Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 sep 2017

Yin Yoga en de Organen: Lever & Galblaas

/
Geplaatst door
/
Comments3

Welkom bij mijn tweede verdiepingsblog over de Organen!

Ik begon dit deze reeks met een algemeen blog met uitleg over het principe van de organen in de Taoïstische filosofie. Daarna heb ik een verdiepingsblog geschreven over de Maag & Milt.

Lees hier de eerdere blogs uit deze serie:

Deel 1: Yin Yoga en de organen

Deel 2: Yin Yoga en de organen – Maag & Milt

In deze blog gaan we het hebben over de Lever & Galblaas.

lever & galblaas

Lever (Yin/Zang orgaan)

De lever bevindt zich in de buikholte, rechtsboven, naast de maag. Je lever is een groot en relatief zwaar orgaan; het weegt zo’n anderhalve kilo!

Daarnaast is de lever uniek, aangezien dit een orgaan is dat regenereert. Dit houdt in dat het orgaan zichzelf kan herstellen en wanneer nodig, opnieuw aan kan groeien.

De bovenkant van de lever ligt tegen het middenrif (diafragma) aan. Onder de lever ligt de rechternier. De lever heeft veelzijdige functies in het lichaam, die doorgaans worden verdeeld in drie groepen:

 • Vasculaire functie – De lever bevat een relatief groot bloeddepot en draagt bij aan de ontwikkeling van rode bloedcellen
 • Secretoire functie – De productie van gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas
 • Metabole functie – Hieronder valt vet-, eiwit- en koolhydraat- stofwisseling, hormoonafbraak, opslag van verschillende stoffen, detoxificatie (ontgiften) van stoffen

De activiteiten van de lever genereren dusdanig veel warmte, dat dit het lichaam op temperatuur houdt.

De Lever Meridiaan

De levermeridiaan start aan de buitenkant van de grote teennagel en loopt over de voet naar de enkel, waarvandaan hij omhoog loopt langs de binnenzijde van het been, tot aan het schaambeen.

Vanuit hier loopt hij voorlangs de uitwendige geslachtsdelen naar de onderbuik en mondt uit in de lever en de galblaas.

Hier vandaan zijn er verschillende vertakkingen, waarbij een tak zich verbindt met de longmeridiaan. Een andere tak gaat verder omhoog, stroomt langs de hals en verbindt zich met de ogen, waarna hij weer vertakt.

De eerste vertakking loopt over de wangen en omcirkelt de lippen. De tweede vertakking gaat over het voorhoofd naar de bovenkant van de schedel, waar de meridiaan koppelt met de gouverneursmeridiaan.

Galblaas (Yang/Fu Orgaan)

De galblaas ligt tegen de voorkant van de lever aan, rechtsboven in de buikholte. Hij is verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm.

De galblaas ziet er uit als een klein peervormig zakje, die tussen de 8 & 10 centimeter lang is en maar 3 centimeter breed.

De functie van de galblaas is het opslaan van de gal, wat door de lever wordt gemaakt. Gal is een vloeistof dat wordt gebruikt om cholesterol, vitaminen en vetten in het eten te verteren.

De Galblaas Meridiaan

De galblaas meridiaan begint bij de buitenste ooghoek en vertakt zich daar in twee richtingen.

De eerste tak blijft aan de oppervlakte van het lichaam. Deze gaat omlaag langs de zijkant van het hoofd, rondom het oor, langs de nek verder naar beneden.

Hij loopt voorlangs de schouder, richting de oksel en gaat dan zigzaggend langs de ribben omlaag tot over de heup.

De andere tak loopt over de wang naar binnen toe en omlaag naar lever en galblaas. Vooraan bij de heup komen de twee vertakkingen weer samen.

Vanuit hier stroomt de meridiaan langs de buitenkant van het been verder tot aan de buitenenkel, over de voet naar de grote teen, waar verbinding wordt gemaakt met de levermeridiaan.

Lever & Galblaas in de Taoïstische filosofie

Volgens de Chinese geneeskunde, is de lever verantwoordelijk voor de vloeiende stroom van emoties, Chi (levensenergie) en bloed.

Deze doorstroom staat symbool voor het kunnen loslaten. Als je je snel geïrriteerd of boos voelt, dan kan dit te maken hebben met het feit dat je vast probeert te houden en controle probeert te hebben, in plaats van je over te geven aan ‘de stroom van het leven’.

Er wordt gezegd dat de lever het meest heeft te lijden onder excessieve stress of emoties.

De Galblaas wordt in het Oosten als een veel belangrijker orgaan gezien als in het westen. Volgens de Chinese geneeskunde faciliteert de galblaas de besluitvaardigheid, zelfbewustzijn en passie voor het leven. Daarnaast heeft de galblaas effect op onze pezen en.. dromen!

Bij galstenen en andere klachten, komt het in het oosten weinig voor dat de galblaas verwijderd wordt. Ondanks dat dit in het westen wel een vrij gebruikelijke ingreep is, wordt men in Chinese geneeskunde behandeld met voedsel/detox voorschriften, acupunctuur en bewegingsvoorschriften.

Klachten

Klachten bij onbalans in de lever/galblaas meridianen zijn:

 • Pijn in de onderrug of buik
 • Veel voorkomende/ongegronde woede of ergernis
 • Onregelmatigheden in het zenuwstelsel
 • Wazig zien
 • Pijn aan de ogen (of verkleuring), oren & hals
 • Broze nagels die snel afbreken of verkalken
 • Stijfheid in spieren en pezen

Samengevat

Orgaan: Lever/Galblaas
Zintuig: Ogen
Element: Hout
Gerelateerde emoties:
uit balans: Ergernis, woede
in balans: Sympathie, besluitvaardigheid

Houdingen

Deze houdingen stimuleren de lever/galblaas meridiaan:

In mijn volgende blog vertel ik je meer over de Nieren & Blaas. Stay tuned!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Tessa

   Hoii Ria, wat fijn dat je ze met plezier leest! De nier- en blaasmeridiaan staat klaar en wordt binnenkort gepubliceerd 🙂 Fijne dag!

Laat een reactie achter