Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 nov 2023

Koud Douchen: Ontdek 11 Voordelen en begin in 9 Stappen

/
Geplaatst door
/
Comments21

Is koud douchen gezond?

In het kort: Ja. Heel gezond.

Maar waarom is koud douchen gezond?

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

En is dit wetenschappelijk bewezen?

In deze blogpost beschrijf ik mijn ervaringen met koud afdouchen en zet ik ook de wetenschappelijk bewezen voordelen van koud douchen voor je op een rij.

Je komt onder meer te weten:

 • Wat de mening van de wetenschap is over koud douchen
 • Welke voordelen koud douchen heeft
 • Welke ervaringen mensen hebben met koud douchen en of hier ook nadelen aan zitten
 • Hoe je kunt starten met koud douchen
 • Waar je aan de slag kunt gaan

Sinds ik met de Wim Hof Methode ben begonnen, heb ik het comfort van een warme douche op zij gezet en dit ingeruild voor ijskoude douches. Ik ben begonnen met een aantal seconden en heb dit langzaam aan de hand van de Wim Hof Methode opgebouwd. De combinatie van ademhalingstechnieken, mentale kracht en koude training helpt je bij het leveren van uitzonderlijke prestaties, meer energie en het krijgen van een optimale gezondheid. – Rolf

koud douchen

Vraag en antwoord

1. Hoe koud is koud?

Koud betekent dat is de warme kraan uit draait en de koude kraan aan. In de winter is dit kouder dan in de zomer.

De watertemperatuur van een koude douche ligt gemiddeld ergens tussen de 10 en 15 graden Celcius.

Ter vergelijking: Het water in een ijsbad ligt vaak rond de 3 graden Celsius. Dit is dus nog een behoorlijk verschil wat je zeker zal voelen!

Je kunt het natuurlijk wel rustig opbouwen, door steeds een beetje kouder te gaan douchen.

2. Hoelang moet je koud douchen voor effect?

Al met een paar seconden koud douchen creëer je een effect, omdat je hiermee je wilskracht traint en het geeft je energie!

Wil je echt diepgaande effecten, werk dan stapsgewijs toe naar zo’n 2 minuten koud douchen.

Dit is wat de Iceman Wim Hof ook adviseert.

Wat zegt de wetenschap? Is koud douchen gezond?

Leuk dat koude douchen….

Maar is het eigenlijk wel zo gezond als beweerd wordt?

Wat zegt de wetenschap over koud douchen?

Kortom, is het alle pijn en moeite waard om dat lekkere warme water in te ruilen voor ijskoude stralen die pijn doen wanneer ze je huid raken?

In de video hieronder vertel ik je er alvast wat meer over.

Koud douchen is niets nieuws. Al in de 19e eeuw werd mensen aangeraden om koud te gaan afdouchen omdat het zou helpen tegen verschillende kwalen en juist bevorderlijk zou zijn voor andere dingen.

Er was echter nooit wetenschappelijk bewijs voor.

De artsen die dit aanraadden werden al snel bestempeld als kwakzalvers.

Toch waren deze artsen lang niet zo gek.

Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat koud douchen gezond is en dat je gezondheid er door kan verbeteren op verschillende aspecten.

Je kunt dus met iets simpels als de warme kraan uitdraaien zowel fysieke als mentale voordelen behalen en meer uit het leven halen.

Zo heeft een onderzoek van het AMC aangetoond een koude douche van 30 seconden het ziekteverzuim binnen een bedrijf met maar liefst 29 procent omlaag kan brengen.

Stel je eens voor wat een enorme kostenbesparing dit voor bedrijven kan zijn, wanneer zij hun werknemers zouden stimuleren en begeleiden om dit te gaan doen.

En niet alleen dat.

Want koud douchen heeft nog tal van andere voordelen die zowel op persoonlijk niveau als in de werksfeer niet te negeren zijn.

Hieronder bespreek ik 11 voordelen van koud douchen met je.

Het is een mix van mijn eigen ervaringen na maandenlang koud douchen en voordelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

11 gezonde voordelen van koud douchen

1. Koud douchen geeft je energie

Oké dit is een inkoppertje.

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe je je voelt na een warme douche of een warm bad? Je voelt je warm, sloom en hebt weinig kracht (ik wel althans).

Simpelweg koud douchen geeft je een boost van energie. Heel je lichaam wordt geactiveerd om zich te beschermen tegen de kou. Je lichaam is als het ware uit zijn ‘comfort zone’.

Heerlijk als je ’s ochtends niet vooruit te branden bent 😉

2. Het boost je immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordelen van koud douchen is dat het je immuunsysteem een boost krijgt.

Hoe dit komt?

Een studie uit 1993 van het Thrombosis Research Institute in Engeland wijst uit dat door je lichaam vaak bloot te stellen aan koud water, de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt.

Dus je immuunsysteem wordt kort geprikkeld en staat dus heel even onder een verhoogd stresslevel. De productie van witte bloedcellen die ziektes te lijf gaan als deze je lichaam binnenkomen wordt opgeschroefd.

Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker.

Ook dit onderzoek naar koud water zwemmers bevestigt dit.

koud douchen gezond voordelen

3. Het verbetert je bloedcirculatie

Door middel van koud douchen wordt je bloedcirculatie beter.

Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen vaten zich waardoor de bloeddruk tijdelijk omhoog gaat en je je organen in de kern van je lichaam verwarmd blijven. Het proces van het vernauwen en weer verwijden van je vaten het vasculaire flexibiliteit.

Het op deze manier stimuleren van je hart- en vaatstelsel is geweldig voor je cardiovasculaire gezondheid.

Is koud douchen dan niet gevaarlijk wanneer je te maken hebt met hart- en vaataandoeningen?

Of koud douchen gevaarlijk is met hart- en vaataandoeningen, hangt af van het type aandoening en de ernst van die aandoening.

In sommige gevallen kan het inderdaad gevaarlijk zijn om aan de slag te gaan met koudetraining. Maar in andere gevallen kan het juist heel veel voordelen bieden en is het juist niet gevaarlijk.

Het is dus lastig om hier een eenduidig en concreet antwoord op te geven. Of koud douchen gevaarlijk is, dient dus op een individueel niveau bekeken te worden. Het beste is daarom altijd om te overleggen met een arts of specialist.

4. Kan je door koud douchen afvallen?

Oooh ik weet zeker dat het antwoord op deze vraag je gaat bevallen!

Het is namelijk zeker zo dat koud douchen je helpt om af te vallen. Verwacht geen wonderen, maar het is zeker de moeite waard.

Ik zal het uitleggen…

Veel mensen weten dit niet, maar er zijn twee soorten vet in je lichaam.

Bruin vet en wit vet.

Met het witte vet ben je waarschijnlijk niet zo blij. Het zorgt namelijk voor die zwembandjes om je middel.

Bruinvet daarentegen is heel goed voor je. De functie van bruinvet is om snel warmte te generen en je lichaam warm te houden.

Op het moment dat je onder de koude douche stap, wordt het bruin vet geactiveerd. Je krijgt meer energie en je verbrand meer calorieën om je lichaam warm te houden.

Studies hebben aangetoond dat door regelmatig koud douchen je bruin vet substantieel kan toenemen. Doordat je meer bruinvet hebt, wat wit vet omzet in energie en warmte, helpt dit je dus om af te vallen.

Mooi meegenomen toch?!

Wanneer je goed getraind hebt kan je kijken of je zelfs nog ietsje verder kunt gaan om te kijken waar je lichaam en geest daadwerkelijk toe in staat zijn.

MAAR doe dit altijd onder begeleiding van professionals en ga hier niet alleen mee experimenteren!

wim hof methode

5. Koud douchen maakt je huid en haar gezonder

Heet water zorgt ervoor dat je haar en huid uitdrogen. De natuurlijke oliën in je huid en in je haar gaan verloren door het warme water.

Als je wilt voorkomen dat je een jeukerige droge huid krijgt en een droge bos haar, draai dan de warme kraan uit.

Bovendien wordt ook cellulitis tegengegaan. Dit zijn in feite opgehoopte vetkussentjes. Door een verbeterde bloedcirculatie ga je dit tegen. De huid wordt door het koude water niet slap en rimpelig, maar juist glad en strak.

6. Koud douchen verbetert je lymfesysteem

Je lymfesysteem zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en helpt je beschermen tegen ziektes.

Als je lymfesysteem geblokkeerd is of niet goed werkt kan dit resulteren in vaak verkouden worden, infecties en pijn in je gewrichten.

Door koud douchen komt er meer flexibiliteit in de lymfevaten. Dit komt onder andere omdat je spieren zich samentrekken wanneer je onder de koude douche stapt. De beweging van de spieren zorgen voor het bewegen van de lymfevloeistof. Dit zorgt ervoor dat opgestopte afvalstoffen in de lymfevaten er uit gepompt worden.

Hetzelfde gebeurt in principe wanneer je gaat sporten. Dit resulteert in een sterker immuunsysteem en een gezonder lichaam.

7. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Recent onderzoek heeft aangetoond dat koude douches worden helpen vermoeidheid tegen te gaan en het herstel van de spieren te bevorderen. Ook biedt het verlichting bij spierpijn.

Sporters waren na het nemen van een koud bad of een koude douche de volgende training tot meer in staat. Niet vreemd dus dat steeds meer topsporters koude douches gebruiken om hun lichamelijke prestaties te verbeteren.

Rolf en wim hof

8. Je bouwt discipline op

Dacht je dat het makkelijk is om dagelijks koud te douchen?!

Ga er maar eens onder staan. Het is niet makkelijk. Zeker niet in de winter.

Gelijk aan het begin van de dag iets doen waar je elke dag weer tegen op ziet vergt veel mentale kracht. Je hebt dus aardig wat discipline nodig om dit een vast onderdeel te maken van je ochtend routine.

Dit is train je dus iedere dag als je onder een koude douche stapt. Deze mentale superpower kun je gebruiken in allerlei andere vlakken van je leven waar je wilskracht en discipline voor nodig hebt (bijna alles wat de moeite waard is dus).

9. Het verbetert emotionele veerkracht

Ben je vaak gefrustreerd, angstig, boos of gestresst? Koud douchen kan daarbij helpen.

Koude douches trainen je zenuwstelsel om veerkrachtiger te zijn en om te gaan met stress. Door de koude douches komt er een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel te liggen. Je lichaam leert hiermee om te gaan. – Rolf

Op de lange termijn kan dit er dus toe leiden dat je kalmer en rustiger reageert op stressvolle situaties.

10. Het maakt je meer alert

Doordat de plotselinge schok van koud water op je hoofd wat stress op je zenuwstelsel uitoefent, ga je dieper en voller inademen. Dit is een natuurlijke reactie van je zenuwstelsel.

Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam komt. Als gevolg hiervan gaat je hartslag omhoog en je focus en alertheid wordt vergroot.

Zit je dus al lang te blokken of te werken? Een goede manier om je focus weer haarscherp te krijgen is door even onder de koude douche te stappen.

De ongecontroleerde ademhaling triggert je stress-systeem waardoor je meer alert wordt. Het is tijdens de koude douche wel belangrijk om je ademhaling weer onder controle te krijgen en niet in de stress reactie te blijven hangen.

11. Koud douchen helpt tegen depressie

Dit onderzoek wijst om de mogelijke positieve gevolgen van koud douchen op een depressie. Koude douches stimuleren een bepaald gedeelte van de hersenen wat het stofje noradrenaline aanmaakt.

Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel onstabiel. Het koude water gaat dit tegen. Het hormoon noradrenaline wordt meer aangemaakt en de symptomen van depressie verlichten.

Wat zijn de ervaringen van anderen met koud douchen en zijn er ook nadelen?

Koud douchen is enorm populair geworden door de Wim Hof Methode. Online zijn er inmiddels grote communities die zweren bij de voordelen van een koude douche. En de wetenschap bevestigt dit.

Veel mensen geven aan dat koudetraining:

 • Helpt bij tal van verschillende aandoeningen.
 • Meer mentale veerkracht helpt ontwikkelen.
 • Ze een betere focus geeft en meer controle over angsten en emoties.
 • Meer energie opwekt.
 • Ervoor zorgt dat zij zich over het algemeen veel beter en sterker voelen.

Zijn er ook nadelen van koud douchen?

Het kan oncomfortabel zijn om de warme kraan uit te draaien en de ijskoude stralen op je lichaam te voelen. Met warm weer valt dit nog wel mee, maar zeker in de winter kan dit best een obstakel vormen.

Maar eigenlijk is dit geen nadeel, maar onderdeel van het proces en de manier waarop je jezelf wilt trainen. Als het makkelijk zou zijn zou je jezelf niet trainen namelijk.

Beginnen met koud douchen

Wil je na het lezen van deze voordelen beginnen met het douchen in koud water? Bouw dat dan als volgt op:

 1. Begin gewoon met warm douchen en draai aan het einde de warme kraan uit, en de koude kraan aan.
 2. Laat het koude water eventueel eerst alleen op je armen en benen vallen.
 3. Als je hieraan gewend bent, kun je de rest van je lichaam onder de koude douche brengen en eventueel ook je hoofd.
 4. Kijk of je je ademhaling onder controle kunt krijgen en normaal en rustig door kunt ademen.
 5. Wanneer je ademhaling onder controle is en je een beetje gewend bent aan het koude water, heb je je trainingsprikkel gehad. Meestal is dit ergen tussen de 1 en 2 minuten.
 6. Bouw het rustig aan op, start met een paar seconden, en bouw het uit naar enkele minuten.
 7. Als je na de koude douche blijft rillen en lang koud blijft, ben je te ver gegaan. Doe de volgende keer ietsje rustiger aan.
 8. Blijf na de koude douche nog een aantal minuten gefocust en bewust van je ademhaling. Kijk of je kunt opmerken hoe de warmte zich weer verspreidt door je lichaam.
 9. Als het goed gaat, ben je binnenkort misschien wel klaar voor een écht ijsbad!

Conclusie koud douchen

Koud douchen is in het begin oncomfortabel, maar je lichaam went er snel aan. Het is een van de simpelste dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. De wetenschap bevestigd dit. Ga ermee aan de slag je zal de voordelen bijna direct gaan ervaren, want er zijn geen redenen om het niet te doen.

Wim Hof Methode workshop volgen

Workshop Wim Hof Methode

Ben je overtuigd van de gezonde effecten van een koude douche? En wil je meer weten over koude training, ademhalingsoefeningen en meditatie en focus?

Misschien vind je het dan leuk om eens een Wim Hof Methode Workshop te volgen. Hierin maak je kennis met de basis van alle componenten van de Wim Hof Methode. Kijk op deze pagina voor aankomende Wim Hof Methode workshops.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

21 Responses

 1. Denise

  Vandaag gestart met aan het einde van de warme douche alleen nog maar de koude kraan open. Terwijl ik verwachtte dat ik in een shock zou gaan van dat koude water, bleek het echter verrassend lekker te zijn! Dankjewel voor deze inspirerende artikel.

  1. Rolf

   Heel mooi om te horen Denise! En als je in het moment kunt zijn met je aandacht, dan is een koude douche gewoon heerlijk inderdaad! 🙂

   1. Trees

    Hallo Rolf,

    Maakt het voor koud douche uit als je dat s avonds doet.
    In de ochtend helaas geen tijd voor douche ivm vroege werk start

    Vr gr Trees

    1. Rolf

     Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de ochtend omdat het je wakker maakt en het een frisse en energieke start van de dag is. Maar voor de fysieke voordelen maakt het niet uit op welk moment van de dag je het doet! Groetjes!

 2. Dorien

  Ik ben begonnen met aan het einde van mijn douche afspoelen met koud water. En dat voelt echt heerlijk aan! Ik voel me helemaal verfrist en vol energie. Gek, terwijl een warme douche altijd als een verwenmomentje aanvoelt blijkt koud toch veel beter voor me te zijn..

 3. Henk

  Ik weet niet of mijn douche koud genoeg word, want het is alleen op het begin jezelf er in een keer onder gooien en dan is er niks meer aan de hand.
  In de winter word het water kouder neem ik aan.
  heb geen warme douche ervoor gehad weet niet of dat juist de bedoeling is dat je eerst warm doucht en hem dan in een keer op koud gooit..

  1. Sven Poldervaart

   Hi Henk!

   Vaak is het water in de winter inderdaad wat kouder dan de zomer.

   Het is niet de bedoeling dat je eerst een hete douche neemt om vervolgens koud af te douchen. Je kunt gewoon op de temperatuur douchen die voor jou natuurlijk en prettig aanvoelt voor je koud afdoucht 🙂

 4. willie slootman

  Ik douche 2 jaar koud en kan er steeds beter tegen.
  Ook ik merk meer weerstand tegen ziekten en andere gazondheidsvoordelen.

 5. Herman

  Het wassen met koud water heb ik in Schotland tijdens de vele fietstochten geleerd. In het begin is het altijd moeilijk om de warme tent uit te kruipen om je in de koude wind met ijskoud rivierwater af te gaan spoelen. Het was in het begin vaak een mentaal gevecht, er moest gewoon een knop om. Later merk je dat je niet meer zonder kunt. Mijn mentale gemoedstoestand kreeg gewoon een deuk als ik me niet koud wilde afspoelen. Ik heb me zelfs in de sneeuw gewassen met als gevolg dat maanden daarna m’n tenen gevoelloos waren. Het waren wel mijn beste momenten. Het lichaam kan het blijkbaar wel aan.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Herman!

   Wat een inspirerend verhaal! Koud douchen is zeker een kwestie van een knop omzetten. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om de signalen van je lichaam niet te negeren. Dit doen we bijvoorbeeld in het ijsbad, waarbij je op een gegeven het gevoel kunt krijgen oneindig in het ijskoude water te kunnen zitten. Je wordt dan comfortabel met het oncomfortabele.

   Koudetraining is dus helemaal veilig, maar zorg er altijd voor dat je binnen de gezonde grenzen blijft, eventueel onder begeleiding van een tweede persoon 🙂

 6. Ann

  Hey Hey! Ik heb een vraagje. Is er een maximum aan minuten dat je ijskoud mag douchen?
  Ik zet namelijk van de eerste keer vollenbak koud aan (raak de warme kant niet aan). En zit zo’n 20min. Aan een stuk onder de douche. Zalig! Maar is er best een maximum?

  1. Rolf

   Hi Ann!

   Het is vooral belangrijk dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Koud douchen is niet zo extreem als een ijsbad, dus wanneer je in goede gezondheid bent is het geen probleem om volledig koud te douchen. Neem je een ijsbad, dan is dit een ander verhaal, omdat deze kou een stuk extremer is en schadelijk kan zijn wanneer je er te lang in zit.

   1. Frans

    Hallo…ik heb een vraagje. Sinds 3 jaar douche ik elke ochtend koud en dat geeft me een enorme boost, echter 2 weken geleden ben ik door m’n rug gegaan waarbij ik waarschijnlijk een spier heb verrekt in m’n rug. Ik doe normaal elke dag rugspier oefeningen en probeer deze nu langzaam aan weer op te bouwen. Maar wat mijn vraag betreft is of een koude douche nu wel wenselijk is? Ik ben overigens weer als een beginneling weer begonnen met eerst armen/benen/borst/rug en hoofd, wat op zich weer heel goed voelt, maar vroeg me af of dit misschien niet wel de juiste manier is.

    1. Sven Poldervaart

     Hi Frans!

     Ik zou inderdaad even weer als een ‘beginneling’ douchen. Hierdoor vermijd je namelijk onnodige risico’s. Ik kan me voorstellen dat het koude water je rugspier onder spanning zet dus misschien is het een goed idee om koud te douchen zoals je nu al doet maar je rug warm af te spoelen 🙂

     Groetjes,
     Sven

 7. Jo

  He Herman, vraagje. Ik ben een vrouw van 50> en eindig mijn warme douche al jaren jaren met een koude. Te beginnen met mijn voeten en langzaam naar boven. Ik heb last van spataderen en doe dit voor een betere doorbloeding en ik ben idd eigenlijk zelden of nooit verkouden. Ik weeg amper 50 kilo en heb dus weinig vet op mijn botten, ik ben ieen enorme koukleum, snel last van koude handen en voeten, wat duidt op een slechte doorbloeding. Ik vraag me af of een volledige koude douche me hiervoor resistenter zou maken.

 8. Wim

  Ik ben sinds een half jaar gestart met kouddouchen. Rustig opgebouwd. Ondertussen goeie 5 maanden gewoon koude kraan open en douchen. Ik sproei me helemaal nat van kop tot teen. Kraan uit. Wassen. En opnieuw kraan aan om af te spoelen. Ik sta m.a.w. max 2min echt onder het koude water. Is elke keer opnieuw heerlijk gevoel van overwinning maar ik merk wel dat ik makkelijk 2u later nog steeds iets of wat koud heb. Ik raak niet onmiddellijk echt terug op goeie lichaamstemperatuur. Ik ben 1m80 en 70kg dus weinig vet. Misschien te weinig vet om warmte te houden/op te bouwen? Want 2min is toch echt niet lang genoeg om ’te ver’ te gaan zou ik denken?

 9. Cas van den Beld

  Sinds 2 maanden neem ik dagelijke in de avond een koude douche, waarbij ik de douchstraat 2 keer een halve minuut (tot de pijngrens) op mijn onderug richt. Die plek wordt dan echt steenkoud. Het gevolgd hiervan is dat ik geheel velost ben van mijn onderrug pijn, waar ik gedurende mijn hele leven behoorlijk last van heb gehad. ’s ochtend spring ik nu zonder problemen uit mijn bed. Had ik dit maar eerder geweten, dat had me een hoop pijnstillers en spierverlappers bespaard.

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Cas,

   Wat ontzettend mooi dat het koude douchen je zo goed helpt bij het verlichten van de rugpijn.
   Bedankt voor het delen.

   Groetjes,
   Stephanie

   Happy with Yoga

Laat een reactie achter