Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 nov 2017

Yin Yoga & de Organen: Hart & Dunne Darm

/
Geplaatst door
/
Comments0

Welkom bij mijn vierde verdiepingsblog over de Organen!

Ik begon deze reeks met een algemene blog met uitleg over het principe van de Organen in de Taoïstische filosofie. Daarna heb ik een verdiepingsblog geschreven over de Maag & Milt, het tweede verdiepingsblog ging over de Lever & Galblaas, het derde verdiepingsblog over de Nieren & Blaas en in dit blog zullen we het hebben over het Hart en de Dunne Darm.

Hart & dunne darm

Hart (Yin/Zang orgaan)

Het hart ligt achter het borstbeen in de ruimte tussen de twee longen, meer aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het borstbeen en is asymmetrisch van vorm. Hij grenst aan het middenrif, borstbeen, een aantal ribben en aan de linkerlong.

Het hart is ongeveer zo groot als een gebalde vuist en groeit met het lichaam mee. Het is een pomp die 4 tot 5 liter bloed per minuut rondpompt. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen.

Hartmeridiaan

De hartmeridiaan heeft drie vertakkingen die alle drie in het Hart beginnen.  De eerste vertakking stroomt door het middenrif direct naar beneden, naar de dunne darm.

De tweede vertakking stroomt vanuit het hart over de borst en door de longen tot in de oksels. Van daaruit stroomt hij verder langs de binnenzijde van de arm, over de pols, de handpalm en eindigt aan de binnenzijde van de pink, waar hij verbinding maakt met de dunne darmmeridiaan.

De derde vertakking gaat vanuit het hart naar boven langs de hals naar de ogen.

De dunne darm Meridiaan

De dunne darmmeridiaan begint aan de top van de pink, waar hij verbinding heeft met de hartmeridiaan. Vanaf daar loopt hij over de handrug naar de pols, buitenzijde van onder en bovenarm en over de schouder.

Na een zigzagbeweging over de schouder vertakt hij. De eerste vertakking loopt naar binnen, naar het hart, door het middenrif en de maag en eindigt in de dunne darm.

De tweede vertakking loopt over de buitenkant van de nek, over de wang, naar de buitenste ooghoek en van daaruit naar de oor.

Een derde vertakking gaat vanaf de wang binnendoor naar het oog, waar hij verbinding maakt met de blaasmeridiaan.

Dunne Darm (Yang/Fu Orgaan)

Wanneer je voedsel je maag gepasseerd is, komt het terecht in de dunne darm. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit 3 delen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm (het jejunum) en de kronkeldarm (het ileum).

Na de dunne darm volgt de dikke darm, waar onderaan het begin een dun aanhangsel (blindedarm) zit. Na de dikke darm volgt de endeldarm (rectum) en helemaal onderaan bevindt zich de anus, waar de ontlasting het lichaam verlaat.

De dunne darm is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Dit gebeurt met een dubbele spierlaag waarmee hij het voedsel als het ware kneed en mengt met verteringssappen.

De dunne darm stuwt deze mengelmoes voort richting de dikke darm. Omdat de dunne darm zo lang is, is de opnamecapaciteit van voedingsstoffen erg groot. Het voedsel blijft zo’n vier tot acht uur in de dunne darm. Het voedsel wat de dunne darm niet kan verwerken komt in de dikke darm terecht.

Hart & dunne darm in de Taoïstische filosofie

Het Hart is de motor van alle Zang organen. Naast dat het onze bloedsomloop regelt, is het ook verantwoordelijk voor onze psychische activiteit.

In de Chinese geneeskunde gaat men er niet vanuit dat de hersenen onze gedachten besturen, maar dat dit slechts de plek is waar de gedachten ontvangen en opgeslagen worden.

Ons denkvermogen, psychisch evenwicht en de kwaliteit van ons bloed, komen samen in ons hart. Problemen met het hart zijn af te lezen in het gezicht en de gezichtskleur.

De Dunne Darm ontvangt water en voeding en slaat dit op. In de Chinese geneeskunde worden de afvalstoffen die worden afgevoerd als ‘troebel’ aangeduid, de voedingsstoffen worden met ‘helder’ aangeduid.

Wanneer er teveel vertroebeling ontstaat in het lichaam, volgen er problemen in de Dunne Darm en de spijsvertering.

Klachten

Klachten bij onbalans in de Hart & Dunne Darm meridianen zijn:

  • Onrustige slaap, nachtmerries
  • Insomnia
  • Traagheid of versnelling van de hartslag
  • Hart- en borstklachten
  • Psychische klachten
  • Nachtelijk zweten
  • Oog- of oorklachten
  • Maagproblemen
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in nek en schouders

Samengevat

Orgaan: Hart & Dunne darm
Zintuig: Tong
Element: Vuur
Gerelateerde emoties:
uit balans: Haat, Vrees
in balans: Liefde, Compassie

Houdingen

Deze houdingen stimuleren de Hart & Dunne Darm meridiaan:

Bedankt voor het lezen! In mijn volgende blog gaan we verder met de Longen & Dikke darm. Stay tuned!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter