Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 dec 2017

Zo kom je dieper in de zittende vooroverbuiging Paschimottanasana

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een zittende vooroverbuiging, ook wel Paschimottanasana genoemd,  heeft veel voordelen, maar kan ook heel onprettig aanvoelen. Het is in feite de zittende variant van de staande vooroverbuiging, Uttanasna. Daarbij is ook bij deze misschien in eerste instantie gemakkelijk uitziende houding, ook ontzettend belangrijk dat je niet teveel druk uitoefent op de onderrug. Dit kan uiteindelijk voor blessures zorgen en daar wordt niemand blij van!

Doordat je in een diepe vooroverbuiging komt, kan het zijn dat je je niet zo prettig voelt bij de ‘normale’ versie van Paschimottanasana. Daarom geef ik je in dit blog graag een paar verschillende opties voor deze zittende vooroverbuiging.

zittende vooroverbuiging

Voordelen van de zittende vooroverbuiging

Het is zeker aan te raden om de zittende vooroverbuiging regelmatig te beoefenen. Paschimottanasana heeft namelijk een aantal hele fijne voordelen.

Zo krijgt de achterkant van de rug bijvoorbeeld een fijne stretch, maar worden ook de hamstrings aangesproken. Dit zijn gebieden waar we veel spanning vast kunnen houden, dus het uitvoeren van deze zittende vooroverbuiging kan ervoor zorgen dat we ons lekkerder in ons lijf voelen.

Daarnaast kom je in een vooroverbuiging die de bovenbenen tegen de buik aanbrengt. Hierdoor krijgen je organen een fijne massage.

Op energetisch vlak werkt een vooroverbuiging kalmerend en zul je misschien ook wel ervaren dat je bij de uitvoering van deze zittende vooroverbuiging steeds rustiger wordt in je hoofd.

Goed, na deze korte achtergrondinformatie is het tijd om lekker de mat op te stappen en jouw geschikte versie van Paschimottanasana eens te proberen!

Hoe voer je de zittende vooroverbuiging Paschimottanasana uit?

In de eerste versie van Paschimottanasana leg je de benen recht naar voren neer en kom je eerst in Dandasana. Focus hierbij op lengte in de ruggengraat.

Op de eerstvolgende uitademing kom je dan met een rechte en lange rug iets meer richting je voeten. Focus je op het kantelen van het bekken. Blijf op de inademing met het bovenlichaam op de plek waar je gebleven was en kijk of je op de uitademing nog iets dieper kunt komen.

Ga hiermee door op je eigen ademritme, totdat je jouw max gevonden hebt en blijf dan vervolgens op deze hoogte. Adem door totdat je weer ruimte hebt gevonden om nog iets dieper in de zittende vooroverbuiging te komen.

Belangrijk bij deze versie is, dat je niet met je handen teveel aan de voeten of benen gaat trekken om met je neus richting je knieën te komen. Zo komt er veel spanning op de onderrug en dat kan juist voor blessures zorgen.

Om dieper in de houding te komen werk je dus vooral met de ademhaling. Met de inademing creëer je ruimte, en op de uitademing claim je de ruimte om verder in de houding te komen. Zo smelt je als het ware steeds dichter richting je mat.

Versie II van de zittende vooroverbuiging

Een andere versie van de zittende vooroverbuiging, is dat je begint in Dandasana, maar de knieën buigt en tegen de borst aanbrengt.

Adem in en creëer lengte in de ruggengraat. Uitademend loop je met de voeten iets naar voren zonder het contact tussen je buik en je bovenbenen te verliezen. Ook hier blijft de ruggengraat recht.

Als je merkt dat je niet verder naar voren kunt lopen zonder het contact tussen je buik en bovenbenen te verliezen, dan blijf je op dit punt voor een aantal extra Yoga ademhalingen.

Ook in deze zittende vooroverbuiging gaat het er niet om hoe ver je komt, maar dat je op zoek gaat naar een klein beetje weerstand in de houding. Adem dan vervolgens ruimte in de gebieden waar je weerstand ervaart. Kijk of je deze los kunt laten op de uitademing.

De Yin versie van de zittende vooroverbuiging

Een derde versie van de zittende vooroverbuiging, is de Yin houding Caterpillar. Hierbij mag je het gedeelte tussen de bovenbenen en het hoofd lekker ondersteunen met een kussen en/of een blok.

Het doel van Caterpillar is dat je de achterkant van het lichaam een stretch geeft, maar de rest van het lichaam zoveel mogelijk kan ontspannen. Daarbij focus je ook in deze houding op de ademhaling. De Yin versie van de zittende vooroverbuiging hou je langer vast dan normaal, soms wel 5 tot 10 minuten. Door de houding langer vast te houden ontspant zelfs het bindweefsel zich waardoor je nog veel meer ruimte en diepgang in de houding kunt vinden.

Kijk vooral welke houding vandaag bij je past. Veel succes met oefenen en laat me in de reacties hieronder weten hoe het gegaan is!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter