Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mrt 2023

Yin Yoga & de Organen: Hart & Dunne Darm

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het hart en de dunne darm, wat doen deze organen precies?

In yin yoga lessen werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Maar dat is niet alles. Yin yoga werkt ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.

Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er vaak veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!

In deze blog reeks van Tessa kom je meer te weten over yin yoga en de organen.

In deze blog lees je meer over het hart en de dunne darm. Zo lees je:

  • Wat de hartmeridiaan is en wat zijn functie is
  • Wat de dunne darm meridiaan is en wat zijn functie is
  • Welke emoties er betrokken zijn bij het hart en de dunne darm
  • Welke klachten er kunnen ontstaan bij disbalans van het hart en de dunne darm
  • Welke houdingen je kunt doen om de balans te herstellen

En nog veel meer! Lees je mee?

Hart en dunne darm

Vraag en antwoord

1.Wat doet yin yoga voor je lichaam?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

2.Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi.

Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.

3.Welke organen zijn yin?

Organen kun je indelen in yin en in yang. Yin organen zijn: long, milt, nier, hart en lever. De Yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Ben je nog niet zo bekend met Yin yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin yoga precies is.

Yin yoga en de organen

In de westerse cultuur en geneeskunde worden de organen gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.

Volgens de taoïstische filosofie zijn organen echter veel meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

De organen zijn opgedeeld in paren:

Eigenlijk heeft alle yoga die je doet effect op je organen en meridianen, omdat we nou eenmaal een geheel zijn als mens.

Maar in Yin Yoga worden de organen en meridianen vaker benoemd en zijn er specifieke houdingen heel erg gericht op het in balans brengen van deze organen en meridianen.

Als je meer wil lezen over yin yoga en de organen dan kan dat hier.

Hart – Yin / Zang orgaan

Het hart ligt achter het borstbeen in de ruimte tussen de twee longen, meer aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het borstbeen en is asymmetrisch van vorm. Hij grenst aan het middenrif, borstbeen, een aantal ribben en aan de linkerlong.

Het hart is ongeveer zo groot als een gebalde vuist en groeit met het lichaam mee. Het is een pomp die 4 tot 5 liter bloed per minuut rondpompt. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen.

Hartmeridiaan

De hartmeridiaan heeft drie vertakkingen die alle drie in het Hart beginnen. De eerste vertakking stroomt door het middenrif direct naar beneden, naar de dunne darm.

De tweede vertakking stroomt vanuit het hart over de borst en door de longen tot in de oksels.

Van daaruit stroomt hij verder langs de binnenzijde van de arm, over de pols, de handpalm en eindigt aan de binnenzijde van de pink, waar hij verbinding maakt met de dunne darmmeridiaan.

De derde vertakking gaat vanuit het hart naar boven langs de hals naar de ogen.

De dunne darm Meridiaan

De dunne darmmeridiaan begint aan de top van de pink, waar hij verbinding heeft met de hartmeridiaan. Vanaf daar loopt hij over de handrug naar de pols, buitenzijde van onder en bovenarm en over de schouder.

Na een zigzagbeweging over de schouder vertakt hij. De eerste vertakking loopt naar binnen, naar het hart, door het middenrif en de maag en eindigt in de dunne darm.

De tweede vertakking loopt over de buitenkant van de nek, over de wang, naar de buitenste ooghoek en van daaruit naar de oor. Een derde vertakking gaat vanaf de wang binnendoor naar het oog, waar hij verbinding maakt met de blaasmeridiaan.

Dunne Darm – Yang / Fu Orgaan

Wanneer je voedsel je maag gepasseerd is, komt het terecht in de dunne darm. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit 3 delen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm (het jejunum) en de kronkeldarm (het ileum).

Na de dunne darm volgt de dikke darm, waar onderaan het begin een dun aanhangsel (blindedarm) zit. Na de dikke darm volgt de endeldarm (rectum) en helemaal onderaan bevindt zich de anus, waar de ontlasting het lichaam verlaat.

De dunne darm is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Dit gebeurt met een dubbele spierlaag waarmee hij het voedsel als het ware kneed en mengt met verteringssappen.

De dunne darm stuwt deze mengelmoes voort richting de dikke darm. Omdat de dunne darm zo lang is, is de opnamecapaciteit van voedingsstoffen erg groot.

Het voedsel blijft zo’n vier tot acht uur in de dunne darm. Het voedsel wat de dunne darm niet kan verwerken komt in de dikke darm terecht.

Hart & dunne darm in de Taoïstische filosofie

Het Hart is de motor van alle Zang organen. Naast dat het onze bloedsomloop regelt, is het ook verantwoordelijk voor onze psychische activiteit.

In de Chinese geneeskunde gaat men er niet vanuit dat de hersenen onze gedachten besturen, maar dat dit slechts de plek is waar de gedachten ontvangen en opgeslagen worden.

Ons denkvermogen, psychisch evenwicht en de kwaliteit van ons bloed, komen samen in ons hart. Problemen met het hart zijn af te lezen in het gezicht en de gezichtskleur.

De Dunne Darm ontvangt water en voeding en slaat dit op. In de Chinese geneeskunde worden de afvalstoffen die worden afgevoerd als ‘troebel’ aangeduid, de voedingsstoffen worden met ‘helder’ aangeduid.

Wanneer er teveel vertroebeling ontstaat in het lichaam, volgen er problemen in de Dunne Darm en de spijsvertering.

Klachten

Klachten bij onbalans in de Hart & Dunne Darm meridianen zijn:

  • Onrustige slaap, nachtmerries
  • Insomnia
  • Traagheid of versnelling van de hartslag
  • Hart- en borstklachten
  • Psychische klachten
  • Nachtelijk zweten
  • Oog- of oorklachten
  • Maagproblemen
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in nek en schouders

Samengevat

Orgaan: Hart & Dunne darm
Zintuig: Tong
Element: Vuur
Emoties uit balans: Haat, Vrees
Emoties in balans: Liefde, Compassie

Houdingen

Er zijn specifieke houdingen die je kunt doen om de Hart/Dunne darm meridiaan te stimuleren. Dit zijn onder andere:

Aan de slag met de organen en meridianen

Wil je ervaren wat yin yoga voor effect kan hebben op je organen en meridianen, en wat dat dus in de praktijk met je doet?

Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform. 

Yin yoga en de meridianen


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter