Een diepere Gomukhasana met deze 5 tips
Gomukhasana, ook wel Koeienkop houding genoemd of Cow Face Pose in het Engels, is een houding waarbij je naast je borstspieren ook je schouderspier en bilspier verlengd. In deze blog deel ik tips zodat jij het maximale uit deze houding kan halen en daarnaast op zoek kan naar verdieping.
Bij een volledige Gomukhasana heb je al snel het idee dat je aardig in de knoop zit! Zonde! Want deze houding heeft vele voordelen. Zo verdrijft deze houding kramp in de benen en maakt het de beenspieren soepel.
Daarnaast wordt de borst flink geopend en maakt het je rug kaarsrecht. Ook de schoudergewrichten zullen soepeler gaan bewegen waardoor je bijvoorbeeld andere houdingen zoals de Opwaartse Boog houding weer beter kunt uitvoeren.
Are you ready?
Aan de slag! Zo voer je de Gomukhasana uit:
Voor het uitvoeren van een goede Gomukhasana, beginnen we met het kruisen van de benen. Vanuit Dandasana buig je je knie en kom je te zitten op je linkervoet. Plaats vervolgens je rechter dijbeen op je linker dijbeen en buig je knie zodat je op je rechtervoet komt te zitten. Zorg ervoor dat de enkels en de achterkant van de hielen elkaar raken en de tenen naar achter gericht zijn.
Tip: Plaats je voeten aan de weerszijde van je zitvlak wanneer je discomfort ervaart.
Good job! De helft van de houding heb je al te pakken. Nu gaan we verder met het openen van de borst door allereerst je linkerarm omhoog te strekken, waarbij je je elleboog kan buigen zodat je handpalm onder de achterkant van de nek kan plaatsen. Merk je al een opening aan de linkerkant van je borst?
Om je rechterhand met je linkerhand te verbinden begin je met je rechterarm langs je lichaam. Buig vervolgens je rechter elleboog zodat je de achterkant van je hand zich tussen je schouderbladen bevindt zodat je je linkerhand kan pakken.
Blijf 30 tot 60 seconden in deze houding terwijl je rustig doorademt.
Kom rustig uit de houding door eerst je handen los te maken en vervolgens je benen. Kom dan weer in Dandasana maak je op voor de andere kant.
5 handige tips voor verdieping van Gomukhasana
Nu je weet hoe je de houding moet uitvoeren zul je misschien merken dat het in de praktijk toch ietsje lastiger is. Hier wil je graag bij helpen door het delen van mijn 5 handige tips!
1. Wiebel of lift je zitvlak even voor een comfortabele zit
Zitten op gekruiste benen kan in het begin niet heel comfortabel aanvoelen. Wiebel dan ook een beetje heen en weer zodat je je benen en enkels beter onder je zitvlak kan plaatsen. Hierbij kan het helpen als je iets lift door even te steunen op je handen bijvoorbeeld. Merk hierbij ook op of je je bilspier aan het verlengen bent.
2. Vind extra ruimte in de schouder van je bovenste arm
Het kan voorkomen dat het nog best lastig kan zijn om de handpalm van je bovenste arm aan de achterkant van je nek te plaatsen. No worries! Vaak is er meer ruimte dan je denkt! Bij het omhoog strekken van je arm kun je een ademhaling extra verlening zoeken op een inademing.
Op een uitademing kun je je elleboog buigen waarbij je met hulp van je andere hand je elleboog iets meer naar het midden kan bewegen. Je voelt dan ook een strekking in de buitenkant van je schouder, waardoor je handpalm toch net iets verder komt.
3. Vind ook extra ruimte in de schouder van je onderste arm
Ook voor je onderste arm is er een trucje! Je zal namelijk niet de eerste zijn die zijn of haar hand niet tussen de schouderbladen krijgt. Wanneer deze handpalm dus lager op je rug uitkomt kun je met je andere hand letterlijk een handje helpen. Door je elleboog dichterbij je lichaam te brengen gaat je handpalm namelijk iets omhoog.
Ben je er nog niet helemaal? Dan heb ik nog een tip voor je. Het kan namelijk zijn dat je intussen je borst minder opent waardoor je schouder meer naar voren komt. Open dan meer je borst door je schouder naar achter te bewegen. Dit in combinatie met mijn eerste tip kan er wellicht voor zorgen dat je je handen met elkaar kan verbinden.
4. Gebruik hulpmiddelen
Wanneer bovenstaande tips je niet hebben geholpen om in de eindhouding te komen dan is er nog tip 4! En dit is ook nog eens een hele fijne! Door het gebruik van hulpmiddelen kun je namelijk profiteren van de voordelen van deze houding én zul je na wat oefening merken dat je steeds beter in de houding komt en zit, waardoor je vanzelf geen hulpmiddelen meer nodig hebt!
Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een riem wanneer je de handen niet met elkaar kan verbinden. Geen riem bij de hand? Je kan ook gewoon je shirt vastpakken op de plekken waar je handen komen.
Ook kan je op een blok, deken of bolster komen te zitten wanneer je niet comfortabel zit. Heb je bijvoorbeeld last van je knieën? Forceer de gekruiste zit dan niet en ontdek wat wel voor jouw werkt. Zo kan je bijvoorbeeld in kleermakerszit komen te zitten of plaats nemen op een blok en de onderbenen naar achter buigen.
5. Houd de zitbotten stevig gegrond
Nu je in de houding zit kun je verdieping ervaren wanneer je beide zitbotten stevig in de mat (of voeten/hulpmiddel) drukt. Hierdoor houdt je je ruggengraat recht en kun je blijven verlengen vanaf je kruin. Door de neerwaartse beweging van de zitbotten en de opwaartse beweging van het verlengen van je rug zul je merken dat je borst zich meer opent.
Succes!
PS: Wist je trouwens dat Gomukha iemand is wiens gezicht je aan een koe doet denken ;P.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.