Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 sep 2016

Waarom is de ademhaling bij Yoga zo belangrijk?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wanneer je regelmatig een Yogales volgt of doet, weet je waarschijnlijk wel dat de ademhaling hierbij een grote rol speelt.

Je kunt de houdingen nog zo mooi uitvoeren, maar als je geen aandacht besteedt aan de ademhaling, ben je geen Yoga aan het doen.

De ademhaling is essentieel bij het beoefenen van Yoga.

Maar waarom is de ademhaling bij Yoga zo belangrijk?

ademhaling bij yoga

De ademhaling bij Yoga

De ademhaling bij Yoga is belangrijk omdat het een reflectie is van hoe we ons voelen. Als we pijn hebben, kunnen we dat merken aan onze ademhaling. En ook als we zijn afgeleid kunnen we dat terug zien in de kwaliteit van onze ademhaling.

De ademhaling is de brug tussen je fysieke lichaam en dat wat er aan de binnenkant zit. De ademhaling bij Yoga brengt dus lichaam en geest in verbinding. En alleen door deze drie elementen te verenigen in een asana, kunnen we Yoga optimaal ervaren.

Iets minder ‘zweverig’ gezegd, is de ademhaling je toegang tot het autonome zenuwstelsel.

De ademhaling wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Dat betekent dat het automatisch gaat. Je hoeft er dus niet bij na te denken. En dat is maar goed ook…. ;-).

Ondanks dat de ademhaling automatisch geregeld wordt, kun je de ademhaling deels beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld sneller gaan ademen of langzamer. Of hoog in de borst, of laag in de buik.

En dit is een erg belangrijk gegeven. Want doordat we de ademhaling kunnen beïnvloeden, kunnen we dus ook in beperkte mate toegang krijgen tot ons zenuwstelsel.

Ga maar eens een paar minuten heel snel en heel hoog in de borst ademen. Ik weet zeker dat bijvoorbeeld je hartslag dan ook zal stijgen.

Doordat we bij Yoga zoveel met de ademhaling bezig zijn, is er dus van alles aan de gang tijdens een Yoga practice. We manipuleren op deze manier eigenlijk ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele staat van zijn.

De ademhaling bij Yoga houdingen

Tijdens het doen van asanas (Yoga houdingen), probeer je je zo veel mogelijk te richten op de ademhaling.

Je wilt je in een houding zowel comfortabel als alert voelen. Niet zo comfortabel dat de houding helemaal in elkaar zakt en je niet de juiste spieren gebruikt, maar ook weer niet zo ingespannen dat het geforceerd is.

Het gaat om de balans tussen de twee. En in de Yoga noemen we dat ‘sthirasuka’.

Of de balans tussen de sthira (alert en krachtig) en suka (licht en comfortabel) juist is, kun je vaak merken aan de ademhaling.

Zijn we te comfortabel, dan hebben we vaak helemaal geen aandacht bij de ademhaling. Gaan we te veel over onze eigen grenzen, dan verliezen we juist de controle over de ademhaling, en kunnen we niet goed meer ademen.

Balans is dus de sleutel.

En daarom moet je de ademhaling leren gebruiken tijdens de houdingen. Zodat je precies de juiste uitdaging tijdens je practice op kunt zoeken zonder ‘lui’ te zijn, of iets te forceren.

De ademhaling bij Yoga uitvoeren

Nu je weet waarom de ademhaling bij Yoga zo belangrijk is, kunnen we eens gaan kijken naar hoe we goed adem kunnen halen tijdens het doen van Yoga oefeningen.

Als je wel eens een Yoga les hebt gevolgd, dan is de kans groot dat je de Ujjayi ademhaling hebt gedaan.

Hierbij adem je door de neus en vernauw je je eigen luchtpijp een beetje waardoor het klinkt alsof je door een snorkel ademt (of een Darth Vader geluid voor de Star Wars fans onder ons).

De Ujjayi ademhaling is nuttig, maar er wordt vaak alleen maar gefocust op het produceren van dit geluid.

Vreemd, want waar en hoe de ademhaling door het lichaam beweegt, is nog veel belangrijker.

Laat de Ujjayi ademhaling dus voor nu even los, en probeer dit….

Een goede Yoga ademhaling bereik je door je adem eerst te sturen naar je bekken. Vanaf daar laat je de adem helemaal naar boven gaan tot in de sleutelbeenderen.

De uitademing is net zo belangrijk als de inademing. De uitademing is namelijk geen ontspanning, maar je spant je buikspieren en die spieren van je bekken lichtjes aan, om zo de volgende uitademing direct weer goed in je bekken te laten beginnen.

Lijkt simpel, maar als je dit nog nooit gedaan hebt, kan het een tijdje duren voordat je dit onder de knie hebt.

Lees hier meer over deze Yoga ademhaling.

De ademhaling synchroniseren met de beweging

Dan gaan we de ademhaling bij Yoga nog ietsje lastiger maken. Wat we uiteindelijk willen is de ademhaling linken aan de bewegingen die we maken. Hierdoor ontstaat er een ritmische serie van bewegingen gesynchroniseerd met het ritme van je ademhaling.

Wanneer we hier toe in staat zijn, ontstaat er een verbinding tussen het lichaam, de ademhaling en de geest.

Over het algemeen kan je deze regel aanhouden:

‘Wanneer we het lichaam groter maken en de borst openen ademen we in. En wanneer we het lichaam kleiner maken en voorover buigen ademen we uit.’

Logisch, want als de borstkast uit zet is er ruimte voor de adem, en wanneer we dit gebied kleiner maken minder, dus dan ademen we uit.

Yoga ademhalingsoefening

Wil je oefenen met de ademhaling bij Yoga? Probeer dan eens de volgende oefening.

Kom rechtop staan, met je handen naast je zijde.

Sluit je ogen en kijk of je kunt ademen zoals hierboven is uitgelegd. Begin op de inademing bij het bekken en laat de adem vanuit daar omhoog stromen richting de sleutelbeenderen.

Op de uitademing span je de buik- en bekkenspieren lichtjes aan, en stroomt de adem weer eerst vanuit het bekken naar buiten.

Je maakt dus zowel op de in- als uitademing een golvende beweging.

Als dit goed lukt, gaan we er bij bewegen.

Op de inademing breng je de armen zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. En op de uitademing breng je de handen naar de grond en buig je voorover. Inademend kom je weer helemaal staan en breng je de handen weer zijwaarts met je mee tot boven je hoofd. Uitademend kom je weer laag. Etc.

Ga hier een aantal minuten mee door. Belangrijk is dat je de volledige Yoga ademhaling blijft toepassen en blijft ademen via de neus. Probeer het ritme van de ademhaling te synchroniseren met de bewegingen.

Als je klaar bent houd je de ogen gesloten en voel je na wat de oefening met je heeft gedaan. Hoe voel je je? Fysiek? Mentaal? Emotioneel?

Probeer te voelen in plaats van na te denken.

Succes!

PS: Meer Yoga ademhalingsoefeningen? Lees deze blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter