Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mrt 2014

5 tips voor Yoga tijdens menstruatie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga tijdens menstruatie, doe ik daar goed aan of niet?  Kan Yoga me helpen tegen mijn klachten of kan het de klachten verergeren?

Voor iedere vrouw verloopt de menstruatie anders. Tijdens de menstruatie zijn lichaam en geest uit balans. Er zijn vrouwen die veel klachten hebben, anderen hebben er weer veel minder last van.

Toch zijn er een aantal algemene punten die van belang zijn bij het uitvoeren van Yoga tijdens menstruatie. Wij zetten deze graag even voor je op een rijtje!

yoga tijdens menstruatie

Waar let ik op bij Yoga tijdens menstruatie

Vanuit de verschillende Yoga stromingen worden vele aanbevelingen gedaan voor Yoga tijdens menstruatie. Wij zijn er van overtuigd dat onderstaande algemene aanbevelingen erg belangrijk zijn.

Zo is het aan te raden om rust te houden. Vooral tijdens de eerste 3 dagen van de menstruatie. Doordat bij iedere vrouw de menstruatie verschillend verloopt, is het vooral belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.

Het lichaam wordt gereinigd, zorg er dus ook voor dat je lichaam hier zo min mogelijk in gestoord wordt. Ontspanning, gezond eten en het niet forceren van het lichaam werken positief.

Wil je toch graag Yoga houdingen uitvoeren? Dan is het erg belangrijk dat je luistert naar jezelf. Men zegt ook wel dat omgekeerde houdingen tijdens de menstruatie tot hevigere bloedingen kunnen leiden. Wij delen deze mening niet, maar zijn er van overtuigd dat je kijkt naar je eigen mogelijkheden.

Wel vragen deze houdingen veel controle en belasting van het lichaam. Tijdens de menstruatie kan het zijn dat de uitvoering iets minder gemakkelijk verloopt. Als je de controle verliest of overbelasting ervaart, is het belangrijk om uit de houding te komen.

Ook kunnen torsiebewegingen erg belastend zijn voor het lichaam. Ook hierbij kijk je je mogelijkheden aan en kun je deze tijdens deze periode ook even laten voor wat het is.

5 tips voor Yoga tijdens menstruatie

De volgende tips bij het uitvoeren van Yoga tijdens menstruatie werken erg positief.

1. De totale Yoga ademhaling. Denk hierbij aan diepe in-en uitademingen door de neus. De Bhastrika ademhaling is daarentegen geen aanrader. Hierbij komt in plaats van de ontspannende Yoga ademhaling, een grote energie-explosie vrij.

2. Verschillende meditatie-oefeningen helpen je om de rust en ontspanning in jezelf te vinden. Zie voor goede, makkelijke toepasbare voorbeelden ons artikel over meditatie voor beginners.

3. Gebruik hulpmiddelen bij het uitvoeren van Yoga oefeningen om spanningen in de buik en de rug te ontlasten. Denk hierbij aan een kussen in je rug, een meditatiekussen of een kussen tussen buik en bovenbenen.

4. Maak gebruik van een totale ontspanning. Hierbij zorg je ervoor dat je alle lichaamsdelen van je tenen tot je kruin afgaat en deze stuk voor stuk ontspant. Zorg er hierbij voor dat je recht ligt en het niet koud kunt krijgen.

Voor verdere ontspanningsoefeningen verwijzen we je door naar ons eerder geschreven artikel over Yoga ontspanningsoefeningen

5. Voer ontspannen Yoga oefeningen uit. Voor goede voorbeelden verwijzen we je graag door naar deze site met duidelijke voorbeelden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter