Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 sep 2018

De kracht van minimalisme – 5 redenen voor een minimalistische levensstijl

/
Geplaatst door
/
Comments15

Vroeger had ik altijd als doel om zo rijk mogelijk te worden. Ik dacht dat dit geluk zou brengen. Ik zou kunnen doen en laten wat ik wilde, zonder me zorgen te maken over geld en wat anderen daar van vonden.

Sinds ik me bezig ben gaan houden met Yoga en Mindfulness heb ik mijn visie steeds meer bijgesteld. Mijn relatie tegenover geld is bijvoorbeeld radicaal veranderd. Het feit blijft dat we in een wereld leven waarin geld gebruikt wordt als algemeen betaalmiddel. We kunnen daarom bijna niet zonder. We hebben het nodig om dingen gedaan te kunnen krijgen.

Geld zou nooit het doel moeten zijn van een organisatie of een persoon. Het is een middel om een groter doel te realiseren. Ongeveer 1,5 jaar geleden had ik hierover een gesprek met Sven.

Ik wist dat hij veel bezig was met Minimalisme en het leven van een minimalistische levensstijl. Tot dat moment had het idee van minimalisme me nooit echt aangesproken. Ik zag mezelf namelijk niet in een kaal huis wonen met nauwelijks spullen.

Maar het gesprek met Sven gaf me een aantal nieuwe inzichten. Hij liet me inzien dat minimalisme niet alleen maar draait om het hebben van minder spullen. De gedachte en de kracht van minimalisme gaat veel dieper en kan ons op veel vlakken helpen bij het leven van een gelukkiger en betekenisvoller leven.

Het heeft me getriggerd. Ik moet toegeven dat ik geen honderd procent minimalist ben. Ik weet ook niet of ik dit ooit zal worden. Maar veel van de principes spreken me heel erg aan. Ik wil daarom in deze blog samenvatten wat ik zelf uit de minimalistische filosofie haal.

Hierna neemt Sven het van me over en zal hij af en toe zijn kennis en ervaring met betrekking tot minimalisme op Happy with Yoga met jullie delen.

kracht van minimalisme

De minimalisme mindset – Het gaat niet alleen om minder spullen

Wanneer je de term minimalisme hoort vormt zich al snel het beeld in je hoofd van een leeg, kaal en ongezellig huis. Althans, dat was bij mij altijd het geval. Ik had nooit interesse in minimalisme, want ik dacht dat ik al mijn spullen weg moest gaan gooien. En daar had ik geen zin in.

Vertrouw me, dit hoef je niet te doen.

Wat je wel moet doen wanneer het gaat over minimalisme, is eens met een realistische blik kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn…?

Weet dat meer spullen, een mooiere auto of een groter huis niet leiden tot meer geluk in je leven. Niet mee eens? Kijk eens hoeveel mensen met ontzettend veel geld er verloren rondlopen in Hollywood in Amerika? Ze hebben op materieel vlak werkelijk waar alles wat je je kunt bedenken. En meer. Maar zijn ze gelukkig? Blijkbaar niet, want de nieuwsberichten over drank, overdosis en zelfmoord zijn geen uitzonderingen.

Waar het aan ontbreekt is een doel in het leven.

“We hebben niet meer spullen nodig in ons leven, maar meer betekenis.” – Rolf

Korte termijn plezier versus duurzaam geluk

Veel mensen hebben een gebrek aan betekenis in het leven. Ze zijn zo druk bezig met het najagen van glimmende en dure objecten, dat ze vergeten wie ze daadwerkelijk zijn en waar ze geluk uit halen.

Er is niets mis met af en toe iets moois voor jezelf kopen, maar besef je dat het geen middel is om het gebrek aan betekenis in je leven op te vullen. Spullen en zelfs ook ervaringen brengen je korte termijn plezier. Maar wat als we dit wegnemen? Ben je dan nog steeds gelukkig?

Duurzaam geluk zit diep van binnen. Het gaat veel dieper dan het kopen van meer materiële dingen.

Het is iets wat snel duidelijk wordt als we bijvoorbeeld de piramide van Maslow bestuderen. Hieronder zie je dat wanneer we een bepaalde veiligheid hebben en ons niet meer druk hoeven te maken over overleven, dat het al snel niet meer om meer spullen en geld draait.

Minimalisme-en-maslow

Spullen zijn afleidingen geworden

Waar we vroeger alleen spullen hadden die we daadwerkelijk nodig hadden, hebben we tegenwoordig vaak huizen en garages vol met spullen. Waarvan we er veel niet of nauwelijks gebruiken.

Spullen zijn afleidingen geworden. Hoe meer spullen je hebt, hoe groter de kans is dat je er door wordt afgeleid. Waneer je afgeleid bent, ben je je aandacht en energie naar het sturen naar de afleiding. Iets wat je niet zozeer helpt om een leven vol betekenis te leiden.

De kracht van minimalisme zit hem in de relatie die je hebt met spullen. Kijk eens goed naar wat je nodig hebt om daadwerkelijk gelukkig te zijn? Ik denk dat de kans groot is dat wanneer je dit echt eens serieus doet, dat je tot het inzicht komt dat veel dingen je alleen maar afleiden van duurzaam geluk. Het lijkt leuk, maar we missen de essentie.

Mijn gesprek met Sven heeft me tot 5 belangrijke inzichten over minimalisme gebracht die ik nu toepas en hieronder graag met je wil delen.

De kracht van minimalisme – 5 redenen voor een minimalistische levensstijl

1. Hoe meer afleidingen, hoe minder geluk

De meeste spullen leiden me af. Ze slurpen ongemerkt mijn aandacht, tijd en energie op. Spullen kunnen kapot gaan en moeten vervangen worden en dat kost tijd en geld. Ze houden me daarmee weg van het werken aan mijn dromen en doelen.

2. Functie versus vorm

Wanneer ik iets koop, vraag ik mezelf altijd af wat ik er aan heb. Het maakt veel minder uit hoe het er uit ziet. Hoe kan het de kwaliteit van mijn leven vergroten? Het bruggetje met Yoga asanas is hier makkelijk gemaakt. Wat een houding met je doet is veel belangrijker dan hoe het er uit ziet.

3. Minimalisme draait ook om tijd

Ik plande mijn agenda vroeger altijd helemaal vol met afspraken. Ik was van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig en aan het einde van de dag was ik altijd doodop. Minimalisme draait om meer dan alleen maar minder spullen. Het is een mindset. Tijd is je meest waardevolle bezit. Ga er zorgvuldig en minimalistisch mee om. Wat zijn de ervaringen en relaties die je daadwerkelijk voldoening brengen?

4. Mindfulness is je vriend

Mindfulness is een van de beste tools die je kunnen helpen bij een minimalistische levensstijl. De bewustwording die je bij Mindfulness cultiveert helpt je om bewustere keuzes te maken. Je relatie met tijd, geld, spullen, eten, relaties en de ervaringen die je hebt verandert hierdoor. In plaats van leven op de automatische piloot en geleefd worden, helpen Mindfulness en minimalisme je bewuste keuzes te maken die bijdragen aan duurzaam geluk.

5. Minimaliseer niet in investeren in jezelf

Er zijn bepaalde facetten in je leven waarbij je juist niet moet minimaliseren. Een daarvan is investeren in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Dit moet je juist maximaliseren. De tijd en het geld wat je overhoudt door minder betekenisloze spullen te kopen, kun je gebruiken voor ervaringen, boeken, cursussen en events die je helpen om te groeien.

6. Bonus: De planeet zal je dankbaar zijn

Dit wist je waarschijnlijk al, maar Moeder Aarde zal je dankbaar zijn als je af en toe iets bewustere en minimalistischere keuzes zal maken. Het is niet zo dat we een reserve aarde hebben. We hebben er maar één en daar leven we met z’n allen op. Het is onze taak om goed voor de aarde en alles wat er op leeft te zorgen.

Vond je dit artikel leuk om te lezen? Zet je dan schrap, want Sven zal je de komende tijd overspoelen met toffe minimalisme inzichten en tips gebaseerd op zijn eigen leven en ervaringen.

Stay tuned!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

15 Responses

 1. Maartje

  Goedemorgen,
  Mooi blog en 5 krachtige redenen! In mijn hoofd is dit allemaal zo logisch en alleen maar nog meer doordat ik zoals punt 5 al zegt, meer en meer in mijzelf investeer.
  Dit voelt tegelijkertijd ook nog best tegenstrijdig, in mezelf investeren. De ene dag voel ik mij daar prettiger bij dan de andere, dan komen jullie blogs voorbij en dan voelt het weer goed en herkenbaar! Dank je wel!
  Groetjes Maartje

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie Maartje! Het kan af en toe ook best tegenstrijdig voelen. Wanneer je spullen koopt, heb je iets tastbaars. Iets om te zien, voelen en gebruiken. Maar vaak is dit net even anders met investeren in jezelf. Je doet een investering in de vorm van een boek, een cursus, een training of een ervaring. Maar daarna is het je eigen verantwoordelijkheid om er iets mee te doen en het te gaan toepassen. Anders is je investeren nutteloos geweest. Het is dus fundamenteel anders dan bij het kopen van spullen. Fijn dat we je een beetje hebben kunnen inspireren!

 2. Karen

  Fijn om te zien hoe je minimalisme zo behapbaar uitlegt! Ik maakte ongeveer een jaar geleden kennis met de docu en podcast van Joshua en Ryan (‘The minimalists’) en werd een grote fan. Niet dat ik mijn huis leeggooide, dat gaat stap voor stap, maar wel in mijn hoofd en de manier waarop ik nu kijk naar nieuwe aankopen. Bedankt voor de inspiratie, jullie zijn goed bezig!!

 3. Marjolein

  Hoi Rolf en Mel,
  Minimaliseren is fantastisch. Ik ben er al paar jaar mee bezig en het gaat steeds bewuster en leef ook bewuster en dat voelt geweldig.
  Ik heb laatst ook het boek van Jelle Derckx gelezen ‘ verlangen naar minder’.
  Echt een mooi boek over minimaliseren. Het geeft echt meer voldoening.

  Groetjes Marjolein

 4. Theresa

  Ik zit met spullen . Ik wil wel minder , maar kan niet ,omdat mijn meeste spullen oud zijn en met veel mooie herinneringen gepaard . Er is altijd tweestrijd in me . Juist toen ik mijn huis aan het uitzoeken was, stierf mijn moeder en veel kwam weer naar me toe ,waar ik geen afscheid van kan nemen . Steeds kijk ik rond en kijk …wat kan weg . En doe ik wat weg ,dan heb ik het net de week erop nodig of krijg vreselijk spijt 😉 . Hou me te goede …ik leef van een minimum , dus luxe en onzin kopen zit er niet bij en moet erg zuinig zijn . Ik laat het nu maar ,want anders ben ik daar ook weer met mijn hoofd mee bezig. Ik wacht maar tot het volgend voorjaar . Dan krijg ik weer de opruimkriebels . Andere dingen vind ik veel makkelijker. Ik kan goed priotiteiten stellen etc . En ja , wat je zegt . De arme aarde die al die spullen van ons niet verteren kan en het kost zoveel grondstoffen en energie om onzindingen te maken .

  1. Rolf

   Hi Theresa, laat ik voorop stellen dat je niets ‘moet’ weggooien. Zeker niet als het een emotionele waarde voor je heeft en het niet goed voelt. Het gaat vooral om de ‘mindset’. Wat heb je daadwerkelijk nodig om je leven te leven zoals jij dat wilt en gelukkig te zijn? Je bent je er zo te horen al van bewust dat meer spullen niet gelukkig maken. Dus dat is een ontzettend belangrijke stap. Verder is het minimaliseren een proces. Je hoeft echt niet met een leeg huis zonder spullen te zitten. Blijf je bewust van de keuzes die je maakt en het effect van bepaalde dingen op de kwaliteit van leven. Als het je niet meer dient, doe het dan weg! Groetjes, Rolf

 5. Caroline

  Wat een mooie tekst/blog Rolf
  Bij mij is blijven hangen dat je in jezelf zoveelb mogelijk moet investeren. In jezelf je relatie je kinderen tijd voor elkaar maken en genieten en lekker praten. Achter in de tuin dan praat ik met mijn partner dat is geluk voor mij. Geluk en gezondheid zijn je grootste dingen in je leven. Geld maakt niet gelukkig is alleen handig dat je er genoeg of voldoende van hebt.

 6. LK

  Ik ben sinds gister begonnen met Minimaliseren! Een deel van mijn kledingkast en opbergkast weggedaan ( naar de kringloop). Maar ik ben er nog lang niet, echt waar zoveel spullen, rommel, troep. Dingen die ik niet gebruik maar die opgestapeld zijn..
  Ik kamp(te) al jaren met een shopprobleem. Mezelf gelukkig maken met mooie spullen, ik was even gelukkig en daarna moest ik weer kopen. De dingen die ik kocht belande achter in de kast, en droeg ze uiteindelijk maar 1 of 2 keer. Het kopen zelf gaf mij een kick, Alsof ik beter, mooier, slimmer was met mooie dure spullen. Ik heb werkelijk waar geen besef gehad van geld.
  Anyway,, Ik ben tot inkeer gekomen. Enorm bezig met persoonlijke ontwikkeling & minset. Het opruimen zelf brengt al veel rust in mijn hoofd. En kan niet wachten tot alles ‘opgeruimd’ te hebben. Geld maakt niet gelukkig, innerlijke rust wel. Kan niet wachten om alle stappen, stap voor stap door te voeren om zo minimalistisch mogelijk te leven! (l)

  1. Sven Poldervaart

   Wat ontzettend gaaf om dit te horen! Minimaliseren zorgt er zeker voor dat je meer rust krijgt in je leven, het is een ontzettend mooie bewuste levensstijl die je uiteindelijk veel meer geeft dan het geluk uit snelle impulsaankopen.

   Houd onze blogs in de gaten, we publiceren iedere maand namelijk een blog over de minimalisme levensstijl. Ik weet zeker dat dit je goed kan ondersteunen bij je leven als minimalist 🙂

Laat een reactie achter