Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jun 2021

Zo worden je positieve affirmaties nóg veel krachtiger

/
Geplaatst door
/
Comments7

Positieve affirmaties hebben alles te maken met hoe je besluit naar de wereld te kijken.

Hoe je denkt en tegen jezelf praat bepaalt voor een groot gedeelte hoe je naar de wereld kijkt en daarin handelt.

Vaak zijn we ons niet eens bewust van de dingen die we onszelf vertellen. Het is ons onderbewuste wat ons op een bepaalde manier laat denken en handelen gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Je kunt dit vergelijken met een soort software programma wat bij bepaalde prikkels getriggerd wordt en op de automatische piloot afspeelt.

Bij velen van ons zit deze onderbewuste software vol met limiterende gedachten, beperkende overtuigingen en slechte gewoontes die we in de loop van de jaren hebben verzameld.

Samskara’s noemen we dat in de Yoga traditie. Dit zijn impressies uit het verleden die je op een bepaalde manier laten denken en handelen. Elke keer als zo’n software programma zich afspeelt in je brein, wordt het patroon versterkt en in feite nog meer automatisch. Het is een zichzelf versterkend patroon. Een cirkel die altijd door blijft gaan als je er niets aan doet.

Omdat een groot gedeelte van onze dagen er hetzelfde uitzien, worden steeds weer dezelfde gedachtepatronen getriggerd en denken we min of meer op de automatisch piloot iedere dag dezelfde gedachten zonder dat we er bewust van zijn.

Omdat we vastzitten in deze gedachtepatronen, is het soms lastig om een andere visie voor ons leven te creëren en verandering teweeg te brengen.

Positieve affirmaties kunnen je hierbij helpen. In dit blog wil ik je daarom meer uitleggen over positieve affirmaties. We gaan het bijvoorbeeld hebben over:

 • Wat affirmaties eigenlijk zijn,
 • Hoe ze nog meer impact kunnen hebben
 • Een aantal goede voorbeelden van positieve affirmaties

En nog veel meer! Lees je mee?

positieve affirmaties

Wat zijn positieve affirmaties?

Met positieve affirmaties pak je de de controle terug over je gedachten. Je herhaalt bewust een bepaald zinnetje een aantal keren voor jezelf, om het op die manier als het ware te ‘installeren’ in je brein.

Een affirmatie is dus een korte, krachtige, bewuste en positieve verklaring.

Je herhaalt een affirmatie vaak meerdere malen en meerdere keren op een dag. Je kunt dit hardop doen, of in jezelf. Het is vanzelfsprekend dat een affirmatie altijd positief is, want ik ga er van uit dat je geen negatieve gedachte bij jezelf wilt installeren…

Wat is het nut van het herhalen van affirmaties?

Op een dag hebben we ergens rond de 50.000 gedachten. Een groot gedeelte – sommigen beweren wel 80 procent – is negatief.

Er wordt gezegd dat meer dan 90 procent van die gedachten exact hetzelfde is als de dag ervoor. We zijn als het ware verslaafd aan de gedachten en de emotionele staat die dit met zich mee brengt.

We denken dus voor een groot gedeelte iedere dag dezelfde negatieve en beperkende gedachten. Geen wonder dat we het vaak zo moeilijk vinden om verandering teweeg te brengen en onze dromen achterna te gaan!

Met positieve affirmaties kun je hier verandering in brengen. Je stopt bewust de automatische gedachtenstroom en je denkt als het ware gedachten die je wel wilt hebben door ze bewust voor jezelf te herhalen.

Als je dit vaak genoeg doet, wordt een positieve affirmatie op een gegeven moment onderdeel van je automatische gedachten. Je hebt dan dus een positieve gedachte geïnstalleerd in je onderbewuste waardoor je automatisch gaat handelen naar deze gedachte. Net zoals je dat vaak bij negatieve gedachten doet.

Dit is de reden waarom het herhalen van positieve affirmaties ontzettend nuttig en krachtig kan zijn. In mijn eigen leven heeft het me geholpen om echt bergen te verzetten en zowel kleine als grote veranderingen teweeg te brengen.

In de video hieronder vertel ik je graag wat meer over de kracht van affirmaties.

Zijn affirmaties wetenschappelijk bewezen?

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijk onderzoeken die de theorie ondersteunen dat we als mensen de mogelijkheid hebben om onze hersenen te herprogrammeren.

We kunnen oude patronen doorbreken en deze vervangen met nieuwe betere patronen.

Dit heeft met de neuroplasticiteit van je brein te maken en betekent dat je brein geen vaste onveranderlijke massa is, maar een dynamisch en veranderlijk geheel.

Iedere keer als je iets nieuws leert, verandert de structuur van je brein een beetje. Hetzelfde geldt voor het denken van gedachten.

Als we de moeite ervoor nemen, kunnen we dus letterlijk ons eigen brein op ieder manier herprogrammeren en upgraden. Hier is een hele interessante TED Talk over het herprogrammeren van je brein:

Het probleem met affirmaties

Toch is er een probleem met affirmaties. Vaak zijn oude gedachtepatronen namelijk zo diep geworteld in ons systeem, dat het moeilijk is om ze te veranderen.

Dus zelfs als je bewust positieve affirmaties voor jezelf herhaalt, stribbelt je onderbewuste vaak nog steeds tegen. Dit is met name het geval bij trauma’s en andere intense gebeurtenissen die als het ware een ‘litteken’ hebben achtergelaten in ons brein.

Dit gaat vaak zo diep dat het moeilijk is om dit te veranderen. Ook al probeer je volledig rationeel je gedachten te veranderen, dan nog kan je onderbewuste het niet volledig accepteren.

Je moet je mind dus eigenlijk even parkeren, zodat het niet in de weg zit. Hieronder zal ik uitleggen hoe je dit kunt doen en hoe positieve affirmaties nog krachtiger binnen kunnen komen.

Zo komen je positieve affirmaties veel krachtiger binnen!

Als je voor de spiegel staat en positieve affirmaties tegen jezelf zegt, kan je op veel weerstand stuiten.

Maar wanneer je eerst de moeite neemt om je gedachten tot ontspanning te brengen en in een meditatieve staat te komen, zal die weerstand veel minder zijn.

Yoga is daarom een van de beste middelen die je kan helpen bij het herprogrammeren van je mind.

Je mind en bestaande programmeringen zitten veel minder in de weg waardoor positieve affirmaties veel krachtiger binnenkomen.

Wat je dus kunt doen om nog meer kracht te geven aan je affirmaties en intenties, is mediteren voordat je de affirmaties herhaalt. Je brengt jezelf zo als het ware in een vruchtbare en ontvankelijke staat, waardoor de affirmaties veel krachtiger binnen komen en veel meer impact hebben. Let er wel op dat er veel verschillende soorten meditaties zijn en dat niet iedere meditatie hiervoor geschikt is.

Een misschien nog wel betere techniek hiervoor is Yoga Nidra. Je kunt hier meer lezen over Yoga Nidra en eventueel besluiten om aan de slag te gaan met ons online programma.

Cursus Yoga Nidra

Dit is iets waar we tijdens onze Yoga retreats vaak uitgebreid en nog veel dieper mee aan de slag gaan.

We hebben met deelnemers meegemaakt dat ze door middel van deze technieken hun gezondheid hebben verbeterd, hun doelen hebben gerealiseerd en veel meer geluk en positiviteit in het dagelijks leven kunnen ervaren.

Hieronder zal ik je nog een aantal voorbeelden geven van krachtige positieve affirmaties.

Voorbeelden van krachtige positieve affirmaties

Positieve affirmaties over zelfvertrouwen

 • Ik bezit oneindig veel talenten en gebruik deze ieder dag.
 • Ik bezit de kwaliteiten en eigenschappen om mijn dromen te realiseren.
 • Creatieve energie stroom door me heen en leidt tot briljante nieuwe ideeën.

Positieve affirmaties over angst

 • Ik ben groter dan mijn angsten.
 • Er is geen angst die mij kan stoppen.
 • Ik ben oneindig veel sterker dan ieder obstakel op mijn pad.

Positieve affirmaties over liefde

 • Ik straal liefde, schoonheid en positiviteit uit.
 • Ik ben omringd door liefde.
 • Mijn hart is open en ik bewonder alles wat ik zie.

Positieve affirmaties over geluk

 • Mijn liefde voor het leven groeit iedere dag.
 • Ik ben vrij om het leven van mijn dromen te creëren.
 • De mogelijkheden om geluk te ervaren zijn eindeloos.

Positieve affirmaties over gezondheid

 • Ik ben gezond, gelukkig en sterk.
 • Elke dag voel ik me gezonder en sterker.
 • Ik ben niet mijn ziekte of beperkingen. Ik ben veel meer en heb de kracht om alles te overwinnen.

Was jij al bekend met positieve affirmaties? En zo ja, welke gebruik je zelf vaak? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

 1. Rob

  Rolf, dank je wel voor deze heldere uitleg. Dit lijkt sterk op zelfhypnose dat een sterk middel is. Ik gebruik dit nog steeds tijdens meditatie.

  1. Rolf

   Graag gedaan Rob! ‘Lijkt’ inderdaad, want het is anders dan hypnose. Ten eerste is het zo dat wanneer je de positieve affirmaties gebruik met Yoga Nidra en/of meditatie je naar een dieper niveau van de geest gaat dan bij hypnose. Ten tweede is het zo dat je bij meditatie en Yoga nidra altijd bij bewustzijn blijft en altijd zelf de controle hebt. Dat is bij veel vormen van hypnose niet het geval. Maar het zijn beide krachtige middelen voor persoonlijke transformatie!

 2. Xandra

  Rolf, dank voor de heldere uitleg. Wat is een goede affirmatie om te zorgen dat ik rustig inslaap en mijzelf niet wakker houd door angstige gedachtes over het feit dat het me niet lukt in te slapen? Ik doe aan yoga, heb jouw yoga nidra bestandjes die ik regelmatig luister. Kan ik zeggen: ik slaap heerlijk ontspannen en relaxed?

  1. Rolf

   Graag gedaan Xandra! Wat voor jou een goede affirmatie is kan ik niet voor je bepalen. Ik kan je alleen de richtlijnen geven om er een te vormen. Het belangrijkste is dat jouw gevoel er goed bij is. Daarnaast is een affirmatie altijd positief en vaak in de tegenwoordige tijd, alsof het al werkelijkheid is. Je huidige affirmatie voldoet wel aan die eisen, dus als dat iets is waar je je goed bij voelt en waar je aan wilt werken op dit moment…go for it! 🙂

 3. Carla

  Mooie heldere uitleg.
  Zelf gebruik ik regelmatig diverse affirmaties uit het boek “Je kunt je leven helen” van Louise Hay.
  Een aanrader!

 4. Rutger

  • Ik laat me door niets of niemand meer uit het veld slaan
  • Mijn hartslag blijft, wat er ook gebeurt, rustig
  • Ik word hier alleen maar nog sterker van

  Bovnestaande affirmaties vanwege het feit dat ik uit een schaarste omgeving kom waarmee je, als je je frequentie verhoogt, automatisch gaat botsen.

  • Ik voel me geestelijk en lichamelijk nog een twintiger

  M’n favoriete affirmatie! Ik loop richting de 50 (age is just a number its abt how flexible ur spine is zoals de Chinezen zeggen) maar ik heb me nog nooit zo lekker en gezond in mn vel gevoeld. Nul pijntjes en een hele fijne rustige diepe ademhaling (itt vroeger). Geen haar op mn hoofd die eraan twijfelt dat affirmaties niet helpen en leuk om te horen op sommige momenten dat ze je 10 jr jonger inschatten. Namaste

Laat een reactie achter