Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 nov 2018

De Egyptische zonnegroet – een heldere uitleg

/
Geplaatst door
/
Comments0

‘Dit is toch niet hoe je de zonnegroet doet?’

Dit was zo ongeveer mijn reactie nadat ik ruim 3 jaar yoga beoefende en voor het eerst een andere zonnegroet deed. Ik had geen idee dat er meerdere varianten waren!

Ik volgde in die tijd altijd vinyasa en poweryoga lessen en ik kende twee zonnegroeten: Surya Namaskar A en B.

Yoga kent echter vele stromingen en daarmee zijn er ook veel variaties op de zonnegroet. Zo wordt in de Ashtanga yoga stroming de chaturanga houding gedaan. In de Hatha Sivananda stroming, wordt ashtanga namaskara, ofwel de achtvoudige houding, beoefend.

Dat je ashtanga namaskara dus juist bij Hatha doet en niet bij Ashtanga, vond ik best verwarrend. Het woord ‘ashtanga’ betekent in het Sanskriet ‘achtvoudig’. Ashtanga namaskara is een achtvoudige houding, waarin je je voeten, knieën, handen, borst en kin op de grond houdt.

Daarnaast heb je misschien weleens gehoord van het achtvoudige pad van Patanjali en wordt de naam Ashtanga dus ook gebruikt als aanduiding voor een serie fysieke yoga houdingen van Pattabhi Jois.

Als je het allemaal wat vaker hebt gehoord, went het vanzelf. Net als de verschillende zonnegroeten.

Elke zonnegroet heeft zijn eigen voordelen. Zoals met alles in yoga gaat het erom dat je doet wat bij jou past op dat moment. Indien je zwanger bent, of wanneer je blessures hebt, zijn niet alle zonnegroeten geschikt. Een zonnegroet die dan fijn kan zijn om te doen is de Egyptische zonnegroet.

Egyptische zonnegroet

De Egyptische zonnegroet

Heb je nog nooit van de Egyptische zonnegroet gehoord? Dat had ik tot voor kort ook niet! Deze zonnegroet is een serie houdingen die gebaseerd zou zijn op oude Egyptische muurschilderingen.

Je kunt de zonnegroet als warming-up gebruiken en je kunt de houdingen makkelijk aan passen naar jouw behoeften.

Je beweegt vloeiend en bewust op elke in- en uitademing, maar het is fysiek minder intensief dan veel andere zonnegroeten. Het kan helpen om je hoofd rustig te maken, je ademhaling te verdiepen en om je energieker te voelen. Klinkt goed toch?

De Egyptische zonnegroet in stappen

Hieronder leg ik de stappen uit. Het duurt misschien even voordat je het onder de knie hebt, maar daarna kun je het gemakkelijk zelf thuis toepassen.

 1. Zet je voeten op heupbreedte. Schouders zijn laag. Adem een paar keer in en uit.
 2. Adem in. Adem uit, breng de handen met de handpalmen tegen elkaar aan voor het hart.
 3. Adem in, breng de armen zijwaarts omhoog, kijk omhoog en buig licht achterover.
 4. Adem uit, breng je handen naar de grond en kom in hurkzit.
 5. Adem in, kom omhoog en breng armen zijwaarts omhoog.
 6. Adem uit, buig zijwaarts in gestrekte houding naar rechts. Adem in, strek je op naar het midden. Adem uit, buig zijwaarts in gestrekte houding naar links. Adem in, strek je op naar het midden. Herhaal dit evt. nog 2 keer.
 7. Adem uit, buig voorover vanuit de heupen.
 8. Adem in, pak je handen vast, kom omhoog en strek de armen voorwaarts.
 9. Adem uit, beweeg beide armen naar rechts en kijk over je rechter schouder. Adem in, beweeg beide armen naar voren. Adem uit, beweeg beide armen naar links en kijk over je linker schouder. Herhaal dit evt. nog 2 keer.
 10. Adem in, open je armen, maak een brede borstkas.
 11. Adem met een diepe zucht uit, laat het bovenlichaam en de armen los en hang voorover (als een lappenpop).
 12. Adem in, kom omhoog, breng de armen zijwaarts omhoog en buig licht achterover.
 13. Adem uit, breng je handen naar de grond en kom in hurkzit.
 14. Adem in, kom omhoog en breng de armen zijwaarts omhoog.
 15. Adem uit, handen tegen elkaar voor de borst.

De Egyptische zonnegroet is een heerlijke variant. Probeer het uit, voel wat voor jou goed werkt en laat me weten wat je ervan vindt!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.com

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter