Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 nov 2019

De kracht van minimalisme – 5 redenen

/
Geplaatst door
/
Comments21

Als klein jongetje had ik altijd als doel om zo rijk mogelijk te worden.

Ik dacht dat dit geluk zou brengen. Ik zou kunnen doen en laten wat ik wilde, zonder me zorgen te maken over geld en wat anderen daar van vonden.

Sinds ik me bezig ben gaan houden met Yoga en Mindfulness heb ik mijn visie steeds meer bijgesteld.

Mijn relatie tegenover geld is bijvoorbeeld radicaal veranderd.

Het feit blijft dat we in een wereld leven waarin geld gebruikt wordt als algemeen betaalmiddel. We kunnen daarom bijna niet zonder.

We hebben het nodig om dingen gedaan te kunnen krijgen.

Geld is niet slecht. Je kunt er heel veel mooie dingen mee realiseren. Maar geld op zich zou nooit het doel moeten zijn van een organisatie of een persoon.

Het is een middel om een groter doel te realiseren.

Ongeveer 2,5 jaar geleden had ik hierover een gesprek met Sven.

Ik wist dat hij veel bezig was met Minimalisme en het leven van een minimalistische levensstijl.

Tot dat moment had het idee van minimalisme me nooit echt aangesproken. Ik zag mezelf namelijk niet in een kaal huis wonen met nauwelijks spullen.

Maar het gesprek met Sven gaf me een aantal nieuwe inzichten.

Hij liet me inzien dat minimalisme niet alleen maar draait om het hebben van minder spullen.

De gedachte en de kracht van minimalisme gaat veel dieper en kan ons op veel vlakken helpen bij het leven van een gelukkiger en betekenisvoller leven.

Het heeft me getriggerd.

Ik moet toegeven dat ik geen honderd procent minimalist ben. Ik weet ook niet of ik dit ooit zal worden.

Maar veel van de principes spreken me heel erg aan. Ik wil daarom in deze blog samenvatten wat ik zelf uit de minimalistische filosofie haal.

kracht van minimalisme

De minimalisme mindset – Het gaat niet alleen om minder spullen

Wanneer je de term minimalisme hoort vormt zich al snel het beeld in je hoofd van een leeg, kaal en ongezellig huis.

Althans, dat was bij mij altijd het geval.

Ik had nooit interesse in minimalisme, want ik dacht dat ik al mijn spullen weg moest gaan gooien. En daar had ik geen zin in. Ik hou namelijk ook heel erg van gezelligheid.

Maar vertrouw me, je hoeft niet al je spullen weg te gooien en in een leeg huis te leven.

Wat je wel moet doen wanneer het gaat over minimalisme, is eens met een realistische blik kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn…?

Weet dat meer spullen, een mooiere auto of een groter huis niet leiden tot meer geluk in je leven.

Niet mee eens?

Kijk eens hoeveel mensen met ontzettend veel geld er verloren rondlopen in Hollywood in Amerika…

Ze hebben op materieel vlak werkelijk waar alles wat je je kunt bedenken. En meer. Maar zijn ze gelukkig? Blijkbaar niet, want de nieuwsberichten over drank, overdosis en zelfmoord zijn geen uitzonderingen.

Waar het aan ontbreekt is een doel in het leven.

“We hebben niet meer spullen nodig in ons leven, maar meer betekenis.” – Rolf

Dit is trouwens ook bevestigd door de wetenschap. Meer spullen leiden niet tot meer geluk. (Er is natuurlijk wel een bepaalde ondergrens, je moet immers wel je boodschappen kunnen doen).

minimalisme

Korte termijn plezier versus duurzaam geluk

Veel mensen hebben een gebrek aan betekenis in het leven.

Ze zijn zo druk bezig met het najagen van glimmende en dure objecten, dat ze vergeten wie ze daadwerkelijk zijn en waar ze geluk uit halen.

Er is niets mis met af en toe iets moois voor jezelf kopen, maar besef je dat het geen middel is om het gebrek aan betekenis in je leven op te vullen.

Spullen en zelfs ook ervaringen brengen je korte termijn plezier. Maar wat als we dit wegnemen? Ben je dan nog steeds gelukkig?

Duurzaam geluk zit diep van binnen. Het gaat veel dieper dan het kopen van meer materiële dingen.

Hoe meer waarde je hecht aan je bezittingen en jezelf identificeert met deze bezittingen, hoe verder weg je bent van duurzaam geluk en betekenis in het leven.

Het is iets wat snel duidelijk wordt als we bijvoorbeeld de piramide van Maslow bestuderen.

Hieronder zie je dat wanneer we een bepaalde veiligheid hebben en ons niet meer druk hoeven te maken over overleven, dat het al snel niet meer om meer spullen en geld draait.

Minimalisme-en-maslow

Spullen zijn afleidingen geworden

Waar we vroeger alleen spullen hadden die we daadwerkelijk nodig hadden, hebben we tegenwoordig vaak huizen en garages vol met spullen. Waarvan we er veel niet of nauwelijks gebruiken.

Spullen zijn afleidingen geworden. Hoe meer spullen je hebt, hoe groter de kans is dat je er door wordt afgeleid.

Wanneer je afgeleid bent, ben je je aandacht en energie naar het sturen naar de afleiding. Iets wat je niet zozeer helpt om een leven vol betekenis te leiden.

Naast afleiding, zorgen veel van onze bezittingen voor stress, kosten ze geld, moet je ze schoonmaken, onderhouden, repareren en vervangen als ze kapot gaan en nemen ze vaak een gedeelte van je kostbare tijd in beslag.

De kracht van minimalisme zit hem in de relatie die je hebt met spullen. Kijk eens goed naar wat je nodig hebt om daadwerkelijk gelukkig te zijn?

Ik denk dat de kans groot is dat wanneer je dit echt eens serieus doet, dat je tot het inzicht komt dat veel dingen je alleen maar afleiden van duurzaam geluk.

Het lijkt leuk, maar we missen de essentie.

Nogmaals, er is niets mis met het hebben van spullen. Zie het alleen niet als een middel om gelukkiger te worden.

Wat is minimalisme precies?

In onderstaande video geeft Sven je een korte uitleg over de speerpunten van minimalisme.

Mijn gesprek met Sven heeft me tot 5 belangrijke inzichten over minimalisme gebracht die ik nu toepas en hieronder graag met je wil delen.

De kracht van minimalisme – 5 redenen voor een minimalistische levensstijl

1. Hoe meer afleidingen, hoe minder geluk

De meeste spullen leiden me af.

Ze slurpen ongemerkt mijn aandacht, tijd en energie op. Spullen kunnen kapot gaan en moeten vervangen worden en dat kost tijd en geld. Ze houden me daarmee weg van het werken aan mijn dromen en doelen.

2. Functie versus vorm

Wanneer ik iets koop, vraag ik mezelf altijd af wat ik er aan heb. Het maakt veel minder uit hoe het er uit ziet. Hoe kan het de kwaliteit van mijn leven vergroten?

Het bruggetje met Yoga asanas is hier makkelijk gemaakt. Wat een houding met je doet is veel belangrijker dan hoe het er uit ziet.

3. Minimalisme draait ook om tijd

Ik plande mijn agenda vroeger altijd helemaal vol met afspraken. Ik was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig en aan het einde van de dag was ik altijd doodop.

Minimalisme draait om meer dan alleen maar minder spullen. Het is een mindset. Tijd is je meest waardevolle bezit. Ga er zorgvuldig en minimalistisch mee om. Wat zijn de ervaringen en relaties die je daadwerkelijk voldoening brengen?

4. Mindfulness is je vriend

Mindfulness is een van de beste tools die je kunnen helpen bij een minimalistische levensstijl. De bewustwording die je bij Mindfulness cultiveert helpt je om bewustere keuzes te maken.

Je relatie met tijd, geld, spullen, eten, relaties en de ervaringen die je hebt verandert hierdoor.

In plaats van leven op de automatische piloot en geleefd worden, helpen Mindfulness en minimalisme je bewuste keuzes te maken die bijdragen aan duurzaam geluk.

5. Minimaliseer in investeren in jezelf niet

Er zijn bepaalde facetten in je leven waarbij je juist niet moet minimaliseren. Een daarvan is investeren in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Dit moet je juist maximaliseren.

De tijd en het geld wat je overhoudt door minder betekenisloze spullen te kopen, kun je gebruiken voor ervaringen, boeken, cursussen en events die je helpen om te groeien. 

Dit principe heeft me geholpen om de afgelopen jaren te investeren in verschillende Yoga trainingen en opleidingen, mooie reizen die ik wilde maken en het opbouwen van mijn droombedrijf (Happy with Yoga) waarbij gezondheid, verbinding en vrijheid centraal staan.

We hadden dit niet kunnen doen wanneer we direct een mooi huis en een dure auto zouden hebben gekocht.

6. Bonus: De planeet zal je dankbaar zijn

Dit wist je waarschijnlijk al, maar Moeder Aarde zal je dankbaar zijn als je af en toe iets bewustere en minimalistischere keuzes zal maken.

Het is niet zo dat we een reserve aarde hebben. We hebben er maar één en daar leven we met z’n allen op. Het is onze taak om goed voor de aarde en alles wat er op leeft te zorgen.

Betekent dat je hierin perfect moet zijn? Zeker niet. Het gaat erom dat we het met z’n allen proberen, ook al zijn we hierin niet helemaal perfect.

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Pas jij minimalisme al toe? En wat zijn je belangrijkste tips en inzichten?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

21 Responses

    1. Katrien

      Het is inderdaad belangrijk te investeren in persoonlijke groei. Maar ook daarin is het belangrijk niet te overdrijven. We worden overspoeld met webinars en coaches en boeken over persoonlijke vorming. Rust (denk maar aan de helende siesta) en alles loslaten en afstand nemen brengt je terug in balans en in evenwicht.

      1. Rolf

        Helemaal waar Katrien, balans is altijd belangrijk. En je hebt ook altijd tijd nodig om dingen te verwerken en integreren. Dus jezelf helemaal overspoelen met informatie en kennis zonder er iets mee te doen heeft ook geen zin. Bij mij persoonlijk zijn het altijd verschillende fases. Een fase waarin ik veel leer en ontdek, een fase waarin ik integreer en veranderingen maak, en daarna weer een rustige periode waarin in een nieuw niveau van balans proberen te vinden en ruimte maak voor weer een nieuwe fase van leren en ontdekken….

  1. Maartje

    Goedemorgen,
    Mooi blog en 5 krachtige redenen! In mijn hoofd is dit allemaal zo logisch en alleen maar nog meer doordat ik zoals punt 5 al zegt, meer en meer in mijzelf investeer.
    Dit voelt tegelijkertijd ook nog best tegenstrijdig, in mezelf investeren. De ene dag voel ik mij daar prettiger bij dan de andere, dan komen jullie blogs voorbij en dan voelt het weer goed en herkenbaar! Dank je wel!
    Groetjes Maartje

    1. Rolf

      Bedankt voor je reactie Maartje! Het kan af en toe ook best tegenstrijdig voelen. Wanneer je spullen koopt, heb je iets tastbaars. Iets om te zien, voelen en gebruiken. Maar vaak is dit net even anders met investeren in jezelf. Je doet een investering in de vorm van een boek, een cursus, een training of een ervaring. Maar daarna is het je eigen verantwoordelijkheid om er iets mee te doen en het te gaan toepassen. Anders is je investeren nutteloos geweest. Het is dus fundamenteel anders dan bij het kopen van spullen. Fijn dat we je een beetje hebben kunnen inspireren!

  2. Karen

    Fijn om te zien hoe je minimalisme zo behapbaar uitlegt! Ik maakte ongeveer een jaar geleden kennis met de docu en podcast van Joshua en Ryan (‘The minimalists’) en werd een grote fan. Niet dat ik mijn huis leeggooide, dat gaat stap voor stap, maar wel in mijn hoofd en de manier waarop ik nu kijk naar nieuwe aankopen. Bedankt voor de inspiratie, jullie zijn goed bezig!!

  3. Marjolein

    Hoi Rolf en Mel,
    Minimaliseren is fantastisch. Ik ben er al paar jaar mee bezig en het gaat steeds bewuster en leef ook bewuster en dat voelt geweldig.
    Ik heb laatst ook het boek van Jelle Derckx gelezen ‘ verlangen naar minder’.
    Echt een mooi boek over minimaliseren. Het geeft echt meer voldoening.

    Groetjes Marjolein

  4. Theresa

    Ik zit met spullen . Ik wil wel minder , maar kan niet ,omdat mijn meeste spullen oud zijn en met veel mooie herinneringen gepaard . Er is altijd tweestrijd in me . Juist toen ik mijn huis aan het uitzoeken was, stierf mijn moeder en veel kwam weer naar me toe ,waar ik geen afscheid van kan nemen . Steeds kijk ik rond en kijk …wat kan weg . En doe ik wat weg ,dan heb ik het net de week erop nodig of krijg vreselijk spijt 😉 . Hou me te goede …ik leef van een minimum , dus luxe en onzin kopen zit er niet bij en moet erg zuinig zijn . Ik laat het nu maar ,want anders ben ik daar ook weer met mijn hoofd mee bezig. Ik wacht maar tot het volgend voorjaar . Dan krijg ik weer de opruimkriebels . Andere dingen vind ik veel makkelijker. Ik kan goed priotiteiten stellen etc . En ja , wat je zegt . De arme aarde die al die spullen van ons niet verteren kan en het kost zoveel grondstoffen en energie om onzindingen te maken .

    1. Rolf

      Hi Theresa, laat ik voorop stellen dat je niets ‘moet’ weggooien. Zeker niet als het een emotionele waarde voor je heeft en het niet goed voelt. Het gaat vooral om de ‘mindset’. Wat heb je daadwerkelijk nodig om je leven te leven zoals jij dat wilt en gelukkig te zijn? Je bent je er zo te horen al van bewust dat meer spullen niet gelukkig maken. Dus dat is een ontzettend belangrijke stap. Verder is het minimaliseren een proces. Je hoeft echt niet met een leeg huis zonder spullen te zitten. Blijf je bewust van de keuzes die je maakt en het effect van bepaalde dingen op de kwaliteit van leven. Als het je niet meer dient, doe het dan weg! Groetjes, Rolf

  5. Caroline

    Wat een mooie tekst/blog Rolf
    Bij mij is blijven hangen dat je in jezelf zoveelb mogelijk moet investeren. In jezelf je relatie je kinderen tijd voor elkaar maken en genieten en lekker praten. Achter in de tuin dan praat ik met mijn partner dat is geluk voor mij. Geluk en gezondheid zijn je grootste dingen in je leven. Geld maakt niet gelukkig is alleen handig dat je er genoeg of voldoende van hebt.

  6. LK

    Ik ben sinds gister begonnen met Minimaliseren! Een deel van mijn kledingkast en opbergkast weggedaan ( naar de kringloop). Maar ik ben er nog lang niet, echt waar zoveel spullen, rommel, troep. Dingen die ik niet gebruik maar die opgestapeld zijn..
    Ik kamp(te) al jaren met een shopprobleem. Mezelf gelukkig maken met mooie spullen, ik was even gelukkig en daarna moest ik weer kopen. De dingen die ik kocht belande achter in de kast, en droeg ze uiteindelijk maar 1 of 2 keer. Het kopen zelf gaf mij een kick, Alsof ik beter, mooier, slimmer was met mooie dure spullen. Ik heb werkelijk waar geen besef gehad van geld.
    Anyway,, Ik ben tot inkeer gekomen. Enorm bezig met persoonlijke ontwikkeling & minset. Het opruimen zelf brengt al veel rust in mijn hoofd. En kan niet wachten tot alles ‘opgeruimd’ te hebben. Geld maakt niet gelukkig, innerlijke rust wel. Kan niet wachten om alle stappen, stap voor stap door te voeren om zo minimalistisch mogelijk te leven! (l)

    1. Sven Poldervaart

      Wat ontzettend gaaf om dit te horen! Minimaliseren zorgt er zeker voor dat je meer rust krijgt in je leven, het is een ontzettend mooie bewuste levensstijl die je uiteindelijk veel meer geeft dan het geluk uit snelle impulsaankopen.

      Houd onze blogs in de gaten, we publiceren iedere maand namelijk een blog over de minimalisme levensstijl. Ik weet zeker dat dit je goed kan ondersteunen bij je leven als minimalist 🙂

  7. Gerda Lammers

    Je ziet in deze blog en de reacties daar op al heel duidelijk wat belangrijk is in het leven.
    Ik zelf heb het financieel nooit heel breed gehad maar ik heb me altijd rijk gevoeld.
    Het gaat er volgens mij inderdaad niet om hoeveel en wat voor spullen je allemaal hebt.
    De bevrediging die je haalt uit spullen is maar van korte duur (kijk maar eens naar de bergen afval die we produceren).
    De investeringen in jezelf daarentegen is niet alleen een blijvertje, maar vermeerdert zich ook nog eens door de inspiratie op anderen. Hartelijk dank daarvoor!

    1. Rolf

      Wat mooi Gerda! En wat je zegt klopt helemaal. De investeringen in jezelf die zorgen voor een gezond en sterk lichaam en een rijke en ruime geest zijn het allerbelangrijkste! Bedankt voor je reactie!

  8. Marjolein

    Echt een goed uitgangspunt, je hebt een minimum nodig ,maar mijn leven kreeg de echte verrijking toen ik twee jaar geleden yoga en mindfulness ontdekte. Geweldig, daar haal ik veel levenslessen uit. wat is echt belangrijk? Heerlijk om wat spullen te hebben, een huis is rijkdom, het hoeft zeker niet groter, want groter is duurder is meer spullen is meer tijd kwijt aan onderhoud etcetera. Een yogales doet wonderen op een drukke dag, daar geniet ik elke keer weer van!

    1. Sven Poldervaart

      Hi marjolein,

      Wat gaaf dat je ook de verbinding tussen minimalisme en de Yoga lifestyle ziet! Wat je zegt kan ik me 100% bij aansluiten, super dat jij er ook zo over denkt! 🙂

      Groetjes,
      Sven

Laat een reactie achter