Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mrt 2016

De Danser (Natarajasana), meer dan een sierlijke Asana

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Danser is een Yoga houding die vaak als heel sierlijk wordt gezien. Ik begrijp dat als iemand met een jarenlange dansachtergrond maar al te goed.

Toen ik als beginnend Yogi hoorde dat deze Yoga houding de Danser heette, moést ik de houding natuurlijk gelijk kunnen. Ik gooide mijn stukje flexibiliteit in de strijd en probeerde mezelf even heel stoer snel in deze houding te manoeuvreren (lees: vol in mijn onderrug, check!), maar dat viel mij als danseres toch vies tegen.

Natuurlijk gaf ik gelijk mijn flexibiliteit de schuld. Want waarop kun je het anders afschuiven? 😉 Maar draait deze houding daar eigenlijk wel om?

Nu ik na een aantal jaren oefenen en research doen en de handige tricks ontdekt heb, is het nu wel tijd om deze eens met je te delen.

de danser

Waarom de Danser vaak als moeilijk gezien en ervaren wordt

Ik hoor nog steeds regelmatig van anderen dat ze de Yoga houding ‘de Danser’ er behalve sierlijk, ook heel moeilijk uit vinden zien.

En dat snap ik zeker. Natarajasana is een Yoga houding die vaak als een gevorderde Yoga houding wordt beschouwd. Dit komt omdat er niet alleen een goede focus en evenwicht gevraagd wordt, maar ook omdat het een grote achteroverbuiging is.

Iedereen is anders gebouwd en heeft zijn of haar eigen mogelijkheden. Maar vooral als beginnend Yogi kan deze houding soms net een stapje te ver zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je de houding niet kunt leren. Integendeel, zie het als een mogelijkheid om je practice binnen je eigen mogelijkheden te ontwikkelen.

Stapje voor stapje, zonder te oordelen.

Waarom een goede opwarming zo belangrijk is bij de Danser

Daarbij zul je verschil merken wanneer je nu direct in de Danser probeert te komen of als je een Yoga les volgt die er volledig op gericht is om je onder andere voor deze uitdagende houding op te warmen.

Dit is niets nieuws, eigenlijk geldt dit voor alle uitdagende houdingen. Daarom raad ik je ook zeker aan om niet zomaar ineens een uitdagende houding uit te voeren. Behalve dat je misschien minder diep in de houding komt, is de kans op blessure ook vele malen groter.

Pas daar dus mee op…

Maar dat betekent niet dat je na een goede opwarming niet eens kunt kijken welke mogelijkheden er bij jouw uitdagende yoga oefeningen zoals de Danser liggen.

Ga het gewoon eens ontdekken, terwijl je goed naar je lichaam blijft luisteren. Hiermee bedoel ik dus dat je de houding ontdekt, maar niet forceert.

Waarom je focus zo belangrijk is bij de Danser

Focus, ik kan het eigenlijk nooit genoeg zeggen.

Moeilijke houdingen, waarbij je uitgedaagd wordt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want niet alleen de plaatsing van het lichaam in tijd en ruimte is belangrijk. Net zo belangrijk is: waar ben je met je aandacht in een uitdagende Yoga houding als de Danser?

Ben je met je gedachten bij je boodschappenlijstje (terwijl je je balans probeert te vinden)? Of ben je met je focus (drishti) helemaal bij de Danser?

Het is een echte aanrader om het verschil eens te ontdekken terwijl je in Natarajasana probeert te komen. Probeer je focus eens helemaal in het bekkengebied te brengen, terwijl je recht naar voren kijkt. Adem door…En?

Ik vind dit nog steeds een van de meest briljante ontdekkingen. Deze manier van focussen in de Danser heeft me zoveel meer kracht en mogelijkheden gegeven!

Hoe voer je de Danser uit?

Vanuit de Berghouding breng je je gewicht op je linkerbeen.

Je rechterbeen buig je nu langzaam en je breng je voet naar achteren omhoog. Pak met je rechterhand, je rechtervoet vast.

Je linkerbeen blijft gestrekt, maar je overstrekt de knie niet. Houd het been dus een heel klein beetje gebogen.

Het staartbeen blijf je richting de mat bewegen, terwijl je je voet omhoog brengt. Je blijft het staartbeen richting de mat bewegen, omdat je zo voorkomt dat je gemakkelijk in je onderrug kunt gaan hangen.

Dus ook al voelt het misschien in het begin wat onwennig en heb je het gevoel dat je doormiddel van deze beweging minder diep in de houding komt, blijf het toch op deze manier oefenen.

Het is juist de bedoeling dat je lengte maakt in de ruggengraat en dus ook in de onderrug, in plaats van dat je in de onderrug gaat ‘hangen’.

Breng de navel richting de ruggengraat. Adem in, adem ruimte in de borst en duw de rechter voorvoet tegen de rechterhand. Je linkerarm breng je naar voren.

Blijf in de houding voor 6 tot 9 ademhalingen. Als het je lukt kun je ook proberen om de voet met beide handen vast te pakken, terwijl je de armen over het hoofd richting de voet beweegt. Kom daarna rustig en met aandacht terug naar Tadasana. Wissel nu van kant.

Voordelen van de Danser

De Danser heeft vele voordelen. Zo is het een houding die goed is voor de stevigheid van de enkels, de benen en de buikspieren.

Daarbij is het een oefening waarbij je je evenwicht goed kunt trainen.

Een ander voordeel is dat Natarajasana de borst opent, waardoor je meer ruimte krijgt in het borstgebied. Dit werkt ontspannend, maar tegelijkertijd ook energiek.

Daarnaast is het een goede mogelijkheid om je focus te trainen. Niet alleen een oefening voor het lichaam, maar ook voor de geest!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. wieger

    Regelmatig raadpleeg ik jullie blogs als ik wat meer over een houding wil weten zoals vandaag over de ‘dancer’. Dankjewel voor jullie leuke en volledige manier van uitleggen.
    Ga zo door !

Laat een reactie achter