Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jun 2014

De Dolfijn Yoga houding

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Dolfijn Yoga houding is een houding binnen Yoga.

De naam van de oefening komt van de vorm van een dolfijn als hij uit het water springt. Het is een houding waarbij je hoofd naar beneden gericht is, en die je op de onderarmen uitvoert.

Bij de Dolfijn Yoga houding leun je op je onderarmen en je voorkant van je voeten. Het is een houding die veel Yogi zonder al te veel problemen zullen kunnen doen, wel is de oefening erg zwaar!

dolfijn yoga

Hoe voer je de Dolfijn Yoga houding uit?

De Dolfijn Yoga houding kan je uitvoeren door de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1: Ga op handen en knieën zitten op de grond. Handen zijn recht onder de schouders. Buig de armen.

Stap 2: Leun nu in plaats van op je handen, op je onderarmen. De vingers wijzen naar voren. Houd de onderarmen parallel aan elkaar. Als je moeite hebt met de afstand te bewaren tussen de handen, dan kun je ook een Yoga blok tussen de duimen en wijsvingers plaatsen.

Stap 3: Adem in. Krul je tenen onder je voeten. Adem uit en strek je knieën weg van de vloer. Houd je knieën wel gebogen.

Stap 4: Maak lengte van je kruin tot aan je staartbeen. Houd de nek in lijn met de ruggengraat. Kijk dus niet voor je of richting je tenen. Breng de kaaklijn hiervoor iets naar achteren. Adem de volledige Yoga ademhaling van je bekken tot aan het sleutelbeen.

Stap 5: Duw je stuitje zo hoog mogelijk de lucht in.

Stap 6: Je kunt nu rustig je knieën strekken, maar als je rug krom gaat trekken, moet je je knieën gebogen houden.

Stap 7: Blijf ongeveer 30 seconden in deze houding staan.

Mocht deze versie van de Dolfijn Yoga houding goed gaan, dan kun je proberen om één hiel richting het plafond weg te strekken en de andere hiel parallel aan de grond te laten lopen. Roteer hierbij goed je bekken en blijf wegstrekken door beide hielen.

Als je de volledige controle over je bekken hebt, dan kun je ook de andere hiel richting het plafond brengen. Concentreer je optimaal in de houding en zorg ervoor dat je niet overhaast te werk gaat. Handel binnen je eigen mogelijkheden.

Is de Dolfijn Yoga houding eigenlijk wel nuttig?

Jazeker! Het voordeel van de Dolfijn Yoga houding is namelijk dat je lichaamsgewicht op je onderarmen steunt, dit zorgt ervoor dat er niet veel druk op je nek staat.

Maar daarnaast heeft de Dolfijn Yoga houding als groot voordeel dat het de doorbloeding van je bovenlichaam ondersteunt. Je kan hierdoor bijvoorbeeld makkelijk ademhalen, maar het is ook erg goed voor je organen.

Daarnaast is de Dolfijn Yoga houding erg nuttig voor je beenspieren. De achterkant van je benen (je hamstrings) staan tijdens de oefening constant onder spanning, net als je kuiten.

Ook is de Dolfijn Yoga houding heel goed voor de ontwikkeling van je rugspieren en met name de onderrugspieren. Omdat je rug recht moet blijven worden je rugspieren erg sterk.

Het voordeel hiervan is dat de Dolfijn Yoga houding daarmee een hele goede bijdrage levert aan een goede houding.

De dolfijn Yoga houding als variatie

Het is erg goed om Dolfijn Yoga in je Yoga oefeningen reeks op te nemen. Omdat de Dolfijn Yoga houding je lichaam als het ware op zijn kop kantelt, worden veel spieren aangesproken die bij veel andere Yoga oefeningen ontspannen blijven.

Maar naast je spieren verloopt bij de Dolfijn houding je hele doorbloeding anders. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de doorbloeding in het bovenlichaam tijdens de oefening veel toeneemt, dit is erg goed voor je organen.

Daarbij is Dolfijn Yoga een uitkomst voor mensen die veel last hebben van hun nek of schouders, maar als variatie wel graag een keer een omgekeerde Yoga oefening zouden willen doen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter