Hoe krijg je meer rust in je hoofd? 17 onmisbare tips
Rust in je hoofd kunnen krijgen is tegenwoordig een waardevolle skill.
We leven in een tijd waarin de wereld in sneltreinvaart doordendert. Hierdoor vragen we vaak veel van onszelf. En ook de wereld om ons heen vraagt veel van ons.
Soms is het hierdoor lastig om de balans in je leven te vinden. Je raakt een beetje gestresst en verliest misschien je focus en het plezier.
Wanneer je dit gevoel hebt, is het tijd om de rust in je hoofd weer terug te vinden, zodat er ruimte is om helder na te denken, goede keuzes te maken en te genieten van het leven.
Boeddhisten en Yogi’s uit het oosten snapten dit duizenden jaren geleden al. Een van de definities van meditatie is; ‘onverstoorde concentratie op iets voor een bepaalde tijd’. Bijvoorbeeld de adem.
Maar in de tijd van de oude Yogi’s en Boeddhisten zag de wereld er heel anders uit. Veel rustiger. Vandaag de dag krijgen onze zintuigen veel meer informatie binnen. En ons brein moet deze informatie blijven verwerken. Zo lang dit het geval is, heb je niet echt rust in je hoofd.
Als basis is er dus één simpele regel waar je je aan kunt houden om meer rust in je hoofd te krijgen:
De hoeveelheid informatie die binnenkomt verminderen.
Op het moment dat er minder informatie binnenkomt, hoeft het brein minder te verwerken en raakt je brein minder snel van slag en overspannen.
Bovendien verbruikt je brein een heel groot gedeelte van je energie. Dat is waarom mensen die gestresst zijn zich ook vaak uitgeput voelen. Hun brein draait op volle toeren waardoor het meer energie verbruikt. Je zal merken dat wanneer je meer rust in je hoofd krijgt, je ook meer energie over houdt.
Hieronder 17 onmisbare tips om meer rust in je hoofd te krijgen. Deze tips pas ik zelf ook vaak toe als ik het gevoel heb dat ik even te druk in mijn hoofd ben.
17 onmisbare tips voor meer rust in je hoofd
1. Leef in het hier en nu
Op dit moment – het hier en nu – komt er al genoeg info binnen. Elke seconde komen er zoveel prikkels binnen. Zoveel dat je bewuste dit niet eens aan kan. Het selecteert daarom slechts een gedeelte waarvan je je bewust bent. De meeste informatie gaat langs je heen.
Dit is dus ontzettend veel informatie wat je brein (je bewuste, je onderbewuste en je onbewuste) te verwerken krijgt. Als je je daarnaast ook nog druk gaat maken over het verleden en toekomst wordt het teveel.
Een van de meest eenvoudige (eenvoudig, maar vaak niet makkelijk), manieren om om de hoeveelheid informatie die binnenkomt te verminderen, is door te leven in het hier en nu.
Wat is er zo belangrijk aan de toekomst of het verleden dat je aandacht niet naar dit moment gaat? Dit is het moment waarop het leven zich afspeelt. Precies hier en nu. Probeer je aandacht hier zoveel mogelijk te hebben en je zal meer rust in je hoofd vinden.
2. Singletasken
Als ik naar mezelf kijk, kost het me soms al veel moeite om me voor honderd procent op één taak te richten en me echt goed te focussen. Doordat er zoveel prikkels in mijn omgeving zijn, wil mijn ‘monkey-mind’ het liefste achter al deze prikkels aan gaan, omdat m’n brein nieuwsgierig is en productief wil zijn. Mijn brein is dus geneigd om te gaan multitasken.
De werkelijkheid is dat je juist helemaal niet productief bent wanneer je aan het multitasken bent. Je kunt je veel beter richten op één ding, en dat ding heel goed en efficient doen, dan je richten op vijf dingen, en die dingen met twintig procent van je aandacht doen. Kies kwaliteit boven kwantiteit.
Singletasken zorgt ervoor dat je brein minder input krijgt en dus dat je meer focus en rust in je hoofd krijgt.
3. Plan ‘me-time’ in
Hoe leuk ik het ook vind om tijd te spenderen met vrienden, familie en andere mensen, ik heb tijd voor mezelf nodig. Tijd waarin ik helemaal alleen ben en niet gestoord wordt. Tijd waarin ik kan nadenken, werken, lezen, schrijven, mediteren, yoga doen, of whatever….Ik heb tijd alleen nodig.
Meestal doe ik dit door bewust niets in mijn agenda in te plannen, mijn telefoon op stil te zetten en bij mensen aan te geven dat ik een bepaalde periode niet gestoord wil worden. Je vermindert hierdoor de stroom aan informatie en die prikkels die je moet verwerken waardoor je tijd krijgt om te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt. Dit creëert rust in je hoofd.
4. Doe Yoga oefeningen
Zorgen over onze mentale en fysieke gezondheid vreten vaak veel van onze aandacht en energie. Yoga is een gezonde en hele goede manier om bewust te werken aan een fysiek sterk en flexibel lichaam en een gezonde geest.
Des te beter de conditie van je lichaam en geest, des te meer rust je in je hoofd krijgt. Piekeren en over fysieke en mentale klachten zorgt vaak voor onrust in je hoofd. Vaak negeren we onze fysieke en mentale gezondheid net zo lang totdat we er serieus last van krijgen. Pas dan gaan we actie ondernemen, maar vaak is dat net te laat, en moeten we veel meer moeite doen om ons lichaam en ons brein weer in balans te krijgen.
Laat het niet zover komen. Start vandaag nog met het zorgen voor je lichaam en geest door middel van Yoga. Het is een heerlijke manier om meer rust in je hoofd te krijgen.
5. Ga naar buiten
Een van de dingen die ik zelf heel graag doe als ik druk in mijn hoofd ben is naar buiten gaan. Zelfs midden op de dag wanneer ik eigenlijk zou moeten werken. In het begin had ik hier heel veel moeite mee. Want naar buiten gaan is geen productieve tijd.
Dacht ik.
Want waar ik hier voorheen heel veel moeite mee had, en me schuldig voelde dat ik tijdens werktijd ‘niks aan het doen was’, realiseer ik me nu dat dit juist hele productieve tijd is.
Wanneer je even stopt met werken en je mind van een bepaalde taak af haalt en tijd spendeert in de natuur, geef je je brein tijd om dingen te verwerken. Als je een bepaalde taak aan het doen bent, is je focus na een bepaalde tijd weg. Er komt simpelweg niet zoveel meer uit je handen en je bent niet zo creatief meer.
Maar wanneer je tijd voor jezelf neemt en naar buiten gaat (geen telefoon mee), is dit erg rustgevend. Het is zelfs productieve tijd wanneer je bedenkt dat je hierna weer nieuwe energie hebt en gefocust aan het werk kunt. Vaak krijg ik meer gedaan wanneer ik tussendoor even naar buiten ga dan wanneer ik aan een stuk door werk.
6. Sta stil
In het dagelijkse leven rennen we vaak overal heen. We vergeten vaak om de schoonheid van de wereld om ons heen in ons op te nemen. Door die drukte creëer je veel onrust in je hoofd.
Neem af een toe eens de tijd om even ergens stil te staan. Ook al is het maar een minuutje. In plaats van met alles en iedereen om je heen mee te rennen, neem de tijd om stil te staan en te observeren.
7. Ruim je huis op
Rommel in je huis, zorgt voor rommel in je mind. Als het rommelig is in je huis, zorgt dat voor gedachten als, ‘ik moet de was nog doen’, ‘waar zijn mijn sleutels?’, ‘waar is die belangrijke brief ook alweer?’, ‘ik moet nog stofzuigen’ etc. Het zijn de gedachten die met de sleur van het dagelijkse leven meekomen.
Hoe meer je er kunt vermijden, hoe beter. Ruim daarom je huis op. Hiermee ruim je ook een gedeelte van de rommelige gedachten in je brein op en maak je meer rust in je hoofd.
8. Vergeef andere mensen
Als ik zou willen, dan zou ik me de hele dag druk kunnen maken over andere mensen. Hoe ze hun leven moeten leiden. Welke keuzes ze zouden moeten maken. Hoe ze mij zouden moeten behandelen en hoe ze anderen zouden moeten behandelen.
Maar ik kies er bewust voor om dit niet te doen.
Waarom? Omdat ik hun hele situatie niet ken. Ik weet vaak maar een gedeelte van wat die persoon heeft meegemaakt. Iemand leeft zijn/haar leven op basis van zijn/haar ervaringen en conditioneringen uit het verleden. Wie ben ik om daar over te oordelen?
Welke keuzes andere mensen maken of hoe ze mij behandelen is niet mijn probleem. Ook al behandelen ze mij niet terecht, ik vergeef het ze. Mijn energie wil ik besteden aan positieve dingen. Negatieve gedachtes en oordelen over andere mensen kosten me te veel van mijn energie. Energie die ik liever aan andere dingen besteed. Ik kies er daarom voor om mensen te vergeven en me niet druk te maken over de keuzes die ze maken in hun leven. Dit geeft mij meer rust in mijn hoofd.
9. Plan minder in
Een drukke agenda zorgt voor een druk hoofd. Wil je meer rust in je hoofd krijgen? Plan dan minder dingen in. Er zijn simpelweg minder dingen waar je rekening mee hoeft te houden en minder dingen waarvoor je je voor hoeft te bereiden. Dit schept automatisch meer rust.
10. Beoefen Mindfulness
Een van de meest gangbare definities van Mindfulness is:
‘Op een bepaalde manier bewust aandacht geven aan dit moment, zonder hierover te oordelen.’
Je geeft dus bewuste aandacht aan het hier en nu, zonder daarover direct een oordeel te hebben.
Een van de dingen waar we uitgebreid mee aan de slag gaan in onze online Mindfulness cursus is het sturen van je aandacht. Niet alles op de automatische piloot laten lopen; Niet dezelfde gedachten denken die je gisteren ook dacht; Niet iedere dag weer dezelfde zorgen hebben; Niet het leven aan je voorbij laten schieten…..Maar bewust en met aandacht leven. Ruimte maken voor dingen die jij belangrijk vindt, in plaats van je te laten leiden door de sleur van de dag.
Dit is een van de dingen die het meeste impact op mij heeft gehad om meer rust te krijgen in mijn hoofd.
11. Focus je op de kern
Wat is de kern van hetgeen wat jij doet? Wat vind jij belangrijk? Waarom doe je wat je doet? Als je een goed antwoord kun geven op deze vragen, dan is de rest allemaal bijzaak.
En probeer om bijzaken zoveel mogelijk te elimineren. Ze dragen niet direct bij aan jouw geluk, maar vreten vaak wel veel van je energie en vragen veel van je aandacht. Welke dingen in je leven waar je veel tijd en energie aan besteedt, kun je direct elimineren? Of hoe kun je deze dingen efficiënter doen zodat je er minder tijd aan kwijt bent?
Focus je op de kern.
12. Doe ademhalingsoefeningen
Vanuit de Yoga filosofie bestaat alles in de wereld uit drie eigenschappen (guna’s): sattva, rajas en tamas.
Sattva wordt vaak omschreven als heel licht en positief.
Rajas wordt vaak omschreven als beweeglijk, dynamisch maar ook onrustig.
Tamas wordt vaak verbonden aan het zware en negatieve.
Binnen onze westerse samenleving vind je tegenwoordig veel de rajas eigenschap terug. De drukte. Iedereen moet altijd maar bezig zijn. We kunnen niet stilzitten. Ons brein moet altijd wat te doen hebben.
Een simpele manier om hier mee om te gaan zijn ademhalingsoefeningen. De ademhaling is beweging; het ritme van het leven. Dus door je te focussen op de ademhaling, geef je het brein iets te doen. Dit is een goede manier om om te gaan met rajas en meer rust in je hoofd te creëren. Je focust namelijk nog steeds op beweging, maar niet op honderden verschillende bewegingen om je heen. Simpelweg het ritme van de ademhaling.
13. Mediteren
Een van de voorafgaande fasen van meditatie is het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara). Wanneer dit gebeurt, sluit je stromen van informatie die via je zintuigen naar het brein toe gaan af.
Wanneer je een aantal minuten stil gaat zitten en gaat mediteren, zal je dus merken dat je brein minder informatie te verwerken krijgt en zich beter kan focussen. Het wordt meer eengericht.
Mediteren is daarom een uitstekende manier om meer rust in je hoofd te creëren.
14. Laat los
Onrust in je hoofd wordt vaak veroorzaakt doordat je je wilt vastklampen een bepaalde dingen. We identificeren onszelf daarmee. En wanneer het niet lukt om daar aan vast te houden, hebben we het gevoel dat we een deel van onze identiteit verliezen.
Maar dit is niet het geval. We zijn meer dan ons lichaam, ons brein en de spullen en mensen waarmee we ons omringen. Er is iets wat daarachter schuilt. Hoe meer je die dingen om je heen los kan laten, hoe beter je je dit realiseert.
Een van de beste manieren om dit te doen is op de Yogamat. Op de mat strip je alles waarmee je jezelf omringt weg en ga je kijken en ontdekken wat er over blijft.
Loslaten geeft daarom ontzettend veel rust.
15. Wees dankbaar
Onze focus ligt vaak bij de dingen die we nog niet hebben. De doelen die we nog moeten bereiken. De spullen die we nog willen hebben. De relaties die we nog willen krijgen.
En als we altijd maar focussen op de dingen die we nog niet hebben, zullen we nooit rust kunnen vinden. Je bent dan namelijk nooit klaar. Er is altijd iets te doen om de dingen die je niet hebt wel te krijgen. Je kan je voorstellen dat dit voor veel onrust in je hoofd zorgt.
Neem daarom elke dag een momentje om een aantal dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent. Dingen die je wel hebt.
En als je echt wilt testen waarom dit belangrijk is, doe dit dan eens een week. En focus je daarna een week lang op het opnoemen van dingen waar je ontevreden over bent.
Ik weet zeker dat je je hierna realiseert hoe belangrijk het is om dankbaarheid te tonen en hoeveel meer rust dit in je hoofd geeft.
16. Doe een digitale detox
Digitale detox…Wat is dat?
Een digitale detox is eigenlijk precies als een gewone detox, maar dan met digitale apparaten. Voor een bepaalde periode zet je al je digitale apparaten uit. Hierdoor krijg je geen prikkels meer van deze apparaten en kun je weer helemaal tot rust komen.
17. Ontwikkel je creativiteit
Als je niet zo creatief bent, dan zit je brein als het ware gevangen in een doos. En dit kan heel benauwd aanvoelen en voor veel onrust zorgen. Je denkt namelijk iedere dag weer in dezelfde vaste patronen. Problemen blijven problemen en iedere dag heb je weer dezelfde zorgen, omdat je brein beperkt is in het vinden van creatieve oplossingen.
Het ontwikkelen van je creativiteit is het bevrijden van je mind uit dat hokje. En dat voelt heerlijk en zorgt voor veel rust en vrijheid.
Er zijn duizenden manieren waarop je je creativiteit kunt ontwikkelen, denk aan:
- Muziek
- Yoga
- Kleuren
- Meditatie
- Schilderen
- Etc.
In essentie komt het hier op neer: je wordt creatiever waneer je brein meer neurologische verbindingen aan maakt.
Die verbindingen maakt je brein aan wanneer je nieuwe dingen leert en jezelf regelmatig uitdaagt. Dus niet wanneer je altijd maar in je veilige comfort zone blijft. Kom daar dus uit en je zal merken dat je je vrijer, blijer en rustiger in je hoofd voelt.
Wat is jouw beste tip om meer rust in je hoofd te krijgen?
Laat het me weten in de reacties hieronder!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Wauw wat een goeie tips! Hier heb ik echt iets aan, ik ben echt een stesskip deluxe, maar dit ga ik zeker proberen!
Eigenlijk staat hetgene wat ik doe om wat rustiger te worden er wel tussen. Misschien een dingetje: thee drinken. Daar word ik ook rustig van!
Thanks Lisa!
Bedankt voor je tip. Thee drinken is zeker rustgevend. Heerlijk om te doen vlak voordat je gaat slapen, mits je het doet zonder mobiele telefoons enzo ;-).
Voor mij is het heel zinvol (en gelukkig ook mogelijk geweest) om mijn drukke baan op te zeggen en een jaartje te gaan doen, wat ik echt leuk vond (maar veel minder goed betaald werd. Aansluitend zijn we op reis gegaan voor enkele jaren, waardoor ik totaal stress vrij vertrok. Inmiddels hebben we besloten om in Spanje te blijven wonen en het leven hier is sowieso al een stuk minder stress vol dan in Nederland. Als je vrienden wilt zien, bel je dezelfde dag en bijna iedereen kan. In plaats van in Nederland weken vooruit te moeten plannen. Tot slot ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik met heel weinig toe kan. Weinig ruimte (geen groot huis), minder kleding etc maar meer tijd (minder schoonmaken haha) voor mezelf (en eventueel partner, vrienden etc). En mocht het dan toch nog vol raken in mijn hoofd (vanwege alle tegenwerkende bureaucratie in dit land) dan maak ik iedere ochtend mijn hoofd leeg tijdens een lange wandeling met de hond. Zonder mobiele telefoon, muziek etc maar gewoon samen genieten van de natuur.
Hoi Patty, wat gaaf om te lezen zeg. Je baan opzeggen is een hele grote, en voor veel mensen enge, stap. Echt buiten je comfort zone waarschijnlijk. Maar uiteindelijk heeft het er wel toe geleid dat je een gelukkiger leven hebt, en wat is er belangrijker dan dat? Heel inspirerend en bedankt voor het delen!
Hoi Rolf,
Dank voor zoveel nuttige tips!
Zelf heb ik een drukke baan in de gezondheidszorg , je weet vast wel: er moet meer met minder mensen!
Wat mij helpt is om bij iedere kamer van de client die ik binnenga 1 seconde voor de deur stil te staan, al is het maar die ene seconde…..
Het geeft even die afstand waardoor ik de druk/stress minder voel!
En buiten mijn werk om loop ik graag met mijn hoofd in de wind, wat gelukkig vaak kan hier!
Ik woon aan de kust, blij mee!
Hoi Annemieke,
Bedankt voor je reactie. Ik herken het inderdaad. Wat goed dat je dit op deze manier doet. En inderdaad, ook al is het maar één seconden, het haalt je even uit de waan van de dag en dit kan al ontzetten veel rust brengen. En een wandeling langs de kust is natuurlijk sowieso super! 🙂
Dank je wel Rolf voor deze tips! ik ben echt toe aan rust in mijn hoofd dus ga je tips toepassen. Ik ben benieuwd.
Graag gedaan Suus! Succes met het toepassen van de tips! 🙂
Ben heel blij met jouw tips! Yoga en mediteren doe ik allebei en heb ik veel baat bij. De tip “Vergeef andere mensen” wil ik gaan toepassen. Goede tip voor mij op het juiste moment!
Geweldig om te horen Sonja!
Hoi, handige tips voor een vol hoofd. Ik ben de’herrie’ om me heen, spullen op de tafel en bed aan het opruimen en als mijn brein aan het overlopen is…schrijf ik mijn gedachte op papier en gooi het papier in de prullenbak. En elke avond luisteren naar het tikken van mijn klok in de keuken. Daar wordt ik rustig van.