Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 mei 2024

Yin Yoga en de Organen: Nieren & Blaas

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yin Yoga is een goede manier om de meridianen van de nieren en blaas in balans te brengen.

Vooroverbuigingen en achteroverbuigingen helpen om de energiestroom langs de blaasmeridiaan te stimuleren.

Met Yin Yoga werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Daarnaast werkt Yin Yoga ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.

Meridianen zijn een soort energiekanalen in ons lichaam. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi. Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.” – Melanie

Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!

In deze blog reeks kom je meer te weten over yin yoga en de organen.

nieren en blaas

Hoe helpt Yin Yoga om de blaasmeridiaan in balans te brengen?

Yin Yoga is een van de beste manieren om de blaasmeridiaan in balans te brengen. In Yin Yoga nemen we houdingen aan van minimaal twee minuten. Zo stretchen we dieperliggende bindweefsels en spieren nog beter dan normaal. 

De blaasmeridiaan loopt langs de achterkant van het lichaam en de onderrug.

Door een houding aan te nemen die de heupen, onderrug en de achterkant van de benen strekt, zoals de Vlinderhouding, wordt de energie langs de blaasmeridiaan gestimuleerd en geblokkeerde energie vrijgemaakt.

Daarnaast oefenen we in Yin Yoga met een diepe, rustige ademhaling.

Door je te concentreren op je ademhaling en het toelaten van ontspanning in het lichaam, kun je de energie langs de blaasmeridiaan laten stromen en eventuele spanningen of blokkades loslaten. 

Wat doet Yin Yoga voor je lichaam?

Yin Yoga zorgt voor een optimale strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaat in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

Ben je nog niet zo bekend met Yin Yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin Yoga precies is.

Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

In Yoga worden meridianen beschouwd als energiebanen die door het lichaam lopen en de stroom van levensenergie, Qi, reguleren.

Elk van de twaalf hoofdmeridianen is verbonden met een specifiek orgaan en voorziet die organen van energie.

Zo is de longmeridiaan verbonden met de longen, de niermeridiaan met de nieren en de blaasmeridiaan met de blaas.

Yin-organen vs. Yang-organen

Organen kun je indelen in Yin en in Yang. Yin-organen zijn de long, milt, nier, hart en lever. De Yang-organen zijn de dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Yin Yoga en de organen

In de westerse cultuur en geneeskunde worden de organen gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.

Volgens de taoïstische filosofie zijn organen echter veel meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

De organen zijn opgedeeld in paren:

Eigenlijk heeft alle Yoga die je doet effect op je organen en meridianen, omdat we nou eenmaal een geheel zijn als mens. – Melanie

Maar in Yin Yoga worden de organen en meridianen vaker benoemd en zijn er specifieke houdingen gericht op het in balans brengen van deze organen en meridianen.

Lees meer over Yin Yoga en de organen in ons uitgebreide artikel.

Nieren als orgaan – Yin/Zang

De nieren bevinden zich aan de rugzijde van het lichaam, aan beide kanten van de ruggengraat ter hoogte van de onderste ribben. De nieren zijn boonvormig, zijn ongeveer twaalf centimeter lang en wegen rond de 160 gram.

De linkernier ligt achter de alvleesklier, de rechternier ligt achter de lever en de twaalfvingerige darm.

Nieren zijn een belangrijke filter in ons lichaam, ze filteren ons bloed en zorgen ervoor dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten.

De nieren spelen ook een rol bij botstofwisseling, produceren hormonen, regelen de vocht- en zoutbalans en reinigen ons bloed.

De niermeridiaan

De niermeridiaan start aan de buitenkant van de kleine teen, en stroomt van daaruit onder de voetzool door naar de binnenkant van de enkel, welke hij omcirkelt.

Over de hiel loopt hij aan de binnenkant van het onderbeen omhoog, tot aan het stuitbeen. Van daaruit loopt hij langs de wervelkolom tot aan de nieren, waar hij vertakt.

De ene vertakking loopt richting de blaasmeridiaan en van daaruit terug naar de oppervlakte van de buik, verder omhoog over de borst en eindigt bij het sleutelbeen.

De andere vertakking loopt over de lever en het middenrif verder omhoog naar de longkwabben en de halsstreek, en eindigt in de tong.

Blaas als orgaan (Yang/Fu)

De blaas is een bolvormig orgaan dat zich onder in de buik bevindt. De urine die wordt geproduceerd in de nieren, komt via de urineleiders naar de blaas. Hier kan de urine tijdelijk worden opgeslagen.

Een lege blaas is erg klein. De inhoud van een volle blaas kan oplopen tot zo’n 800 ml.

De wand van de blaas beschikt over een spierlaag, dit betekent dat de blaas zich kan spannen en ontspannen. De blaas is ‘afgesloten’ met een sluitspier die ervoor zorgt dat je gecontroleerd urine kunt laten gaan.

De blaasmeridiaan

De blaasmeridiaan begint bij de ogen (net als de galblaasmeridiaan). Hij begint bij de binnenste ooghoek en loopt van daaruit langs het voorhoofd omhoog over de schedel naar de kruin. Hier vertakt de meridiaan.

De ene vertakking maakt direct contact met de hersenen, komt bij het schouderblad weer aan de oppervlakte en vervolgt zijn weg langs de wervelkolom naar de heup en het zitvlak. Hier gaat hij weer naar binnen, naar de nieren en blaas.

De andere vertakking gaat ook over de kruin naar de nek en schouders en stroomt dan evenwijdig aan de eerder beschreven tak omlaag.

Hij gaat verder over het zitvlak, langs de achterkant van het been, omcirkelt de buitenkant van de enkel en loopt verder langs de buitenkant van de voet naar het kleine teentje en maakt daar een connectie met de niermeridiaan.

De blaasmeridiaan is de langste en meest oppervlakkige meridiaan. Via de rug maakt deze meridiaan verbinding met alle organen. – Melanie

Nieren en blaas in de Taoïstische filosofie

Zowel in de westerse gezondheidszorg als in de Chinese geneeskunde horen de blaas en de nieren bij elkaar.

In het westen vallen ze onder hetzelfde systeem: de urinewegen. In de Chinese geneeskunde horen de blaas en nieren bij de emotie angst.

Je kent het misschien wel dat als je zenuwachtig bent of spanning ervaart, je vaker naar de wc moet. Een Nederlandse uitdrukking beschrijft deze relatie ook: “het in je broek doen van angst”.

Deze koppeling met emotie is ook in de westerse geneeskunde niet vreemd. Het is bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van adrenaline en cortisol. Deze hormonen zijn gekoppeld aan stress.

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze horen bij elkaar. Angst en stress kunnen tot uitputting leiden van de bijnieren.

Volgens de Chinese geneeskunde is de uitputting van de nierenergie een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking.

Daarnaast heeft de nierenergie een relatie met botten en gewrichten, en kunnen rugklachten een gevolg zijn van langdurige stress.

Wanneer je de blaasmeridiaan in balans moet brengen 

Wanneer moet je de blaasmeridiaan in balans brengen? Wel, dat kun je weten door op te letten op de volgende klachten die gerelateerd zijn aan de nier- en blaasmeridiaan:

  • Problemen met de oren, zoals een oorpiep
  • Problemen met de geslachtsdelen of urinewegen, zoals impotentie of veelvuldig moeten plassen
  • Problemen in de nieren, longen of halsstreek
  • Ongegronde angsten, schrikachtig
  • Zwakte in de benen
  • Rugpijn
  • Vaak hoofdpijn
  • Psychische klachten

Samengevat horen je nieren en blaas als orgaan dus bij het zintuig oren en het element water.

Als je nier- of blaasmeridiaan uit balans is, dan kun je last krijgen van angsten, rugpijn, hoofdpijn, zwakte in de benen of psychische klachten. Zijn de nier – en blaasmeridiaan in balans? Dan vergroot dat je wijsheid.

Yogahoudingen voor het in balans brengen van je nier- en blaasmeridiaan

Er zijn specifieke houdingen die je kunt doen om de nier- en blaasmeridiaan te stimuleren. Dit zijn onder andere:

Vandaag nog je meridianen in balans brengen

Wil je vandaag nog je meridianen in balans brengen?

Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform en ervaar wat Yin Yoga voor weldadig effect kan hebben op je organen en meridianen!Yin yoga en de meridianen

Heb jij ervaring met Yin Yoga? Wat is jouw favoriete houding? Laat het weten in de comments, we horen graag van onze lezers!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter