Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 aug 2017

Yin Yoga en de Organen – Maag & Milt

/
Geplaatst door
/
Comments2

In mijn vorige blog ‘Yin Yoga en de Organen’ schreef ik over de Organen volgende de Taoïstische filosofie. In deze blog gaan we dieper in op de Maag & Milt organen.

Het eerste blog gemist? Lees hier deel 1:

Deel 1: Yin Yoga en de organen

Milt (Yin/Zang orgaan)

De milt is een boonvormig orgaan, gelegen in de linker bovenbuik, onder het middenrif, achter de maag. De milt is onderdeel van ons afweermechanisme door de vorming van antilichamen en witte bloedlichaampjes. Daarnaast worden verouderde rode bloedlichaampjes afgebroken.

Yin Yoga en de Organen - maag en milt

De Milt Meridiaan

De miltmeridiaan begint aan de binnenzijde van de grote teen en gaat langs de binnenkant van de voet bovenlangs de enkel naar het onderbeen.

Hij gaat voorlangs de levermeridiaan direct over het schaambeen de buikholte binnen. Daar maakt hij verbinding met de milt en de maag, waar hij opsplitst.

De hoofdstroom komt weer aan de oppervlakte en loopt naar boven toe over borstkas en de hals, waar hij weer binnenin verdwijnt, tot aan de tong.

Een andere tak blijft aan de binnenkant en leidt naar het hart, waar deze een verbinding maakt met de hartmeridiaan.

Maag (Yang/Fu Orgaan)

De maag ligt hoog in de buikholte. De maag is de plek waar eten en drinken binnenkomt en verder verteerd wordt. Daarnaast kan de maag water en voedsel opslaan. De maag is een hol orgaan (Fu orgaan) en heeft de vorm van een J.

De Maag Meridiaan

De maagmeridiaan loopt vanaf de neusvleugel naar de buitenste ooghoek, waar hij zich met de blaasmeridiaan verbindt.

Dan gaat hij verder langs de neus naar beneden naar het tandvlees in de bovenkaak en de lippen, naar de onderkaak en in de richting van het kaakgewricht.

Hier vertakt zij zich, waarbij er een tak omhoog stroomt richting het voorhoofd.
De tweede vertakking gaat van binnen door het lichaam naar het middenrif en dan naar de maag en de milt.

Een derde vertakking loopt vanaf de onderkaak omlaag over de buitenkant van het lichaam, over de borst en buik naar de lies.

De tak die door de maag gaat komt hier samen met de derde vertakking, tezamen lopen ze over de voorzijde van het been omlaag gaat tot aan de voetpunt.

Hier deelt hij zich nog een keer op, waarbij de hoofdstroom aan de buitenkant van de tweede teen eindigt.

De andere tak loopt bovenlangs de voet naar de binnenkant van de grote teen, waar hij verbinding maakt met de miltmeridiaan. Van onder de knie is er dan nog een vertakking die naar de derde teen stroomt.

Maag & Milt in de taoïstische filosofie

De Maag heeft als functie verteren. Dit gaat in de taoïstische filosofie niet alleen om eten en drinken, maar ook om emoties en gedachten.

Dit geldt ook voor de Milt; die als functie heeft het op juiste wijze transformeren en transporteren van het voedsel, net als van gedachten en emoties.

De Maag & Milt hebben het element aarde. Moeder Aarde heeft als functie het voeden en laten groeien van alle levende wezens op aarde. De Maag energie (/functie) is het voldoende ‘voeden’ van alle organen, zodat dezen hun werk kunnen doen.

Klachten

Klachten bij onbalans in de maag/miltmeridiaan zijn:

 • Maagklachten
 • Overgeven
 • Winderigheid
 • Ongegronde zorgen
 • Opgeblazen gevoel
 • Spijsverteringsklachten
 • Pijnklachten langs de meridiaan (mond, neus, gebit)
 • Psychische problemen

Samengevat

Orgaan: maag/milt
Zintuig: Mond
Element: Aarde
Gerelateerde emoties:
uit balans: Angst, overmatig denken
in balans: Tevredenheid, kalmte

Houdingen

Deze houdingen stimuleren de maag/milt meridiaan:

Oorzaak & Gevolg

Naast dat voeding een grote rol kan spelen in het gezond houden (of maken) van de organen, kunnen ook gedachten en emoties hier een bijdrage aan leveren.

Het overheersen van bepaalde gemoedstoestanden zal het betreffende orgaan schaden. Als je je veel zorgen maakt/piekert of erg veel denkt, dan belast dit de miltfunctie.

Het gaat dus twee kanten op: als je je veel zorgen maakt, kan dit het gevolg zijn van een zwakke maag/milt meridiaan, maar het kan ook de oorzaak zijn van de zwakkere maag/milt meridiaan.

Dus naast gezonde voeding en stimulerende yin houdingen, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van je eigen gedachten- en emotie patronen.

In het volgende blog vertel ik jullie meer over de Lever & Galblaas. Stay tuned!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. ciliaZon

  Dank je wel weer Melanie en Rolf. Ik raak altijd weer blij en geinspireerd door jullie korte bondige en krachtige teksten over de meridianen sets… en hun favorite houdingen/asanas erbij…
  Heerlijk dat jullie dit zo open en hartelijk delen met ons.
  Zonnegroet Cilia ZON

Laat een reactie achter