Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 jul 2016

Meditatie tijdens de zwangerschap

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Eva van Leeuwen.


Wanneer je zwanger bent gebeurt er van alles in je lichaam.

De hormonen gieren door je lijf en je voelt je misschien niet altijd jezelf. Een meditatie tijdens de zwangerschap van een paar minuutjes kan je al helpen om rustig te worden/blijven, stil te staan bij het moment en je weer bewust te worden van het wonder dat zich in jou buik afspeelt.

Wat is mediteren?

Kort gezegd is mediteren je aandacht verleggen, op bijvoorbeeld je ademhaling of een voorwerp/object. Je probeert je tijdens een meditatie volledig af te sluiten voor prikkels van buitenaf. Je aandacht gaat puur en alleen naar je ademhaling of object en de rest van wereld is eventjes verdwenen als het ware.

Meer over wat meditatie nou is kun je lezen in de blog van Rolf:

Wat is mediteren?

meditatie tijdens de zwangerschap

Waarom mediteren tijdens je zwangerschap?

Iets waar ik zelf veel last van heb op het moment is kortademigheid. Nu schijnt dat twee derde van de zwangeren er last van heeft in het derde trimester.

Deze kortademigheid wordt veroorzaakt door de verhoogde progesteronproductie, hierdoor ga je sneller ademen. Ook heeft je lichaam ongeveer 20% meer zuurstof nodig, omdat je meer bloed door je lichaam pompt.

Daarnaast heb je er in het derde trimester extra veel last van omdat je baarmoeder enorm groeit en dit zorgt ervoor dat je middenrif en longen minder ruimte hebben om zich te vullen met lucht.

Door meditatie tijdens de zwangerschap kun je je ademhaling rustiger maken en beter dealen met deze kortademigheid.

Maar hoe doe ik een meditatie tijdens de zwangerschap?

  • Ga in een houding zitten die voor jou prettig voelt. Probeer hierbij wel je rug te strekken en niet onderuit te zakken.
  • Volg met je aandacht je ademhaling, maar verander hier niets aan. Je observeert alleen maar. Oordeel ook niet over je ademhaling, laat het zijn zoals het nu is.
  • Concentreer je nu op je inademing en voel dat elke inademing je lichaam voorziet van zuurstof en voeding.
  • Maak je uitademing lang en zo regelmatig mogelijk. Stel je bij deze uitademing voor dat je adem door je hele lichaam stroomt, geen plekje wordt overgeslagen. Overal waar je adem langskomt ontspant, heelt en wordt gevoed.
  • Visualiseer je nu dat je als het ware door je buik ademt, alsof je neusgaten op je buik zitten en je hiermee in en uit ademt. Je omhult je baby met jouw beschermende en voedende adem.
  • Je kunt je handen op je buik leggen zodat je ook de beweging van de ademhaling kunt voelen. Dat je voelt hoe je buikspieren zich bij iedereen uitademing verder kunnen ontspannen en je op deze manier je baby meer ruimte geeft.
  • Wanneer je voelt dat de oefening werkt, je ademhaling rustig is geworden en je je weer vitaal voelt kun je de ademhaling terugbrengen naar hoe je normaal gesproken ademhaalt.
  • Na een paar ademhalingen open je rustig je ogen.

Afgeleid door de baby

Tijdens mijn meditatie tijdens de zwangerschap merk ik dat de baby wel eens wakker wordt en heftig begint te trappelen. Nu zou je kunnen denken dat je dit dan maar even moet negeren, want je bent aan het mediteren en wil je juist afsluiten van allerlei prikkels.

Persoonlijk zou ik dit zonde vinden. Elk moment dat de baby wakker is wil ik genieten van haar aanwezigheid en het niet aan me voorbij laten gaan.

Je zou haar natuurlijk extra bij je meditatie kunnen betrekken op het moment dat ze wakker is. Het moment waarbij je (bij de meditatie van hierboven) je kindje omhult met jouw beschermende adem is een mooi moment om dit ook echt te visualiseren.

Je voelt haar, je ziet haar als het ware in je buik en visualiseert dat ze een en al beschermd wordt door jou lichaam en adem. Bij elke inademing geef je haar die bescherming en je kunt eventueel ook in jezelf (of hard op) zeggen dat je haar zult beschermen, nu en wanneer ze geboren is.

Proberen maar!

Mediteren is vooral een kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Juist de zwangerschapsperiode is een fijne tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Je leeft niet meer alleen voor jezelf, maar ook voor het wonder dat in je groeit.

Een meditatie tijdens de zwangerschap doe je dus ook niet meer alleen zodat je zelf rustig wordt, maar ook zodat je een gezonde en stabiele basis legt voor je kindje.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter