Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 jul 2017

Yin Yoga en de Organen

/
Geplaatst door
/
Comments0

organen

Wat zijn organen eigenlijk?

Iedereen weet wel wat organen zijn, waar ze zich ongeveer bevinden in het lichaam en wat ze voor ons lichaam doen. Dit lijkt een vanzelfsprekende en feitelijke wetenschap. Echter, niets is minder waar.

In de westerse cultuur en geneeskunde worden ze gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen. Volgens de taoïstische filosofie zijn organen meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

Deze functies worden in het hele lichaam uitgevoerd. Stel je zegt; het lichaam heeft zuurstof nodig en elimineert afvalstoffen. Om zuurstof tot je te nemen, gebruik je de longen. De nieren zorgen voor de eliminatie van de afvalstoffen.

Dit klopt, zou je zeggen. Alleen vergeten we hierbij dat elke cel dat zich in het lichaam bevindt, voeding (zuurstof) nodig heeft en afvalstoffen af dient te voeren.

Als er daarom gesproken wordt van een orgaan gaat het niet zozeer om het tastbare, fysieke orgaan in het lichaam, maar om de functie die dat orgaan vervult in het lichaam.

Als er daarom gesproken wordt van Longen, dan gaat om de functie/capaciteit van elke cel in het lichaam, om zuurstof tot zich te nemen. De definitie van de orgaan is daarmee veelomvattender en breder dan de westerse theorie.

hart of Hart?

Om dit verschil te duiden in teksten; worden de organen in de chinees medische opvatting met een hoofdletter geschreven. Je ziet dan midden in een zin Nieren staan, in plaats van nieren. Als er gesproken wordt over de westerse opvatting van een orgaan, dan wordt het geschreven met een kleine letter.

Yin & Yang, Zang & Fu

De functies van het lichaam zijn verdeeld over 5 vaste organen. Deze 5 slaan onze energieën en vloeistoffen op en hebben een regulerende functie. Deze organen worden gezien als Yin en worden in de Chinese medische wereld Zang organen genoemd.

 • Hart
 • Milt
 • Longen
 • Nieren
 • Lever

Daarnaast zijn er 5 holle organen; de zogenaamde Fu (yang) organen. Dit zijn de receptororganen, ofwel de ontvangende organen. Generaliserend gesproken zijn de functies van de Fu organen transformeren en doorzenden.

 • Blaas
 • Galblaas
 • Dunne darm
 • Maag
 • Dikke Darm

Connecties

Zoals yin en yang niet zonder elkaar kunnen bestaan en altijd een paar vormen, zo bestaan er ook Zang en Fu orgaan-paren. Namelijk:

 • Maag & Milt
 • Lever & Galblaas
 • Nieren & Blaas
 • Hart & Dunne darm
 • Longen & Dikke darm

Elk paar is verbonden door de meridiaan kanalen.

Daarnaast zijn de Zang organen verbonden met 1 van de 5 elementen uit de taoïstische kosmologie (water, vuur, aarde, metaal, hout); die allen tezamen een harmonieus geheel vormen. Hieruit worden ook de emoties omschreven die wij kunnen ervaren.

More to come!

Deze beschrijving is een simpele basis van een ontzettend interessante en uitgebreide theorie, wat lastig uit te leggen is in maar één blog.

Daarom zal ik in de komende blogs dieper ingaan op de orgaan-paren; de functies, de elementen, emoties, meridianen en de toepassing in de yin yoga beoefening.

Stay tuned!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter