Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 feb 2019

Ontspullen wanneer je weinig tijd hebt – zo doe je dat!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ontspullen van je huis.. Een essentieel onderdeel van de minimalisme levensstijl dat ons wel aanspreekt, maar waar we vaak de tijd niet voor kunnen vinden.

We hebben een druk leven waarbij andere dingen belangrijker zijn dat het opruimen van onze woning. Want inderdaad, dat krijg je vaak niet binnen een paar uur gedaan.

Toch wordt het nut van ontspullen voor veel mensen steeds duidelijker. Een opgeruimde leefomgeving zorgt namelijk voor minder stress in je hoofd, wat je goed kunt gebruiken als je een druk leven hebt.

Maar hoe vind je de tijd om aan de slag te gaan met ontspullen als je agenda overloopt met afspraken? In dit blog geef ik je een paar nuttige tips zodat je snel aan de slag kunt 🙂

ontspullen

De voordelen van ontspullen

Ontspullen brengt veel voordelen met zich mee, maar kan zeker de eerste keer, ontzettend tijdrovend zijn. Waarom is het dan toch zo’n goed idee om eens flink de bezem door ons huis te halen?

Na het lezen van de onderstaande punten zul je vast begrijpen waarom ontspullen zo’n waardevol onderdeel is van het minimalisme.

Minder onderhoud en kosten

Een opgeruimde woning met minder spullen, heeft minder onderhoud nodig. Wanneer je simpelweg minder spullen in huis hebt, kan er tenslotte minder kapot gaan. Daarnaast is een ruimte met minder spullen gemakkelijker schoon te houden, waardoor je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken.

In een keer alles aanpakken

Wanneer je bewust gaat ontspullen, ruim je je gehele woning op. Je kunt daardoor je spullen gemakkelijker en efficiënter in een keer weg doen wat tijd scheelt. Daarnaast is het resultaat van het ontspullen erg zichtbaar, wat motiveert om je leefomgeving opgeruimd te houden.

Wanneer je ervoor kiest om je woning in een keer grondig te ontspullen, hoef je deze daarna alleen nog bij te houden waardoor ontspullen in de toekomst steeds minder tijd kost. In het begin is het dus een investering waar je vervolgens van blijft profiteren 🙂

Een overzichtelijke leefomgeving

Zeker wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met ontspullen, is de impact ervan groot. Van je meubilair tot aan je laatste paar sokken, vraag je je af of je het nog wel nodig hebt.

Wanneer je eenmaal door al je spullen bent gegaan, zul je overal ruimte vinden die je opnieuw kunt indelen. Je hebt daardoor ineens een stuk meer overzicht in je leefomgeving waardoor je alles makkelijker kunt vinden, én het blijft gemakkelijker opgeruimd.

Minder stress

Het ontspullen van je omgeving leidt niet alleen tot een opgeruimd huis. Een opgeruimde leefomgeving zorgt namelijk ook voor meer rust in je mind, waardoor je minder stress krijgt van rommel om je heen. Minder rommel zorgt voor minder afleiding en dus een betere focus!

Minder afleiding

Een opgeruimde omgeving leidt minder af. Alles om je heen heeft namelijk een doel, het zijn spullen die je daadwerkelijk gebruikt.

Ontspullen zorgt er dus voor dat je je omringt met spullen die je nodig hebt om je te richten op je doelen, waardoor de spullen je helpen in plaats van een last te vormen.

Ontspullen kun je leren

Wanneer je besloten hebt om aan de slag te gaan met ontspullen, is het vinden van tijd misschien wel de grootste uitdaging waar je tegenaan loopt.

Om het ontspullen leuk en haalbaar te houden, is het dan ook handig om klein te beginnen. Het stappenplan hieronder geeft je een duwtje in de juiste richting.

Stap 1: Kies een ruimte voor de spullen die je weg gaat doen

De eerste stap bij het ontspullen begint klein en simpel. Kies een opslagruimte voor de spullen die je weg gaat doen. Kies bijvoorbeeld de schuur, de garage, de kelder of de hobbykamer, waar je ruimte hebt om veel spullen kwijt te kunnen die je weg wilt doen.

Stap 2: Maak ruimte voor de spullen die je weg gaat doen

Na het kiezen van de opslagruimte, begin je met het opruimen hiervan. Leg alle spullen die je weg wilt doen bij elkaar zonder na te denken hoe je van de spullen af gaat komen. Maak dus alleen de afweging of je de spullen wilt houden of wegdoen. Spullen die je wilt houden kun je gewoon op hun plek laten staan of liggen.

Stap 3: Ga kamer voor kamer te werk

Wanneer je klaar bent met het uitzoeken van de opslagruimte, werk je je woning kamer voor kamer af. Leg de spullen die je kwijt wilt apart en breng deze wanneer je klaar bent met uitzoeken naar de opslagruimte.

Door je huis per kamer op te ruimen, kun je het opruimen van je woning over een langere periode uitsmeren. Ontspullen wordt daardoor zelfs met een druk leven haalbaar.

Stap 4: Breng de spullen weg

Wanneer je klaar bent met het uitzoeken van je woning, kun je bepalen wat je met je spullen gaat doen en hoe je er vanaf komt. Als je erg veel spullen hebt en dit niet in je opslagruimte past, moet je dit misschien meerdere keren doen.

Stap 5: Deel de vrijgekomen ruimte opnieuw in

Wanneer je alle spullen hebt weggebracht, begint het leukste deel van het ontspullen, namelijk je kamers opnieuw inrichten. Waarschijnlijk heb je nu een stuk meer ruimte dan toen je begon 🙂

stappenplan ontspullen

Duurzaam ontspullen

Wanneer je klaar bent met ontspullen, zal je waarschijnlijk versteld staan van de hoeveelheid spullen die je verzameld hebt.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om je afval netjes te sorteren en weg te gooien, maar je kunt het ook een tweede leven geven. Door spullen te schenken aan een goed doel zoals de voedselbank, of aan vrienden of familie, worden ze hergebruikt door mensen die er blij mee zijn.

Daarnaast is het natuurlijk verstandig om te consuminderen, en alleen dat te kopen waarvan je zeker weet dat je het zult (blijven) gebruiken.

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Heb jij de kracht van minimalisme al ontdekt, en heb je goede tips om te ontspullen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter