Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 mei 2019

Consuminderen – 13 tips om direct te starten!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Consuminderen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. De nadelen van massaconsumptie worden namelijk voor steeds meer mensen duidelijk.

Een vol en rommelig huis, de gevolgen voor het milieu, en geld besparen, zijn maar een paar redenen waarom het idee van consuminderen aanslaat.

In dit blog kijken we naar de voordelen van consuminderen en geef ik je graag 13 handige tips om direct van start te gaan!

consuminderen

Consumeren vs consuminderen

We leven in een consumptiemaatschappij, waarin we worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te consumeren. Vaak is dat leuk voor een tijdje, maar al snel komen we tot de conclusie dat we er niet helemaal gelukkig van worden.

De bergen spullen om ons heen herinneren ons daar dagelijks aan.

Een paar schoenen die je een tijdje terug gekocht hebt, zijn al lang niet zo bijzonder meer. Je bent eraan gewend en gaat weer op zoek naar iets nieuws.

Maar het korte termijn plezier dat we van massaconsumptie krijgen is niet het enige probleem. Ook is het ontzettend slecht voor het milieu.

De oceanen zijn gevuld met plastic en ander afval, en overal ter wereld zien we enorme vuilnisbelten. Het produceren, verpakken, en vervoeren van producten, laat een grote ecologische voetafdruk achter op de wereld.

Tot slot worden al onze producten vroeg of laat afval. Het verwerken daarvan, gebeurt vaak niet op milieuvriendelijke wijze.

Maar bij een overvloed aan spullen, en schadelijke gevolgen voor het milieu, houdt het nog niet op. Massaconsumptie leidt namelijk ook tot meer financiële druk.

Wanneer we ons geld onverantwoordelijk uitgeven, is het ontzettend moeilijk om te sparen. Bewust leven en consuminderen is daardoor niet alleen beter voor jezelf, maar voor de hele wereld om je heen.

In de video hieronder ga ik daar verder op in.

De kracht van Consuminderen

Bij consuminderen draait het niet om het doel om zo min mogelijk te kopen. Consuminderen heeft alles te maken met bewust consumeren.

Je doet dat door goed over iedere aankoop na te denken. Hoe hard heb je iets bijvoorbeeld nodig? En wat zijn de gevolgen voor het milieu?

Door jezelf dit soort vragen te stellen, zorg je ervoor dat je geen onzinnige uitgaven doet. Dat vraagt om veel discipline, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug.

consuminderen

Deel deze infographic op je eigen website

Een opgeruimder huis, meer financiële ruimte én een beter milieu, bereik je allemaal door je te consuminderen.

Maar om daar mee aan de slag te gaan, is het fijn om bepaalde richtlijnen te hebben. Met de tips hieronder kun je direct mee aan de slag!

13 tips om te consuminderen

1. Denk aan de lange termijn

Iedere keer dat je nadenkt over een aankoop, is het goed om jezelf de vraag te stellen hoe lang je er plezier van zult hebben. Staat het bedrag in verhouding met hoe lang je ervan zal genieten? Zo niet, dan is het geen goede aankoop.

2. Koop kwaliteit

Zorg ervoor dat je niet altijd voor het goedkoopste gaat. Door kwaliteit te kopen die langer meegaat, koop je uiteindelijk namelijk minder. Wees dus kritisch op de kwaliteit van een product.

3. Ga je het gebruiken?

Niet geheel onbelangrijk, ga je wat je koopt ook écht gebruiken? Bij twijfel, doe je er vaak beter aan om de aankoop nog even uit te stellen.

4. Het milieu

Welke gevolgen heeft je aankoop voor het milieu?

Bijna alles wat je koopt is schadelijk voor het milieu. Zowel het produceren als verpakken en transporteren van een product, veroorzaken namelijk schade aan het milieu.

In sommige gevallen is de aankoop totaal overbodig, zoals bij mineraalwater uit de supermarkt. In andere gevallen, heb je vaak de keuze uit biologische producten of plastic-vrije verpakkingen.

Door dingen tweedehands te kopen, ben je vaak ook een stuk milieuvriendelijker bezig!

5. Dierenwelzijn

Door rekening te houden met dierenwelzijn, ga je soms minder kopen. Wanneer je bijvoorbeeld altijd biologisch vlees koopt, zie je vaker af van vlees in je maaltijd door de hogere prijs.

Over het algemeen zijn biologische producten duurder, waardoor je vaak minder koopt. Minder kopen betekent ook minder afval. Je bent daardoor dubbel milieuvriendelijk bezig!

6. Heb je het echt nodig?

Er is niks mis mee als je jezelf eens verwend, maar stel jezelf wel de vraag of je iets echt nodig hebt. Wanneer je dat structureel doet, zul je merken dat je meer in de schappen laat liggen.

7. Boodschappenlijstjes

Door voor je gaat shoppen boodschappenlijstjes te maken, koop je vaak minder. Dat werkt zowel in de supermarkt, als bij het shoppen van kleding.

Wanneer je van tevoren precies weet wat je nodig hebt, kun je gericht op zoek naar spullen die noodzakelijk zijn om te kopen.

8. Steun je het bedrijf?

Iedere aankoop is een ‘stem’ voor een bedrijf. Je steunt ze tenslotte financieel. Vraag jezelf daarom af of je wel echt achter het bedrijf staat. Hoe gaan ze bijvoorbeeld om met mensenrechten en kinderarbeid?

9. Hergebruik

Gebruik zoveel mogelijk wat je al hebt, en repareer dingen die weinig mankeren. Niet alleen ben je daardoor goedkoper uit, ook is het vele malen beter voor het milieu.

10. Ga minder vaak shoppen

Door minder dagjes te gaan shoppen, koop je uiteraard een stuk minder. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld twee keer per jaar de stad in om nieuwe kleding te kopen voor de zomer en winter. Je zult merken dat je onwijs veel bespaart!

11. Heb een spaardoel voor ogen

Wanneer je ergens voor spaart dat je echt belangrijk vindt, zul je merken dat je minder snel geld uitgeeft aan onnodige dingen.

12. Check je uitgaven

Check (bijna) dagelijks je bankrekening. Je zorgt er daardoor voor dat je precies weet hoe je er financieel voor staat. Je voorkomt hierdoor dat je geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt. Een andere tactiek is om geld te pinnen en zoveel mogelijk cash te betalen. Zo zie je ook beter wat je uitgeeft.

13. Lenen in plaats van kopen

Door vaker spullen te lenen in plaats van te kopen, kan je veel onnodige aankopen voorkomen. Leen bijvoorbeeld een outfit dat je maar één keer gaat dragen, in plaats van deze te kopen.

Aan de slag met Consuminderen

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Heb jij nog een paar goede tips om te consuminderen? Laat het weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter