Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mrt 2023

Yin Yoga en de Organen: Lever & Galblaas

/
Geplaatst door
/
Comments3

De lever en galblaas, wat doen deze organen precies?

In yin yoga lessen werk je aan het soepeler maken van het bindweefsel. Maar dat is niet alles. Yin yoga werkt ook in op meridianen en organen. Volgens de taoïstische filosofie hebben de organen allemaal een eigen functie.

Als er een disbalans ontstaat in de organen, dan kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten. Gelukkig is er vaak veel dat je kunt doen om de balans weer te vinden!

In deze blog reeks van Tessa kom je meer te weten over yin yoga en de organen.

In deze blog lees je meer over de lever en de galblaas. Zo lees je:

 • Wat de levermeridiaan is en wat zijn functie is
 • Wat de galblaasmeridiaan is en wat zijn functie is
 • Welke emoties er betrokken zijn bij de lever en de galblaas
 • Welke klachten er kunnen ontstaan bij disbalans van de lever en de galblaas
 • Welke houdingen je kunt doen om de balans te herstellen

En nog veel meer! Lees je mee?

Lever en galblaas

Vraag en antwoord

1.Wat doet yin yoga voor je lichaam?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

2.Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi.

Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen.

3.Welke organen zijn yin?

Organen kun je indelen in yin en in yang. Yin organen zijn: long, milt, nier, hart en lever. De Yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Ben je nog niet zo bekend met Yin yoga? Kijk dan even naar onderstaande video waarin Mel uitlegt wat Yin yoga precies is.

Yin yoga en de organen

In de westerse cultuur en geneeskunde worden de organen gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen.

Volgens de taoïstische filosofie zijn organen echter veel meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam.

De organen zijn opgedeeld in paren:

Eigenlijk heeft alle yoga die je doet effect op je organen en meridianen, omdat we nou eenmaal een geheel zijn als mens.

Maar in Yin Yoga worden de organen en meridianen vaker benoemd en zijn er specifieke houdingen heel erg gericht op het in balans brengen van deze organen en meridianen.

Als je meer wil lezen over yin yoga en de organen dan kan dat hier.

Lever – Yin / Zang orgaan

De lever bevindt zich in de buikholte, rechtsboven, naast de maag. Je lever is een groot en relatief zwaar orgaan; het weegt zo’n anderhalve kilo!

Daarnaast is de lever uniek, aangezien dit een orgaan is dat regenereert. Dit houdt in dat het orgaan zichzelf kan herstellen en wanneer nodig, opnieuw aan kan groeien.

De bovenkant van de lever ligt tegen het middenrif (diafragma) aan. Onder de lever ligt de rechternier. De lever heeft veelzijdige functies in het lichaam, die doorgaans worden verdeeld in drie groepen:

 • Vasculaire functie – De lever bevat een relatief groot bloeddepot en draagt bij aan de ontwikkeling van rode bloedcellen
 • Secretoire functie – De productie van gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas
 • Metabole functie – Hieronder valt vet-, eiwit- en koolhydraat- stofwisseling, hormoonafbraak, opslag van verschillende stoffen, detoxificatie (ontgiften) van stoffen

De activiteiten van de lever genereren dusdanig veel warmte, dat dit het lichaam op temperatuur houdt.

De Lever Meridiaan

De levermeridiaan start aan de buitenkant van de grote teennagel en loopt over de voet naar de enkel, waarvandaan hij omhoog loopt langs de binnenzijde van het been, tot aan het schaambeen.

Vanuit hier loopt hij voorlangs de uitwendige geslachtsdelen naar de onderbuik en mondt uit in de lever en de galblaas.

Hier vandaan zijn er verschillende vertakkingen, waarbij een tak zich verbindt met de longmeridiaan. Een andere tak gaat verder omhoog, stroomt langs de hals en verbindt zich met de ogen, waarna hij weer vertakt.

De eerste vertakking loopt over de wangen en omcirkelt de lippen. De tweede vertakking gaat over het voorhoofd naar de bovenkant van de schedel, waar de meridiaan koppelt met de gouverneursmeridiaan.

Galblaas – Yang / Fu Orgaan

De galblaas ligt tegen de voorkant van de lever aan, rechtsboven in de buikholte. Hij is verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm.

De galblaas ziet er uit als een klein peervormig zakje, die tussen de 8 & 10 centimeter lang is en maar 3 centimeter breed.

De functie van de galblaas is het opslaan van de gal, wat door de lever wordt gemaakt. Gal is een vloeistof dat wordt gebruikt om cholesterol, vitaminen en vetten in het eten te verteren.

De Galblaas Meridiaan

De galblaas meridiaan begint bij de buitenste ooghoek en vertakt zich daar in twee richtingen.

De eerste tak blijft aan de oppervlakte van het lichaam. Deze gaat omlaag langs de zijkant van het hoofd, rondom het oor, langs de nek verder naar beneden.

Hij loopt voorlangs de schouder, richting de oksel en gaat dan zigzaggend langs de ribben omlaag tot over de heup.

De andere tak loopt over de wang naar binnen toe en omlaag naar lever en galblaas. Vooraan bij de heup komen de twee vertakkingen weer samen.

Vanuit hier stroomt de meridiaan langs de buitenkant van het been verder tot aan de buitenenkel, over de voet naar de grote teen, waar verbinding wordt gemaakt met de levermeridiaan.

Lever & Galblaas in de Taoïstische filosofie

Volgens de Chinese geneeskunde, is de lever verantwoordelijk voor de vloeiende stroom van emoties, Chi (levensenergie) en bloed.

Deze doorstroom staat symbool voor het kunnen loslaten.

Als je je snel geïrriteerd of boos voelt, dan kan dit te maken hebben met het feit dat je vast probeert te houden en controle probeert te hebben, in plaats van je over te geven aan ‘de stroom van het leven’.

Er wordt gezegd dat de lever het meest heeft te lijden onder excessieve stress of emoties.

De Galblaas wordt in het Oosten als een veel belangrijker orgaan gezien dan in het westen.

Volgens de Chinese geneeskunde faciliteert de galblaas de besluitvaardigheid, zelfbewustzijn en passie voor het leven. Daarnaast heeft de galblaas effect op onze pezen en dromen!

Bij galstenen en andere klachten, komt het in het oosten weinig voor dat de galblaas verwijderd wordt.

Ondanks dat dit in het westen wel een vrij gebruikelijke ingreep is, wordt men in Chinese geneeskunde behandeld met voedsel/detox voorschriften, acupunctuur en bewegingsvoorschriften.

Klachten

Klachten bij onbalans in de lever/galblaas meridianen zijn:

 • Pijn in de onderrug of buik
 • Veel voorkomende/ongegronde woede of ergernis
 • Onregelmatigheden in het zenuwstelsel
 • Wazig zien
 • Pijn aan de ogen (of verkleuring), oren & hals
 • Broze nagels die snel afbreken of verkalken
 • Stijfheid in spieren en pezen

Samengevat

Orgaan: Lever/Galblaas
Zintuig: Ogen
Element: Hout
Emoties uit balans: Ergernis, woede
Emoties in balans: Sympathie, besluitvaardigheid

Houdingen

Er zijn specifieke houdingen die je kunt doen om de Lever/Galblaas meridiaan te stimuleren. Dit zijn onder andere:

Aan de slag met de organen en meridianen

Wil je ervaren wat yin yoga voor effect kan hebben op je organen en meridianen, en wat dat dus in de praktijk met je doet?

Doe dan mee met de online cursus ‘Yin yoga en de meridianen‘ op het HWY practice platform. 

Yin yoga en de meridianen


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Tessa

   Hoii Ria, wat fijn dat je ze met plezier leest! De nier- en blaasmeridiaan staat klaar en wordt binnenkort gepubliceerd 🙂 Fijne dag!

Laat een reactie achter