Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 dec 2017

Yin Yoga & de Organen: Longen & Dikke Darm

/
Geplaatst door
/
Comments0

Welkom bij mijn vijfde en laatste verdiepingsblog over Yin Yoga en de Organen. Heb je de vorige blogs gemist? Lees ze hier allemaal terug. We gaan het in deze blog hebben over de Longen & Dikke darm.

Longen & Dikke darm

Longen (Yin/Zang orgaan)

De longen bevinden zich in de borstkas en worden beschermd door de ribben. De longen zorgen ervoor dat het lichaam voorzien wordt van zuurstof. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat er koolstofdioxide uit het bloed verwijderd wordt.

Tussen de borstwand en de longen bevinden zich twee longvliezen. Tussen deze longvliezen zit een soort middel dat ervoor zorgt dat de vliezen soepel over elkaar kunnen bewegen. De linkerlong is iets kleiner dan de rechterlong, doordat je hart ruimte neemt aan de linkerkant van de borstkas.

Aan de onderkant van de longen zit het diafragma, of middenrif. Dit is een koepelvormige spier, die erg belangrijk is bij het ademen.

Op een inademing trekken de tussenribspieren de ribben omhoog, terwijl tegelijkertijd het diafragma omlaag gaat. De borstholte wordt groter, waardoor de longen geopend worden en er lucht naar binnen kan stromen.

Wanneer je inademt, gaan je ribben weer naar binnen, de diafragma komt weer omhoog. De ruimte in je borstholte wordt kleiner en er wordt lucht naar buiten geblazen.

Hoe snel we ademen, wordt bepaald door onze hersenen. De hersenen meten de hoeveelheid koolzuur in het bloed en zorgen ervoor dat je gaat ademen wanneer deze hoeveelheid te groot wordt.

We maken niet continue maximaal gebruik van de capaciteit van onze longen. Dit komt omdat je de ene keer meer zuurstof nodig hebt dan de andere keer. Vooral als je actief bent, bijvoorbeeld aan het sporten, zal je meer zuurstof nodig hebben.

De hoeveelheid lucht die je inademt heet de ademvolume. De maximale hoeveelheid lucht die je kunt inademen noemen we de vitale capaciteit. De vitale capaciteit kun je trainen door regelmatig je ademvolume omhoog te brengen.

Longmeridiaan

De longmeridiaan start in de buikholte, net boven de navel en gaat van daaruit naar beneden richting de dikke darm. Vanuit de dikke darm stroomt hij weer naar boven, door het middenrif en verbindt zich daar met de maag.

Via de longkwabben stroomt de meridiaan verder omhoog, tot aan de hals. Hier komt hij aan de oppervlakte, aan de voorkant van de schouder, net onder het sleutelbeen. Vervolgens loopt hij over de boven- en onderarm, via de pols naar de buitenkant van de duim.

Een vertakking loopt vanaf de pols naar de wijsvingertop, waar hij verbindt met de dikke darmmeridiaan.

De dikke darm Meridiaan

De dikke darmmeridiaan start bij het topje van de wijsvinger, waar hij verbonden is met de longmeridiaan.

Hij loopt tussen het zachte gedeelte tussen de duim en wijsvinger om vervolgens langs de buitenzijde van de hele arm te lopen, richting de bovenkant van de schouder, over het schouderblad tot in de wervelkolom.

Hier vormt zich een eerste vertakking waarvan de ene tak via een long gaat en dan door het middenrif naar de dikke darm loopt.

De tweede tak stroomt over de schouder naar voren, langs de hals naar het onderste deel van de wang tot in het tandvlees en omcirkelt de ondertanden.

Aan het gezicht oppervlak cirkelt deze vertakking om de bovenlip, stroomt daarna opwaarts naar de neus om daar te verbinden met de maagmeridiaan.

Dikke Darm (Yang/Fu Orgaan)

De dikke darm ligt in de buikholte in de vorm van een omgekeerde U. De dikke darm heeft een lengte van anderhalve meter.

De dunne darm zorgt ervoor dat de meeste voedingsstoffen aan het voedsel worden onttrokken. De onverteerbare voedselresten gaat vanuit de dunne darm naar de dikke darm toe.

De dikke darm onttrekt het vocht en de zouten uit de voedselresten. Deze worden hierna verder in het lichaam verspreidt. De massa die overblijft vormt de ontlasting wat het lichaam verlaat.

Longen & dikke darm in de Taoïstische filosofie

Volgens de Taoïstische filosofie zijn de longen verantwoordelijk voor de Chi van de adem. Deze Chi staat bekend als een defensieve Chi. Dit komt omdat de longen blootgesteld worden aan de buitenlucht.

Dit betekent dat de longen waakzaam moeten zijn, zij zorgen ervoor dat er niets schadelijks van buiten, (verder) het lichaam in komen.

De defensieve Chi wordt naar de huid gestuurd, om de afweer te ondersteunen. Ook de huid staat continue in contact met de buitenlucht.

De long chi stroomt naar beneden en helpt de longen bij het beheersen van de lichaamsvloeistoffen. De kwaliteit van de long chi in het lichaam kan gezien worden aan de huid.

De dikke darm is gekoppeld aan de longen. De long chi beheerst de vloeistoffen in het lichaam, de dikke darm werkt het vocht naar buiten.

Klachten

Klachten bij onbalans in de Longen & Dikke Darm meridianen zijn:

  • Hoesten
  • Astma
  • Pijn in de borst
  • Voortdurend verdriet/bedroefdheid
  • Klachten in de mond/het gebit
  • Klachten aan de neus, hals of nek
  • Schouderklachten

Samengevat

Orgaan: Longen & Dikke darm
Zintuig: Neus
Element: Metaal
Gerelateerde emoties:
Uit balans: Verdriet/droefheid
In balans: Moed/Het kunnen zien en waarderen van de schoonheid van het leven.

Houdingen

Deze houdingen stimuleren de Longen & Dikke Darm meridiaan:

Bedankt voor het lezen!!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter