Chaturanga Dandasana, alle spieren doen mee!
Chaturanga Dandasana is een houding die je vaak in diverse series Yoga houdingen terug ziet komen. Je gebruikt hierbij al je spieren, waardoor er veel spierkracht gevraagd wordt.
Hierdoor is Chaturanga een Yoga houding die niet voor iedereen even makkelijk is. Waarom dat zo ervaren wordt en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw Chaturanga op een juiste manier (en daardoor ook gemakkelijker) uitgevoerd wordt, lees je hieronder!
Hoe voer je Chaturanga uit?
- Het beste is om Chaturanga de eerste keren vanuit de Plankhouding te doen.
- Adem uit. Vanuit de plankhouding buig je je ellebogen, zodat de handen onder de schouders komen. Ellebogen boven de polsen.
- Houd de ellebogen stevig tegen het bovenlichaam aangedrukt.
- Zorg dat je nek in lijn met je ruggengraat blijft en dat je bovenlichaam niet meer naar de grond gericht is dan de rest van het lichaam.
- Breng de kaaklijn naar achteren.
- Strek vanuit de voorvoeten weg richting de kruin. Maak lengte vanuit de hielen tot aan de kruin Duw de hielen niet weg, maar duw vanuit de tenen.
- Zorg ervoor dat je alle spieren gebruikt in deze houding.
- Houd de borst open.
- Concentreer je op de volledige Yoga ademhaling.
- Ga hierna eventueel verder met een Yoga serie, of kom rustig op een uitademing richting de grond.
Hieronder legt Rolf in een video uit hoe je Chaturanga Dandasana op de juiste manier kunt uitvoeren:
Is Chaturanga zwaar?
Chaturanga is een houding die als erg zwaar ervaren kan worden. Eerlijk gezegd zakte ik bij mijn eerste Chaturanga zo’n beetje gelijk door mijn armen heen.
Totdat ik ervaarde hoe ik deze houding daadwerkelijk moest uitvoeren. Door alle eerder beschreven stappen, kwam ik al een heel stuk verder.
Maar het grootste verschil was voor mij toen ik de totale Yoga ademhaling toepaste. Van het bekken tot aan het sleutelbeen.
Door mij te concentreren op deze krachtige ademhaling, kreeg mijn Chaturanga ineens een hele andere dimensie.
Kan ik Chaturanga doen als ik last heb van mijn polsen?
Op het moment dat je klachten hebt aan je polsen, dan is het aan te raden om je te richten op de plankhouding, maar dan de versie die je op je onderarmen uitvoert.
Ook bij deze houding maak je gebruik van alle spierkracht en zul je dus werken aan (bijna) dezelfde doelen. Zorg er hierbij wel voor dat de onderarmen parallel aan het lichaam blijven staan. Gebruik hiervoor zonodig een Yoga blok tussen de duimen en wijsvingers.
Daarbij is de Dolfijn Yoga houding aan te raden. Ook deze houding voer je uit op je onderarmen, waardoor je de polsen niet belast.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.