Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 jan 2023

Yin Yoga en de Organen: Maag & Milt

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Maag en Milt, wat doen deze organen precies?

In yin yoga lessen werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Maar dat is niet alles. Yin yoga werkt ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.

Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er vaak veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!

In deze blog reeks van Tessa kom je meer te weten over yin yoga en de organen.

In deze blog lees je meer over de Maag en de Milt. Zo lees je:

 • Wat de maagmeridiaan is en wat zijn functie is
 • Wat de mistmeridiaan is en wat zijn functie is
 • Welke emoties er betrokken zijn bij de Maag en de Milt
 • Welke klachten er kunnen ontstaan bij disbalans van de Maag en de Milt
 • Welke houdingen je kunt doen om de balans te herstellen

En nog veel meer! Lees je mee?

Maag en milt

Vraag en antwoord

1.Wat doet yin yoga voor je lichaam?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

2.Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi.

Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.

3.Welke organen zijn yin?

Organen kun je indelen in yin en in yang. Yin organen zijn: long, milt, nier, hart en lever. De Yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Ben je nog niet zo bekend met Yin yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin yoga precies is.

Yin yoga en de organen

In de westerse cultuur en geneeskunde worden de organen gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.

Volgens de taoïstische filosofie zijn organen echter veel meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

De organen zijn opgedeeld in paren:

Eigenlijk heeft alle yoga die je doet effect op je organen en meridianen, omdat we nou eenmaal een geheel zijn als mens.

Maar in Yin Yoga worden de organen en meridianen vaker benoemd en zijn er specifieke houdingen heel erg gericht op het in balans brengen van deze organen en meridianen.

Als je meer wil lezen over yin yoga en de organen dan kan dat hier.

Milt – Yin / Zang orgaan

De milt is een boonvormig orgaan, gelegen in de linker bovenbuik, onder het middenrif, achter de maag.

De milt is onderdeel van ons afweermechanisme door de vorming van antilichamen en witte bloedlichaampjes. Daarnaast worden verouderde rode bloedlichaampjes afgebroken.

De Milt Meridiaan

De miltmeridiaan begint aan de binnenzijde van de grote teen en gaat langs de binnenkant van de voet bovenlangs de enkel naar het onderbeen.

Hij gaat voorlangs de levermeridiaan direct over het schaambeen de buikholte binnen. Daar maakt hij verbinding met de milt en de maag, waar hij opsplitst.

De hoofdstroom komt weer aan de oppervlakte en loopt naar boven toe over borstkas en de hals, waar hij weer binnenin verdwijnt, tot aan de tong.

Een andere tak blijft aan de binnenkant en leidt naar het hart, waar deze een verbinding maakt met de hartmeridiaan.

Maag – Yang / Fu Orgaan

De maag ligt hoog in de buikholte. De maag is de plek waar eten en drinken binnenkomt en verder verteerd wordt. Daarnaast kan de maag water en voedsel opslaan. De maag is een hol orgaan (Fu orgaan) en heeft de vorm van een J.

De Maag Meridiaan

De maagmeridiaan loopt vanaf de neusvleugel naar de buitenste ooghoek, waar hij zich met de blaasmeridiaan verbindt.

Dan gaat hij verder langs de neus naar beneden naar het tandvlees in de bovenkaak en de lippen, naar de onderkaak en in de richting van het kaakgewricht.

Hier vertakt zij zich, waarbij er een tak omhoog stroomt richting het voorhoofd. De tweede vertakking gaat van binnen door het lichaam naar het middenrif en dan naar de maag en de milt.

Een derde vertakking loopt vanaf de onderkaak omlaag over de buitenkant van het lichaam, over de borst en buik naar de lies.

De tak die door de maag gaat komt hier samen met de derde vertakking, tezamen lopen ze over de voorzijde van het been omlaag gaat tot aan de voetpunt.

Hier deelt hij zich nog een keer op, waarbij de hoofdstroom aan de buitenkant van de tweede teen eindigt.

De andere tak loopt bovenlangs de voet naar de binnenkant van de grote teen, waar hij verbinding maakt met de miltmeridiaan. Van onder de knie is er dan nog een vertakking die naar de derde teen stroomt.

Maag & Milt in de taoïstische filosofie

De Maag heeft als functie verteren. Dit gaat in de taoïstische filosofie niet alleen om eten en drinken, maar ook om emoties en gedachten.

Dit geldt ook voor de Milt; die als functie heeft het op juiste wijze transformeren en transporteren van het voedsel, net als van gedachten en emoties.

De Maag & Milt hebben het element aarde.

Moeder Aarde heeft als functie het voeden en laten groeien van alle levende wezens op aarde. De Maag energie (/functie) is het voldoende ‘voeden’ van alle organen, zodat dezen hun werk kunnen doen.

Oorzaak & Gevolg

Naast dat voeding een grote rol kan spelen in het gezond houden (of maken) van de organen, kunnen dus ook gedachten en emoties hier een bijdrage aan leveren.

Het overheersen van bepaalde gemoedstoestanden zal het betreffende orgaan schaden. Als je je veel zorgen maakt/piekert of erg veel denkt, dan belast dit de miltfunctie.

Het gaat dus twee kanten op: als je je veel zorgen maakt, kan dit het gevolg zijn van een zwakke maag/milt meridiaan, maar het kan ook de oorzaak zijn van de zwakkere maag/milt meridiaan.

Klachten

Klachten bij onbalans in de maag/miltmeridiaan zijn:

 • Maagklachten
 • Overgeven
 • Winderigheid
 • Ongegronde zorgen
 • Opgeblazen gevoel
 • Spijsverteringsklachten
 • Pijnklachten langs de meridiaan (mond, neus, gebit)
 • Psychische problemen

Samengevat

 • Orgaan: maag/milt
 • Zintuig: Mond
 • Element: Aarde
 • Emoties uit balans: Angst, overmatig denken
 • Emoties in balans: Tevredenheid, kalmte

Houdingen

Er zijn specifieke houdingen die je kunt doen om de maag/milt meridiaan te stimuleren. Dit zijn onder andere:

Aan de slag met de organen en meridianen

Wil je ervaren wat yin yoga voor effect kan hebben op je organen en meridianen, en wat dat dus in de praktijk met je doet?

Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform. 

Yin yoga en de meridianen


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. ciliaZon

  Dank je wel weer Melanie en Rolf. Ik raak altijd weer blij en geinspireerd door jullie korte bondige en krachtige teksten over de meridianen sets… en hun favorite houdingen/asanas erbij…
  Heerlijk dat jullie dit zo open en hartelijk delen met ons.
  Zonnegroet Cilia ZON

Laat een reactie achter