste kant op moeten sturen. Best wel belangrijk dus! 🙂

6. Meer in het nu door meer aan Yoga te doen

Als je meer aan Yoga doet, zul je merken dat je leert om steeds meer in het NU te zijn. Het moment waarop je veranderingen in je leven aan kunt brengen, kunt genieten, kunt leren, kunt groeien.

Vandaag de dag zijn we steeds vaker druk met dingen die gebeurd zijn of misschien gaan gebeuren. Momenten waarop we geen veranderingen aan kunnen brengen.

Het belangrijkste moment, het NU, schiet dus vaak aan ons voorbij. Maar door meer aan Yoga te doen, worden we ons van dit belangrijkste moment steeds bewuster.

7. Controle over de ademhaling als je meer aan Yoga doet

Naast dat een goede ademhaling tijdens de Yoga les ontzettend belangrijk is, is het ook van groot belang in het dagelijkse leven.

Op een juiste manier ademen, staat direct in verbinding met hoe je je voelt en hoe je kunt functioneren.

Bij Yoga leer je de adem te sturen en te controleren. En daardoor dus ook de controle te behouden over de ademhaling tijdens diverse (stressvolle) situaties in het dagelijkse leven.

8. Betere nachtrust door meer aan Yoga te doen

Meer aan Yoga doen kan zorgen voor een betere nachtrust. Je bent minder druk in je hoofd en hebt minder last van lichamelijke klachten of pijntjes.

Hierdoor wordt de kwaliteit van je slaap beter en kun je tijdens je slaap beter herstellen. Dit zorgt er onder andere voor dat je alerter bent door de dag heen en je energiek je bed uit kunt komen.

9. Jezelf leren kennen

Ook leer leer je jezelf meer kennen als je regelmatig op de mat staat. Je observeert hoe je reageert, hoe je omgaat met moeilijke houdingen, hoe je omgaat met weerstand. Hoe je zit tijdens je meditatie.

Allerlei waardevolle observaties naar jezelf toe, die je heel veel kunnen vertellen. Want vaak zijn deze gedragingen te vergelijken met hoe je reageert in het dagelijkse leven.

Dus door regelmatig aan Yoga te doen, zul je jezelf dus beter leren kennen. En zul je dit ook meenemen als je van de mat afstapt!

10. Lekkerder in je vel

Misschien merk je ook al na een enkele Yoga les dat je je beter in je vel gaat voelen. De energie kan optimaal stromen door je lichaam, je lichaam en geest zijn ontspannen en rustig.

Om dit gevoel vast te kunnen houden en iedere keer weer de kleine blokkades op te heffen in je lichaam en geest, zul je dus zeker baat hebben bij het vaker aan Yoga doen.

11. Betere houding

Als laatste puntje (ook zal zijn er nog veel meer voordelen te benoemen van het lekker vaak aan Yoga doen), zorgt Yoga ook voor een betere lichaamshouding.

Een goede lichaamshouding zorgt er niet alleen voor dat je minder lichamelijke klachten ontwikkelt en dat je de adem optimaal kunt laten stromen, maar zorgt er ook voor dat je met een prettig gevoel en zelfverzekerd in het leven staat.

“Wat je uitstraalt naar de wereld, krijg je terug.”

Sta jij inmiddels alweer te springen op de mat?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter