De Bhagavad Gita – 10 belangrijke lessen
Bhagavad gita, oftewel de bijbel van de yogi’s. De Bhagavad Gita is een duizenden jaren oud geschrift.
Het is een van de belangrijkste geschriften uit de yoga geschiedenis en het bevat veel lessen waar we vandaag de dag nog steeds veel van kunnen leren.
Alleen is het nogal een dikke, taaie pil om te lezen…
Daarom zetten we 10 belangrijke lessen uit de Bhagavad Gita in deze blog voor je op een rijtje!
In deze blog kom je meer te weten over:
- Wat de Bhagavad Gita is
- Wat er in de Bhagavad Gita staat
- Welke belangrijke lessen je uit de Bhagavad Gita kunt halen
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat is de Bhagavad Gita?
Bhagavad Gita betekent ‘lied van God’. Het is een duizenden jaren oud geschrift. Je kunt het zien als een soort levensgids. De Bhagavad Gita is onderdeel van de Mahabharata.
2.Wat is de Mahabharata?
De Mahabharata is het op twee na grootste literaire werk ter wereld. Het is ruim 4 keer zo lang als de bijbel.
De Bhagavad Gita maakt onderdeel uit van dit werk.
‘Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.’ – The Bhagavad Gita
Wat staat er in de de Bhagavad Gita?
De Bhagavad Gita vormt een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van yoga. De tekst gaat over de zoektocht naar vrijheid en een goed leven.
We laten ons vaak leiden door dingen die we juist wel willen of juist niet willen. De Gita is een gids, die je helpt om in te zien dat dit allemaal tijdelijk is en dat de werkelijke vrijheid niet hiervan afhankelijk is. Het is namelijk altijd al aanwezig.
De kennis, de lessen, zitten verpakt in een verhaal.
Het verhaal gaat over Arjuna, de leerling en Krishna, de leraar. Arjuna is een prins die op het oorlogsveld staat en in conflict is met zichzelf. Hij weet niet wat juist is voor hem om te doen. Vechten of vluchten?
Dit raakt de grote levensvragen in hem, waar draait het leven eigenlijk om? Hij vraagt Krishna om hulp.
Het eerste woord in het geschrift is ‘dharm’ en het laatste woord is ‘mama’, wat ‘mijn’ betekent. De Gita gaat dus over ‘mijn dharma’, oftewel zoiets als het vinden van je eigen levenspad.
De geschriften worden nog steeds veel gebruikt, bijvoorbeeld in de onderwijstraditie van Advaita Vedanta.
10 lessen uit de Bhagavad Gita
De Bhagavad Gita is dus een verhaal over een slagveld, maar in feite staat het hele verhaal symbool voor het leven en het ‘slagveld’ dat we zelf creëren met de gedachten in ons hoofd.
Er zijn vele lessen te halen uit de Bhagavad Gita. We zetten er 10 voor je op een rijtje.
1.Onthoud dat je met niks wordt geboren en ook met niks de wereld zal verlaten
We zijn vaak op zoek naar meer. Meer geld, meer eten, meer spullen, meer foto’s, meer volgers – noem het maar op.
We weten dat we zijn geboren zonder dit alles, maar we vergeten weleens dat als we doodgaan we niks van dit alles mee kunnen nemen.
Meer zou geen doel op zich moeten zijn.
Meer leren over minder in plaats van meer? Kijk eens naar onderstaande video waarin Sven meer uitlegt over de kracht van simpel leven.
2.Accepteer dat niks permanent is
Alles in het leven is aan verandering onderhevig. De seizoenen laten dit bijvoorbeeld mooi zien en ook de wisseling van dag naar nacht. Je zie het ook in je uiterlijk, gevoelens, emoties, percepties en gedachten.
Toch vinden we verandering vaak moeilijk of willen we het niet accepteren. We willen dat zaken als succes en blijdschap voor altijd zijn.
Om het leven ten volste te kunnen leven is het belangrijk om je aan te kunnen passen aan nieuwe situaties en nieuwe oplossingen en mogelijkheden te zien.
3.Beheers je woede
Woede kan schadelijk zijn als het op de verkeerde manier gebruikt wordt. Woede kan zorgen voor verwarring en chaos en het kan ons onredelijk maken. Het zorgt er ook voor dat je verder verwijdert raakt van je eigen doelen.
Woede is op zichzelf niet per se slecht, het is een emotie net als alle anderen. Door bij de sensatie te blijven, te voelen en te ademen, hoeft woede geen schade aan te richten en is het een behulpzame emotie voor het aangeven van grenzen.
4.Ontwikkel het juiste perspectief
In de Bhagavad Gita is te lezen dat Arjuna zich verward voelt omdat hij niet kan overzien wat de consequenties van zijn acties zullen zijn.
Als je dingen in het juiste perspectief kunt plaatsen, kun je ook beter bepalen wat jouw rol in het geheel is en wat de consequenties gaan zijn van je acties. Dan kun je dus veel beter bepalen wat de juiste actie is.
5.Wees onbevreesd
Angst is een slechte raadgever ;). Het ontstaat uit gebrek aan kennis en wijsheid en het niet kunnen beheersen van emoties.
De dood is onze grootste angst. In de Bhagavad Gita vertelt Krishna aan Arjuna dat hij de dood niet hoeft te vrezen, dat dit slechts een transitie fase is.
Immuun worden voor angst? Rolf helpt je daarbij in onderstaande video!
6.Zie het grotere geheel
Veel acties doen we in het belang van onszelf. We gaan op in onze eigen wereld, onze eigen belangen, ons eigen ego. Het zorgt voor minder verbinding met de mensen om ons heen.
Wanneer je je juist meer dienstbaar opstelt, met het belang van het grotere geheel in gedachten, dan ervaar je meer eenheid en voldoening. Het laat je inzien dat de wereld een grote familie is (Vasudhaiva Kutumbakam).
Zorg ervoor dat jouw acties, groot en klein, bijdragen aan een betere wereld. Doe dingen vanuit liefde en verbinding.
Ga op zoek naar jouw dharma en zie jouw verantwoordelijkheden niet als een last maar als jouw pad, jouw bijdrage aan de wereld.
7.Zoek naar balans
Beheersing en matigheid zijn belangrijke kwaliteiten om dichter bij de ultieme vrijheid te komen.
In de Bhagavad Gita, benoemt Krishna dat echte meditatie niet mogelijk is als iemand geen balans ervaart in zijn dagelijkse activiteiten zoals eten en slapen.
8.Durf groots te dromen
De meest grote veranderingen en ontwikkelingen in de wereld, zijn ontstaan omdat iemand groots durfde te dromen en dit waar wist te maken.
It always seems impossible until it’s done – Nelson Mandela
Durf dus te visualiseren en groots te dromen en zet elke dag kleine stappen die bijdragen aan jouw dromen.
Wil je leren om je doelen te visualiseren? In onderstaande video leer je er meer over.
9.Wat er ook gebeurt, het gebeurt met een reden
Alles wat er gebeurt, gebeurt met een reden. Leuk, of niet leuk, het helpt je groeien en geeft je meer inzicht in het menselijk leven.
We kunnen ons zo druk maken over wat er gebeurd is of wat er misschien nog komen gaat, dat we helemaal niet meer in het hier en nu leven. Dan kunnen we ook ons leven niet volledig leven.
De realisatie dat alles met een reden gebeurt, kan helpen om beter in het nu te blijven en ons te focussen op onze levensdoelen.
10.Verander de manier waarop je denkt
De manier waarop je denkt, bepaalt wat je voelt en wat je doet. Je hele leven wordt hier dus door vormgegeven.
Negatieve gedachten kunnen erg destructief zijn en hoewel je ze niet altijd kunt voorkomen, hoef je ook niet naar ze te luisteren ;).
Door meditaties, visualisaties, affirmaties, yoga en dankbaarheidsoefeningen kun je jezelf trainen om meer te focussen op de positieve gedachten.
Mindfulness cursus
Een van de manieren om de lessen van de Bhagavad Gita in de praktijk te brengen is door mindfulness. Dit helpt je om in het hier in en nu te blijven en niet ten onder te gaan in het ‘slagveld’ van je eigen gedachten.
We hebben een online cursus gemaakt om je hiermee op weg te helpen.
Heb jij de Bhagavad Gita gelezen? Wat voor lessen heb jij er uit gehaald? We zouden het superleuk vinden als je dat hieronder met ons wil delen!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Wat ik er nog van geleerd heb: doe wat moet doen omdat je ervan overtuigd bent dat dat het beste is maar zonder resultaat te verwachten voor jezelf.