Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jul 2018

Welke hulpmiddelen gebruik je bij Iyengar Yoga?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


“Yoga is like music. The rhythm of the body, the melody of the mind, and the harmony of the soul creates the symphony of life.” B.K.S. Iyengar

Er zijn veel verschillende vormen van yoga: hatha yoga, yin yoga, ashtanga en bikram yoga en zo kunnen we wel even doorgaan. Graag ga ik in dit blog dieper in op een voor mij heel bijzondere vorm van yoga; Iyengar Yoga.

hulpmiddelen bij iyengar yoga

De geschiedenis van Iyengar Yoga

Eerst een korte introductie, want het verhaal achter deze vorm van yoga is indrukwekkend en bedacht door een hele bijzondere man: Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar.

B.K.S. Iyengar werd in 1918 geboren in het zuiden van India en leerde yoga vanaf 15 jarige leeftijd van zijn Guru Sri Krishnamacharya. De jonge Iyengar leed namelijk aan malaria en TBS tyfus en de yoga houdingen hielpen hem om zijn ziektes te overwinnen.

In 1935 werd Guru Krishnamacharya gevraagd om een yogademonstratie te geven. Omdat een van zijn leerlingen hem plotseling had verlaten werd BKS Iyengar gevraagd om deel te nemen aan de demonstratie. Dankzij de fantastische inzet van Iyengar werd de demonstratie een succes.

Iyengar ontwikkelde in de loop van zijn volwassen leven een eigen vorm van yoga in het verlengde van Hatha Yoga: Iyengar Yoga.

Niemand had ooit kunnen vermoeden dat de eens zo zwakke jongen een methode zou ontwikkelen die zo krachtig en populair werd. Hij heeft veel boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga, waaronder Light on Yoga, Light on Pranayama en Light on the Yoga Sutras of Patanjali.

Er zijn zeker 72 Iyengar-yogascholen ter wereld en naar schatting beoefenen ruim één miljoen mensen Iyengar-yoga. Een leuk weetje over deze yoga goeroe: in 2004 werd hij door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld.

In 2014 is Iyengar op 95 jarige leeftijd overleden in India. Hij wordt herinnerd als één van de meest invloedrijke yoga leraren ter wereld.

Wat maakt Iyengar yoga zo bijzonder?

In die tijd was het niet de gewoonte om in groepen (zeker geen vrouwen en mannen bij elkaar) les te geven. Maar Iyengar gooide deze regels opzij. Door zijn eigen ervaring met zijn ziektes gaf hij ook les aan mensen die moeizaam herstelden van een ziekte of operatie.

Ook voor gehadicapten pastte hij de yogahoudingen aan. Dit deed hij met name door het gebruik van props. Deze hulpmiddelen zijn uiteindelijk typerend geworden voor Iyengar Yoga.

Deze vorm van yoga benadrukt het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen, soepelheid, balans en weerstand. Doordat er gebruik gemaakt wordt van diverse props kan elke houding aangepast worden aan het lichaam. Elk lichaam is uniek en vraagt een persoonlijke benadering en begeleiding tijdens het uitvoeren van asana’s.

Iyengar is een prachtige vorm van yoga en ziet er heel kunstig uit. Precisie en concentratie staan centraal. Alles draait om het in lijn brengen van het lichaam met de geest. Breathe and alignment of the body is key!

Welke yoga hulpmiddelen kan ik gebruiken tijdens Iyengar Yoga?

B.K.S. Iyengar is de uitvinder van de yoga hulpmiddelen die we allemaal kennen zoals riemen, blokken en bolsters. Bij yogastudio’s gericht op Iyengar Yoga zul je props tegenkomen die je misschien nog nooit eerder hebt gezien, zoals touwen aan de muur, houten bogen en speciale yoga stoelen.

Yogariem

Het gebruik van een riem zorgt er voor dat je sneller beweeglijker en flexibeler wordt. Het is als het ware een verlengstuk van je armen, zodat je wat verder kunt reiken. Met een riem kun je op een natuurlijke manier je lichaam openen. Lees hier meer over het gebruik van een yogariem.

Bolster

Een bolster is een groot, stevig kussen met een langwerpige ronde of rechthoekige vorm. Een yoga bolster is ontworpen voor het ondersteunen van onder andere de rug, nek, onderrug, knieholtes, armen en benen tijdens het uitvoeren van verschillende asana’s.

Bij blessures of het gebrek aan flexibiliteit van het lichaam kan een bolster een uitkomst bieden. Je kunt hier meer lezen over hoe je een bolster gebruikt.

Yogablok

Een blok van kurk of foa is één van de meest bekende yoga hulpmiddelen. Een blok brengt de vloer dichterbij, waardoor een houding beter en met meer evenwicht uit te voeren is.

Binnen Iyengar zijn ook de speciale schouderstand blokken bekend (deze zijn groter en platter). Lees hier meer over het inzetten van yogablokken tijdens een les.

Touw aan de muur

In Iyengar studio’s zie je vaak touwen in een lus die bevestigd zijn aan de muur. BKS Iyengar noemde het gebruik van touwen ‘yoga kurunta’, het yoga poppenspel.

De touwen worden vooral gebruikt voor de rug, je maakt gebruik van tractie op de wervelkolom en verminderd op die manier de druk van gecomprimeerde tussenwervelschijven. De zwaartekracht is een natuurlijke vorm van weerstand, waardoor het lichaam veel verder opent.

Boog

Houten bogen in verschillende hoogtes zie je ook terug bij Iyengar. Ze zien eruit als een soort mini bruggetjes. Deze worden met name ingezet bij achteroverbuigingen en geeft een goede stretch aan de onder-, midden- en bovenrug. Een nieuwe variant hierop is een yoga wiel.

Yoga stoel

Tot slot zie je bij deze bijzondere vorm van yoga regelmatig stoelen terug. Een yoga stoel is een klapstoel en lijkt een beetje op de klapstoeltjes die je van zolder haalt voor de visite op een verjaardag. Ze zijn alleen wel veel steviger. Het is dus aan te raden om geen asana uit te voeren met de verjaardagstoeltjesm want dan kan ongelukkige valpartijen opleveren.

Een yoga stoel wordt vaak in combinatie met andere props gebruikt en is natuurlijk een fantastisch hulmiddel voor minder valide yoga beoefenaars.

Tot slot

Heb je nog nooit Iyengar yoga ervaren? Dan is dat zeker eens de moeite waard! Of je nu verliefd wordt op de vorm of niet, het geeft je gegarandeerd een aantal wijze alignment lessen voor jouw eigen practice. De dingen die je leert en voelt over jouw lichaam en aligment kun je werkelijk toepassen in alle vormen van yoga. Iyengar is voor iedereen geschikt. Doen dus!

Ben je fan van Iyengar en ben je op zoek naar hulpmiddelen? Neem dan gerust een kijkje in onze online yogashop.

Namasté, Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter