Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 apr 2014

Meditatie voor kinderen, relaxen maar!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Meditatie voor kinderen, je even onttrekken uit de stressvolle en drukke periode van vandaag de dag.

Eerder schreven we al dat er veel van kinderen verwacht wordt. ze komen steeds meer van zichzelf af te staan en zijn bezig met alles en iedereen om zich heen.

Ze kunnen zich moeilijk naar binnen richten, waardoor je jezelf kwijt raakt en niet kunt luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Dit kan zelfs tot op oudere leeftijd doorwerken, met alle negatieve gevolgen van dien.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als gespannen spieren, hoofdpijn en slapeloosheid.

Benieuwd hoe je deze klachten al vanaf jonge leeftijd voor kunt zijn met meditatie voor kinderen? Lees dan snel verder!

meditatie voor kinderen

Waarom meditatie voor kinderen positief werkt

Meditatie voor kinderen kan ervoor zorgen dat het kind zich rustiger gaat voelen. Het kind is meer ontspannen, kan zich beter concentreren.

Doordat je je lichaam beter leert kennen, krijg je meer zelfvertrouwen. Je weet wat je lichaam nodig heeft, wat het je wil vertellen.

De buikademhaling wordt gestimuleerd. Doormiddel van deze totale Yoga ademhaling wordt je rustiger en krijg je meer energie.

Als je je beter in je vel voelt, zul je dit ook gemakkelijker naar buiten kunnen uitstralen. Onderlinge relaties en samenwerking met anderen wordt doormiddel van meditaties positief gestimuleerd.

Ook is er meer ruimte voor creativiteit. Meditaties, met name de geleide meditaties (visualisaties) stimuleren deze positieve eigenschap.

Geleide meditatie voor kinderen

Vooral in het begin is het erg lastig om te leren mediteren. Voor iedereen. Je richt je naar binnen en dat kan als spannend, onwennig of zelfs eng beschouwd worden. Ook volwassenen kunnen er in het begin erg veel moeite mee hebben.

Op jongere leeftijd een geleide meditatie volgen kan ervoor zorgen dat je meer vertrouwd raakt met het je naar binnen richten van je aandacht.

Een geleide meditatie kan op jonge leeftijd uitkomst bieden. Hierbij wordt het kind met de ogen dicht meegenomen in bijvoorbeeld een verhaal. Een positief verhaal, afgestemd op de belevingswereld van het kind, dat het zelfvertrouwen bevordert.

Deze visualisatie leert het mooiste in jezelf naar boven te halen. Jouw positieve eigenschappen worden in het zonnetje gezet. Fantasie wordt aangesproken, waardoor de creativiteit groeit.

Het kind ligt of zit hierbij rustig met de ogen gesloten en concentreert zich hierbij op het verhaal. Daardoor vindt hij of zij de rust en ontspanning. Sluit zich even af van de drukte om hem of haar heen.

Er kan voor gekozen worden om deze meditatie (gedeeltelijk) op muziek uit te voeren. Dit kan helpen bij een betere ontspanning of kan de visualisatie versterken.

Naarmate je langer een geleide meditatie volgt, kun je voorzichtig beginnen met een ‘gewone’ meditatie.

Wat belangrijk is bij meditatie voor kinderen

Zorg ervoor dat de meditatie voor kinderen plaatsvindt op een rustige plek. Haal alle eventuele afleidingen uit de ruimte weg.

Ben voorzichtig met de visualisaties die je voorleest of vertelt. Houd rekening met eventuele negatieve ervaringen in het leven. Anders kun je deze doormiddel van de meditatie naar boven halen en versterken. Dit werkt niet mee aan de rust en ontspanning die je wilt bereiken.

Zorg voor een fijne zit- of ligplek. Hierdoor kan het kind gemakkelijker in een houding zitten of liggen. Denk hierbij ook aan een warme omgeving. Een dekentje en kussentje kunnen de ontspanning stimuleren.

Het kind moet zich veilig voelen. Zorg ervoor dat het kind weet dat je er bent en dat je de veiligheid biedt die het nodig heeft. Zo wordt de ontspanning bevorderd en wordt het kind beter in staat gesteld de ogen te sluiten en zich op de visualisatie te richten.

Je kunt het kind in stilte even in de omgeving van het verhaal laten zijn. Maar zorg er dan wel voor, dat je het kind duidelijk weer naar het hier en nu haalt als de visualisatie ten einde is. Het kan zijn dat het kind anders even niet meer weet waar het is. Hiermee bespaar je een hoop verwarring en eventuele angst bij het kind zelf.

Niets moet tijdens de meditatie voor kinderen. Behalve het rustig en stil blijven liggen. Gedeeltelijk met de ogen open of het veranderen van de houding is toegestaan. Dit heeft het kind nodig en zal juist een positieve uitwerking hebben.

Meditatiehulpmiddelen voor kinderen

Er zijn verschillende geweldige hulpmiddelen op de markt die meditatie bij kinderen leuker, gemakkelijker en effectiever kunnen maken. Denk daarbij aan cd’s, boeken of meditatiebankjes.

De cd’s en boeken zijn bijvoorbeeld ook heel erg geschikt om een klassikale meditatie te doen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter