Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 jan 2023

Yin Yoga en de Organen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yin yoga en de organen, wat hebben die met elkaar te maken?

In yin yoga lessen werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Maar dat is niet alles. Yin yoga werkt ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.

Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er vaak veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!

In deze blog reeks van Tessa kom je meer te weten over yin yoga en de organen.

In deze blog lees je meer over yin yoga en de organen. Zo lees je:

 • Wat de organen precies zijn
 • Het verschil tussen yin (zang) en yang (fu) organen
 • Welke orgaanparen met elkaar verbonden zijn

Lees je mee?

yin yoga en de organen

Vraag en antwoord

1.Wat doet yin yoga voor je lichaam?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

2.Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi.

Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.

3.Welke organen zijn yin?

Organen kun je indelen in yin en in yang. Yin organen zijn: long, milt, nier, hart en lever. De Yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Ben je nog niet zo bekend met Yin yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin yoga precies is.

Wat zijn organen eigenlijk?

Iedereen weet wel wat organen zijn, waar ze zich ongeveer bevinden in het lichaam en wat ze voor ons lichaam doen. Dit lijkt een vanzelfsprekende en feitelijke wetenschap. Echter, niets is minder waar.

In de westerse cultuur en geneeskunde worden ze gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.

Volgens de taoïstische filosofie zijn organen meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

Deze functies worden in het hele lichaam uitgevoerd. Stel je zegt; het lichaam heeft zuurstof nodig en elimineert afvalstoffen. Om zuurstof tot je te nemen, gebruik je de longen. De nieren zorgen voor de eliminatie van de afvalstoffen.

Dit klopt, zou je zeggen. Alleen vergeten we hierbij dat elke cel dat zich in het lichaam bevindt, voeding (zuurstof) nodig heeft en afvalstoffen af dient te voeren.

Als er gesproken wordt van een orgaan gaat het niet alleen om het tastbare, fysieke orgaan in het lichaam, maar om de functie die dat orgaan vervult in het lichaam.

Als er daarom gesproken wordt van Longen, dan gaat om de functie/capaciteit van elke cel in het lichaam, om zuurstof tot zich te nemen. De definitie van de orgaan is daarmee veelomvattender en breder dan de westerse theorie.

hart of Hart?

Om dit verschil te duiden in teksten; worden de organen in de chinees medische opvatting met een hoofdletter geschreven. Je ziet dan midden in een zin Nieren staan, in plaats van nieren.

Als er gesproken wordt over de westerse opvatting van een orgaan, dan wordt het geschreven met een kleine letter.

Yin & Yang, Zang & Fu

De functies van het lichaam zijn verdeeld over 5 vaste organen. Deze 5 slaan onze energieën en vloeistoffen op en hebben een regulerende functie.

Deze organen worden gezien als Yin en worden in de Chinese medische wereld Zang organen genoemd.

 • Hart
 • Milt
 • Longen
 • Nieren
 • Lever

Daarnaast zijn er 5 holle organen; de zogenaamde Fu (yang) organen. Dit zijn de receptororganen, ofwel de ontvangende organen. Generaliserend gesproken zijn de functies van de Fu organen transformeren en doorzenden.

 • Blaas
 • Galblaas
 • Dunne darm
 • Maag
 • Dikke Darm

Orgaanparen

Zoals yin en yang niet zonder elkaar kunnen bestaan en altijd een paar vormen, zo bestaan er ook Zang en Fu orgaan-paren. Namelijk:

Elk paar is verbonden door de meridiaan kanalen.

Daarnaast zijn de Zang organen verbonden met 1 van de 5 elementen uit de taoïstische kosmologie (water, vuur, aarde, metaal, hout); die allen tezamen een harmonieus geheel vormen. Hieruit worden ook de emoties omschreven die wij kunnen ervaren.

Aan de slag met de organen en meridianen

Wil je ervaren wat yin yoga voor effect kan hebben op je organen en meridianen, en wat dat dus in de praktijk met je doet?

Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform. 

Yin yoga en de meridianen


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter