Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 okt 2017

Yin Yoga en de Organen: Nieren & Blaas

/
Geplaatst door
/
Comments0

Welkom bij mijn derde verdiepingsblog over de Organen!

Ik begon deze reeks met een algemeen blog met uitleg over het principe van de Organen in de Taoïstische filosofie. Daarna heb ik een verdiepingsblog geschreven over de Maag & Milt, het tweede verdiepingsblog ging over de Lever & Galblaas en deze blog zullen we het hebben over de Nieren & Blaas!

 Nieren & blaas

Nieren (Yin/Zang orgaan)

De nieren bevinden zich aan de rugzijde van het lichaam, aan beide kanten van de ruggengraat ter hoogte van de onderste ribben. De nieren zijn boonvormig, zijn ongeveer twaalf centimeter lang en wegen rond de 160 gram.

De linkernier ligt achter de alvleesklier, de rechternier ligt achter de lever en de twaalfvingerige darm.

Nieren zijn een belangrijke filter in ons lichaam, ze filteren ons bloed en zorgen hiermee dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten.

Er zijn nog een heel aantal andere belangrijke functies die onze nieren vervullen; ze spelen een rol bij botstofwisseling, produceren een aantal hormonen, regelen vocht- en zoutbalans en reinigen ons bloed.

De Nier Meridiaan

De Niermeridiaan start aan de buitenkant van de kleine teen, en stroomt van daaruit onder de voetzool door naar de binnenkant van de enkel, welke hij omcirkelt. Over de hiel loopt hij aan de binnenkant van het onderbeen omhoog, tot aan het stuitbeen. Van daaruit loopt hij langs de wervelkolom tot aan de nieren, waar hij vertakt.

De ene vertakking loopt richting de blaasmeridiaan en van daaruit terug naar de oppervlakte van de buik, verder omhoog over de borst en eindigt bij het sleutelbeen.

De andere vertakking loopt over de lever en het middenrif verder omhoog naar de longkwabben en de halsstreek, en eindigt in de tong.

Blaas (Yang/Fu Orgaan)

De blaas is een bolvormig orgaan dat zich onderin de buik bevindt. De urine dat wordt geproduceerd in de nieren, komt via de urineleiders naar de blaas. Hier kan de urine tijdelijk worden opgeslagen. Een lege blaas is erg klein. De inhoud van een volle blaas kan oplopen tot zo’n 800 ml.

De wand van de blaas beschikt over een spierlaag, dit betekent dat de blaas zich kan spannen en ontspannen. De blaas is ‘afgesloten’ met een sluitspier die er voor zorgt dat je gecontroleerd urine kunt laten gaan.

De Blaas meridiaan

De blaasmeridiaan begint bij de ogen (net als de galblaasmeridiaan). Hij begint bij de binnenste ooghoek en loopt van daaruit langs het voorhoofd omhoog over de schedel naar de kruin. Hier vertakt de meridiaan.

De ene vertakking maakt direct contact met de hersenen, komt bij het schouderblad weer aan de oppervlakte en vervolgt zijn weg langs de wervelkolom naar de heup en het zitvlak. Hier gaat hij weer naar binnen; naar de nieren & blaas.

De andere vertakking gaat ook over de kruin naar de nek en schouders en stroomt dan evenwijdig aan de eerder beschreven tak omlaag.

Hij gaat verder over het zitvlak, langs de achterkant van het been, omcirkelt de buitenenkel en loopt verder langs de buitenkant van de voet naar het kleine teentje en maakt daar een connectie met de Niermeridiaan.

De blaasmeridiaan is de langste en meest oppervlakkige meridiaan. Via de rug maakt deze meridiaan verbinding met alle organen.

Nieren & Blaas in de Taoïstische filosofie

Zowel in de westerse gezondheidszorg als in de Chinese geneeskunde horen de blaas en de nieren bij elkaar. In het westen vallen ze onder hetzelfde systeem; de urinewegen. In de Chinese geneeskunde horen de blaas en nieren bij de emotie angst.

Je kent het misschien wel dat als je zenuwachtig bent of spanning ervaart, je vaker naar de wc moet. Een Nederlandse uitdrukking beschrijft deze relatie ook; “het in je broek doen van angst”.

Deze koppeling met emotie is ook in de Westerse geneeskunde niet vreemd. Het is bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van adrenaline en cortisol. Dit laatste wordt in de volksmond ook wel anti-stresshormoon genoemd.

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze horen bij elkaar. Angst en stress kan tot uitputting leiden van de bijnieren.

Volgens de Chinese geneeskunde is de uitputting van de Nierenergie een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Daarnaast heeft de Nierenergie een relatie met botten en gewrichten en kunnen rugklachten een gevolg zijn van langdurige stress.

Klachten

Klachten bij onbalans in de nier/blaas meridianen zijn:

  • Problemen met de oren
  • Problemen met de geslachtsdelen of urinewegen > Impotentie of veelvuldig moeten plassen
  • Problemen in de nieren, longen of halsstreek
  • Ongegronde angsten, schrikachtig
  • Zwakte in de benen
  • Rugpijn
  • Vaak hoofdpijn
  • Psychische klachten

Samengevat

Orgaan: Nieren & Blaas
Zintuig: Oren
Element: Water
Gerelateerde emoties:
uit balans: Angst, vrees
in balans: Wijsheid

Houdingen

Deze houdingen stimuleren de Nier/blaas meridiaan:

Dankjewel voor het lezen van mijn blog. Het volgende blog zal gaan over de longen & dikke darm. Stay tuned!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter