Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 sep 2019

Minimalisme in huis – 3 tips om je woning in te richten

/
Geplaatst door
/
Comments2

Minimalisme in huis, in Scandinavië ben ik er pas echt mee in aanraking gekomen.

Een van de eerste dingen die me opviel aan Scandinavisch design, is dat woonruimtes minimalistisch ingericht worden.

Ruimtes zijn stijlvol ingericht maar staan niet helemaal vol met spullen en er is veel aandacht voor planten, kleedjes en andere sfeermakers.

Ik realiseerde me hierdoor dat minimalisme in huis meer is dan alleen ontspullen. Ruimte creëren is namelijk belangrijk, maar deze vervolgens ook weer op een goede manier benutten is een hele kunst..

In dit blog geef ik je daarom graag 3 tips waar je na het ontspullen mee aan de slag kunt!

minimalisme in huis

Het geheim van minimalisme in huis

Wanneer je wel eens een dure modezaak in gelopen bent, zal het je vast wel opgevallen zijn. Producten worden exclusief en los van elkaar gepresenteerd.

Een belangrijke reden hiervoor, is dat een product hierdoor beter tot z’n recht komt. We worden namelijk niet afgeleid en hebben de volle aandacht voor wat er voor ons staat.

Minimalisme in huis werkt eigenlijk met hetzelfde principe. Tijdens het ontspullen bepaal je namelijk welke spullen je echt mooi en belangrijk vindt. Door deze spullen vervolgens ‘exclusief te presenteren’ komen ze beter tot hun recht.

De stoel die je van oma gekregen hebt, die mooie tweedehands bank, of die prachtige bamboe tafel worden daardoor echte ‘eye-catchers’ en sneeuwen niet onder tussen losse rommel.

Omdat ik me goed kan voorstellen dat je wat hulp kunt gebruiken bij het opbouwen van je minimalistische interieur heb ik 3 algemene tips om je verder te helpen. In de video hieronder deel ik ze graag met je!

3 tips om je woning in te richten na het ontspullen

1. Geef ruimte prioriteit

Wanneer we ruimte creëren in onze woning, is een van de eerste gedachtes na het ontspullen vaak hoe we deze ruimte weer gaan opvullen.

Omdat we opgroeien in een consumptiemaatschappij, zit materialisme zo diep in ons verankerd dat we hierbij al vaak denken aan welke nieuwe spullen we kunnen kopen om invulling te geven aan de ruimte.

Wat ik je wil aanraden, is om dat niet te doen. 

Probeer lege ruimtes op te vullen met spullen die je al hebt, waardoor je nog meer ruimte creëert en ervaar hoe dit voelt.

Je vergroot hierdoor de leefruimte in je woning waardoor je gemakkelijker visite over de vloer kwijt kunt of een wasrek bijvoorbeeld dat je tijdelijk nodig hebt. Kortweg heb je gewoon meer ruimte om te leven.

Een bijkomend voordeel is een van mijn persoonlijke favorieten: je bent veel sneller klaar met schoonmaken! 😉 

2. Losse spullen opbergen en rangschikken

De ruimte die vrijkomt bij het ontspullen, kun je gemakkelijk opvullen met losse spullen.

Het voordeel hiervan is dat je hiermee rommel uit het zicht laat verdwijnen. Je krijgt daardoor minder onbewuste prikkels binnen waardoor je minder stress ervaart.

Weg dus met de reminders op de koelkast en losse rommel. Een opgeruimde leefomgeving draagt namelijk bij aan een opgeruimde mind. 

Voor de losse spullen die je wel in het zicht laat staan, is het een goed idee om deze ‘logisch’ te rangschikken.

Sorteer boeken bijvoorbeeld op grootte en kleding op een kledingrek per kleur. Je losse spullen vormen hierdoor een logischer geheel en zijn meer in harmonie met de rest van je woning.

3. Een warme knusse aankleding

Je woonruimte is je veilige plek, het is jouw plek om tot rust te komen. In een wereld waarin we constant prikkels en stress ervaren, is het daarom belangrijk om je woning zo in te richten dat je je fijn voelt en kunt uitrusten.

Een perfecte manier om dat te doen is door gebruik te maken van kleedjes, tapijten en andere accessoires die je inrichting sfeervol maken. Je haalt hierdoor een warme knusse sfeer in huis die je helpt om tot rust te komen.

Ook het gebruik van planten is een ontzettend goede sfeermaker. Als mens zijn we namelijk graag omringd door het groen uit de natuur. Door planten in huis te halen, haal je de natuur letterlijk naar binnen toe.

planten

De voordelen van minimalisme in huis

Dat minimalisme in huis steeds populairder wordt, heeft denk ik te maken met de combinatie van functionaliteit en schoonheid.

Een minimalistisch interieur is mooi en biedt tegelijkertijd ongelofelijk veel voordelen ten opzicht van een rommelig interieur.

Voor het geval je nog niet helemaal overtuigd was, deel ik daarom graag een paar belangrijke voordelen van minimalistisch wonen met je:

 • Een minimalistisch interieur is mooi en stijlvol
 • Je hebt meer leefruimte.
 • Een minimalistische woning lijkt ruimer
 • Je woning blijft makkelijker opgeruimd
 • Je omgeving stimuleert je in positieve zin
 • In balans blijven is makkelijker door een sfeervolle woning 

Tijd dus om aan de slag te gaan en je woning om te toveren tot een plek waar jij je goed voelt en helemaal tot rust komt! 🙂

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Ken jij nog meer voordelen van minimalistische woning? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Bedankt voor de tips! Ik ben helemaal fan van minimalistische inrichting. Het geeft zoveel rust en ontspanning en inspireert inderdaad in de positieve zin. Al is regelmatig opruimen dan ook echt wel nodig, losse spulletjes komen zo snel overal te liggen 😉

 2. Sven Poldervaart

  Hi Dorien,

  Super dat je ook zo enthousiast bent over minimalisme in huis! 🙂 Wat je zegt bent ik het (niet zo verrassend) helemaal mee eens 😉

  Het is inderdaad goed om losse spulletjes zoveel mogelijk uit het zicht op te bergen dat geeft echt meer rust.

  Groetjes,
  Sven

Laat een reactie achter