Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 dec 2021

Zwangerschapsyoga – 5 redenen waarom het zo’n goed idee is

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zwangerschapsyoga is een vorm van yoga speciaal voor zwangere vrouwen.

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je leven. Je hebt niet meer alleen de verantwoordelijkheid over je eigen lichaam, maar ook over het lichaam van een groeiende baby in je buik.

Het is daarom heel belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Een van de manieren waarop je dat kunt doen is door middel van zwangerschapsyoga. Ben je benieuwd waarom zwangerschapsyoga zo waardevol is?

In deze blog deel ik de 5 belangrijkste redenen die zwangerschapsyoga zo waardevol maken. Je vindt onder andere informatie over:

  • De lichamelijke voordelen van zwangerschapsyoga
  • De mentale voordelen van zwangerschapsyoga
  • Het belang van verbinding tussen moeder en kind

Lees je mee?

Zwangerschapsyoga

Vraag en antwoord

1.Wat is zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga is yoga speciaal voor zwangere vrouwen. De houdingen en oefeningen zijn speciaal gericht op het veranderende lichaam en het groeiende kind in de buik.

2. Kun je alleen zwangerschapsyoga doen als je zwanger bent of kun je ook ‘gewone’ yoga blijven doen?

Als je al regelmatig yoga doet, kun je ook reguliere yogalessen blijven volgen, zolang dat voor jou goed voelt. Het is daarbij wel belangrijk om bepaalde houdingen aan te passen of te vermijden.

Indien je zwanger bent en een yogales wil volgen, is het altijd belangrijk om dit aan te geven bij de docent.

1. Lichamelijke voordelen van Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga geeft veel lichamelijke voordelen, niet alleen vóór maar ook tijdens de zwangerschap.

Door yogahoudingen uit te voeren ontwikkel je je spieren, pezen en bindweefsel. Krachtige benen komen bijvoorbeeld goed van pas bij het dragen van het kind in je buik.

Als je je krachtiger voelt, kun je ook beter doen wat je moet doen zonder dat je je uitgeput voelt. Tegelijkertijd houd je je spieren soepel en werk je aan mobiliteit van de gewrichten.

Door het gewicht van het kind in je buik, verandert je houding. Je bekken kantelt vaak iets meer naar voren. Yoga kan helpen om je houding te verbeteren.

Het is fijn om naar zwangerschapsyoga lessen te gaan, daarin worden namelijk aangepaste houdingen en aangepaste zonnegroeten gedaan die rekening houden met je zwangerschap.

2. Rust

Ontspanning is overgave aan datgene wat de natuur van je vraagt.

Meegaan met de flow in plaats van je te verzetten. Dat is vaak moeilijker dan dat het klinkt.

Zeker hier in het westen zijn vrouwen gewend om nog net een tandje bij te zetten, hard te werken, veel te doen en niet op te geven.

We willen veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. We willen een leuke collega zijn, een begripvolle partner, een lieve moeder, een gezellige vriendin, een sportieveling en een keukenprinses, om maar eens wat te noemen.

Dat kan best vermoeiend zijn.

Yoga kan je helpen om te ontspannen. Om te accepteren dat de situatie is zoals ze is en je er niet tegen te verzetten. Om tevreden te zijn met dat wat er goed gaat en niet te focussen op wat er niet goed gaat.

Door het toepassen van visualisaties, meditaties en ademhalingstechnieken kun je rustmomenten creëren om het lichaam en de geest te ontspannen.

Ook yoga nidra is een superfijne manier om te ontspannen. Probeer het maar eens met onderstaande video!

3. Voorbereiding

Een idee van een bevalling kan best wel spannend zijn. Ondanks dat een ontelbare hoeveelheid vrouwen je al is voor gegaan, is het voor jou nieuw.

Ook als het niet je eerste kind is, zal de aankomende bevalling toch weer anders zijn. Je bent immers zelf ook anders, aangezien je continu groeit en verandert.

Bij zwangerschapsyoga er veel aandacht voor ademhaling. Er zijn ademhalingstechnieken om te ontspannen en ook ademhalingstechnieken om weeën op te vangen.

Door in de les (en evt. thuis) te oefenen met deze technieken, voel je je hier zekerder over en kun je er gebruik van maken tijdens de bevalling.

Het verschilt per docent en yogaschool hoe een les zwangerschapsyoga wordt ingevuld, maar vaak is er aandacht voor houdingen om weeën op te vangen en specifieke baringshoudingen.

Soms wordt dit niet in reguliere zwangerschapsyoga lessen gedaan maar worden er workshops georganiseerd om dieper in te gaan op een bepaald thema (zoals het bekken of de baring bijv.).

Veel scholen organiseren ook partneryogaworkshops. Het kan voor partners een beetje ongemakkelijk lijken om naar zo’n workshop te gaan, maar in deze les is er specifiek aandacht voor de rol van de partner.

Er kan bijv. aan bod komen wat een partner kan betekenen voor de vrouw en het kind gedurende de zwangerschap, tijdens de baring en na de bevalling. Zowel voor de partner als de zwangere kan dit fijn zijn.

4. Verbinding

Yoga gaat over verbinding. De verbinding tussen lichaam en geest, maar in dit geval ook tussen jou en je kind.

Op het moment dat je zwangerschapsyoga beoefent, kun je je goed bewust worden van de verbinding met je kind. Door je hand op je buik te leggen en bewust te ademen, ben je aanwezig in het moment.

Zo ben je aanwezig voor jezelf en je nog ongeboren kind en ontstaat er al voor de geboorte een diepere verbinding.

In partneryoga kun je samen met je partner de verbinding zoeken. Met elkaar en met het kind.

Door contact te maken met elkaar en te communiceren leer je elkaar beter te begrijpen en open te staan voor de ander. Je creëert een veilige omgeving, waardoor je jezelf en elkaar beter kunt vertrouwen.

Ook de verbinding met andere zwangere vrouwen hoort hierbij. Een van de voordelen van zwangerschapsyoga, is dat je gemakkelijk andere zwangeren kunt ontmoeten. Zo kun je tips en ervaringen met elkaar delen.

Zwangerschapsyoga

5. Mentale voordelen

Last but not least: de mentale voordelen. Yoga gaat over het leren kennen van je eigen lichaam en geest.

Aangezien je lichaam tijdens de zwangerschap continu verandert, veranderen daarmee je behoeftes ook. Zwangerschapsyoga kan je helpen om daar inzicht in te krijgen en daar ook aan toe te geven.

Door naar je lichaam te luisteren en vertrouwen te creëren in je eigen lichaam, sta je steviger in je schoenen en kun je beter aangeven wat je wel en niet wil.

Door jezelf te accepteren zoals je bent, met een positieve blik naar je veranderende lichaam te kijken, niets te forceren en durven toe te geven aan zachtheid, geef je jezelf en je kind het mooiste dat er is. Liefde dus.

Genoeg redenen om tijdens je zwangerschap alles lekker even te laten voor wat het is, jezelf en je baby op 1 te zetten en je mat op te stappen!

Ben je zwanger en wil je aan de slag met zwangerschapsyoga? Kijk dan ook eens op het practice platform naar de zwangerschapscursus.

zwangerschapsyoga

Heb jij yoga gedaan tijdens je zwangerschap? Wat waren jouw ervaringen daarmee? Deel het in een reactie hieronder.


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter