Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 okt 2017

Hoe Mindfulness helpt bij extreme vermoeidheid

/
Geplaatst door
/
Comments0

Extreme vermoeidheid komt helaas steeds vaker voor. In een wereld die 24 uur per dag door draait en waar er oneindig veel dingen je aandacht vragen, is het lastig om je energie te controleren.

De talloze externe prikkels vreten je energie op waardoor je sneller vermoeid raakt. Als je niets doet om jezelf in balans te brengen en het gaat voor een langere tijd op deze manier door, kan dit om een gegeven moment leiden tot extreme vermoeidheid.

Vervelend, want de echte oorzaak van extreme vermoeidheid lijkt daardoor een beetje vaag en moeilijk te verhelpen. Het advies van de huisarts zal vaak zijn: ‘rust nemen’.

Rust nemen bij extreme vermoeidheid zal je zeker goed doen, maar als je daarna weer direct in je oude gewoontes terugvalt zal de vermoeidheid snel weer terugkeren.

Wat je nodig hebt is een systeem waar je dagelijks mee kunt werken om je energie beter te controleren en om te gaan met alle prikkels die je de hele dag door krijgt.

Mindfulness kan hierbij helpen. In deze blog wil je graag uitleggen hoe dit werkt en je een aantal praktische tips geven om mee aan de slag te gaan.

Mindfulness bij extreme vermoeidheid

Oorzaken extreme vermoeidheid

Bij veruit het grootste gedeelte van de mensen die last hebben van extreme vermoeidheid is de oorzaak hiervan terug te leiden naar stress.

Het kan zijn dat je last hebt van stress, ondanks dat je dit misschien niet meteen merkt. Chronische stress kan een sluipmoordenaar zijn en op de lange termijn leiden tot allerlei verschillende klachten.

Stress heeft in eerste instantie vooral een impact op je zenuwstelsel. Je kunt je zenuwstelsel zien als een groot communicatienetwerk. Dit communicatienetwerk pikt informatie op en stuurt het door heel je lichaam.

Door dat we vandaag de dag ontzettend veel informatie binnen krijgen, draait je zenuwstelsel vaak overuren. Denk aan mailtjes, appjes, Facebook, drukke steden en het verkeer. Je zenuwstelsel is hierdoor een beetje overprikkeld.

Actie vs. ontspanning

Het gedeelte van je zenuwstelsel wat hierbij met name een belangrijke rol speelt is je autonome zenuwstelsel.

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit je sympathische zenuwstelsel en je parasympathische zenuwstelsel.

Kort gezegd regelt het parasympatische zenuwstelsel alles wat met ontspanning te maken heeft en het sympathische zenuwstelsel alles wat met inspanning te maken heeft.

Je kunt deze twee onderdelen dus zien als het gaspedaal en het rempedaal van je lichaam.

De hoeveelheid prikkels die binnenkomt, zorgt ervoor dat met name je sympathische gedeelte vaak actief is. Je staat in de actiestand. Als je een drukke dag hebt, sta je dus de hele dag ‘aan’. Zonder dat je lichaam de tijd krijgt om weer tot rust te komen en te herstellen.

Hoe meer je systeem in de actiestand staat, hoe moeilijker het uiteindelijk is om terug te keren naar de ontspanning modus. Daardoor is het in de avond ook vaak lastig om weer te ontspannen of in slaap te komen.

Als dit een lange tijd zo door gaat, is het lampje op een gegeven moment gewoon opgebrand en ervaar je extreme vermoeidheid.

Het is daarom enorm belangrijk om te leren omgaan met alle prikkels die we vandaag de dag krijgen en onze energie te managen. Zo zorg je ervoor dat je zenuwstelsel ook weer tot ontspanning kan komen en kan uitrusten en herstellen.

Als dit niet gebeurt kan dit leiden tot onder andere de volgende symptomen.

Symptomen extreme vermoeidheid

  • Weinig energie
  • Futloosheid
  • Slaapstoornissen
  • Prikkelbaar
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Spanningen in het lichaam
  • Niet helder kunnen nadenken

Extreme vermoeidheid en spierpijn

Mensen die last hebben van extreme vermoeidheid hebben in veel gevallen ook last van spierpijn.

De spierpijn is te verklaren door het stress systeem wat bijna altijd aanstaat.

Als je ons stress systeem vanuit de evolutie bekijkt, dan is dit systeem ervoor gemaakt om te vechten of vluchten voor bijvoorbeeld een tijger die achter je aan zat. Het stress systeem werkt nog precies hetzelfde, alleen hebben we niet zo vaak meer last van tijgers die ons achterna zitten (gelukkig).

Wanneer dit systeem geactiveerd wordt, is het heel nuttig om sneller te ademen, de hartslag gaat omhoog en bloed trekt richting de spieren zodat je klaar bent om te vechten of te vluchten.

Heel nuttig voor een korte periode, als je vervolgens weer in de ontspanningsmodus kunt komen. Maar door de chronische stress keren we vaak niet meer terug richting die ontspanningsmodus.

Het stress systeem blijft altijd een beetje actief en er is nooit tijd om te herstellen en te ontspannen. Dit vraag dus ook veel van je spieren die hierdoor uitgeput raken. Je hebt hierdoor vaak veel spanningen in het lichaam en dus ook last van spierpijn.

Mindfulness en extreme vermoeidheid

Tegen stress en extreme vermoeidheid kun je natuurlijk een pilletje nemen. Maar ik denk dat je een andere methode zonder pilletje met bijwerkingen liever hebt?

En die methode is er. Met een aantal simpele oefeningen kan je stress, en daarmee extreme vermoeidheid al aanzienlijk verminderen. En misschien wel helemaal verhelpen.

De manier waarop ik dit zelf heb gedaan is met Mindfulness (en Yoga). Een van de dingen die Mindfulness doet is dat het je helpt om meer in het hier en nu te leven. Dit moment, hier en nu, is het moment dat je leven zich afspeelt. Door in het hier en nu te zijn maak je je automatisch minder druk over het verleden of de toekomst. Je zit dus minder in je stress systeem.

Mindfulness en de ademhaling

Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de ademhaling. Je kunt niet in het verleden of de toekomst ademen. Je adem is altijd in het hier en nu.

Bovendien kun je met je ademhaling je zenuwstelsel beïnvloeden. Mensen die veel last van stress hebben, hebben vaak een hoge, onrustige en snelle ademhaling.

Ze ademen simpelweg te vaak. De ademfrequentie per minuut is veel te hoog, en verstoort het systeem en zorgt op zichzelf al voor stress en op de lange termijn dus ook vaak voor extreme vermoeidheid.

Een hele simpele oefening om de adem rustiger te krijgen en te ontspannen is ratio ademhalen. Dit kan je heel ingewikkeld maken, maar een simpele ratio ademhalingsoefening tegen stress is door een 1:2 ratio te volgen.

Of met andere woorden: je maakt de uitademing dubbel zo lang als je inademing.

Doordat de ademhaling rustig is, kalmeert dit je zenuwstelsel. Je schakelt over van actief naar rustig. Van stress naar ontspanning. De oefening is super effectief en ontzettend simpel.

Daarnaast zijn er nog heel veel andere ademhalingsoefeningen en Mindfulness oefeningen waarmee je aan de slag kunt als je last hebt van extreme vermoeidheid.

In onze online Mindfulness cursus maak je op een laagdrempelige manier kennis met deze oefeningen. Ze helpen je om meer in het hier en nu te zijn, meer te ontspannen en uiteindelijk meer energie te krijgen.

Klik hier om meer info over de online Mindfulness cursus te lezen.

Overige tips bij extreme vermoeidheid

Ook Yoga kan ontzettend goed zijn bij extreme vermoeidheid. Yoga heeft invloed op verschillende systemen binnen je lichaam. Een reguliere Yoga practice helpt je om weer meer energie te krijgen.

Ook koud douchen kan een effectief middel zijn tegen extreme vermoeidheid. Koud douchen heeft een invloed op je bloedcirculatie en kan heel je vatenstelsel sterker en gezonder maken. Dit helpt onder andere om voedingsstoffen en zuurstof beter door je lichaam te vervoeren, waardoor je beter en gemakkelijker energie kan aanmaken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter