Yin Yoga & de Organen: Longen & Dikke Darm
De longen en dikke darm, wat doen deze organen precies?
In yin yoga lessen werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Maar dat is niet alles. Yin yoga werkt ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.
Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er vaak veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!
In deze blog reeks van Tessa kom je meer te weten over yin yoga en de organen.
In deze blog lees je meer over de longen en de dikke darm. Zo lees je:
- Wat de longmeridiaan is en wat zijn functie is
- Wat de dikke darm meridiaan is en wat zijn functie is
- Welke emoties er betrokken zijn bij de longen en de dikke darm
- Welke klachten er kunnen ontstaan bij disbalans van de longen en de dikke darm
- Welke houdingen je kunt doen om de balans te herstellen
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat doet yin yoga voor je lichaam?
Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.
Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.
2.Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?
De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi.
Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.
3.Welke organen zijn yin?
Organen kun je indelen in yin en in yang. Yin organen zijn: long, milt, nier, hart en lever. De Yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.
Ben je nog niet zo bekend met Yin yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin yoga precies is.
Yin yoga en de organen
In de westerse cultuur en geneeskunde worden de organen gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.
Volgens de taoïstische filosofie zijn organen echter veel meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.
De organen zijn opgedeeld in paren:
- Maag en Milt
- Lever en Galblaas
- Nieren en Blaas
- Hart en Dunne darm
- Longen en Dikke darm
Eigenlijk heeft alle yoga die je doet effect op je organen en meridianen, omdat we nou eenmaal een geheel zijn als mens.
Maar in Yin Yoga worden de organen en meridianen vaker benoemd en zijn er specifieke houdingen heel erg gericht op het in balans brengen van deze organen en meridianen.
Als je meer wil lezen over yin yoga en de organen dan kan dat hier.
Longen – Yin / Zang orgaan
De longen bevinden zich in de borstkas en worden beschermd door de ribben. De longen zorgen ervoor dat het lichaam voorzien wordt van zuurstof. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat er koolstofdioxide uit het bloed verwijderd wordt.
Tussen de borstwand en de longen bevinden zich twee longvliezen. Tussen deze longvliezen zit een soort middel dat ervoor zorgt dat de vliezen soepel over elkaar kunnen bewegen. De linkerlong is iets kleiner dan de rechterlong, doordat je hart ruimte neemt aan de linkerkant van de borstkas.
Aan de onderkant van de longen zit het diafragma, of middenrif. Dit is een koepelvormige spier, die erg belangrijk is bij het ademen.
Op een inademing trekken de tussenribspieren de ribben omhoog, terwijl tegelijkertijd het diafragma omlaag gaat. De borstholte wordt groter, waardoor de longen geopend worden en er lucht naar binnen kan stromen.
Wanneer je uitademt, gaan je ribben weer naar binnen, de diafragma komt weer omhoog. De ruimte in je borstholte wordt kleiner en er wordt lucht naar buiten geblazen.
Hoe snel we ademen, wordt bepaald door onze hersenen. De hersenen meten de hoeveelheid koolzuur in het bloed en zorgen ervoor dat je gaat ademen wanneer deze hoeveelheid te groot wordt.
We maken niet continue maximaal gebruik van de capaciteit van onze longen. Dit komt omdat je de ene keer meer zuurstof nodig hebt dan de andere keer. Vooral als je actief bent, bijvoorbeeld aan het sporten, zal je meer zuurstof nodig hebben.
De hoeveelheid lucht die je inademt heet het ademvolume. De maximale hoeveelheid lucht die je kunt inademen noemen we de vitale capaciteit. De vitale capaciteit kun je trainen door regelmatig je ademvolume omhoog te brengen.
Longmeridiaan
De longmeridiaan start in de buikholte, net boven de navel en gaat van daaruit naar beneden richting de dikke darm. Vanuit de dikke darm stroomt hij weer naar boven, door het middenrif en verbindt zich daar met de maag.
Via de longkwabben stroomt de meridiaan verder omhoog, tot aan de hals.
Hier komt hij aan de oppervlakte, aan de voorkant van de schouder, net onder het sleutelbeen. Vervolgens loopt hij over de boven- en onderarm, via de pols naar de buitenkant van de duim.
Een vertakking loopt vanaf de pols naar de wijsvingertop, waar hij verbindt met de dikke darmmeridiaan.
De dikke darm Meridiaan
De dikke darmmeridiaan start bij het topje van de wijsvinger, waar hij verbonden is met de longmeridiaan.
Hij loopt tussen het zachte gedeelte tussen de duim en wijsvinger om vervolgens langs de buitenzijde van de hele arm te lopen, richting de bovenkant van de schouder, over het schouderblad tot in de wervelkolom.
Hier vormt zich een eerste vertakking waarvan de ene tak via een long gaat en dan door het middenrif naar de dikke darm loopt.
De tweede tak stroomt over de schouder naar voren, langs de hals naar het onderste deel van de wang tot in het tandvlees en omcirkelt de ondertanden.
Aan het gezicht oppervlak cirkelt deze vertakking om de bovenlip, stroomt daarna opwaarts naar de neus om daar te verbinden met de maagmeridiaan.
Dikke Darm – Yang / Fu Orgaan
De dikke darm ligt in de buikholte in de vorm van een omgekeerde U. De dikke darm heeft een lengte van anderhalve meter.
De dunne darm zorgt ervoor dat de meeste voedingsstoffen aan het voedsel worden onttrokken. De onverteerbare voedselresten gaat vanuit de dunne darm naar de dikke darm toe.
De dikke darm onttrekt het vocht en de zouten uit de voedselresten. Deze worden hierna verder in het lichaam verspreidt. De massa die overblijft vormt de ontlasting wat het lichaam verlaat.
Longen & dikke darm in de Taoïstische filosofie
Volgens de Taoïstische filosofie zijn de longen verantwoordelijk voor de Chi van de adem. Deze Chi staat bekend als een defensieve Chi. Dit komt omdat de longen blootgesteld worden aan de buitenlucht.
Dit betekent dat de longen waakzaam moeten zijn, zij zorgen ervoor dat er niets schadelijks van buiten, (verder) het lichaam in komen.
De defensieve Chi wordt naar de huid gestuurd, om de afweer te ondersteunen. Ook de huid staat continue in contact met de buitenlucht.
De long chi stroomt naar beneden en helpt de longen bij het beheersen van de lichaamsvloeistoffen. De kwaliteit van de long chi in het lichaam kan gezien worden aan de huid.
De dikke darm is gekoppeld aan de longen. De long chi beheerst de vloeistoffen in het lichaam, de dikke darm werkt het vocht naar buiten.
Klachten
Klachten bij onbalans in de Longen & Dikke Darm meridianen zijn:
- Hoesten
- Astma
- Pijn in de borst
- Voortdurend verdriet/bedroefdheid
- Klachten in de mond/het gebit
- Klachten aan de neus, hals of nek
- Schouderklachten
Samengevat
Orgaan: Longen & Dikke darm
Zintuig: Neus
Element: Metaal
Emoties uit balans: Verdriet/droefheid
Emoties in balans: Moed/Het kunnen zien en waarderen van de schoonheid van het leven.
Houdingen
Er zijn specifieke houdingen die je kunt doen om de Longen & Dikke Darm meridiaan te stimuleren. Dit zijn onder andere:
- Frog with twist
- Fish pose
- Saddle
- Sfinx / Seal
- Reclined twist
Aan de slag met de organen en meridianen
Wil je ervaren wat yin yoga voor effect kan hebben op je organen en meridianen, en wat dat dus in de praktijk met je doet?
Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform.
Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Er staat een fout in de tekst , als je uitademt gaan je ribben naar binnen en komt het diafragma omhoog, niet op een inademing . 🙂
Dank, aangepast! 🙂